Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Dvosatna psihosocijalna radionica na temu „Izazovi separacije” održana je 12. srpnja 2021. godine u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, na adresi J. J. Strossmayera 69 u Osijeku, za koje su korisnici Centra pokazali interes.

Na grupnoj terapiji bilo je prilike naučiti kako se osamostaliti osnaživanjem povjerenja te rada na pojedinačnim ishodima čime se produbljuje grupna kultura i kohezija grupe.

Radionice je vodio dr. med. Božidar Popović, psihijatar i psihoterapeut, u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“, kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Olivera Balatinac

Korisnici Centra za prihvat beskućnika Osijek sudjelovali na Osječkom ljetu kulture

Korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek uz pratnju socijalne radnice Ive Sedmak, u ponedjeljak (5. srpnja 2021.) pogledali su satiričnu ljubavnu komediju „Uvijek će nam ostati ljubav“ teatra Rugantino, izvedene u sklopu Osječkog ljeta kulture. Predstava je održana na otvorenom u Parku kralja Petra Krešimira IV. što je cijelom događaju dalo dodatan ugođaj. Korisnici su bili zadovoljni kako su glumci Jelena Miholjević i Dražen Čuček na svoj način prikazali presjek jedne ljubavne priče, kompleksnost odnosa dvoje ljudi koje zajednički suživot stavlja na različite kušnje, izmjenjivanje uspona i padova, spektar emocija svih vrsta među njima. Bilo je fantastično vidjeti lijepo odjevene korisnike i kako se spremaju za izlazak. Posebno smo ponosni na njihovu motiviranost za odlazak na neku od manifestacija i volju za uključivanjem u društvene događaje što je znak da rad djelatnika i stručnih suradnika, unutar programa „Resocijalizacije beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ima odjeka. Po završetku predstave druženje se nastavilo. Prošetali su Osječkom tvrđom te sjeli na osvježenje, ugodno se podražili uz razgovor o predstavi i prisjetili svojih zgoda i nezgoda na iste teme o ljubavi, izlascima i sl. Bilo je zanimljivo iščitati različite emocije na licima naših korisnika, čuti kako se glasno smiju, sjaj u oku dok se nostalgično prisjećaju nekih starih trenutaka ili pomalo tužan pogled u daljinu zbog tko zna kojeg manje sretnog ili pak sretnog događaja koje im je ukralo vrijeme i životne situacije. Nadamo se i da će se vrlo brzo druženje na nekom od kulturnih manifestacija i ponoviti.

Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Iva Sedmak

Održana zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U vrtu Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijeku održana je zdravstvena radionica-brige o zdravlju dana, 01. srpnja 2021. godine. Voditeljica radionice je bila medicinska sestra Katica Andraši, na temu: „ Utjecaj ljeta na zdravlje“. Dolaskom ljeta i toplijih dana javljaju se neke specifične tegobe i eventualni problemi sa zdravljem. Korisnike je medicinska sestra upoznala s potencijalnim opasnostima za zdravlje tijekom ljetnih mjeseci i visokih temperatura. Korisnici su tako naučili da se trebaju paziti dehidracije i opeklina ako se izlažu visokim temperaturama i direktnom suncu. Trebaju nositi sa sobom vodu i konzumirati veće količine istoga, pripaziti da se ne izlažu direktno suncu pri čemu treba nositi neko pokrivalo za glavu i laganu odjeću. Naglašeno je da treba održavati i osobnu higijenu, redovno se tuširati i sl. Također pripaziti na namirnice koje se konzumiraju i posebno na skladištenje hrane, jer upravo visoke temperature pogoduju razvijanju različitih mikroorganizama. Osim predavanja korisnicima su izmjerene vrijednosti krvnoga tlaka i razina šećera u krvi.

Radionica je održana u sklopu druge godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J.J.Strossmayera 69) u srijedu, 29. lipnja 2021. godine održana je dvosatna informatička radionica. Radionice je vodio informatičar Mario Balatinac. Teme radionica bile su; „ Rad s mapama i datotekama” te „ Načini smještaja i pristup do datoteka u računalu”. Vještine rada na računalu bitne su za resocijalizaciju naših korisnika jer omogućavaju informatičku pismenost. Korisnici su na ova dva predavanja naučili kako što samostalnije koristiti računalo, točnije mape i datoteke. Tako sada naši korisnici koji su pohađali radionice znaju praviti mape i prečace, kopirati ih i premještati, brisati i sl.

Radionica je održana u sklopu provođenje druge godine programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”, kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražava nužno stajalište već spomenutog ministarstva.

Iva Sedmak

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu, 16. lipnja 2021. godine, socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić započela je s drugim ciklusom radionica psihosocijalne podrške u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, u sklopu programa „ Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U uvodnoj radionici predstavile su se teme i aktivnosti ovog ciklusa te analiza očekivanja korisnika. Kraj radionice je bio usmjeren izgradnji sigurnog i podražavajućeg okruženja u grupi kako bi daljnja druženja bila ugodna i korisna.

Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Održana Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek (J. J. Strossmayera 69)  je u ponedjeljak 14. lipnja 2021. godine, dr. med. Božidar Popović, psihijatar i psihoterapeut održao dvosatnu psihosocijalnu radionicu. Radionica je održana kao dio II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“

Radionica je započela pričom o godinama no razgovor je otišao u zanimljivom smjeru i korisnici su otvorili srca pričom o ljubavi. Prisjetili su se priča iz mladosti, ali dotaknuli i trenutnih situacija. Razgovaralo se o ljubomori, granicama u odnosu, što za koga znači ljubav. Za kraj se postavilo pitanje i moguća tema za sljedeći put, a to je prijateljstvo.

Program „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

 

Održana zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu, 2. lipnja 2021. godine, s početkom u 16 sati, u vrtu Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) održana je zdravstvena radionica-brige o zdravlju. Voditeljica radionice, medicinska sestra, Katica Andraši prezentirala je našim korisnicima temu „Higijena”. Fokus radionice je bio na održavanju osobne higijene; redovito prati ruke i lice, održavati higijenu usne šupljine i zubi, prostora i odjeće i sl. Kroz razgovor s korisnicima saznali smo više o njihovim higijenskim navikama te im ukazali na eventualne propuste, kako pravilno prati ruke i brinuti o osobnoj higijeni. Kažu da je „higijena pola zdravlja”, korisnicima smo naglasili koliko je bitno usvojiti higijenske navike, posebno za njih koji žive u maloj zajednici, čime ne samo što brinu o sebi i svome zdravlju već i o zdravlju drugih osoba. Kontinuiranim održavanjem higijene preveniramo širenje bolesti i pridonosimo očuvanje zdravlja.

Radionica je održana u sklopu provođenje druge godine programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”, koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražava nužno stajalište već spomenutog Ministarstva.

Iva Sedmak

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Radionice II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“  „otvorio“ je svojom psihosocijalnom radionicom dr. med. Božidar Popović, psihijatar i psihoterapeut. Ova dvosatna radionica na temu „Zajedništvo u grupi“ održana je u ponedjeljak, 17. svibnja 2021.godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69).

Na radionicama su korisnici pričali o napretku i osobnom razvoju, kao pojedinci i kao grupa, slušali su jedni druge i davali svoje opservacije. Korisnike se potiče da pokušaju osjetiti i prepoznati različite emocije te to verbalno iskažu. Za mjesec dana ponovno će imati priliku sudjelovati na psihosocijalnim radionicama kojima brinemo i o mentalnom zdravlju naših korisnika. Radionica je doprinijela jačanju naših korisnika koji s neizvjesnošću čekaju i ostale radionice. Pokazatelj uspješnosti svake radionice i dalje je dobra sinergija korisnika i voditelja te osjećaj ispunjenosti i olakšanja.

Program „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Sadnja bilja u dvorištu Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U utorak, 13. travnja 2021. godine u vrtu Caritasovog centra za prihvat beskućnika-Osijek održala se posljednja radionica, prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Posljednju radno-terapijsku radionicu posvetili smo sadnji bilja i radu u vrtu. Korisnici su odabrane biljke zasadili u gredice, u čijoj su izradi i sami sudjelovali, pripremajući vrt za naredne radionice u sljedećoj godini programa. Uz svakodnevni trud i brigu oko sadnica, imat će priliku u mjesecima koji dolaze ispuniti svoje vrijeme, dobiti osjećaj da doprinose i u konačnici uživati u plodovima svoga rada. U ljepšim danima koje s nestrpljenjem iščekuju nastavit će brigu oko sadnica jestivog i začinskog bilja, kao i onog ukrasnog te će moći uživati kako u radionicama koje se budu održavale u vrtu tako i u druženju, a nadamo se i ugostiti i druge ako to situacija bude dopuštala.

Iva Sedmak

Održana predstava korisnika Centra za prihvat beskućnika-Osijek za korisnike Centra za majku i dijete-Osijek

U dvorištu Caritasovog Centra za majku i dijete-Osijek  (Matije Gupca 47a), 29. ožujka 2021. održao se dramsko-glazbeni nastup korisnika Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek.

Korisnici su prvo sat vremena uvježbavali tekst i pomogli voditeljici Ljiljani Vetengl urediti scenografiju, a potom su izveli igrokaz pod nazivom „Zeko traži stan”. Djeca su u pratnji svojih roditelja uživala u izvedbi naših korisnika, koji su marljivo na prethodnim radionicama uvježbavali tekst, upravo za ovaj događaj pred Uskrs. Djeca su vidjela priču o zeki koji na svom putu upoznaje različite životinje koje mu pomažu da ostvari svoj naum u pronalasku svog doma upravo kao i naši korisnici. Tako su zeko, zečica, jež, žabac i vjeverica povezali naše „male” i „velike” korisnike i jedne i druge podučili vrijednu lekciju o trudu, zajedništvu i malim stvarima koje donose ispunjenje.

Izvedbom igrokaza završene su i dramsko-glazbene radionice, koje su vodile Mira Vego, Tajana Balatinac te Ljiljana Vetengl. Radionice su održavane unutar provedbe prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak