Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Humanitarna akcija: Pomoć stradalima od nevremena u Bošnjacima

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije pokrenuo je humanitarnu akciju pod nazivom: Pomoć stradalima od nevremena u Bošnjacima. U tu svrhu otvoren je račun na kojeg dobrotvori mogu uplaćivati svoje novčane donacije.

Podaci za uplatu su: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, J. J. Strossmayera 58, 31000 Osijek, IBAN: HR14 2340 0091 5112 8898 0, Model: HR00, Poziv na broj: 01-07. Svrha uplate: pomoć stradalima od nevremena u Bošnjacima 01. srpnja 2024. godine

Za uplate iz inozemstva uz sve gore navedene podatke potrebni su i sljedeći podaci: Podaci banke: Privredna banka Zagreb d.d., Radnička cesta 50, 10000 ZagrebSWIFT CODE: PBZGHR2X

U ovu humanitarnu akciju mogu se uključiti sve fizičke i pravne osobe kako bi se pojedinim samcima i obiteljima slavonskog mjesta Bošnjaci pomoglo da što prije izvrše obnovu oštećenih stambenih objekata. Akcija prikupljanja novčanih donacija traje do 20. rujna 2024. godine. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail: caritas@djos.hr i na broju telefona: 031 253 910.

Seminar “Caritas – udomiteljska obitelj”

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je u subotu,  15. lipnja 2024. u Nadbiskupskom Vikarijatu u Osijeku nadbiskupijski seminar za djelatnike, animatore, suradnike župnih karitativnih skupina i članove odbora za Caritas pri župnim pastoralnim vijećima s temom „Caritas – udomiteljska obitelj“. Seminar je održan u okviru Projekta „Unaprjeđenje karitativne usluge kroz posudbu bolesničkih kreveta i pomagala na području Đakovačko-osječke nadbiskupije – faza 3 i jačanje kapaciteta posudionice bolesničkih kreveta na području Srijemske biskupije“. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Na seminaru je sudjelovalo 72 osobe iz 25 župâ Nadbiskupije. Ove su godine na seminaru gosti-predavači bile: Sanja Stanković, dipl. psiholog iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad i član županijskog tima  za udomiteljske obitelji Osječko-baranjske županije i Nikolina Popadić, mag.act.soc., djelatnica Obiteljskog centra, područna služba Osječko-baranjska. U svojim predavanjima stavile su naglasak na promociju udomiteljstva za osobe starije životne dobi i djecu te upoznavanje s radom Obiteljskog centra.Nakon predavanja sudionici su raspoređeni u skupine u kojima se raspravljalo o pitanjima prisutnosti udomiteljskih obitelji na području župa te o mogućnostima umrežavanja caritasovih volontera u senzibilizaciji javnosti po tom pitanju. Razmijenila su se i iskustva o stanju na području župa kojima sudionici pripadaju o strancima kojima je izdana dozvola za boravak ili rad od strane MUP-a RH  i izbjeglicama iz Ukrajine.

U završnom dijelu seminara, nakon izlaganja o radu u skupinama, ravnatelj Caritasa dr. sc. Drago Tukara zahvalio je sudionicima na aktivnom sudjelovanju i onome što rade u svojim župama, te pozvao na suradnju s nadbiskupijskim Caritasom. Isto tako zahvalio je i Caritasovim moliteljima, koji su molili na različite nakane u Caritasu.

Jedan od zaključaka tematskog predavanja, kao i rada po skupinama bio je da Caritasa nema bez molitve te je ravnatelj ponovo pozvao sve sudionike da mole i tako postanu Caritasovi molitelji kroz predstojeće mjesece do slijedećeg nadbiskupijskog seminara. Ivanka Domazet

Radionice u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

Bogat raspored radionica u Caritasovom centru za prihvat beskućnika – Osijek (J. J. Strossmayera 69), započeo je 22. travnja 2023. godine. Psihoterapijsku podršku pružila je korisnicima Centra Karolina Burek – Bilokapić. S radionicama je nastavio voditelj informatičkih radionica Mario Balatinac 23. travnja 2024. godine. Tema informatičke radionice bila je otvaranje korisničkog računa, primanje, slanje e-mailova, dodavanje priloga i sl., zbog sve veće potrebe naših korisnika za komuniciranjem putem e-maila. S psihoterapijskom podrškom našim korisnicima nastavio je voditelj Božidar Popović na radionici 24. travnja 2024. godine.  Zadnja radionica u tjednu iza nas održana je 26. travnja 2024. godine gdje su korisnici s voditeljicama radno – terapijske radionice sadili cvijeće kako bi u nadolazećem lijepom vremenu uživali u svom cvjetnom vrtu.
Sve održane radionice dio su programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra”. Program je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

Udruga Pomozi.ba uručila ček za pomoć Caritasovim pučkim kuhinjama u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima

U prostoru Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, u četvrtak, 04. travnja 2024. godine ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Drago Tukara susreo se s predstavnicima bosanskohercegovačke organizacije  Pomozi.ba iz Sarajeva s gđom. Šefkom Mulamustafić i gosp. Igorom Ambrožićem koji su u ime udruge Pomozi.ba uručili ček na iznos od 10.000,00 $ namijenjen Caritasovim pučkim kuhinjama u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

Novčana donacija namijenjena je prvenstveno nabavci namirnica za pripremanje obroka koji se služe korisnicima pučkih kuhinja kao i za nabavku profesionalnih zamrzivača koji će olakšati skladištenje hrane.

Gospođa Šefka Mulamustafić upoznala je ravnatelja Tukaru s radom udruge Pomozi.ba koja svojim djelovanjem pomaže ugroženim ljudima na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Udruga Pomozi.ba uručila je Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije donaciju u ime fondacije Jusufa Nurkića koja pomaže zdravstvenim i socijalnim ustanovama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori donirajući sredstva za nabavku medicinskih uređaja, građevinskog materijala, kupovinu hrane za mnogobrojne korisnike socijalno slabog statusa.

Udruga Pomozi.ba dosada je već uspješno surađivala s Hrvatskim Caritasom, a donacija Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije samo je nastavak te suradnje.

Nikolina Ivanda

Caritasova korizmena duhovna obnova

OSIJEK (TU) – U prostorima Pastoralnog centra Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u subotu, 2. ožujka 2024. održana je redovita korizmena duhovna obnova za djelatnike, animatore i volontere Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te članove župnih pastoralnih vijeća koji su zaduženi za karitativnu djelatnost. Na susretu je sudjelovalo 106 osoba s područja cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prisutne je pozdravio ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, preč. dr. Drago Tukara, voditelj duhovne obnove bio je vlč. Vedran Bilić, župni upravitelj Župe sv. Jakova apostola u Ilači te je izlagao na temu „Život u vjeri“.

U prvom dijelu susreta vlč. Bilić je progovorio o važnosti ljubavi u bilo kojem obliku pastoralnoga rada, a posebno u karitativnom. „Bez ljubavi i davanja za drugoga nema života u vjeri“, istaknuo je, pri tome citirajući tekstove svete Faustine Kowalske i svete Majke Terezije. Upozorio je na dvije opasnosti u našim zajednicama: prva je neangažiranost vjernika u bilo kojem pogledu života u zajednici, a druga je angažiranost koja prelazi u sebeljublje i oholost. U nastavku je vlč. Vedran odgovarao na pitanja sudionika o vlastitom iskustvu života u vjeri u misijama u Peruu, u južnoj Americi.

U drugom dijelu susreta sudionici su imali priliku za ispovijed. Uslijedilo je misno slavlje u kapeli sv. Roka, koju je predvodio vlč. Bilić u zajedništvu s preč. Tukarom i vlč. Ivanom Živićem, župnikom u Gunji, a posluživao je đakon Župe sv. Petra i Pavla,  Josip Vuksanović.

U propovijedi je vlč. Bilić još jednom istaknuo osnovne misli iz svoga izlaganja na primjeru evanđeoskog čitanja – prispodobe o dobrome Ocu. Susret je završio druženjem sudionika u prostoru Pastoralnog centra. Mišo Lukačević

Održana zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

U prostorijama Caritasovog centra za prihvat beskućnika (J. J. Strossmayera 69) u srijedu, 14. veljače 2024. godine u 10.00 sati održana je zdravstvena radionica. Voditeljica zdravstvene radionice Katica Krček je uz redoviti mini sistematski pregled, održala prisutnima kratko predavanja „Prevenciji kroničnih bolesti” koliko prevencijom možemo utjecati na razvoj kroničnih bolesti. Uslijedila je kratka rasprava na temu gdje su zainteresirani korisnici mogli postavljati pitanja.

