Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69, Osijek, održana je u četvrtak 11.7.2019. godine, u popodnevnim satima informatička radionica za naše korisnike.

Tema radionice bila je „Funkcije u programu MS Excel“, a voditelj radionice bio je informatičar Mario Balatinac. Korisnici koji su sudjelovali na ovoj radionici imali su priliku susresti se s nečim novim, te naučiti kako na jednostavan i brz način izvoditi osnovne računske operacije, izrađivati tablice i sl.

Provedbu programa sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U ponedjeljak, 8.7.2019. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69 Osijek, održana je osma kreativna radionica. Voditeljice radionice bile su odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te zdravstvena djelatnica Petra Škrbić. Nakon što su na zadnjih nekoliko radionica izrađivali različite oblike od glinamola, ovog puta korisnici i voditeljice započeli su s bojanjem istih, stoga je stol bio ispunjen šarenilom cvijeća i leptirića.

Kreativna radionica organizirana je u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koje sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku“.

Marija Sambol

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je provedba treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ kojeg sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te je u sklopu istog održana sedma kreativna radionica.

Radionica je održana u prostorijama Caritasova Centra za prihvat beskućnika Osijek, J. J. Strossmayer 69 Osijek, u četvrtak 4.7.2019, u prijepodnevnim satima na kojoj su naši korisnici izrađivali različite oblike od glinamola. Bila je ovo još jedan prilika za naše korisnike da se uključe u rad, kreativno izraze, nauče nešto novo, stvore maštovite  i unikatne ukrase. Voditeljice radionice bile su odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te zdravstvena djelatnica Petra Škrbić, koje su kao i svakog puta do sada korisnike animirale da sudjeluju na radionici i na taj način si skrate ovo ljetno prijepodne.

Marija Sambol

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U petak, 21.6.2019., u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika, J. J. Strossmayera 69, Osijek,  održana je psihosocijalna radionica na temu „Izgradnja pozitivnih odnosa s drugima – umrežavanje“. Radionica na kojoj su korisnici imali priliku razgovarati o međuljudskim odnosima u prihvatilištu, koliko se trude graditi dobre odnose s ostalima i koliko su takvi odnosi važni za svakodnevno funkcioniranje. Voditeljica radionice bila je socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić.

Radionica se održala u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koju sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je treća godina provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koju sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu provedbe istog, u srijedu 19.6.2019., u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika Osijek, J. J. Strossmayera 69 Osijek održana je sedma informatička radionica. Tema radionice bila je „Izrada i uređivanje jednostavnih tablica“, na kojoj su korisnici prihvatilišta mogli naučiti nešto više o upotrebi tablica.

Voditelj radionice bio je informatičar Mario Balatinac.

Marija Sambol

Caritasov seminar za animatore i suradnike župnih karitativnih skupina

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizirao je seminar na nadbiskupijskoj razini za sve animatore i suradnike župnih karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 08. lipnja 2019. god. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu od 9,00 do 13,00 sati.

Seminar je započeo zajedničkom molitvom za obitelj Ivana Pavla II. i pozdravnom riječju dr.sc. Drage Tukare, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predavač na seminaru bio je vlč. Ivica Martić, a naslov teme: „Ustani i hodaj!…“  (Dj.ap. 10:38)

Tema seminara bila je sjećanje na treći posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njegov lik pape hodočasnika i putnika. U svom predavanju vlč. Martić usporedio je Caritas, koji je uvijek pokretan i dinamičan s hodočašćima i skrbi za zajedničko dobro. Svoje izlaganje o značenjima i važnosti hodočašća potkrijepio je primjerima iz Svetog pisma i nekim crkvenim dokumentima. Za kraj nam je ukazao na važnost karitativnih animatora i suradnika u župnim zajednicama hodočastiti prema svetim mjestima i prema ljudima u potrebi.

