Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Susret Roma u Centru za mlade – Beli Manastir

Susret zajedništva s Romima u Caritasovom centru za mlade – Beli Manastir, u subotu, 16. rujna 2023. godine s početkom u 10 sati, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je kao jednu od aktivnosti projekta „I mi smo tu“ kojeg financira Hrvatski Caritas.

Susret je predviđen za djecu, mlade Rome i njihove roditelje. Vlč. Krešimir Jukić, povjerenik Roma za Đakovačko-osječku nadbiskupiju na početku susreta je zahvalio svima na odazivu. Ispričao je tri vrlo poučne i zanimljive priče, koje su govorile o tome kako trebamo misliti na druge, pripomoći drugima i ne biti stava da kada je nekome pored nas teško, da se to nas na tiče. Trebamo biti podrška, oslonac i pomoći koliko možemo. Važno je biti zahvalan na svemu što imamo.


Svim sudionicima mladi su predstavili tradicionalni romski ples uz glazbu.

Lijepo vrijeme omogućilo je da na dvorištu Centra budu održane tradicijske igre u kojima su sudjelovala djeca, ali i odrasli. Povlačenje užeta, mjerenje glasnoće dječaka i djevojčica pomoći aparata, igra natjecanja nošenja jajeta u žlici, skakanje u vreći, igra graničara.

Susret je završio ručkom i sladoledom.

 

Nikolina Ivanda

Navijajući za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pomognimo zajedno siromašnim obiteljima!

Prateći proteklih dana pripreme Hrvatske reprezentacije za završnicu Lige nacija u Nizozemskoj, uvjerili smo se iznova u snagu i utjecaj riječi. Izgovorene riječi praćene  djelima čovjeka mogu uzdići u neslućene visine, ali i raniti. Pa čak i kad su riječi naizgled opravdane, a postupci učinjeni u dobroj namjeri; kada njima želimo graditi ili ispraviti nepravdu, a ne uvrijediti i podijeliti ono što nam je drago i vrijedno.

Hrvatska nogometna reprezentacija godinama nas ujedinjuje i okuplja, pomiruje i uveseljava i čini ponosnima zbog vrijednosti koje nastoji promicati: skromnosti, prijateljstva, poštovanja, poniznosti i vjere, ustrajnosti i zajedništva. I u pobjedama i u porazima. Ohrabruje nas da usprkos teškoćama, malenosti i preprekama s kojima se moramo suočiti postoji nada da svoja ograničenja možemo nadići i da su prava čuda doista  nadohvat ruke. I, naravno, reprezentacija oduševljava nas uspjesima.

Već godinama Hrvatski Caritas kao sportaše života prepoznaje i svojim programom Za 1000 radosti podupire najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koje se srčano, požrtvovno i predano iz dana u dan bore s nezaposlenosti, dugovima, teškim bolestima, oskudicom, ali im je pritom potrebna pomoć. Ove godine program se provodi uz slogan Govori dobrim. Zauzetošću i požrtvovnošću hrvatskih građana, tvrtki, ustanova i udruga mnoge su obitelji dobile konkretnu pomoć, ohrabrenje i spoznaju da u svojim kritičnim situacijama nisu same. Novčana i materijalna sredstva, proizvodi i usluge prikupljaju se diljem zemlje a Hrvatski Caritas dosad prikupljenih 188.000 eura usmjerio je već obiteljima u potrebi putem nad/biskupijskih i župnih caritasa.

 Dok narednih dana navijamo za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, nadajući se i priželjkujući uspjeh, pozivamo sve ljude otvorena srca da ne zaboravimo naše najsiromašnije sugrađane, koji istodobno s nogometnim reprezentativcima hrabro i ustrajno igraju svoje presudne utakmice protiv najopasnijeg protivnika – siromaštva!  Željeli bismo da se naša radost i ponos zbog – nadajmo se – dobre igre i rezultata Hrvatske reprezentacije tijekom tjedna prelije i na one koji oko sebe teško pronalaze razloge za radost.

 Pozivamo stoga sve da odluče jednostavno:

  • za svaki gol koji postigne Hrvatska nogometna reprezentacija

nazvat ću donacijski telefon: 0609010 (0,83 eura; 6,25 kn; PDV uključen),

  • za pobjedu uplatit ću dobrovoljni prilog za siromašne obitelji

na žiro-račun IBAN HR4023400091510126452 (poziv na br. 7-22)

ili uplatiti  online putem www.caritas.hr

 

 

 

Radionica: “I mi smo tu” u Centru za mlade Beli Manastir

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uz financijsku pomoć Hrvatskog Caritasa provodi IX. ciklus projekta „I mi smo tu“,  radionice za djecu, mlade Rome i njihove roditelje Rome u Caritasovom centru za mlade – Beli Manastir, kojima želimo dati svoj doprinos ovom programu. U subotu, 20.05.2023., od 17,00 do 19,00 sati održana je 7. radionica ovog ciklusa. Tema radionice bila je „Prepoznavanje, prihvaćanje, imenovanje i razlikovanje emocija“, a održao ju je stručni tim Mira Vego i Ljiljana Ventengl, odgajatelji i Karolina Burek Bilokapić, socijalni pedagog. Na radionici je prisustvovalo 28 korisnika romske nacionalne manjine. Ova radionica imala je za cilj prepoznavanje i postavljanje odnosa prema drugom, brigu o mlađima, bolesnima, prirodi i životinjskom svijetu. Isto tako razvijanje tolerancije i suradnje.

Timskim radom, zajedno u radionici su bili djeca, mladi Romi i njihovi roditelji, pokazivali smo im na primjerima kakav treba biti odnos prema  vršnjacima i što je to zajedništvo. Aktivnosti su bile u parovima, jedni su imitirali emocije, a drugi su ih prepoznavali. Nakon aktivnosti su svi svoje emocije prenosili crtajući ih na papiru. Nakon radionica korisnicima je pružena mogućnost i individualnog savjetovanja s stručnim suradnicima, ako za to imaju potrebu.

Ivanka Domazet

 

Radionica “I mi smo tu”

Uoči Majčinog dana održana je 13.05.2023.god., od 14:30 do 18:30 sati radionica s romskom nacionalnom manjinom u Caritasovom centru za mlade u Belom Manastiru. Na radionici je prisustvovalo 26 korisnika.
Radionicu su vodili caritasovi stručni suradnici Karolina Burek Bilokapić,socijalni pedagog te Mira Vego i Ljiljana Ventengl, odgajatelji. Tema radionice bila je Majčin dan. Stručni suradnici razgovarali su djecom i mladima tko im je najvažnija osoba u životu. Uz mnoštvo odgovora ipak je to za većinu djece i mladih bila majka. Njihove majke su sjedile pored njih, a na njihovim licima je bio vidljiv osmijeh zadovoljstva kako njihova djeca razmišljaju o njima. Ono što je proizašlo iz njihovih odgovora bilo je da je majka važna osoba u njihovim životima da je ona je njihova sigurna mirna luka te da majčin poljubac ozdravljuje svaku bol. Djecu i mlade smo potaknuli da naprave skroman poklon – CVIJET ZA MAMU –  koji će joj darovati za njen dan, ali isto tako  pokušali smo ih osvijesti kako i na koji način oni mogu pokazati svoju ljubav prema majci. Praktične aktivnosti bile su: izrada cvijeta za mamu. Od kolaž papira izrezali su latice koje su lijepili na papir i kasnije učvrstili na drveni štapić kako bi izradili cvjetove.

Kasnije su izrezali papir u obliku srca te u njega nacrtali sebe i svoju majku. Od nacrtanih radova napravili smo plakat na zidu. Naravno, uz slušanje dječjih pjesama o mami  kao i svaki puta uz malu zakusku i osvježenje djeca, mladi i njihovi roditelji imaju priliku za razgovor s stručnim suradnicima o njihovim svakodnevnim problemima s kojima se susreću te traže savjete na koji način i kako da ih prevladaju.