Program „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra “ u sklopu koje se održava radionica, financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

 

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije nabavio vozilo za humanitarne svrhe

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, dana 20. prosinca 2023. godine preuzeo je novo vozilo Volkswagen Caddy Maxi Van 2.0 TDI kupljeno na osnovu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Caritasa. Caritas je projekt Nabavka vozila za humanitarne svrhe prijavio na natječaj u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganje C.1.5.R4.-I1 – infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane.
Ukupna vrijednost novog vozila za humanitarne svrhe je 33.915,35 €, a kupovina je realizirana sredstvima Europske unije u iznosu od 18.960,15 €, dok je razlika sredstava podmirena donacijom inozemnog donatora.
Projekt nabavke vozila za humanitarne svrhe Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije ima za cilj ojačati infrastrukturne kapacitete Caritasa kao posrednika u doniranju hrane u svrhu stvaranja još boljih uvjeta za prihvat većih količina donirane hrane, njihovu bolju i bržu raspodjelu u Caritasovoj pučkoj kuhinji Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci te dva mjesta podjele obroka u Vukovaru. Jačanje infrastrukturnih kapaciteta Caritasa za prihvat donirane hrane doprinosi smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnih skupina stanovništva na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije u kojima Caritas djeluje.

Nikolina Ivanda

 

Poruka za Nedjelju Caritasa 2023. godine

BLAGOVJESNICI SIROMASIMA

Dragi prijatelji, treću nedjelju došašća poznajemo kao Nedjelju Gaudete – „Nedjelju radosti“. U našoj Crkvi u Hrvatskoj slavimo je kao Nedjelju Caritasa – „Nedjelju ljubavi“. Ova nam nedjelja doziva u pamet i srce da su radost i ljubav međusobno isprepletene, neodvojive u stvarnosti našega života. Ljubav je izvor radosti. Bez ljubavi radosti nema. Gdje postoji ljubav, nalazi se i radost.

Liturgija riječi ove nedjelje potpisana je pod melodiju radosti. Prorok Izaija, pomazan Duhom, raduje se što ga Gospodin šalje donijeti blagu vijest siromasima. „Radujem se u Gospodinu, radujem! Duša moja kliče u Bogu mojemu!“ (Iz 61,10 ) Marija se raduje što Bog ostvaruje svoje planove ljubavi s ljudima, što Bog čini velika djela po malenim, poniznim ljudima. Apostol Pavao kršćanima izriče zapovijed: „Uvijek se radujte!“ (1Sol 5, 16).

Oni koji su upoznali Evanđelje, po sebi moraju biti radosni – jer radost je plod življenog Evanđelja. Upravo je radost okvir čitavog evanđelja, ona je rijeka koja natapa cijelo evanđelje. Na samom početku susrećemo pozdrav anđela Gabriela Mariji kojim ju poziva na radost. Taj pozdrav je ujedno i želja da njezin život bude bogat radošću. Carinik Zakej sav radostan prima Isusa u svoj dom nakon susreta s Njime (usp. Lk 19, 6). A Isus otkriva Boga koji je radostan kao kad pastir nađe svoju izgubljenu ovcu (Lk 15, 5). Na završetku evanđelja uskrsna radost pokreće Mariju Magdalenu i Isusove učenike da obznane svijetu da je Isus živ i da je život u Njemu radost. Tako i evanđelje treće nedjelje došašća predstavlja nam Ivana Krstitelja, jednog od protagonista došašća, koji svjedoči o punini svoje radosti – jer može biti na raspolaganju za Božje planove, u službi „Isusova rasta“ (usp. Iv 3, 29-30).

Tko je Ivan? Zanimljivo se predstavlja obrnutom, niječnom logikom: „Ja nisam“ prorok, Ilija, Krist… Ne definira se na način kako bi ga ljudi htjeli definirati. Ne pripisuje sebi ono što nije, ništa si ne prisvaja, ne stavlja se na mjesto koje mi ljudi redovito želimo, da bude netko ili nešto. Mnogo je pitanja upućeno Ivanu, a njegov odgovor je jednostavan: „Ja sam glas koji viče u pustinji“ (Iv 1, 8) Oslobodio se svega (predodžbi i očekivanja) i podredio je svoj život Onom Koji Dolazi. Njegova radost krije se u tome da svoj život može podrediti životu Onoga Koji Dolazi. Time postaje protočan za Njegovu riječ, postaje Njegov glas. A što je glas bez riječi? Ništa! Što je Ivan bez Isusa? Ništa! Daje svoj glas da bude glas Evanđelja – glas radosti.

Caritas je glas Evanđelja – on je Evanđelje navješteno u djelu, na autentičan način.

Caritas je glas Crkve – on ‘posuđuje’ glas Crkvi da kroz Njega bude dostupna ljudima koji su potrebni blage vijesti, na osobit način siromašni, oni kojima nešto nedostaje, oni koji su ostavljeni po strani, koji su postali robovi/žrtve nepravednih društvenih odnosa. Dok su se moćnici uvaljali u močvaru osobnih interesa, neki su ostali bez dostojanstva, bez sredstava za život i – bez radosti (usp. Iz 58, 6-7,10).