Nakon predavanja slijedio je radionički dio. Sudionici su podijeljeni u 5 grupa i to: Radionica Krk, Dubrovnik, Osijek, Rijeka i Zadar. U znak na sjećanja posjeta pape Ivana Pavla II. u svakoj radionici na početku je pročitan odlomak iz njegove propovijedi  prilikom posjeta istim mjesta te njegove poruke. Tako smo se ukratko prisjetili na Papine poruke i osvrnuli koliko ih mi živimo u našim župnim zajednicama i obiteljima, koliko smo odgovorni i vjerni svom svakodnevnom pastoralnim životu, obiteljskim dužnostima, društvenim, političkim i građanskim stvarnostima.

Na kraju seminara dr.sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije zahvalio je svim sudionicima na njihovom odazivu, pozvao sve sudionike na razmišljanje o jednom zajedničkom hodočašću te naglasio da svi mi aktivni u karitativnom radu trebamo čuvati „identitet“ Caritasa u našim župama i našem karitativnom radu.

Seminar je završen zajedničkom molitvom i druženjem uz zakusku.

Ivanka Domazet

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U petak, 7.6.2019.,  u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69 Osijek, održana je osma psihosocijalna radionica na temu „Sukobi – usmjerenost na rješenje“. Radionica je održana pod vodstvom socijalne pedagoginje Karoline Burek Bilokapić koja je ovog puta potaknula naše korisnike da razgovaraju o sukobima, te na koji način isti riješiti. Različitim vježbama, promišljanjem o sebi, svjedočenjem o vlastitim iskustvima kada je riječ o sukobu, korisnici su došli do zaključka kako je sukob ponekad potreban kako bi poboljšao odnose. Ono što je potrebno imati na umu jest usmjerenost na rješenje koje će biti konstruktivno tj. riješeno na obostrano zadovoljstvo.

Radionica je održana u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koju sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Marija Sambol

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Nakon kratke stanke u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika u Osijeku, J.J. Strossmayera 69 Osijek, ponovo je bilo kreativno. U petak, 31.5.2019., u sklopu provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“  sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je šesta po redu kreativna radionica. Sudionici su ovog puta izrađivali leptiriće i cvjetove od glinamola, a pomoću, štapića nakon izrade osnovnog oblika, mogli su otisnuti  uzorak, točkicu, odnosno nešto što će ostaviti njihov osobni pečat na krajnjem izrađenom predmetu. Svrha radionice bila je postignuta, a to je potaknuti korisnike na rad, te samim time potaknuti ih na kreativnost. Voditeljice radionice bile su odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te zdravstvena djelatnica Petra Škrbić.

                                                                              Marija Sambol

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

 U utorak, 21.5.2019. godine u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69 Osijek, za korisnike je održana informatička radionica na temu „Komunikacija putem e-pošte“. Ovo je bila izvanredna prilika za sve one koji se slabije ili gotovo nikako ne služe e-mailom, da nauče kako izraditi vlastiti račun, te kako komunicirati s drugim osobama putem e-maila, odnosno kako slati i primati poruke. Mnogi od korisnika su osobe radno sposobne u potrazi za radnim mjestom. Često je potrebno elektronskim putem poslati svoju prijavu i mnogima od njima to zna predstavljati prepreku u prijavi na željeni posao. Ova radionica upravo je izvanredna prilika da se korisnici nauče koristiti elektroničku poštu, te na taj način savladaju stvarnu prepreku do željenih poslova.  Voditelj radionice bio je informatičar Mario Balatinac.

Radionica je održana u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koje sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u petak, 17.5.2019.,  u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J.J. Strossmayer 69 Osijek, održana je sedma psihosocijalna radionica na temu „Uđi u moje cipele – razumijevanje drugih“. Voditeljica radionice bila je socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić. Cilj radionice je kroz razgovor osvijestiti empatiju, porast tolerancije i razumijevanja za tuđe potrebe.

U tijeku je treća godina provedbe programa koji je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol