Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Izrada ukrasa za uskrsni sajam u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, ni ovog puta nije manjkalo kreativnosti. Tako smo u petak, 15.3.2019., održali još jednu kreativnu radionicu u sklopu  treće godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Niz  radionica kojom se pripremamo za osječki uskrsni sajam i ovog puta urodio je plodom. Uz pratnju naših voditeljica, odgajateljica Mire Vego i Ljiljane Vetengl, te zdravstvene djelatnice Petre Škrbić, ovog puta korisnici su imali priliku izrađivati ukrase od gipsa s uskrsnim motivima. Nakon radionice, izjavili su kako ih ova aktivnost opušta, omogućava izražavanje kreativnosti, te stvara osjećaj  ispunjenosti. Također, naglašavaju kako rad za zajednički cilj potiče dobar odnos među korisnicima.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Peta psihosocijalna radionica u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Peta psihosocijalna radionica koja je održana u srijedu 13.3.2019., u sklopu treće godine provođenja programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, okupila je nekoliko naših korisnika koji su ovog puta imali priliku razgovarati o „Vještina slušanja“. Slušanje je od iznimne važnosti kada su međuljudski odnosi u pitanju, time pokazujemo drugima da ih poštujemo, slušanjem izbjegavamo nesporazume i sukobe, te potičemo izgradnju međusobnog povjerenja. Uz vodstvo socijalne pedagoginje  Karolina Burek Bilokapić, naši korisnici su kroz vježbu, rješavanje upitnika i na koncu samog razgovora iznijeli svoja iskustva i osjećaje vezane uz njihovu vještinu slušanja.

Projekt je  sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

“75 za 1” – Novi projekt Nadbiskupijskog Caritasa

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije prošle je godine obilježio 75 godina postojanja kao središnje nadbiskupijske ustanove, te je tom prigodom najavljen projekt „75 za 1“, koji se planira provesti u suradnji sa župama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Cilj projekta je prikupljati novčana sredstva za Nadbiskupijsku zakladu „Dr. Nikola Dogan“ koja stipendira učenike i studente slabijeg imovnog stanja s područja Nadbiskupije. U nazivu projekta „75 za 1“, broj ’75’ označava godine postojanja Nadbiskupijskog Caritasa, odnosno broj darovatelja u jednoj župi, a ‘1’ označava jednu mjesečnu stipendiju za jednog učenika, studenta ili doktoranda.

Ukoliko pojedina župa želi sudjelovati u ovom projektu, potrebno je da uz pomoć  volontera župnog Caritasa i/ili članova Odbora ŽPV-a za karitativnu djelatnost, pronađe 75 obitelji ili pojedinaca koji žele darovati 20 kuna u svrhu projekta. Vremenski period prikupljanja novčanih priloga je od 1. do najkasnije 31. ožujka 2019. Način i točno vrijeme prikupljanja priloga župa određuje sama, u dogovoru s volonterima i članovima Odbora (prije ili poslije svete mise, nedjeljom ili radnim danom, volonteri po obiteljima ili neki drugi način…).

Prikupljeni iznos potrebno je uplatiti najkasnije do 15. travnja 2019. na blagajni Caritasa Đakovačke-osječke nadbiskupije ili na žiro-račun:

CARITAS ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

J. J. Strossmayera 58, 31000 Osijek

IBAN: HR6123400091110046082

MODEL: HR00   POZIV NA BROJ: 1400-2019

 Moguće je dati veći ili manji iznos od 20 kn. Također, pojedina župa u projekt može uključiti i više od 75 obitelji ili pojedinaca. Kontakt osoba u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije je Mišo Lukačević, e-mail: caritas.pomocnik.ravnatelja@djos.hr ili tel. 031/253 939.

26. i 27. veljače 2019.-Održane aktivnosti u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Dana 26. veljače 2019. korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u pratnji socijalne radnice Anje Kovač Mišura posjetili su sajam poslova Biraj posao u trgovini. Sajam je održan u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Regionalni ured Osijek.


Korisnici su imali priliku predstaviti se potencijalnim poslodavcima te im ostaviti svoj životopis. Predstavljajući se, korisnici su istaknuli svoje jake strane koje im mogu pomoći u obavljanju posla na određenom radnom mjestu, kao i svoja prošla radna iskustva. S obzirom kako nemaju radnog iskustva za sva radna mjesta na koja su se ponudili poslodavcima, korisnici su naglasili kako imaju volju za učenjem i napredovanjem te kako su odlučni u odgovornom i savjesnom obavljanju posla.

Korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika bili su i ovoga puta iznimno ponosni na svoj uspjeh i hrabrost tijekom predstavljanja potencijalnim poslodavcima. Ovo iskustvo pomoglo je rastu samopoštovanja korisnika, te su korisnici imali priliku uvježbavati komunikacijske vještine i asertivnost.

Također, u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, 27. veljače 2019. u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek održana je treća informatička radionica. Voditelj radionice Mario Balatinac ovoga je puta korisnicima izložio temu Pisanje i spremanje jednostavnog teksta. Korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek stečeno znanje uvježbavali su na računalu. Informatička pismenost neophodna je u svijetu rada, stoga korisnici na informatičkim radionicama imaju priliku steći znanje koje im pomaže u pretraživanju interneta za radnim mjestima, pisanju teksta ponuda za posao, ali i obavljanju poslova na određenom radnom mjestu.


Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Anja Kovač Mišura

 

Održane radionice za korisnike Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek

Korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69, Osijek imali su prilike sudjelovati na trima radionicama.

U utorak, 19. veljače 2019., održana je radionica Samoprocjena i pisanje otvorene ponude za posao, koju je vodila stručna savjetnica za profesionalno savjetovanje i rehabilitaciju u Centru za informiranje o karijeri Mariana Kuna. Sudionici radionice imali su prilike osvijestiti svoje jake strane koje će im pomoći u obavljanju određenog posla, ali i one slabije strane, koje bi valjalo unaprijediti. Također, stekli su vještinu pisanja otvorene ponude za posao te su se naučili pisano predstaviti poslodavcu i naglasiti svoje vrline.


Potom, 20. veljače 2019. socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić održala je psihosocijalnu radionicu na temu Upravljanje vlastitim mislima, emocijama i ponašanjem. Korisnici koji su sudjelovali u radionici naučili su razlikovati misli, emocije i ponašanje u određenim situacijama te su poučeni strategijama upravljanja istima.

Odgajateljice Ljiljana Vetengl i Mira Vego te Petra Škrbić, zdravstvena djelatnica u četvrtak (21. veljače 2019.) su s korisnicima Caritasovog Centra za prihvat beskućnika izrađivale ukrase s uskrsnim motivima. Ova je aktivnost obradovala sudionike radionice te im omogućila razvoj kreativnosti i slobodu umjetničkog izražavanja.

Radionice su provedene u sklopu treće godine provođenja programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“.  Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Anja Kovač Mišura

Treća psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Treća psihosocijalna radionica planirana u sklopu treće godine provođenja programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, održana je 30. siječnja 2019., u 17 sati s temom: Samoprezentacija – upravljanje dojmovima o sebi. Radionicu je vodila socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić. Sudionici radionice kroz aktivnosti su naučili koliko je važno ostaviti dobar dojam na sugovornika te su stekli vještinu postizanja odgovarajućeg dojma.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Anja Kovač Mišura

Korisnici Centra za prihvat beskućnika-Osijek na Danima poslova u turizmu

Dana 18. siječnja 2019. korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnik-Osijek u pratnji socijalne radnice Anje Kovač Mišura posjetili su Dane poslova u turizmu u dvorani Gradski vrt. Korisnici su se na sajmu predstavili odabranim poslodavcima, imajući na umu savjete dobivene na radionici CISOK-a: pri predstavljanju poslodavcima potrebno je biti vedar, nasmiješen, energičan i pokazati volju za radom, čak i ako ne postoji radno iskustvo za upražnjeno radno mjesto. Potencijalnim poslodavcima ostavili su primjerak svog životopisa kojeg su izradili na radionici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Posjet sajmu završio je u dobrom raspoloženju, a korisnici su bili iznimno ponosni na svoj uspjeh u samoprezentaciji potencijalnim poslodavcima.

Posjetom sajmu osnaženo je samopoštovanje korisnika Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek te su korisnici uvježbavali komunikacijske vještine i vještinu predstavljanja potencijalnom poslodavcu.

Anja Kovač Mišura

 

Druga informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ 17. siječnja 2019. u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek realizirana je druga po redu informatička radionica. Voditelj radionice Mario Balatinac izložio je temu Načini smještanja i pristup do datoteka u računalu, a potom su korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek stečeno znanje primijenili u praksi, koristeći se računalom. Također, jedan od korisnika naučio se služiti e-poštom.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

 

 

Anja Kovač Mišura

Radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika-Osijek u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje

Dana 15. siječnja 2019. korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek sudjelovali su na radionici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Radionica se odvila u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri, a vodili su ju stručni savjetnici u CISOK-u Jelena Vajnberger i Miro Maćešić te djelatnik Hrvatskog zavoda zapošljavanje Julije Šoltić, savjetodavac. Korisnici su imali priliku naučiti pisati životopis u Europass formatu, kao i otvorenu ponudu poslodavcu. Savjetodavac Julije Šoltić razgovarao je s korisnicima o mogućnosti odlaska rada na sezonu, te ih je izvijestio o Sajmu poslova u turizmu koji će se održati u petak, 18. siječnja 2019., u dvorani Gradskog vrta u Osijeku. Korisnici su bili izuzetno zainteresirani i stekli su vještine pisanja životopisa i ponude, a ujedno su i dobili savjete kako se predstaviti potencijalnom poslodavcu. Naglašeno im je kako trebaju održati volju i ne gubiti nadu ukoliko naiđu na odbijanje poslodavaca, ali su savjetovani i kako se nositi s predrasudama o beskućnicima.

Projekt „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Anja Kovač Mišura

 

 

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Prva ovogodišnja radionica u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek održana je 10. siječnja 2019., s temom “Tko sam ja?”. Radionicu je vodila socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić, a ista je planirana i realizirana u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Sudionici su na zabavan i opušten način razmjenjivali svoja razmišljanja te se zbližili jedni s drugima.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Anja Kovač Mišura