Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Desetu godinu zaredom dodijeljene odluke korisnicima Nadbiskupijske zaklade “Dr. Nikola Dogan”

OSIJEK (TU) – Zaklada „Dr. Nikola Dogan“ Đakovačko-osječke nadbiskupije desetu godinu zaredom prikupila je novčana sredstva za pomoć učenicima i studentima, a svečana dodjela odluka o primanju sredstava predstavnicima korisnika Zaklade održana je u četvrtak, 11. studenoga 2021. godine u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Sukladno epidemiološkoj situaciji, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. sc. Drago Tukara Odluke je uručio samo nekolicini – predstavnicima osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, a ostali korisnici svoje odluke o primanju sredstava Zaklade dobit će poštom.
Obraćajući se prisutnim korisnicima i njihovim roditeljima te prisutnim djelatnicima Caritasa, ravnatelj Tukara prenio je pozdrave đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića te podsjetio kako se 11. studenoga slavi blagdan sv. Martina biskupa – uzora u darivanju konkretne djelatne ljubavi za osobe u potrebi, uzora karitativnom djelovanju Crkve. Obavijestio je potom kako je od 1. kolovoza do 10. listopada ove godine na adresu Caritasa pristiglo 160 zamolbi: 49 učenika osnovne škole, 53 učenika srednje škole i 58 studenata.„Uvidom u pristigle zamolbe moglo se uočiti da su potrebe velike i konkretne: troškovi školovanja, prijevoza, stanovanja, zatim školski pribor, obrok u školi, osjeća i obuća… Zbog nedovoljnih sredstava nismo mogli svima pomoći, držali smo se postojećeg kriterija: socijalno osjetljivije obitelji, višečlane obitelji, prihodi po članu obitelji, a da se ne prima neka druga stipendija. Od pristiglih zamolbi pomoć je dodijeljena za 74 podnositelja – 22 osnovnoškolca, 28 srednjoškolaca i 24 studenta što je ukupno 546.000 kuna“, rekao je doc. dr. Tukara i poručio: „Želimo vam koliko toliko ublažiti svagdanji život.“

Đakovačko-osječka nadbiskupija preko Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih ustanova omogućila je najveći iznos novčane pomoći, zatim je tu ostavština pokojnih svećenika, dar živućih svećenika te privatnih osoba, a posebno je istaknut dar ovogodišnjih krizmanika i njihovih župnika. Korisnici će sredstva primati tijekom deset mjeseci odnosno koliko traje školska i akademska godina, a uplata će biti svakoga 12. u mjesecu.

Josip Ćorluka iz Vrpolja student je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Živi s majkom te ima brata i sestru koji već imaju svoje obitelji te je zahvalan što njih neće morati pitati za novčanu pomoć jer bi trebao kupiti novo prijenosno računalo – a ova novčana potpora u tome će mu puno pomoći.

Antonija Skender studentica je dvopredmetnog studija Filozofskog fakulteta u Osijeku. Iz Đakova je i vrlo je zahvalna Nadbiskupiji na dodijeljenim sredstvima. Ima još dvije mlađe sestre – jedna je osnovnoškolka, a druga je upravo završila srednju školu. Za Zakladu joj je rekla prijateljica te je prošle godine prvi puta imala pravo primiti novčanu potporu što joj je, s obzirom na nezaposlenost roditelja, puno značilo. Prilikom predaje dokumenata susrela se sa srdačnošću i razumijevanjem, a novčana sredstva jako joj dobro dođu jer teško može uskladiti posao i studij.Zahvalnost su izrazili i roditelji prisutnih korisnika, a ravnatelj Tukara zahvalio je i članovima Komisije Zaklade – dr. sc. Ivanu Zirdumu, profesoru u miru te preč. Mati Gašaparoviću – ravnatelju Ustanove za uzdržavanje klera i ekonomu Bogoslovnog sjemeništa, kao i djelatnicima Caritasa koji su sudjelovali u obradi pristigle dokumentacije.

M. Kuveždanin

Regionalni seminari Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije je od 13. do 20. listopada o. g. uz suradnju s dekanatskim povjerenicima za Caritas i župnicima Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao šest regionalnih seminara za djelatnike, volontere i članove Odbora za karitativnu djelatnost pri župnim pastoralnim vijećima Nadbiskupije. Seminari su održani u Valpovu za Valpovački i Donjomiholjački dekanat, u Slavonskom Brodu za Slavonskobrodski, Sibinjski i Garčinski dekanat, u Vinkovcima za Vinkovački, Vukovarski i Otočki dekanat, u Osijeku za dva osječka, Čepinski i Baranjski dekanat, u Đakovu za Đakovački i Velikokopanički dekanat te u Županji za Županjski i Drenovački dekanat.

Prvi dio seminara je bilo duhovno promišljanje uz tekst Papine poruke za ovogodišnji 5. svjetski dan siromaha pod geslom „Siromaha uvijek imate uza se“ (Mk 14, 7). Predavači su bili vlč. Krunoslav Karas, vlč. Robert Jugović i č. s. Karmela Dominković. U drugom dijelu sudionici su mogli poslušati izlaganje o pastoralnoj metodi „vidjeti-prosuditi-djelovati“ u karitativnome radu, koje je priredio Mišo Lukačević, zamjenik ravnatelja Nadbiskupijskoga Caritasa, te iznijeti svoja osobna i zajednička iskustva u svome karitativnome radu. Susret je završio euharistijskim slavljem u župi domaćina.