Ivanka Domazet

Održana radionica “I mi smo tu”

U subotu 29. travnja 2023. god. održane su radionice u Caritasovom Centru za mlade u periodu od 10:00 do 13:00 sati. Cilj ovih radionica bio je naučiti djecu, mlade Rome i njihove roditelje kvalitetnijem i sadržajnijem kreiranju slobodnog vremena, odnosno njihovom međusobnom okupljanju i povezivanju. Radionica je započela prezentacijom kojom smo im fotografijom i riječju približili njihovo dugogodišnje sudjelovanje u ovom projektu. Imali su priliku vidjeti sebe, svoje prijatelje i roditelje unazad dosta godina, puno mlađe te su bili ponosni. Nažalost, zaključili smo da su mnoge mlade romske obitelji, napustile RH, odlaskom u zapadne zemlje, trbuhom za kruhom. Riječi koje od njih kontinuirano čujemo su da nema gotovo nikakvog sadržaja za mlade u Belom Manastiru te kako su ove radionice za njih vrlo važne. Kako je 29.04. i Međunarodni dan plesa, oni su nam uz muziku otplesali svoje tradicionalno kolo kome smo se svi rado priključili. Znamo da su pjesma i ples vrlo bitni u kulturi romske nacionalne manjine. Nakon toga smo se dogovorili da svi odlažemo mobitele i izašli na igralište u Centru gdje smo formirali grupe za međusobno natjecanje u natezanju užeta, skakanja u vreći, trčanje preko prepreka, igranje loptom…Kada smo se svi već dobro izmorili zajedno smo se po družili u zdravljaku Centra  uz malu zakusku i osvježenje.

Ivanka Domazet

Radionica “I mi smo tu” u Centru za mlade – Beli Manastir

U subotu 22. travnja 2023. god. održana je psihosocijalna i kreativna radionica, psihosocijalna na temu: „”Pričam ti svoju prču”  za mlade Rome i njihove roditelje i kreativna radionica za djecu: “Volim svoju obitelj i zašto je obitelj važna“.

Radionicu za mlade Rome i njihove roditelje vodila je Karolina Burek Bilokapić, socijalni pedagog, a cilj radionice je bio:  identificirati osobne snage i slabosti, jačanje samosvijesti, jačanje samopouzdanja, potaknuti pozitivne interakcije između korisnika, potaknuti povezivanje grupe i stvaranje grupne kohezije i povjerenja. Kreativnu radionicu za mlađu grupu vodile su Mira Vego, odgajatelj, savjetnik i Ljiljana Ventengl, odgajatelj. U uvodnom dijalogu s djecom su razgovarali zašto je obitelj važna, a djeca su pričala o vlastitim obiteljima. Kroz ovakve aktivnosti želimo istaknuti potrebu za sigurnošću, pripadanjem i ljubavlju, što je nužno za djetetovo zdravlje i sreću. Obiteljski  dom je mjesto prvog odgoja i upravo u njemu započinje proces socijalizacije. Kroz pripadanje obitelji, dijete upoznaje druge ljude, uspostavlja prve kontakte, prihvaća načine i razvija navike kulturnog ponašanja. Praktične aktivnosti djece bile su crtanje svoje obitelji na papiru, a crteže smo nakon toga izložili na drvetu koje smo od papira napravili u Centru.

 

Ivanka Domazet, koordinator projekta

Uvodna radionica projekta “I mi smo tu” za djecu, mlade Rome i njihove roditelje

U subotu. 15. travnja 2023. god. održana je 1. radionica projekta u vremenskom periodu od 14:30 do 16:30 sati u Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru. Na radionici je sudjelovalo 26 korisnika.

Na prvom susretu,  svi smo se predstavili, iako se već svi znamo, ali smo jednostavno radi trogodišnje pauze provođenja radionica, imali dosta toga za čuti od njih. Izuzetno nam je drago što neki od naših korisnika i dalje pohađaju školu, većinom su to strukovna zanimanja, automehaničar, frizer, slastičar… Obitelji su se proširile i dobile nove članove koji su isto tako sudjelovali na radionici. Struktura korisnika na radionici bila je od treće godine starosti do 49. godine.

Kako je većina korisnika pravoslavne vjeroispovijesti, tako smo i temu radionice upriliči, mlađa skupina izrađivala je šarena jaja na papiru kojima će ukrasiti svoja gnijezda kada dođu kući, a sa starijom grupom i roditeljima smo razgovarali što za njih znači blagdan Uskrsa i kako ga obilježavaju u svojim domovima. Isto tako upoznavali smo ih s planom održavanja radionica, programom, temama, vremenom trajanja pojedinog susreta, ciljevima i svrhom provođenja ovih aktivnosti s njima. Od njih smo čuli samo riječi zahvale i oduševljenja te koliko su im radionice pomogle u njihovom razvoju i životu te izjave roditelja o  korisnosti ovakvog načina rada s njihovom romskom zajednicom.