Caritas je glas svakoga čovjeka koji želi da njegov dar nađe put do onih koji čeznu za radošću.

Kao što je Ivan dao glas Božjoj riječi da dođe do ljudi, Caritas posuđuje glas mnoštvu ljudi koji konkretnim činom žele izreći svoju ljubav onima koji su u potrebi. Nedjelja Caritasa želi da Caritas bude glas koji odjekuje do rubova društva kako bi onima na rubu prenijeli njihovu riječ – koja postaje djelo. Mnogi ljudi su prepoznali Caritas kao svoj glas, dajući (nešto od) sebe. Time su postali „blagovjesnici siromaha“ koji kroz Caritas navještaju blagu vijest. Kao što je prošla kroz Ivanov glas, kroz Izaijin navještaj, kroz Marijin hvalospjev i Pavlovu zapovijed, na tragu proročkog poslanja Crkve Caritas je put po kojem siromasima dolazi radosna, blaga vijest. U snazi velikodušne ljubavi njihova se vijest pretvara u djelo. Caritas je, stoga, glas Isusovih učenika. Ivan je glas kroz koji ide Božja riječ, Caritas je glasnik onih koji su Božju riječ zasadili u srce i pretočili u djelo.

Želio bih zaželjeti radost i zahvaliti svima koji Caritas prepoznaju kao svoj glas i daju mu svoju riječ. Želio bih podijeliti radost sa svima koji su iskusili radost čineći dobro, dajući ljubav, noseći blagu vijest siromasima. Molimo Gospodina da nas ove treće nedjelje došašća pokrene djelotvornom ljubavlju i ispuni dubokom radošću.

✠ Bože Radoš, v.r.
varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa

Blagdan sv. Nikole u Centru za dijete – Osijek

OSIJEK (TU) – U Caritasovom Centru za dijete u Osijeku je u utorak, 5. prosinca 2023. tradicionalno je obilježen blagdan sv. Nikole s korisnicima Centra i korisnicima izbjeglih iz Ukrajine koji trenutno borave na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ukrajinski dječji zbor Duga iz Slavonskog Broda je pod vodstvom Hanne Vyshkvarko, profesorice glazbene kulture, otpjevao  dvije božićne pjesme: „Haj, Isuse, dijete malo“ (ukr. Хай Ісус, мале дитя), „Dzinj – dzelenj“ (ukr. Дзінь- дзелень) i ukrajinsku narodnu pjesmu „Oj, pod višnjom, pod trešnjоm“ (ukr. Ой, під вишнею, під черешнею) koju je odsvirao na gitari član dječjeg ukrajinskog zbora. Kostimirani sv. Nikola je zabavljao i darivao 43 djece iz socijalno osjetljivih obitelji i 35 djece obitelji koji su izbjegli iz Ukrajine s područja grada Osijeka korisnika Caritasovog Centra. Ovakvo obilježavanje blagdana sv. Nikole s korisnicima Centra i korisnicima izbjeglim iz Ukrajine omogućava da djeca iz ukrajinskih obitelji pokažu svoju tradiciju i jezik te da se povežu s korisnicima Centra, što omogućava lakšu integraciju korisnika izbjeglih iz Ukrajine u naše društvo. Ena Golub

Radionice u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

U sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra“  u Caritasovom centru za prihvat beskućnika na adresi J. J. Strossmayera 69 održane su  tri radionice.

Prvu radionicu održala je voditeljica Katica Krček u utorak 14. studenog 2023. godine u 10.00 sati. Na ovoj zdravstvenoj radionici gđa. Katica je razgovarala s korisnicima o prevenciji i zaštiti od zaraznih bolesti. U srijedu 15. studenog 2023. godine u 14.30 sati voditelj Božidar Popović održao je  psihoterapeutsku radionicu u okviru koje su održani i individualni razgovori za one korisnike koji su za to pokazali želju i interes. Istog dana u 17.00 sati radionicu je održala voditeljica psihosocijalne radionice Karolina Burek Bilokapić. Voditeljica psihosocijalne radionice na svojim radionicama potiče korisnike na otvorenu, asertivnu komunikaciju kako bi naši korisnici ostvarili bolje i kvalitetnije međuljudske odnose.

Program „Resocijalizacija beskućnika  – Vratimo im vjeru u bolje sutra“ financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove objave, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Olivera Balatinac