Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Sadnja bilja u dvorištu Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U utorak, 13. travnja 2021. godine u vrtu Caritasovog centra za prihvat beskućnika-Osijek održala se posljednja radionica, prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Posljednju radno-terapijsku radionicu posvetili smo sadnji bilja i radu u vrtu. Korisnici su odabrane biljke zasadili u gredice, u čijoj su izradi i sami sudjelovali, pripremajući vrt za naredne radionice u sljedećoj godini programa. Uz svakodnevni trud i brigu oko sadnica, imat će priliku u mjesecima koji dolaze ispuniti svoje vrijeme, dobiti osjećaj da doprinose i u konačnici uživati u plodovima svoga rada. U ljepšim danima koje s nestrpljenjem iščekuju nastavit će brigu oko sadnica jestivog i začinskog bilja, kao i onog ukrasnog te će moći uživati kako u radionicama koje se budu održavale u vrtu tako i u druženju, a nadamo se i ugostiti i druge ako to situacija bude dopuštala.

Iva Sedmak

Održana predstava korisnika Centra za prihvat beskućnika-Osijek za korisnike Centra za majku i dijete-Osijek

U dvorištu Caritasovog Centra za majku i dijete-Osijek  (Matije Gupca 47a), 29. ožujka 2021. održao se dramsko-glazbeni nastup korisnika Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek.

Korisnici su prvo sat vremena uvježbavali tekst i pomogli voditeljici Ljiljani Vetengl urediti scenografiju, a potom su izveli igrokaz pod nazivom „Zeko traži stan”. Djeca su u pratnji svojih roditelja uživala u izvedbi naših korisnika, koji su marljivo na prethodnim radionicama uvježbavali tekst, upravo za ovaj događaj pred Uskrs. Djeca su vidjela priču o zeki koji na svom putu upoznaje različite životinje koje mu pomažu da ostvari svoj naum u pronalasku svog doma upravo kao i naši korisnici. Tako su zeko, zečica, jež, žabac i vjeverica povezali naše „male” i „velike” korisnike i jedne i druge podučili vrijednu lekciju o trudu, zajedništvu i malim stvarima koje donose ispunjenje.

Izvedbom igrokaza završene su i dramsko-glazbene radionice, koje su vodile Mira Vego, Tajana Balatinac te Ljiljana Vetengl. Radionice su održavane unutar provedbe prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Psihosocijalna radionica, psihijatra i psihoterapeuta dr. Božidara Popovića, održana je 29. ožujka 2021. godine, u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69. Ovo je bila posljednja psihosocijalna radionica u ovoj prvoj godini trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”.

Na radionici su korisnici pričali o autoritetu i poštivanju, uspoređivali su svoja prijašnja iskustva s autoritetom, o osobama koje su uspjele biti autoritet a da pri tome ne koriste prisilu. Potom se pričalo o sukobima i povela se polemika što je za njih mržnja i kako ju razlikovati od drugih emocija. Radionica je korisnicima pomogla da razmisle kako se suočiti s burnim emocijama unutar sebe te kako ih ispoljavaju.

Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu, 24. ožujka 2021. godine u 17 sati u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, održana je šesta i posljednja psihosocijalna radionica koju vodi socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić u ovoj prvoj godini trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”.

Završna radionica započela je igrom „Bi li radije”, potom su korisnici crtali simbolično „Drvo života” a završna aktivnost bila je igra pantomime. Na radionici, korisnici su sumirali sve ranije naučeno i doživljeno te promišljali o svojoj budućnosti i odnosima prema sebi i drugima kroz navedene aktivnosti i razgovor s voditeljicom radionice i jedni s drugima.

Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Grad Osijek darovao uskrsnice korisnicima Centra za prihvat beskućnika-Osijek

OSIJEK (TU) – Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, preč. dr. Drago Tukara primio je 23. ožujka 2021. u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku predstavnike Grada Osijeka, koji su i ove godine odučili uskrsnicama darivati korisnike Caritasova Centra za prihvat beskućnika.

Uz ravnatelja Tukaru i djelatnike Caritasa – Mišu Lukačevića, Oliveru Balatinac, Maju Cindrić, Nikolinu Ivanda i Ivu Sedmak – nazočili su: Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka te Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika Kristića.

Ravnatelj je izrazio dobrodošlicu prisutnima te zahvalio na nastavku suradnje Caritasa      i Grada Osijeka u realizaciji projekta Centra za prihvat beskućnika. Ovom dobrom suradnjom iz godine u godinu potvrđuje se da Caritas i Grad Osijek misle jedni na druge, rekao je doc. dr. Tukara. U nastavku susreta istaknuo je kako događaji okupljaju i tjeraju ljude na suradnju, otkrivaju tko je čovjek, kakvo je društvo prema čovjeku te ima li senzibiliteta, suosjećajnosti za čovjeka. Pozdravljajući i prisutne korisnike Centra za prihvat beskućnika, Tukara je rekao kako nije lako nositi naziv beskućnik, a zatim je uputio da Grad Osijek i Caritas ne mogu riješiti probleme beskućnika, ali ih mogu detektirati i zajedno s društvom raditi na ublažavanju, zacjeljivanju rana. „Trudimo se našim korisnicima Centra za prihvat beskućnika olakšati život. Mi u Caritasu to radimo cijele godine, ali kada dobijemo podršku Grada, donatora i drugih poduzeća koja imaju osjećaj za naše korisnike – onda nam je lakše“, naglasio je.

Potpredsjednik Šerić rekao je kako je Grad Osijek ponovno donio odluku da korisnicima Centra za prihvat beskućnika uruči poklon karticu Zagrebačke banke u iznosu 300 kn, što će svakom korisniku sigurno dobro doći. Uz to, korisnici su na dar dobili i košaru različitih proizvoda za njihove potrebe u cjelodnevnom boravku. Šerić je zahvalio Caritasu i Nadbiskupskom vikarijatu na dobroj suradnji, kao i djelatnicima Centra za prihvat beskućnika te je rekao da bez obzira na to što dolaze novi izbori – tko god bude novi gradonačelnik i bude u vodstvu Grada – sigurno će nastaviti suradnju s Caritasom. „Ugodna i kvalitetna dugogodišnja suradnja s Caritasom potvrđena je kako lijepim riječima, tako i djelima“, rekao je pročelnik Kristić, a korisnicima Centra za prihvat beskućnika je poručio: „Sretan Uskrs svima sa željom da u budućnosti svi nađete možda neki bolji i kvalitetniji životni put kroz aktivaciju na tržištu rada, a na zadovoljstvo svih.“ M. Kuveždanin

Radionice u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69), u petak 19. ožujka 2021. godine, održane su psihosocijalna i dvosatna dramsko-glazbena radionica.

Prva na rasporedu bila je psihosocijalna radionica pod stručnim vodstvom psihijatra i psihoterapeuta Božidara Popovića. Korisnici su samostalno odredili teme o kojima su željeli pričati. Vodio se dijalog o problemima koji ih trenutno muče i kao pojedince i kao članove grupe. Mogla se uočiti poveznica između različitih ljudi s različitim karakterima i životnim pričama ali i razlika u načinu nošenja s problemima i načinu kako vide rješenje problema.

Na dvosatnoj radionici koju su vodile odgojiteljice Mira Vego, Ljiljana Vetengl uz glazbenu pratnju glazbenice Tajane Balatinac, naši korisnici su marljivo vježbali igrokaz “Zeko traži stan“. Od korisnika se tražilo da se kreativno izraze i užive u svoje uloge koje će imati priliku izvesti pred djecom iz Caritasovog Centra za majku i dijete-Osijek.
Radionice su dio prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalne politike.

Iva Sedmak

Zdravstvena radionica-briga o zdravlju u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, na adresi J. J. Strossmayera 69,  u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine, održana je dvosatna zdravstvena radionica-briga o zdravlju. Tema prve radionice bila je „Stomatološki problemi” za naše korisnike vrlo korisna tema s obzirom da ih veći dio trenutno ide kod stomatologa na preglede, vade zube i izrađuju proteze. Osim samih problema sa zubima i posljedica koje to nosi, naučili su i važnost prevencije pravilnim četkanjem zubi i održavanja higijene usne šupljine. Kao i do sada voditeljica radionice, medicinska sestra Katica Andraši, izmjerila je korisnicima vrijednosti šećera u krvi i krvni tlak, na drugom dijelu radionice, nakon čega je učinjena analiza svih dosadašnjih mjerenja. Korisnici su imali priliku postavljati pitanja i konzultirati se o terapiji i trenutnom zdravstvenom stanju. S ove dvije radionice završili smo niz zdravstvenih radionica-brige o zdravlju predviđenih za prvu godinu trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika -Budimo im podrška na putu do samostalnosti“, kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva  Sedmak