 

 

 

 

 

 

 

Izvješće sastavila: Ivanka Domazet

Preduskrsna priredba korisnika Caritasovog centra za prihvat beskućnika – Osijek

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je 30. ožujka 2023. godine u Caritasovu Centru za dijete u Osijeku tradicionalnu priredbu za korisnike Centra za dijete – socijalno osjetljive obitelji s malom djecom s područja grada Osijeka, majke s djecom te za izbjegle iz Ukrajine.
Korisnici Caritasova Centra za prihvat beskućnika zajedno sa stručnim suradnicima uvježbali su scenografiju i tekst za glazbeno-lutkarsku predstavu Uskršnje jaje. Majke iz Ukrajine sa svojom djecom i stručnim suradnicima Centra, obučeni u narodne nošnje, pjesmom i plesom predstavili su uskrsne običaje u Ukrajini te su željeli zahvaliti Caritasu i hrvatskom narodu za sve što za njih čine. Nakon programa uslijedilo je zajedničko druženje, a sva prisutna djeca dobila su prigodne uskrsne darove. Ivanka Domazet / Marina Tadić

Radionice u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

Gust raspored radionica u Caritasovom centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69 započeli smo i završili finalnim pripremama za predstavu „Uskršnje jaje”, koju ćemo prigodno pred Uskrs izvesti u Caritasovom centru za dijete – Osijek. Dramsko – glazbene radionice gdje smo se užurbano pripremali za predstavu pod vodstvom voditeljica Mire Vego, Ljiljane Vetengl i Tajane Balatinac održane su 21. i 27. ožujka od 17.00 sati.
Kako se trogodišnji Program bliži kraju, tako su voditelj informatičke Mario Balatinac i voditeljica psiho – socijalne radionice Karolina Burek Bilokpaić održali  svoje završne radionice. Informatička radionica održana je 22. ožujka 2023. u 17 sati, a psiho – socijalna  održana je 23. ožujka 2023. godine u 17 sati.  Radionice ovog Programa različitog sadržaja imaju isti cilj, poboljšati kvalitetu života naših korisnika povećanjem mogućnosti zapošljavanja, jačanjem socijalne uključenosti, promicanjem obrazovanja, vještina i cjeloživotnog učenja.

Program „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

Izlet u Aljmaš korisnika Centra za prihvat beskućnika – Osijek i djelatnika Caritasa

Pri završetku trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika – budimo im podrška na putu do samostalnosti” korisnici Caritasovog centra za prihvat beskućnika – Osijek   i djelatnici Caritasa Đakovačko- osječke nadbiskupije su 22. veljače 2023. godine bili na izletu u Aljmašu.

Tom prilikom smo obišli zajednicu Cenacolo smještenu u Aljmašu. U zajednici su nas dočekali gostoljubivi štićenici zajednice Canacolo i vlč. Ivan Jurićem,  duhovnik i voditelj. Korisnici su nam nakon nekoliko riječi o svom trnovitom životnom putu ukratko prezentirali način rada u zajednici te s ponosom pokazivali plodove svog rada.


Po obilasku  Cenacola krenuli smo put aljmaškog svetišta Gospe od Utočišta gdje nas je primio župnik u mirovini preč. Ante Markić. Nakon obilaska mjesta i obala rijeke Dunava preč. Markić nam je progovorio nekoliko riječi o zanimljivoj povijesti svetišta od 1704. godine kada je nastalo svetište pa sve do današnjih dana. Izlet korisnika Caritasovog centra za prihvat beskućnika i djelatnika Caritasa nastavio se uz objed i okrjepu.

Temeljna moralna vrijednost Crkvenog nauka je vjerovanje da svaka osoba ima svoje dostojanstvo i svoju neotuđivu vrijednost, stoga i na ovaj način potičemo socijalnu koheziju, da i oni koji su doživjeli iskustvo siromaštva i socijalne isključenosti mogu živjeti u skladu s ljudskim dostojanstvom i aktivno sudjelovati u životu društva.

Marina Tadić