Arhive kategorije: Izdvojeno

Izdvojeno

Caritasu zahvalnica Ministarstva pravosuđa

ZAGREB (TU) – Pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero i načelnik Sektora za probaciju Goran Brkić dodijelili su 18. veljače, u prostorijama Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske zahvalnice pravnim i fizičkim osobama s kojima je Sektor za probaciju ostvario suradnju u 2019. godini.

Zahvalnica za suradnju uručena je i Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, a primio ju je dr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa, u pratnji mr. Miše Lukačevića, pomoćnika ravnatelja.

Zahvalnice je primilo još dvadeset i pet pravnih i fizičkih osoba, udruge civilnog društva koje brinu o osobama s posebnim potrebama, humanitarne organizacije, obrazovne ustanove, tijela lokalne samouprave, zdravstvene ustanove i komunalna poduzeća.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije s Ministarstvom pravosuđa surađuje na području rada za opće dobro od 2006. godine. Rad za opće dobro izvršava se kao zamjena za kaznu zatvora – kada je kazna zatvora u trajanju do jedne godine zamijenjena radom za opće dobro, ili  kao zamjena za novčanu kaznu, temeljem Kaznenog zakona. Osnovni smisao rada za opće dobro je omogućiti počinitelju da izvrši izrečenu kaznenu sankciju na slobodi. Koristi ovakvog pristupa su višestruke: resocijalizacija počinitelja koji ima mogućnost zadržati zaposlenje i očuvati socijalne veze s obitelji i šire, dobrobit zajednice u kojoj odrađuje rad za opće dobro, ekonomičnost – ne pokreće se dugotrajni i skupi kazneni postupak, a počinitelj izvršava sankciju u izvaninstitucionalnim uvjetima (izvršavanje kazne zatvora skuplje je od izvršavanja alternativnih sankcija). Tiskovni ured

Grad Osijek darovao božićnice korisnicima Centra za prihvat beskućnika-Osijek

OSIJEK (TU) – Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. dr. Drago Tukara primio je 11. prosinca 2019. u Nadbiskupskom ordinarijatu-Vikarijatu Osijek predstavnike Grada Osijeka koji već tradicionalno, uoči svetkovine Božića, daruju božićnicama korisnike Caritasovog Centra za prihvat beskućnika. Uime Grada Osijek nazočili su Drago Šerić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka; Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka te Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika Kristića – koja je ravnatelju Tukari uručila božićnice u iznosu od 200 kuna na poklon karticama Zagrebačke banke. Uime Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije nazočio je zamjenik ravnatelja Caritasa mr. Mišo Lukačević, voditeljica Centra za prihvat beskućnika Olivera Balatinac, voditeljica Pučkih kuhinja Maja Cindrić i tajnica Nikolina Ivanda.   „Želim započeti ovaj susret izrazima radosti što se nalazimo ovdje uvijek s plemenitom nakanom, a ona je iskazivanje poštovanja, djelotvorne ljubavi za one koji su dio našega života, dio naše stvarnosti, dio našega grada, a to su naši beskućnici. Mi ih se sjećamo i o njima skrbimo redovito tijekom cijele godine, a tu su i djelatnici koji su s njima u neposrednom kontaktu“, rekao dr. Drago Tukara pozdravljajući okupljene predstavnike grada Osijeka i nazvavši ih prijateljima, rekavši: „Osjećamo vas kao prijatelje koji znaju našu potrebu. Prijatelj prijatelja razumije te mi je drago da i ove godine razumijemo jedni druge, a povezali su nas beskućnici. Želite nam pokazati svoje prijateljstvo, svoju pomoć za naše beskućnike, mi vas rado primamo i pozdravljamo.“ Ravnatelj je potom iskazao i zahvalnost Gradu Osijeku uime beskućnika, Caritasa Osijek i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića te iskazao želju za dobrom suradnjom i u narednoj 2020 godini.

Potpredsjednik Šerić prisutnima je prenio pozdrave gradonačelnika grada Osijeka Ivana Vrkića te se osvrnuo na javno priznanje – Zlatnu plaketu „Grb Grada Osijeka“ – nedavno uručenu Caritasu Osijek. Pročitao je dio teksta iz prijedloga za dodjelu ovoga priznanja u kojemu piše: „Lijepo je imati objekte i sadržaje, ali je najbitnije osoblje. Zaposlenici koji s korisnicima čine jednu zajednicu, zajednicu ljubavi. Kako kaže dr. Drago Tukara: Lako je voljeti i pomagati dobrim ljudima, ali pomagati svima bez osuda i predrasuda to je Caritas.“ Istaknuo je kako je na sjednici Odbora prijedlog prošao jednoglasno, kao i na sjednici Gradskog vijeća „što znači da svi oni koji zastupaju građane grada Osijeka imaju jednako mišljenje kada se radi o ustanovi Caritasa“, rekao je Šerić i još jednom čestitao Caritasu Osijek na svemu što je dao ovom gradu, ljudima, beskućnicima…  Zatim je izrazio svoje zadovoljstvo što trenutno u Centru za prihvat beskućnika ima 12 štićenika koje Grad Osijek i ove godine daruje božićnicama u iznosu od 200 kuna, a prijašnjih godina broj korisnika bio je znatno veći.

Pročelnik Kristić naglasio je kako darivanjem božićnica Grad Osijek korisnike Centra za prihvat beskućnika čini ravnopravnima ostalim sugrađanima. Od 1991. godine sufinanciranjem Centra za prihvat beskućnika Grad potrebitim sugrađanima omogućuje da nađu krov nad glavom, imaju sigurno sklonište i dobiju topli obrok, spavanje, odjeću, uslugu resocijalizacije koja možda i jest uzrok smanjenoga broja korisnika jer dio njih uspio je naći svoje mjesto na tržištu rada te samostalno zarađivati za život. Pročelnik se također pridružio čestitkama na zasluženom priznanju kao i čestitkama za predstojeće blagdane te je naglasio: „Caritas nije nagradu dobio samo zato što je dao – u prošlom vremenu – nego kontinuirano daje te je dobar i odličan partner, ne samo u pitanju beskućnika nego i u mnogo širim socijalnim temama. Zadatak nam je svima – da bolje i više radimo.“ M. Kuveždanin

Sv. Nikola u Centru za majku i dijete-Osijek

Blagdan Sv. Nikola, već tradicionalno, i ove godine 6. prosinca 2019. god., petak,  u 17,00 sati obilježen je u  Caritasovom Centru za majku i dijete u Osijeku.

Tog dana ugostili smo obitelji korisnike materijalne i savjetodavne pomoći Caritasovog Centra, a kostimirani Sv. Nikola zabavljao je i darivao oko 50-tak mališana. Stručne suradnice Centra i korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika glazbeno-dramskom radionicom dali su svoj doprinos.

I ovom aktivnosti cilj nam je bio pomoći i razveseliti socijalno osjetljive obitelji s malom djecom s područja grada Osijeka u vrijeme oko Božića.

Ivanka Domazet

Susret ravnatelja Caritasa s predstavnicima Ministarstva za demografiju te Centra za socijalnu skrb

OSIJEK (TU) – Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Drago Tukara susreo se u srijedu, 4. prosinca 2019. u Vikarijatu Osijek s Tatjanom Katkić Stanić, načelnicom sektora za koordinaciju politika i unaprjeđenje stručnog rada Centara za socijalnu skrb pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ivkom Kaurinović, ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Osijek. Povod susreta bila je uspješna provedba trogodišnjeg projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek, koji je bio sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Načelnica Katkić Stanić pojasnila je kako se ovaj susret odvio u sklopu stručne edukacije ravnatelja u sustavu socijalne skrbi, a kojoj je neposredan povod bila nedavna tragična situacija u Centru za socijalnu skrb Đakovo. Izrazila je zahvalnost Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koja je u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek osigurala prostor za ovu edukaciju te nastavila: „To je samo jedan od vidova suradnje koju uspješno ostvaruju ravnatelji lokalnih centra za socijalnu skrb i Nadbiskupija. Tu je i uspješan program rada s beskućnicima, projekt za koji se nadamo da će se uspjeti osigurati mogućnost da se provedba nastavi i dalje; kako bi i dalje to bio jedan od uspješnih programa te da se u svim segmentima osigura što bolja, kvalitetna suradnja za najpotrebitije.“

Ravnateljica Kaurinović istaknula je izvrsnu suradnju s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije, naročito na skrbi o beskućnicima, ali i zbog rada Caritasove Pučke kuhinje u koju upućuju korisnike. „Posebno ističem beskućnike jer ne znam što bismo bez Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije koji je jedina institucija na cijelom ovom području koja skrbi o beskućnicima!“, naglasila je I. Kaurinović.

Ravnatelj Tukara pojasnio je kako je na završetku trogodišnjeg projekta resocijalizacije beskućnika imao potrebu razgovarati s odgovornim osobama iz resornog ministarstva i Centra za socijalnu skrb Osijek kako bi se napravio osvrt na provedbu projekta te se razmislilo što učiniti u sljedećem razdoblju. „Razgovarali smo o novoj mogućnosti, novom trogodišnjem projektu jer natječaj je izišao i mi ćemo se odazvati na taj natječaj te je u tijeku postupak promatranja što treba učiniti kako bismo zadovoljili kriterije“, rekao je doc. dr. Tukara i naglasio: „Mogućnost razgovora pokazatelj je otvorenosti Ministarstva koje osjeća i iskazuje svoju solidarnost za potrebe čovjeka – beskućnika i ta otvorenost se pokazuje i u odnosu prema Centru za socijalnu skrb u Osijeku. Predstavnici ovih triju institucija susreli su se u Vikarijatu Osijek, zajednički promišljali i ocijenili da je projekt resocijalizacije dobar i da bi s njim trebalo nastaviti.“

Susretu je nazočio i pomoćnik ravnatelja Caritasa, mr. Mišo Lukačević te voditeljica Centra za prihvat beskućnika Caritasa Osijek Olivera Balatinac. M. Kuveždanin

3. Svjetski dan siromaha

U prostorima Caritasovih pučkih kuhinja u Osijeku, Slavonskome Brodu i Vinkovcima te dva mjesta podjele obroka u Vukovaru i Borovu Naselju 18. i 19. studenoga obilježen je Treći svjetski dana siromaha. Djelatnici Caritasovih pučkih kuhinjâ tom su prigodom, uz redoviti obrok, pripravili malu zakusku za korisnike Caritasovih kuhinja. Na taj način korisnici su se zadržali u razgovoru oko zajedničkog stola s djelatnicima kuhinjâ . Iako su korisnici kuhinjâ i oni koji im pripremaju, poslužuju ili dostavljaju obroke u svakodnevnoj interakciji i razgovoru, ovo obilježavanje pokazalo je da su djelatnici Caritasa i oni koji su u potrebi jedna zajednica.

Ovo malo druženje oslikalo je misli ovogodišnje Poruke pape Franje za Treći svjetski dan siromaha, koja nosi geslo: „Ufanje ubogih neće biti zaludu“ (Ps 9, 19). „Kroz rad Caritasovih pučkih kuhinja najbolje se vidi da naši korisnici ne trebaju samo hranu, oni trebaju puno više“, naglasio je koordinator rada Caritasovih pučkih kuhinjâ, mr. Mišo Lukačević. Citirao je potom papu Franju, koji je u svojoj poruci za 3. Svjetski dan siromaha rekao: „Siromašnima je prije svega potreban Bog, njegova ljubav koja postaje vidljiva zahvaljujući svetim ljudima koji žive uz njih i koji u jednostavnosti svog života izražavaju i pokazuju moć kršćanske ljubavi. Bog koristi mnoge načine i nebrojena sredstva kako bi dopro do srca ljudi. Naravno, siromasi nam pristupaju jer im dajemo hranu, ali ono što im je stvarno potrebno je nešto više od toplog obroka ili sendviča koji im nudimo. Siromasi trebaju naše ruke kako bi se podigli, naša srca kako bi ponovno osjetili toplinu ljubavi, našu prisutnost kako bi pobijedili samoću. Jednostavno, potrebna im je ljubav.“ Tiskovni ured

Susret Caritasovih “Prijatelja s mora”

Održan je prvi susret prijatelja s mora, onih koji su ovoga ljeta primili bez naknade na ljetovanje obitelji iz Slavonije koje nisu u mogućnosti to si same omogućiti.

U Oazi Kraljice mira, na području župe Krk, dana 16. studenoga okupilo se 6 davaoca smještaja i predstavnici Caritasa Krčke i Đakovačko-osječke nad/biskupije koji su partneri u ovome projektu koji nosi naziv „Prijatelji s mora“. Cilj susreta bio je upoznati se međusobno i izmjeniti iskustva te uvidjeti na koji način unaprijediti i poboljšati nastavak projekta, a obzirom na pozitivna iskustva koja su iznjeli davaoci smještaja, opravdao se sam naziv projekta.