Korisnici Centra za prihvat beskućnika-Osijek na koncertu i izložbi fotografija

Korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijeku, u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine u pratnji Ive Sedmak, socijalne radnice i voditeljice programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, posjetili su Kulturni centar Osijek gdje se u sklopu koncertnog ciklusa Grada glazbene sezone 2020/2021., održao koncert klasične glazbe. Ansambl OKTOS oduševio je naše korisnike svojom izvedbom. Na programu su se našle skladbe T. Ranogajeca-Evolucija, W.A.Mozarta-Kvartet br.1 za flautu i gudače u D-duru K.285, M.

Glinke-Patetični trio u d-molu te B. Bartoka-Rumunjski plesovi. Osim u predivnim melodijama uz koje su korisnici mogli barem na neko vrijeme odagnati sve svoje misli i probleme, imali su priliku pogledati i izložbu fotografija autora Dalibora Olujića pod nazivom „Ljudi”. Zanimljivo im je bilo vidjeti emocije na licima ljudi različitih kultura.

Drago nam je što i unatoč pandemiji možemo zainteresiranim korisnicima omogućiti, kako su i oni to tijekom razgovora nazvali, terapiju glazbom- univerzalnim jezikom koji svi razumijemo.

Iva Sedmak

 

 

 

 

 

 

 

 

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, na adresi J. J. Strossmayera 69, u srijedu, 17. ožujka 2021. godine, održana je psihosocijalna radionica. Radionicu je vodila Karolina Burek Bilokapić. Ovaj put korisnici su igrali igre asocijacija, podijeljeni u timove objašnjavali su opisno svom suigraču pojam bez da koriste naziv zadanog pojma. Ovom igrom korisnici su imali priliku bolje se upoznati, nasmijati i vježbati verbalno i kreativno se izraziti. Prema riječima korisnika bilo je duhovito čuti kako netko opisuje papriku ili recimo morskoga psa, a još duhovitije koje asocijacije osoba koja pogađa ima. Koliko je radionica bila uspješna moglo se vidjeti prema osmjesima na licima naših korisnika. Radionica je provedena u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika–Budimo im podrška na putu do samostalnosti“, kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalne politike.

Iva Sedmak

 

 

Aktivnosti u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Mjesec ožujak, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika u Osijeku (J. J. Strossmayera 69), započeo je radno što su naši korisnici dočekali s velikim oduševljenjem.

U srijedu, 03. ožujka 2021. godine informatičar Mario Balatinac održao je dvosatnu informatičku radionicu te su naši korisnici imali priliku naučiti nešto novo i poboljšati svoje znanje kada je korištenje računalom u pitanju.

Dan poslije, četvrtak, 04. ožujka 2021. godine medicinska sestra Katica Andraši na svojoj zdravstvenoj radionici-brige o zdravlju izmjerila je korisnicima vrijednosti šećera u krvi i krvni tlak, a predavanje je bilo posvećeno vidu. Korisnicima je ova tema bila zanimljiva, jer ih većina nosi dioptrijske naočale pa su rado o tome željeli i diskutirati. Zanimljivo im je bilo i saznati kako su problemi s vidom često indikator i nekih drugih promjena u našemu organizmu.

 

Petak, 05. ožujka 2021. godine, bio je rezerviran za dvosatnu dramsko-glazbenu radionicu. Radionicu su vodile odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl te glazbenica Tajana Balatinac. Korisnici su dobili tekst za igrokaz „ Zeko traži stan”. Nije bilo problema u podjeli uloga jer su neki od njih prepoznali svoje nadimke u životinjama iz igrokaza. Vježbanje teksta uz glazbenu pratnju nastavit će se i na idućim radionicama.

Sve spomenute radionice održane su unutar provođenja prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak