Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Kreativna radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U utorak 26. lipnja 2018. godine u 17,00 sati, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, J.J. Strossmayera 69 u Osijeku, održana je kreativna radionica. Stručni suradnici su s korisnicima izrađivali simbolične uratke od gline na temu: Obilježavanje 75 godina djelovanja Caritasa.

Kreativne radionice aktivnost su II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Balatinac Olivera

Informatička radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u srijedu 20. lipnja 2018. u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je informatička radionica na temu „Izrada nove datoteke u programu MS Word“   koju je vodio Mario Balatinac.

Korisnici su na radionici upoznati kako uz pomoć programa MS Word izraditi novu datoteku te kako ju spremiti na željeno mjesto. Korisnici su vježbali otvarati nove datoteke, pisati sadržaje te spremati i brisati iste. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika 18. lipnja 2018. godine održana je psihosocijalna radionica u sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ na temu „Stres – možemo li razviti otpornost na stres?“

Tijekom radionice korisnici su upoznati s terminom stresa; što predstavlja stres, razlike između pozitivnog i negativnog stresa, što može izazvati stres i sl. Kroz zadanu aktivnost korisnici su procjenjivali vlastite kapacitete za nošenje sa stresnim situacijama. Voditeljica radionice Ana Jurić, psihologinja korisnicima je prezentirala sadržaje vezane uz upravljanje stresom i moguće metode suočavanja sa stresom.

Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U četvrtak 14. lipnja 2018. godine u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, J. J. Strossmayera 69, održana je kreativna radionica modeliranja gline. Korisnici su zajedno sa stručnim suradnicima izrađivali oblike od gline na temu: Obilježavanje 75 godina Caritasa.

Kreativne radionice aktivnost su II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Seminar na KBF-u Đakovo na temu:”Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici”

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim centrom organizirao je seminar za karitativne djelatnike, animatore i suradnike dekanatskih i župnih karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 09. lipnja 2018. godine s početkom u 9.00 sati, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Tema seminara bila je: ” Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici”.

Predavač na seminaru bila je doc.dr.sc. Štefica Mikšić, mag.med.techn, profesor na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, Katedra za sestrinstvo i palijativnu skrb.

Na seminaru je prisustvovalo 65 osoba.

Budući da smo na taj dan slavili i blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, seminar je započeo biblijskim tekstom toga dana i molitvom Blaženoj Djevici Mariji. Nakon molitve sve prisutne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Predavanje se sastojalo iz dva dijela U prvom djelu smo naučili kako prepoznati znakove demencije, koji su upozoravajući znakovi demencije, razloge poricanja demencije te na koji način pomoći osobama oboljelim od demencije i komunicirati s njima. Isto tako što je i kako pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti. U drugom djelu pogledali smo kratak film o Centru Amadea, Udruzi za psiho-socijalne potrebe  iz Đakova koji imaju Dnevni boravak za starije osobe kao primjeru dobre prakse.

Poslije predavanja slijedio je rad u radionicama. Sudionici seminara bili su raspoređeni u 4 grupe u kojima su prvo svi dobili Upitnik o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama kojeg je svaki sudionik ispunio, a nakon toga svaka je grupa zajedno promišljala i donosila zaključke na slijedeća pitanja:

  1. Što je Alzheimerova bolest i znate li možda koje su promjene u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na tu bolest?
  2. Kako komunicirati s osobama, našim korisnicima, oboljelima od demencije?
  3. Postoje li u karitativnom radu Vaše župe aktivnosti koje pružaju usluge osobama starije životne dobi, ako da, koje su?
  4. Smatrate li da postoji potreba u karitativne aktivnosti Vaše župe uvrstiti i rad s osobama treće životne dobi, ako da, prijedlozi, koje aktivnosti?

Nakon radionica, svaka grupa iznijela je svoje zajedničke zaključke iz radionica, te je uslijedila plenarna diskusija iz koje potaknuti glasnim razmišljanjem jednog od sudionika seminara svi zajedno zapjevali smo pjesmu Ima jedna duga cesta. Seminar smo završili molitveno – meditativnim trenutkom i molitvom pape sv. Ivana Pavla II te zajedničkim objedom i druženjem.

 

 

izvještaj sastavila:

Ivanka Domazet

 

Korisnici Centra za prihvat beskućnika-Osijek bili na izletu u Iloku

Korisnici Centra za prihvat beskućnika Caritasa Osijek pod vodstvom ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Drage Tukare u četvrtak 24. svibnja 2018. godine bili su na izletu u Iloku.

Izlet je obuhvaćao obilazak tvrđave i stare jezgre Iloka, posjet crkvi sv. Ivana Kapistrana, panoramsku vožnju okolnom prirodom kroz vinograde i vinsku cestu, posjet vidikovcu „Principovac“ te zajednički ručak u Iloku.

Ovaj izlet aktivnost je i druge godine programa koji se provodi u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika pod nazivom „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“.

Ovim izletom smo na kratko promijenili svakodnevicu naših korisnika, upoznali ih s ljepotama naše Slavonije, družili se s njim i pokazali im da su prihvaćeni u društvu, te se nadamo da će i ovi mali koraci doprinijeti jačanju samopouzdanja naših korisnika, lakšoj integraciji u društvo i bržoj resocijalizaciji. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Korisnici Centra za prihvat beskućnika-Osijek i Majčin dan

U Caritasovom Centru za majku i dijete 14. svibnja 2018. godine obilježen je Majčin dan, a u obilježavanju su sudjelovali i korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijekukoji su za tu prigodu pripremili lutkarsku predstavu za djecu na temu: „Vrtić na maloj farmi“ i prigodni glazbeni program koji su uvježbali na dramsko-glazbenim radionicama koje su jedan od sadržaja II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“.

Ovim aktivnostima razveselili smo socijalno osjetljive obitelji s malom djecom na područja grada Osijeka ali i korisnike Caritasovog centra za prihvat beskućnika koji su predstavom i pjesmom pokazali osjetljivost za osobe koje se nalaze u sličnoj situaciji kao što je njihova.

Ivona Ivanović Srnović

Predstavnik HZZ-a održao radionicu u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U petak 04. svibnja 2018. godine u 11,00 h u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri, Miro Mačešić održao je predavanje na temu: „Praktična vježba S.W.O.T. analize“.

Korisnici su upoznati s pojmom swot analize, pojmovima koje ona uključuje te kako započeti s postavljanjem osobnih ciljeva. Nakon teorijskog dijela korisnici su kroz praktičnu vježbu sami izradili plan svog osobnog cilja te procijenili prednosti, slabosti, mogućnosti i prijetnje prilikom ostvarivanja tog cilja.  Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Dramsko-glazbena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U četvrtak 03. svibnja u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika održana je dramsko-glazbena radionica koju je vodila odgojiteljica Mira Vego i stručne suradnice. Korisnici su zajedno s voditeljima radionice vježbali dramsko-glazbeni program kojim će nastupati prilikom obilježavanja majčinog dana 14. svibnja 2018. godine u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku. Dramsko-glazbene radionice dio su  II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koji je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U ponedjeljak 23. travnja u Centru za prihvat beskucnika Caritasa Osijek odražana je psihosocijalna radionica na temu: “Osvještavanje vlastitih emocija”. Korisnici su u okviru ove teme raditi na osvještavanju raznolikosti i bogatstva emocija s ciljem jasnijeg prepoznavanja i imenovanja vlastitih emocionalnih stanja.

Tijekom radionice korisnici su učili kako prepoznavati emocije koje najčešće doživljavaju, kako se nose s tim emocijama, kako svoje emocije pokazuju drugima, tko im pruža podršku prilikom doživljavanja nekih emocija i slično. Na kraju radionice voditeljica radionice Ana Jurić, psihologinja upoznala je  korisnike s fiziološkim promjenama koje prate pojedine emocije, a korisnici koji su se uključili u radionicu bili su aktivni sugovornici u ovoj temi.

Ivona Ivanović Srnović