U prvom djelu susreta, kao domaćini, predstavnici Caritasa Biskupije Krk, ravnatelj mons. Ivan Milovčić i voditelj projekta Robert Brozić, uz riječi pozdrava i zahvale upoznali su prisutne s idejom projekta, njihovim iskustvom i statističkim podacima prve sezone. Naime, 38 davaoca smještaja s područja cijele biskupije ponudilo je smještaj bez naknade, a njih 10 je uspješno primilo obitelj što je omogućilo za preko 50 osoba, od toga preko 30 djece, dolazak na ljetovanje. Time je ostvareno gotovo 400 noćenja.

Riječ su zatim preuzeli predstavnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, pomoćnik ravnatelja Mišo Lukačević i tajnica Nikolina Ivanda, te su progovorili o djelovanju Caritasa i njegovim specifičnostima s obzirom na područje njihovog djelovanja. Uz govor o kriterijima i modelu kako dolaze do obitelji koje se uključuju u ovaj projekt mogle su se opet čuti riječi zahvale koje su obitelji više puta izrazile prilikom povratka u svoje domove.

Nakon toga, svaki je od davaoca smještaja i ostalih usluga podijelio svoja iskustva te eventualne prijedloge za nastavak projekta. Ono što je svima zajedničko bile su riječi ispunjenosti, zadovoljstva i radosti. Kontakt koji neki njeguju s obiteljima i nakon njihovog odlaska samo je potvrda da je ovaj projekt blagoslov i prilika za obogaćivanje kako za obitelji koje dolaze tako i za one koji ih primaju. Uslijedio je neformalni dio i druženje uz domjenak kao znak zahvale, a predstavnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije podijelili su svakome bocu vina iz Slavonije kao dar i zahvalu.

Susret je zaključen s odlukom o nastavku projekta o čemu će ubrzo biskupijski Caritas izaći s više informacija. Na ovaj način osuvremenjujemo djelo milosrađa „putnika primiti“ te uz sve blagodati koje pruža more i sunce dajemo priliku da i susret koji se ostvaruje između davaoca smještaja i obitelji koja dolazi bude obostrano obogaćivanje. Hvala svima koji su postali prijatelj s mora ponudivši smeštaj ili neku drugu uslugu bez naknade.

Robert Brozić,
Caritas Biskupije Krk

Korisnici Centra za prihvat beskućnika-Osijek održali predstavu: “Jesenska svečanost”

U ponedjeljak, 28. listopada 2019, godine održala se posljednja dramsko – glazbena radionica u sklopu koje su korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, izveli, u Caritasovom Centru za majku i dijete, Matije Gupca 47a, Osijek, predstavu „Jesenska svečanost“.

Korisnici su se za ovu i pripremali na prijašnjim dramsko – glazbenim radionicama koje su organizirane u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“  sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Voditeljice dramsko – glazbenih radionica bile su odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te glazbenica Tajana Balatinac.

Osim predstave, korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, djeci su pripremili još jedno iznenađenje, naime tijekom ljeta na kreativnim radionicama izrađivali su ukrase od glinamola – leptiriće i cvjetiće, koje su, nakon predstave podijelili djeci i njihovim roditeljima.

Na koncu susreta, korisnici Caritasovog Centra za majku i dijete primili su redovite mjesečne pakete za svoju djecu.

Cilj susreta je razveseliti socijalno osjetljive obitelji s malom djecom s područja grada Osijeka. Također, korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek imali su priliku da se kroz igranje uloga izraze, te na taj način dodaju jedan dio svoje osobnosti. Jasno izgovaranje teksta pred drugima stvara osjećaj samopouzdanja, te ih osnažuje, osim toga ovo je bila mogućnost da razvesele djecu i samim time učine nešto dobro za druge.

Marija Sambol

Jednodnevni izlet korisnika Centra za prihvat beskućnika-Osijek

OSIJEK (TU) – U subotu, 12. listopada 2019. godine korisnici Caritasova Centra za prihvat beskućnika – Osijek, zajedno s djelatnicima i stručnim suradnicima, a pod vodstvom ravnatelja Caritasa, doc. dr. Drage Tukara posjetili su Staru Gradišku, Cernik, Novu Gradišku i Strmac. Bio je to jednodnevni izlet duhovno-edukativnog karaktera, na kojem su svi prisutni imali priliku čuti i vidjeti nešto o povijesti, kulturi i svakodnevici tog kraja.

Izlet je započeo posjetom Staroj Gradiški, gdje je goste dočekao vlč. Mato Rukavina, župnik Župe sv. Mihaela arkanđela. Sve prisutne proveo je kroz mjesto gdje je nekada bio kompleks Kazneno popravnog zavoda, a uz to posjetili su i župnu crkvu izgrađenu u spomen više od dvjesto pedeset svećenika koji su za vrijeme komunizma boravili u tom zatvoru.