Ukupno je sudjelovalo 117 sudionika. Sudionici seminara su zaključili da je za svjedočenje Evanđelja u današnjem svijetu važno prepoznati znakove vremena, odnosno nove oblike siromaštva. Siromasi među nama predstavljaju izazov našem osobnom i zajedničkom svjedočenju kršćanske vjere, te kao takvi zaslužuju biti u središtu navještaja Božje riječi. Kako bismo pružili što kvalitetniju pomoć ljudima u potrebi, važno ih je prije svega primijetiti i uočiti, odrediti koju vrstu pomoći dati i na kraju pomoć pružiti. Tiskovni ured

Održana radno-terapijska radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Radionice II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“  održale su u petak 15.listopada i u utorak 19.listopada 2021. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl.
Na radno – terapijskim radionicama voditeljice su naše korisnike podučavale kako si ušiti gumb i zakrpati rupu na odjeći.  Za potrebe radionice korisnici i voditeljice su osposobili šivaću mašinu te surađivali na izradi zastora i jastučnica kako bi u prostorima Prihvatilišta dobili toplu i ugodnu atmosferu.

Program „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Radionica II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ na temu „Promoviranje osobne samosvijesti“ održana je u srijedu, 13. listopada 2021. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek (J. J. Strossmayera 69) pod vodstvom socijalne pedagoginje Karoline Burek Bilokapić.

Radionica s temom „Suradnja i grupno rješavanje problema” bila je prilika  korisnicima upoznati i uvježbati osnove rješenja problema i suradnje. Voditeljica je korisnicima govorila o pet tipičnih načina na koje grupe i pojedinci pristupaju konfliktnim situacijama koje nazivamo „Stilovi rješavanja sukoba“. Budući da korisnici Centra za prihvat beskućnika žive u zajednici, međusobna suradnja i grupno rješavanje problema izuzetno je važno za grupu  u Prihvatilištu.

Program „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

Održana zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Zdravstvenu radionicu II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“  održala je u utorak, 12. listopada 2021. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) Petra Vego, fizioterapeut.

Našim korisnicima pokušavamo osvijestiti važnost cjelokupnog rada na sebi, kako na psihičkom tako i na tjelesnom zdravlju. Petra Vego fizioterapeutkinja i voditeljica radionice korisnicima je pokazala vježbe stabilnosti i koordinacije tako da korisnici mogu slijedeći upute i samostalno svakodnevno vježbati, a ne samo u vrijeme predviđeno za ovu radionicu.

Program „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

 

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić održala je redovitu radionicu II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ u ponedjeljak,  29. rujna 2021. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69).

Radionicom nastavljamo s prepoznavanjem  i razumijevanjem  emocija. Ova radionica naziva „Emocionalna samoregulacija“ u središte razmišljanja i propitivanja stavlja samokontrolu tj. samoregulaciju emocija.  Radionica  kroz različite interakcije promovira razvoj samokontrole u raznim situacijama time povećava izbor odgovora naših korisnika u emocionalno nabijem situacijama.

Program „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

Održana zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Radionicu na temu „Statičke i dinamičke vježbe donjih ekstremitete i donjeg dijela kralježnice“  u II. godini provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“  održala je u petak, 24. rujna 2021. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) fizioterapeutkinja  Petra Vego.

Ova radionice je svojevrsni nastavak prošle radionice te je kao i prošli put započela s razgibavanjem cijelog tijela. Na ovom susretu naglasak je bio na vježbanju donjih ekstremiteta i donjeg dijela kralježnice. U završnom dijelu radionice uslijedila je relaksacija cijelog tijela uz opuštajuću glazbu. Kako je vrijeme bilo lijepo, radionica  je održana u dvorištu Caritasovog Centra za prihvat beskućnika na svježem zraku.

Program „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić održala je svoju redovitu radionicu II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ u ponedjeljak , 20. rujna 2021. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69).

Tema radionice pod nazivom „Emocionalna samosvijest“ stavila je naglasak na emocije korisnika i jačanje samosvijesti. Na radionici su se bavili prepoznavanjem, imenovanjem i razumijevanjem uzroka vlastitih emocija i njihovih posljedica. Korisnici su pokušali  identificirati načine kako naše emocije utječu na naš rad i donošenje odluka.

Program „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

Održana zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Zdravstvenu radionicu II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“  održala je u ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) fizioterapeutkinja  Petra Vego.

Radionica pod nazivom „Statičke i dinamičke vježbe gornjih ekstremiteta, glave i vrata“  započela je istezanjem glave, vratne kralježnice  i trupa. Nakon početnog razgibavanja voditeljica radionice Petra Vego pokazala je korisnicima nekoliko vježbi izvrsnih za istezanje i ispravo držanje.  Zadane vježbe korisnici su ponovili nekoliko puta.  U završnom dijelu radionice uslijedilo je opuštanje mišića i tijela uz ugodnu glazbenu podlogu. Korisnici u velikom broju posjećuju radionice Petre Vego i rado na njima sudjeluju.

Program „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

Održana lutkarska predstava u Centru za majku i dijete-Osijek

U Caritasovom Centru za majku i dijete – Osijek,  na adresi M. Gupca 47a, 16. rujna 2021. godine s početkom u 14.00 sati održana je lutkarska predstava za djecu i roditelje korisnike  Centra.

Budući da nam se bliže „Dani kruha“ korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek su izveli predstavu prigodnog naziva „Djedova pogača“. Na oduševljenje voditeljica dramsko – glazbenih radionica korisnici Centra za prihvat beskućnika su se, uz aktivno sudjelovanje u izvedbi predstave, uključili i u pripremu i prilagodbu scenarija. Po završetku predstave svi sudionici predstava i prisutni gledatelji počastili su se kiflicama i sokom.

Predstava je produkt niza dramsko – glazbenih radionica pod vodstvom Mire Vego, Ljiljane Vetengl i Tajane Balatinac, u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić