Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u petak, 17.5.2019.,  u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J.J. Strossmayer 69 Osijek, održana je sedma psihosocijalna radionica na temu „Uđi u moje cipele – razumijevanje drugih“. Voditeljica radionice bila je socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić. Cilj radionice je kroz razgovor osvijestiti empatiju, porast tolerancije i razumijevanja za tuđe potrebe.

U tijeku je treća godina provedbe programa koji je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

 

Radionica u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri Osijek

U tijeku je provedba programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koju sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te u sklopu koje je u četvrtak, 16.5.2019., održana radionica u prostorijama Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri Osijek, na adresi: Trg Ante Starčevića 3, Osijek. Radionici su prisustvovali korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, a tema radionice bila je: „Istraživanje aktualne ponude tržišta rada i pisanje molbe na konkretan natječaj“, čije je cilj bio da na temelju vlastitih snaga, interesa, sposobnosti i sklonosti motivira polaznike da samostalno pretražuju web stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te na koncu napišu zamolbu za posao na konkretan natječaj koji je sada aktivan. Voditeljica radionice bila je viša stručna savjetnica, Renata Cimer.

Marija Sambol

 

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayer 69, u utorak, 30. 4. 2019. godine, održana je peta informatička radionica na temu: „ Umetanje tablica i multimedijskog sadržaja u Word dokumentu“. Ovog puta korisnici su nastavili raditi u programu za uređenje teksta, ali sada su pozornost posvetili novim funkcijama i mogućnostima samog programa. Voditelj radionice bio je informatičar Mario Balatinac.

Ova radionica organizirana je u sklopu programa kojeg sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Okrugli stol: “Beskućnici da/ili ne”

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek je u tijeku treća godina provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ povodom koje je, u utorak, 30. travnja 2019. godine, u prostorima Nadbiskupskog ordinarijata – Vikarijata Osijek, J.J. Strossmayera 58. održan okrugli stol na temu „Beskućnici da / ili ne“.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Centara za socijalnu skrb: Osijek, Slavonski Brod i Vukovar, predstavnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i demografiju Grada Osijeka, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Osijek, koji su ujedno i partneri u programu, stručne suradnice na programu, korisnici Centra za prihvat beskućnika, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Caritasa Osijek dr. sc. Drago Tukara, te djelatnici Caritasa.

Okrugli stol započeo je molitvom i pozdravom  ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Caritasa Osijek dr. sc. Drage Tukara, nakon čega su  sudionici okruglog stola imali priliku čuti nekoliko izlaganja. Mr. sc. Igor Jakobfija, asistenta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu koji je govorio o  socijalnom nauku Katoličke Crkve obzirom na beskućnike. Zatim su djelatnici Caritasa izložili osvrt na 20 godina postojanja Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, te na kraju osvrt na trogodišnji program „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. U posljednjem izlaganju, prije same rasprave svoj osvrt na dosadašnju suradnju dao je predstavnik Grada Osijeka, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i demografiju, Romano Kristić.

Tijekom rasprave sudionici su imali priliku razgovarati o problemima koji su sveprisutni, promjenama koje su potrebne u daljnjem radu s korisnicima Centra za prihvat beskućnika, te potrebi za nastavkom provedbe programa.

Cilj okruglog stola bio je povezati partnere, iz različitih područja i nositelja programa da kroz razmjenu iskustva, kritički osvrt, predlaganjem ideja doprinesu donošenju zajedničkog zaključka o dosadašnjoj provedbi programa, a sve u svrhu definiranja interesa za budućnost.

 

Marija Sambol

Donacija namirnica župe Sikirevci

Župa sv. Nikole, biskupa u Sikirevcima s filijalom Jaruge na poticaj župnika vlč. Stjepana Šumanovca u suradnji s učiteljem Mijom Živićem, učenicima 8b razreda OŠ Sikirevci, te vrijednim župnim suradnicima i ove je  godine na Veliku subotu, prikupljala namirnice za uskršnji obrok za potrebe korisnika pomoći Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na ovakav način mještani Sikirevaca i Jaruga tradicionalno pomažu već 16 godine. Nakon blagoslova namirnica u Sikirevcima i Jarugama djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije preuzeli su donaciju, te ju podijelili korisnicima u Osijeku i Slavonskom Brodu.

Grad Osijek darivao uskrsnice štićenicima Centra za prihvat beskućnika-Osijek

OSIJEK (TU) – Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. dr. Drago Tukara primio je 16. travnja 2019. u Vikarijatu Osijek predstavnike Grada Osijeka, koji petu godinu zaredom daruju uskrsnicama štićenike Caritasova Centra za prihvat beskućnika. Uz uskrsnice, Grad je ove godine po prvi puta osigurao je i donaciju ribe za Pučku kuhinju u Osijeku. Tako će svi korisnici Pučke kuhinje na Veliki petak moći uživati tradicionalan ručak – fiš i pečenu ribu.

Uz ravnatelja Tukaru i djelatnike Caritasa – Oliveru Balatinac, Mišu Lukačevića, Nikolinu Ivanda i Mariju Sambol, nazočili su: Drago Šerić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka te Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika Kristića.

Uz srdačnu dobrodošlicu, ravnatelj Tukara izrazio je zadovoljstvo što ljudska potreba uvijek zbližava, pa je tako zbližila Grad Osijek i Caritas kako bi zajedno pomogli najpotrebitijima. Potpredsjednik Šerić potvrdio je kako je gradonačelnik Ivica Vrkić i ove godine prihvatio, osim standardnih uskrsnica za umirovljenike i socijalno ugrožene, da se uskrsnice daruju i štićenicima Centra za prihvat beskućnika. Radi se o iznosu od 200 kn koje će na kartici Zagrebačke banke dobiti 16 štićenika, koliko ih se trenutno nalazi u Centru.

Pročelnik Kristić pohvalio je projekt „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koji se, uz sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, već treću godinu provodi u Centru za prihvat beskućnika. Tijekom te tri godine vrata Centra otvorena su 24 sata, a dobre rezultate projekta pokazuje manji broj štićenika jer je resocijalizacija povod za njihov brži izlazak i aktivaciju na tržištu rada te ostvarivanje vlastitih prihoda.

Štićenicima Centra uskrsnice je uručio M. Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. M. Kuveždanin

 

 

 

 

 

Aktivnosti u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Od srijede 10. travnja do petka 12. travnja 2019., naši su korisnici izlagali, unikatne, ručno rađene ukrase s uskršnjim motivima, na osječkom uskrsnom sajmu „Šarana jaja bojama grada“. Tako su posjetitelji na štandu mogli pronaći predmete koji su rezultat kreativnih radionica održanih prošlog mjeseca u prostorijama Centra za prihvat beskućnika.

U utorak 9. travnja u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika korisnici su sudjelovali  na psihosocijalnoj radionici s voditeljicom socijalnom pedagoginjom Karolinom Burek Bilokapić. Sudionici radionice imali su  priliku razgovarati u grupi o zadanoj temi: „Davanje povratnih informacija – zauzimanje za sebe“.

U ponedjeljak 8. travnja 2019. godine, održana je generalna proba na dramsko – glazbenoj radionici kojom su se korisnici pripremali za izvedbu predstave, „Zeko traži stan“ u Caritasovom Centru za majku i dijete. Radionicu su vodile odgojiteljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te glazbenica Tajana Balatinac.


Cilj provedenih radionica je osnažiti i pojačati osjećaj samopouzdanja, smanjiti nesigurnost i vlastito nezadovoljstvo korisnika. Također, predstavljanjem svojih radova na sajmu korisnici su dobili mogućnost srušiti brojne predrasude na koje svakodnevno nailaze.

Sve aktivnosti provedene su u sklopu treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika- kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koje sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

 

Predstava “Zeko traži stan” u izvedbi korisnika Centra za prihvat beskućnika-Osijek

Korisnici Centra za prihvat beskućnika u Osijeku, u četvrtak 11. travnja 2019. godine, povodom Uskrsa izveli su lutkarsku predstavu „Zeko traži stan“ za najmlađe korisnike Caritasovog Centra za majku i dijete.

Predstava je rezultat dramsko – glazbenih radionica koje su održane za korisnike Centra za prihvat beskućnika. Nekoliko korisnika, na temelju vlastite motiviranosti i želje, odvažilo se zaigrati neku od uloga iz predstave. Bio je ovo još jedan način socijalizacije naših korisnika. Mogućnost da se kroz igranje uloga izraze, dodaju jedan dio svoje osobnosti. Način jasnog izgovaranja teksta pred drugima stvara osjećaj samopouzdanja, te ih na samom kraju osnažuje, osim toga ovo je bila mogućnost da razvesele djecu i samim time učine neko dobro djelo.

Dramsko – glazbene radionice i predstava održane su pod budnim okom i uz podršku voditeljica  odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te glazbenica Tajana Balatinac, a u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinancirane od  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Glazbeno-dramska radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je provedba treće godine programa: „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, u sklopu koje je, u četvrtak, 4. travnja 2019.,  u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, održana šesta po redu glazbeno – dramska radionica na kojoj se korisnici uz vodstvo odgajateljica Mire Vego i Ljiljane Vetengl i glazbenice Tajane Balatinac, pripremaju za izvedbu predstave „Zeko traži stan“. Cilj radionice je da kroz čitanje i učenje teksta, pjevanje pjesama, odnosno pripremu predstave korisnicima omogućimo da se izraze na sebi svojstven način, te tako potaknemo osjećaj pripadnosti u grupi, porast osjećaja samopouzdanja i smanjenje nesigurnosti pred nepoznatim.

Program je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Dramsko-glazbena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, J.J. Strossmayer 69, Osijek, 01. travnja 2019. godine održana je dramsko – glazbena radionica kojom su naši korisnici započeli pripremu za ovogodišnju predstavu u Caritasovom Centru za majku i dijete-Osijek. Prva radionica započela je s jednostavnim čitanjem teksta, upoznavanjem  likova, pjevanjem pjesmica, te osmišljavanjem scenografije.

Radionicu su vodile odgajateljice Mira Vego i Ljlijana Vetengl, te glazbenica Tajana Balatinac, koje su za ovu prigodu pripremile igrokaz „Zeko traži stan“.

Radionice se održavaju u sklopu provedbe projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške kod zapošljavanja“, koje sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol