Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Caritasovi regionalni seminari za djelatnike, volontere i članove Odbora za karitativnu djelatnost pri Župnim pastoralnim vijećima

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije je od 2. do 10. listopada o. g. uz suradnju s dekantskim povjerenicima za Caritas i župnicima Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao šest regionalnih seminara u našoj Nadbiskupiji . Seminari su održani u Valpovu za Valpovački i Donjomiholjački dekanat, u Slavonskom Brodu za Slavonskobrodski, Sibinjski i Garčinski dekanat, u Vinkovcima za Vinkovački, Vukovarski i Otočki dekanat, u Osijeku za dva Osječka, Čepinski i Baranjski dekanat, u Đakovu za Đakovački i Velikokopanički dekanat i u Županji za Županjski i Drenovački dekanat. Tema predavanja je bila „Zahtjevi nove evangelizacije u perspektivi djelovanja Odbora Župnog pastoralnog vijeća za karitativnu djelatnost“. Predavač je bio vlč. dr. sc. Stanislav Šota, koordinator Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Velečasni Šota je u svojim izlaganjima istaknuo važnost djelovanja Odbora Župnog pastoralnog vijeća za karitativnu djelatnost i župnoga caritasa u svakoj župnoj zajednici, te povezanost caritasa i evangelizacije u redovitom pastrolanom djelovanju. Na seminarima je ukupno sudjelovalo 173 volontera župnih caritasa i članova Odbora za karitativnu djelatnost unutar Župnih pastoralnih vijeća. Na ovim seminarima također je predstavljen i projekt Nadbiskupijskog Caritasa „75 za 1“, te je upućen poziv volonterima i članovima Odbora za karitativnu djelatnost pri Župnim pastoralnim vijećima na ovogodišnju proslavu 75 godina od formalnog osnutka Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Mišo Lukačević

 

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji i uputio 10.000,00 € žurne pomoći

Odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa  mons. Josipa Mrzljaka Caritasu Indonezije, za aktivnosti žurnog zbrinjavanja i medicinske pomoći, iz Fonda za hitne Intervencije poslano je 10.000,00 eura.

Jaki potres koji  je 28.9.2018. zadesio obale otoka Sulawesi u Indoneziji prouzročio je razoran  tsunami  u kojem je u  širem području grada Palu, regije Donggala i provincije Gorontalo do sada smrtno stradalo više od 1550 osoba, izmješteno je više od 48.000, a procjenjuje se da je direktno ugroženo više od 650.000 ljudi.

Prema podacima Caritasa Internationalis, velik broj ljudi u naseljima razorenim potresom i poharanim tsunamijem i dalje je odsječen, dostupan jedino pješke, što znatno otežava dostavu nužne pomoći i procjenu razmjera stradanja. U pružanje pomoći uključena je šira Caritasova mreža –  Caritas Indonezija uspostavio je koordinacijski centar za transport humanitarne pomoći u  Makassaru, a Caritas Njemačke jučer je na teren uputio medicinski tim od 40 ljudi. Na terenu je nazočan i Američki Caritas – CRS.

Hrvatski Caritas tradicionalno sredstvima iz Interventnog fonda odgovarajući na apel za pomoć objavljen preko mreže Caritasa Internationalis, ali i pozivajući vjernike i građane dobre volje poziva na solidarnost sa stradalima.

Stoga ovim putem pozivamo vjernike, župe, sve hrvatske građane i tvrtke koji mogu i žele  putem Caritasove mreže solidarno poduprijeti napore u skrbi za stradale u Indoneziji da svoje novčane priloge daruju:

  • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 510, svrha uplate: Indonezija
  • telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)
  • darom na župi

Hrvatski Caritas već ima iskustvo pomaganja stradalima od posljedica razornog tsunamija koji je 2004. godine pogodio desetak južnoazijskih zemalja uključujući Indoneziju, Tajland i Indiju, kojima je pomogao sa po 30.000 eura. Većinu sredstava prikupljenih u toj akciji namijenio je projektima žurne i razvojne pomoći u Šrilanki. Hrvatski i Njemački Caritas zajedno su financirali Projekt obnove i izgradnje 50 kuća u Pallanseni, ribarskom naselju u blizini grada Negombo, 40-ak km udaljeno od glavnog grada Colomba, na zapadnoj obali Šri Lanke. Za projekte obnove stradalog stanovništva i infrastrukture u Šri Lanki, HC je domicilnom Caritasu stavio na raspolaganje 2.200.000. kuna. Od tog je iznosa za lokalnu zajednicu gradica Tangalle, a za kupovinu 60 ribarskih brodica-katamarana, ribarskih mreža i opreme, plinskih kuhala, madraca, šatora, školske opreme i dječjih školskih uniformi, utrošeno 370.000 kuna.

U Zagrebu, 5.10.2018.

Kontakt: Robert Futač, Hrvatski Caritas, voditelj odjela za socijalne programe, robert.futac@caritas.hr, mob. 091 2635 013

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U četvrtak, 04. listopada 2018. godine u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek u 17 sati, u sklopu II. druge godine projekta “Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju” održana je kreativna radionica s glinom pod vodstvom Mire Vego, odgojiteljice i stručnih suradnica. Korisnici su izrađivali prikladne ukrase od gline za obilježavanje 75 godina rada Caritasa Osijek. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Martina Aničić

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu 03. listopada 2018 godine u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, J.J. Strossmayera 69, Osijek u 17 sati,  održana je informatička radionica pod vodstvom Maria Balatinac na temu “Alternative Google tražilici”. Korisnici su se upoznali sa  tražilicama koje se nude te time mogli odlučiti koja im se najviše sviđa i koju žele koristiti u daljnjim pretragama. Projekt je dio II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, te je  sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

                                                                                                                 Martina Aničić

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu 26. rujna 2018. godine u 17 sati, u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek,  J. J. Strossmayera 69 ,održana je psihosocijalna radionica koju je vodila psihologinja Ana Jurić, na temu “Moć empatije”.  Radionica je održana u sklopu II. godine programa “Resocijalizacija beskućnika- kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju”.  Korisnici su se upoznali s pojmom empatije, imali su priliku procijeniti  vlastitu razinu empatije u odnosu s drugima, te kako pravilno iskazivati empatiju i sve to pobliže spoznati kroz praktičnu vježbu.  Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Martina Aničić

 

Korisnici Centra za prihvat beskućnika-Osijek održali predstavu povodom Dana kruha

Korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek vrijedno su pripremali predstavu koju su održali za one najmlađe, ali i za njihove roditelje u Caritasovom Centru za majku i dijete u Osijeku, 25. rujna 2018. godine u 16 sati povodom obilježavanja Dana kruha. Predstava je bila vrlo zabavna te prikladne teme s nazivom „Prepirka u kuhinji“. Glumilo se, pjevalo, smijalo, te je svima koji su sudjelovali u ovoj predstavi drago što smo mogli uveseliti mališane. Predstava je održana kao dio projekta koji se provodi već drugu godinu u Centru za prihvat beskućnika, J. J. Strossmayera 69, pod nazivom „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Martina Aničić

Korisnici Centra za prihvat beskućnika-Osijek bili na izletu u Vukovaru

Korisnici Centra za prihvat beskućnika Caritasa Osijek pod vodstvom ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Drage Tukara u ponedjeljak 24. rujna 2018. godine bili su na izletu u Vukovaru.

Izlet je obuhvaćao posjet franjevačkom samostanu župe Sv. Filipa i Jakova, Vukovarskoj bolnici – Mjesto sjećanja, Memorijalnom centru Domovinskog rata, te zatim posjet i Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, nakon čega smo posjetili i Muzej vučedolske kulture, a po završetku izleta smo imali zajednički ručak u Vukovaru.

Ovaj izlet aktivnost je druge godine programa koji se provodi u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika pod nazivom „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“.

Izlet je bio vrlo edukativan, ali i opušten, upravo ono što smo željeli pružiti našim korisnicima, kako bi ih malo odmaknuli od njihove svakodnevnice. Prisjetili smo se onoga što je Vukovar značio za vrijeme Domovinskog rata i osjetili veliku zahvalnost i poniznost nad žrtvom koju su njegovi branitelji i civili podnijeli. Također nismo zaboravili niti na drugo veliko obilježje vukovarskog kraja, a to je Vučedolska kultura. Prema izjavama korisnika izlet im se jako svidio, te smo im njime pomogli da se osjećaju prihvaćeno i  kao dio zajednice. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Martina Aničić

Dramsko-glazbena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu 19. rujna 2018. godine  u 17:00 sati u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek,  J. J. Strossmayera 69, održana je dramsko-glazbena radionica koju su vodile odgojiteljica Mira Vego i stručne suradnice u sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Na radionici su korisnici vježbali za prigodnu predstavu koja će se održati u Centru za majku i dijete povodom Dana kruha. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Martina Aničić

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

11. rujna 2018. godine u 17 sati u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika održane su dvije srodne  psihosocijalne radionice u sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ na teme „Razvijanje pozitivne slike o sebi“ i „Zauzimanje za sebe i pregovaranje“ , koje je vodila psihologinja Ana Jurić. Korisnici su se na prvoj radionici na temu „Razvijanje pozitivne slike o sebi“ upoznali s pojmom samopoštovanja, osvijestili su i izrazili svoje pozitivne osobine, poboljšali sliku o sebi i promišljali kako ojačati vlastito samopoštovanje. Na drugoj radionici koja je uslijedila nakon kratke pauze, na temu „Zauzimanje za sebe i pregovaranje“, korisnici su poučeni o načinima rješavanja sukoba i kako ih konstruktivno riješiti, upoznali su se i s pojmom asertivnosti i kako vješto izraziti svoje želje i potrebe. Program je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

                                                                                                          Martina Aničić

Dramsko-glazbena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U ponedjeljak 10. rujna 2018. godine  u 17:00h u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek,  J. J. Strossmayera 69, održana je dramsko-glazbena radionica koju su vodile odgojiteljica Mira Vego i stručne suradnice u sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Na radionici su korisnici vježbali za prigodnu predstavu koja će se održati u Centru za majku i dijete povodom Dana kruha. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Martina Aničić