Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Održana psihosocijalna radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika
U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 15. ožujka 2017. godine četvrta psihosocijalna radionica u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika-kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ na temu “Kontrola ljutnje”.
Ljutnja je snažan osjećaj koji se javlja kad doživljavamo prepreke prema nečemu bitnome, prema onome kako smo zamislili da naš život treba izgledati. Može biti korisna, energizirati nas i motivirati na nadilaženje tih prepreka i ostvarivanje željenih ciljeva. No, može se i izražavati na destruktivne načine koji mogu remetiti kvalitetu naših odnosa i vrijeđati druge ljude. Dobro je naučiti upravljati njome kako ona ne bi upravljala nama. Naši su korisnici imali priliku uz vodstvo socijalne pedagoginje Karoline Burek Bilokapić osvijestiti emociju ljutnje, njene okidače, tjelesne simptome ljutnje te upoznati i uvježbati različite tehnike i metode kojima ljutnju mogu kanalizirati na prihvatljiv način.
Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Blaženije je davati nego promati-2017.

OSIJEK (TU) – Caritas Osijek u vrijeme Korizme, 14. godinu zaredom, pokreće svoj trajni projekt „Blaženije je davati nego primati“. Đakovačko-osječka nadbiskupija i Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uvidjeli su potrebu otvoriti Pučke kuhinje u Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Vukovaru. Svjesni smo da postoji još veći broj osoba koje su u potrebi, te nam je želja da kroz projekt osiguramo sredstva i namirnice kojima bismo omogućili prijem novih korisnika. Vođeni kršćanskom ljubavlju, djelotvornošću i solidarnošću, i ove godine pokrećemo ovaj projekt u duhu poziva Svetog Oca:

„Kršćanin je pozvan vratiti se Bogu „svim srcem“, ne zadovoljavati se osrednjošću već rasti u prijateljstvu s Gospodinom. Isus je vjerni prijatelj koji nas nikada ne napušta, jer i kada smo u grijehu on strpljivo čeka da mu se vratimo i tim strpljivim čekanjem pokazuje svoju spremnost na opraštanje. Korizma je pogodno vrijeme za jačanje duhovnog života sredstvima posvećenja koje nam Crkva pruža: postom, molitvom i milostinjom. U korijenu svega toga je Božja riječ, koju smo u ovom vremenu pozvani slušati i nad njom revnije meditirati. Za okosnicu svoje poruke Papa je uzeo prispodobu o bogatašu i siromašnom Lazaru (usp.Lk 16,19-31), ističući kako nas ta prispodoba ponajprije poziva da otvorimo vrata svoga srca drugome, jer svaka osoba je dar, bilo da je to naš susjed ili pak nepoznati siromah. Korizma je pogodno vrijeme da otvorimo vrata svakoj osobi u potrebi i prepoznamo u njemu ili njoj Kristovo lice“. ( Korizmena poruka 2017. )

Zahvaljujemo svima koji su nas svih ovih godina podupirali u našem radu te potičemo ostale da se uključe u naš projekt, a sve na dobrobit naših krajnjih korisnika, stoji u pozivu kojega potpisuje dr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Nadbiskupijskoga Caritasa.

U projektu „Blaženije je davati nego primati“ prikupljaju se živežne namirnice i higijenske potrepštine. Namirnice trebaju biti u proizvođačkom pakiranju, a ako je donator pravna osoba uz svaku donaciju treba biti otpremnica. Uplata novčanih sredstva moguća je uplatom na blagajni Caritasa Osijek te Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Strossmayerova 58, radnim danom od 8 do 16 sati ili uplatom na žiro-račun:

Privredna banka Zagreb
IBAN: HR5323400091100158725
Model: HR00
S pozivom na broj: 31000 – 1 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Pučku kuhinju

Addiko Bank d.d.
IBAN: HR9025000091102039593
Model: HR00
S pozivom na broj: 31000 – 2 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Centar za prihvat beskućnika

———————————–

Privredna banka Zagreb
IBAN: HR6123400091110046082
Model: HR00
S pozivom na broj: 35000 – 1 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Pučku kuhinju Slavonski Brod (ili osobnom uplatom u blagajnu Caritasa Slavonski Brod, P. Preradovića 1, radnim danom od 8 do 13 sati)

Privredna banka Zagreb
IBAN: HR6123400091110046082
Model: HR00
S pozivom na broj: 32100 – 1 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Pučku kuhinju Vinkovci (ili osobnom uplatom u blagajnu Caritasa Vinkovci, Zvonarska ulica 60, radnim danom od 7 do 14 sati)

Privredna banka Zagreb
IBAN: HR6123400091110046082
Model: HR00
S pozivom na broj: 32000 – 1 – 01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Pučku kuhinju Vukovar (ili osobnom uplatom u blagajnu Caritasa Vinkovci, Zvonarska ulica 60, radnim danom od 7 do 14 sati)

Koordinatori projekta su: za Osječki istočni, Osječki zapadni, Čepinski dekanat: Olivera Balatinac i Maja Cindrić, za Slavonskobrodski, Garčinski, Sibinjski i Velikokopanički dekanat: vlč. Markan Kormanjoš i Marija Čikulin, a za Vinkovački i Vukovarski dekanat: vlč. Ladislav Dort, fra Vjenceslav Janjić i Renata Keškić.

Tiskovni ured

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 22. veljače 2017. godine treća psihosocijalna radionica u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika-kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ na temu „Upravljanje emocijama“. Radionica je bila usmjerena na stjecanje praktičnih vještina prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja emocijama. Naši su korisnici promišljali o povezanosti emocija, tijela, mišljenja i ponašanja, te o ulozi emocija u našem odnosu prema sebi i drugima. Veća emocionalna pismenost omogućava bolje nošenje sa stresom i pritiscima, višu razinu mentalnog zdravlja, kvalitetnije odnose s drugima i samima sobom te konačno bolju uspješnost u životu, istaknula je voditeljica radionice socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić.

DSCN1688

Ivona Ivanović Srnović

Održana radionica o pisanju životopisa u Centru za prihvat beskućnika

Korisnicima Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek 17. veljače 2017. godine održana je edukativna radionica predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje savjetnice Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri Jelene Vajnberger na temu „Kako napisati životopis?“.

DSCN1677

Cilj radionice bio je korisnike upoznati s osnovnim pravilima pisanja životopisa u Europass formatu, ali i pokazati na koje sve načine mogu napisati životopis kako bi se što bolje predstavili poslodavcima.

Obzirom da se životopis često naziva osobnom iskaznicom u poslovnom svijetu, savjetnica Vajnberger je istaknula važnost pravilnog pisanja životopisa jer je on prvi „kontakt“ s poslodavcem.

 Ivona Ivanović Srnović

 

Psihosocijalna radionica za beskućnike

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 1. veljače 2017. godine druga psihosocijalna radionica u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika-kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Tema radionice bila je „Razvijanje samosvijesti-identifikacija osobnih snaga i slabosti“.

DSCN1676

Kako bi što uspješnije planirali i ostvarili životne ciljeve, dobro je biti svjestan vlastitih sposobnosti, interesa i vještina, ali i onoga što nedostaje u njihovu ostvarivanju. Socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić korisnike Centra za prihvat beskućnika različitim je tehnikama i aktivnostima samoprocijene potaknula je korisnike na razumijevanje sebe, promišljanje o vlastitim snagama i prednostima, ali i slabostima.

 Ivona Ivanović Srnović

Informatička radionica za beskućnike

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 19. siječnja 2017. godine informatička radionica  na temu „MS Word – pisanje i obrada teksta“ u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“.

DSCN1663

Sudionici radionice učili su kako uz pomoć programa MS Word unositi i obrađivati tekst, umetati tablice i slike te spremati dokument.

Ivona Ivanović Srnović

 

Psihosocijalna radionica za beskućnike

DSCN1655

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 10. siječnja prva psihosocijalna radionica u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koju je vodila Karolina Burek Bilokapić, socijalna pedagoginja. Voditeljica radionice korisnicima Centra je nakon upoznavanja predstavila program grupnog rada na psihosocijalnim radionicama te je korisnike kroz praktične primjere uključila u grupni rad i pružila im priliku da se bolje upoznaju kroz ovakav vid radionice.

DSCN1647 Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predviđa još jedanaest grupnih psihosocijalnih radionica i četiri individualna savjetovanja.

Ivona Ivanović Srnović

Grad Osijek beskućnicima darivao božićnice

OSIJEK (TU) – Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Drago Tukara primio je 22. prosinca u Vikarijatu Osijek gradonačelnika grada Osijeka Ivana Vrkića, koji je i ove godine odlučio božićnicom darivati korisnike Centra za prihvat beskućnika.Prijemu je nazočila voditeljica Centra za prihvat beskućnika Caritasa Osijek Olivera Balatinac te koordinatorica Pučkih kuhinja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji Maja Cindrić.

U pratnji gradonačelnika bili su Drago Šerić, potpredsjednik Gradskog vijeća, Bruno Zorić, potpredsjednik Gradskog vijeća i član Odbora za socijalnu skrb i zdravstvo, Dragutin Medvidović, gradski vijećnik i predsjednik Odbora za socijalnu skrb i zdravstvo te Lea Porc Mandić i Jasenka Mađarević iz Ureda gradonačelnika.

Gradonačelnik Vrkić ravnatelju je predao božićnice u iznosu od 200 kn za 22 korisnika Centra, kao i ulaznice za doček Nove godine u Esseker centru. „Znamo da je ovaj čin i iznos samo na razini simboličnoga jer društvo još nema snage podići razinu materijalnog standarda da bi omogućili svima da rade i dobro žive“, rekao je gradonačelnik te nastavio: „Dok to ne omogućimo ovo je samo ispiranje savjesti. Ali, ipak smo ovdje da simboličnim darovima radost Božića podijelimo s onima koji teško žive ili naprosto nisu integrirani na pravi način u naše društvo i da im omogućimo da u ozračju ljubavi, razumijevanja i veselja dočekaju Novu godinu.“

Ravnatelj Tukara zahvalio je na primjenom novčanom iznosu i ulaznicama te rekao da se, sagledavajući cjelokupnu situaciju, mirne savjesti može reći da Grad i Caritas brinu za korisnike Centra za prihvat beskućnika ne samo pred Božić, već i tijekom ove i proteklih godina. Na različite načine korisnicima se nastoji ponuditi i osigurati bolja budućnost, rekao je te uputio u projekte resocijalizacije koji se u Centru provode. U poslijepodnevnim satima dr. Tukara posjetio je korisnike Centra i uručio im božićnice i ulaznice za doček Nove godine, čestitao Božić te prenio čestitke i dobre želje gradonačelnika Vrkića. M. Kuveždanin (foto: G. Mitić/Glas Slavonije)

Informatička radionica za beskućnike

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek održana je 21. prosinca prva informatička radionica  na temu „Osnove korištenja računala“ u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“.

Korisnici Centra upoznali su osnovne dijelove i funkcije računala, a navedeni projekt koji je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predviđa još jedanaest informatičkih radionica.

Beskućnici u Tvrđi na adventskom sajmu

Korisnici Centra za prihvat beskućnika sudjelovali su u petak 16. prosinca i subotu 17. prosinca od 16 do 20 sati na Adventu u osječkoj Tvrđi. Na štandu su izlagali svoje ručno izrađene ukrase.

DSCN1582
Te ukrase napravili su na kreativnim radionicama u sklopu projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na istom štandu promovirana je i Nadbiskupijska zaklada „Dr. Nikola Dogan“ za pomoć učenicima i studentima.

DSCN1583