Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Održan seminar za djelatnike i animatore župnih karitativnih skupina

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim centrom organizirao je cjelodnevni seminar za karitativne djelatnike, animatore i suradnike u dekanatima i župama Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 10. lipnja 2017. godine s početkom u 9.00 sati, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Tema seminara bila je: ” Caritas – temeljno poslanje Crkve “

Na seminar se odazvalo 96 osoba.

Prema planu održavanja seminara sudionike je pozdravio Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, ujedno i predavač na seminaru na gore napisanu temu. Nakon molitve uslijedilo je predavanje koje je bilo podijeljeno u tri djela. Prvi dio je bio opći, o pojmu Caritasa, o njegovoj povezanosti sa prvom zajednicom u Novom zavjetu te važnosti Caritasa za Crkvu u enciklici Deus Caritas Est. Namjera mu je bila ukazati na neke postavke koje mogu biti temelj daljnjeg promišljanja Caritasa i Crkve. U drugom dijelu predstavio nam je u kratkim crtama rad njemačkog Caritasa, odnosno njemački model organizacije Caritasa, a u trećem dijelu predavanja govorio je o Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, posebno o tome u smjeru kojeg modela mi idemo.

Poslije predavanja slijedio je rad u radionicama. Sudionici seminara bili su raspoređeni u 5 grupa u kojima su svi promišljali i donosili zaključke na slijedeća pitanja:

  1. Navještaj Božje riječi, slavljenje sakramenta i Caritas u praksi
  2. Identitet Caritasa danas.
  3. Suradnja Caritasa s drugim institucijama i udrugama.
  4. Uključenost mladih u karitativni rad.

Nakon radionica, svaka grupa iznijela je svoje zajedničke zaključke iz radionica, te je uslijedila plenarna diskusija, molitveno – meditacijski završetak i odlazak na zajednički objed i druženje.

Izvještaj sastavila:

Ivanka Domazet

Korisnici Centra za prihvat beskućnika i djelatnici na izletu u Kopačkom ritu

Korisnici Centra za prihvat beskućnika Caritasa Osijek pod vodstvom ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Drage Tukara bili su u utorak, 30. svibnja na prvom zajedničkom izletu u Kopačkom ritu i Eko centru „Zlatna greda“, a pridružili su im se i djelatnici Centra.

Program u Kopačkom ritu obuhvaćao je panoramsko razgledavanje posebnog zoo-rezervata uz stručnog vodiča. Osobitost razgledavanja bila je plovidba brodom, a korisnici su s oduševljenjem promatrali prirodu jer je većini ovo bio prvi posjet Kopačkom ritu. Obilazak je nastavljen šetnjom preko jezera Mali Sakadaš. Uslijedila je video prezentacija „Kopački rit u četiri godišnja doba“ i multimedijalna izložba. Izlet je nastavljen u Eko centru „Zlatna Greda“ gdje je upriličen zajednički objed te druženje u prirodi.

Ovaj izlet dio je niza aktivnosti projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Cilj izleta bilo je međusobno povezivanje korisnika i djelatnika, buđenje osjećaja prihvaćenosti kod korisnika kao i nastojanje oko integracije korisnika u društvo te njihove brže resocijalizacije. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Korisnici Centra za prihvat beskućnika izveli lutkarsku predstavu u Centru za dijete-Osijek

Korisnici Centra za prihvat beskućnika i stručni suradnici izveli su 26. svibnja u Caritasovom Centru za dijete lutkarsku predstavu „Klaun i novinar“. Korisnici su lutkarsku predstavu uvježbali na dramsko – glazbenim radionicama projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koji je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Izvođači su nagrađeni pljeskom, a kako je bilo možete pogledati na linku  https://www.youtube.com/watch?v=mZZZP3KvnRo , a sadržaj je objavila Slavonska televizija.

Ivona Ivanović Srnović

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Održana psihosocijalna radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika
U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 15. ožujka 2017. godine četvrta psihosocijalna radionica u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika-kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ na temu “Kontrola ljutnje”.
Ljutnja je snažan osjećaj koji se javlja kad doživljavamo prepreke prema nečemu bitnome, prema onome kako smo zamislili da naš život treba izgledati. Može biti korisna, energizirati nas i motivirati na nadilaženje tih prepreka i ostvarivanje željenih ciljeva. No, može se i izražavati na destruktivne načine koji mogu remetiti kvalitetu naših odnosa i vrijeđati druge ljude. Dobro je naučiti upravljati njome kako ona ne bi upravljala nama. Naši su korisnici imali priliku uz vodstvo socijalne pedagoginje Karoline Burek Bilokapić osvijestiti emociju ljutnje, njene okidače, tjelesne simptome ljutnje te upoznati i uvježbati različite tehnike i metode kojima ljutnju mogu kanalizirati na prihvatljiv način.
Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Blaženije je davati nego promati-2017.

OSIJEK (TU) – Caritas Osijek u vrijeme Korizme, 14. godinu zaredom, pokreće svoj trajni projekt „Blaženije je davati nego primati“. Đakovačko-osječka nadbiskupija i Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uvidjeli su potrebu otvoriti Pučke kuhinje u Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Vukovaru. Svjesni smo da postoji još veći broj osoba koje su u potrebi, te nam je želja da kroz projekt osiguramo sredstva i namirnice kojima bismo omogućili prijem novih korisnika. Vođeni kršćanskom ljubavlju, djelotvornošću i solidarnošću, i ove godine pokrećemo ovaj projekt u duhu poziva Svetog Oca:

„Kršćanin je pozvan vratiti se Bogu „svim srcem“, ne zadovoljavati se osrednjošću već rasti u prijateljstvu s Gospodinom. Isus je vjerni prijatelj koji nas nikada ne napušta, jer i kada smo u grijehu on strpljivo čeka da mu se vratimo i tim strpljivim čekanjem pokazuje svoju spremnost na opraštanje. Korizma je pogodno vrijeme za jačanje duhovnog života sredstvima posvećenja koje nam Crkva pruža: postom, molitvom i milostinjom. U korijenu svega toga je Božja riječ, koju smo u ovom vremenu pozvani slušati i nad njom revnije meditirati. Za okosnicu svoje poruke Papa je uzeo prispodobu o bogatašu i siromašnom Lazaru (usp.Lk 16,19-31), ističući kako nas ta prispodoba ponajprije poziva da otvorimo vrata svoga srca drugome, jer svaka osoba je dar, bilo da je to naš susjed ili pak nepoznati siromah. Korizma je pogodno vrijeme da otvorimo vrata svakoj osobi u potrebi i prepoznamo u njemu ili njoj Kristovo lice“. ( Korizmena poruka 2017. )

Zahvaljujemo svima koji su nas svih ovih godina podupirali u našem radu te potičemo ostale da se uključe u naš projekt, a sve na dobrobit naših krajnjih korisnika, stoji u pozivu kojega potpisuje dr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Nadbiskupijskoga Caritasa.

U projektu „Blaženije je davati nego primati“ prikupljaju se živežne namirnice i higijenske potrepštine. Namirnice trebaju biti u proizvođačkom pakiranju, a ako je donator pravna osoba uz svaku donaciju treba biti otpremnica. Uplata novčanih sredstva moguća je uplatom na blagajni Caritasa Osijek te Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Strossmayerova 58, radnim danom od 8 do 16 sati ili uplatom na žiro-račun:

Privredna banka Zagreb
IBAN: HR5323400091100158725
Model: HR00
S pozivom na broj: 31000 – 1 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Pučku kuhinju

Addiko Bank d.d.
IBAN: HR9025000091102039593
Model: HR00
S pozivom na broj: 31000 – 2 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Centar za prihvat beskućnika

———————————–

Privredna banka Zagreb
IBAN: HR6123400091110046082
Model: HR00
S pozivom na broj: 35000 – 1 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Pučku kuhinju Slavonski Brod (ili osobnom uplatom u blagajnu Caritasa Slavonski Brod, P. Preradovića 1, radnim danom od 8 do 13 sati)

Privredna banka Zagreb
IBAN: HR6123400091110046082
Model: HR00
S pozivom na broj: 32100 – 1 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Pučku kuhinju Vinkovci (ili osobnom uplatom u blagajnu Caritasa Vinkovci, Zvonarska ulica 60, radnim danom od 7 do 14 sati)

Privredna banka Zagreb
IBAN: HR6123400091110046082
Model: HR00
S pozivom na broj: 32000 – 1 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Pučku kuhinju Vukovar (ili osobnom uplatom u blagajnu Caritasa Vinkovci, Zvonarska ulica 60, radnim danom od 7 do 14 sati)

Koordinatori projekta su: za Osječki istočni, Osječki zapadni, Čepinski dekanat: Olivera Balatinac i Maja Cindrić, za Slavonskobrodski, Garčinski, Sibinjski i Velikokopanički dekanat: vlč. Markan Kormanjoš i Marija Čikulin, a za Vinkovački i Vukovarski dekanat: vlč. Ladislav Dort, fra Vjenceslav Janjić i Renata Keškić.

Tiskovni ured

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 22. veljače 2017. godine treća psihosocijalna radionica u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika-kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ na temu „Upravljanje emocijama“. Radionica je bila usmjerena na stjecanje praktičnih vještina prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja emocijama. Naši su korisnici promišljali o povezanosti emocija, tijela, mišljenja i ponašanja, te o ulozi emocija u našem odnosu prema sebi i drugima. Veća emocionalna pismenost omogućava bolje nošenje sa stresom i pritiscima, višu razinu mentalnog zdravlja, kvalitetnije odnose s drugima i samima sobom te konačno bolju uspješnost u životu, istaknula je voditeljica radionice socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić.

DSCN1688

Ivona Ivanović Srnović

Održana radionica o pisanju životopisa u Centru za prihvat beskućnika

Korisnicima Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek 17. veljače 2017. godine održana je edukativna radionica predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje savjetnice Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri Jelene Vajnberger na temu „Kako napisati životopis?“.

DSCN1677

Cilj radionice bio je korisnike upoznati s osnovnim pravilima pisanja životopisa u Europass formatu, ali i pokazati na koje sve načine mogu napisati životopis kako bi se što bolje predstavili poslodavcima.

Obzirom da se životopis često naziva osobnom iskaznicom u poslovnom svijetu, savjetnica Vajnberger je istaknula važnost pravilnog pisanja životopisa jer je on prvi „kontakt“ s poslodavcem.

 Ivona Ivanović Srnović

 

Psihosocijalna radionica za beskućnike

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 1. veljače 2017. godine druga psihosocijalna radionica u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika-kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Tema radionice bila je „Razvijanje samosvijesti-identifikacija osobnih snaga i slabosti“.

DSCN1676

Kako bi što uspješnije planirali i ostvarili životne ciljeve, dobro je biti svjestan vlastitih sposobnosti, interesa i vještina, ali i onoga što nedostaje u njihovu ostvarivanju. Socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić korisnike Centra za prihvat beskućnika različitim je tehnikama i aktivnostima samoprocijene potaknula je korisnike na razumijevanje sebe, promišljanje o vlastitim snagama i prednostima, ali i slabostima.

 Ivona Ivanović Srnović

Informatička radionica za beskućnike

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 19. siječnja 2017. godine informatička radionica  na temu „MS Word – pisanje i obrada teksta“ u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“.

DSCN1663

Sudionici radionice učili su kako uz pomoć programa MS Word unositi i obrađivati tekst, umetati tablice i slike te spremati dokument.

Ivona Ivanović Srnović

 

Psihosocijalna radionica za beskućnike

DSCN1655

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 10. siječnja prva psihosocijalna radionica u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koju je vodila Karolina Burek Bilokapić, socijalna pedagoginja. Voditeljica radionice korisnicima Centra je nakon upoznavanja predstavila program grupnog rada na psihosocijalnim radionicama te je korisnike kroz praktične primjere uključila u grupni rad i pružila im priliku da se bolje upoznaju kroz ovakav vid radionice.

DSCN1647 Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predviđa još jedanaest grupnih psihosocijalnih radionica i četiri individualna savjetovanja.

Ivona Ivanović Srnović