Nakon Stare Gradiške put je nastavljen prema Cerniku, franjevačkom samostanu i crkvi sv. Petra. U sklopu samostana korisnici i njihova pratnja uz domaćina, fra Josipa Šoštarića posjetili su Biblijsko-arheološki muzej, jedinstven u Europi.

Dio vremena odvojen je i za zajednički objed u Novoj Gradišci, a potom je uslijedio posjet specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael u Strmcu, gdje je goste dočekala ravnateljica Maristela Šakić, dr. med. spec. psih. i Janusz Fryderyk Giemula (fra Giovanni), mag. pharm., zajedno sa suradnicima – Mandicom Božić i medicinskim tehničarom Valentinom Šarčevićem. Prisutnima su predstavili način pružanja multiprofesionalne usluge psihijatrijskim i palijativnim bolesnicima te su ih upoznali s osnivačima bolnice – Redom Milosrdne braće. Vodstvo bolnice, uz iznimnu gostoljubivost, prezentiralo je gostima aktivnosti usmjerene terapijskoj rehabilitaciji pacijenata i rezultate koje postižu, a susret je završio zajedničkim druženjem i okrjepom.

Izlet korisnika Centra za prihvat beskućnika organiziran je u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a s ciljem socijalizacije, rušenja predrasuda te bolje međusobne povezanosti korisnika i djelatnika. Marija Sambol

 

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, u Centru za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69, u srijedu, 9.10.2019. godine, održana je posljednja informatička radionica na temu: „ Europass i kako ga ispuniti“. Voditelj radionice bio je informatičar Mario Balatinac, koji je s korisnicima prošao dijelove Europassa i još jednom su svi zajedno ponovili kako ga pravilno ispuniti. Korisnici su vježbali do sada već poznatu vještinu ispunjavajući svatko sam za sebe ponuđeni obrazac.  Osim ponavljanja gradiva, samostalno su upisivali podatke, te su na taj način bili potaknuti razmišljati o svom iskustvu, znanju i vještinama koje posjeduju, odnosno prisjetili su se koliko doista znaju i mogu. Prema navodima korisnika, nakon radionice osjećali su veliko zadovoljstvo jer su učinili nešto korisno za sebe.

Ova radionica organizirana je u sklopu programa kojeg sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Izvješće s Caritasovih regionalnih seminara

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije je i ove godine od 30. rujna do 07. listopada  2019. organizirao jesenske edukativne seminare za župne i dekanatske karitativne suradnike, animatore i djelatnike, u šest regija. Seminari su održani u Valpovu za Valpovačku regiju(Valpovački i Donjomiholjački dekanat), Brodskom Vinogorju za Slavonskobrodsku regiju (Slavonsko brodski, Sibinjski i Garčinski dekanat), Rokovcima za Vinkovačku regiju(Vinkovački, Otočki i Vukovarski dekanat), Đakovu za Đakovačku regiju (Đakovački i Velikokopanički dekanat)  i Osijeku za Osječku regiju (Osječki istočni, Osječki zapadni, Čepinski i Baranjski dekanat) u vremenskom terminu od 16,3o do 19,oo sati.

Na seminarima je prisustvovalo ukupno 107 karitativnih župnih suradnika i animatora.

 PREGLED ODRŽAVANJA SEMINARA PO REGIJAMA

 

 

REGIJA

 

 PREDAVAČ

 

DATUM

 

BROJ

SUDIONIKA

 

BROJ ŽUPA

 

Valpovo

( Valpovački i Donjomiholjački dekanat )

 

 

vlč. Zvonko Mrak

 

 

03.10.2019.

 

 

9

 

 

3

 

Slavonski Brod

(Slavonskobrodski, Sibinjski i Garčinski dekanat)

 

 

preč. Josip Matanović

 

 

02.10.2019.

 

 

13

 

 

4

 

Vinkovci

( Vinkovački, Otočki i Vukovarski dekanat )

 

 

vlč.mr.sc. Darko Rac

 

 

01.10.2019.

 

 

19

 

 

6

 

Županja

(Županjski i Drenovački dekanat)

 

 

vlč. Robert Jugović

 

 

30.09.2019.

 

 

24

 

 

6

 

Đakovo

(Đakovački i Velikokopanički dekanat)

 

 

dipl.theol. Ivan Bassi

 

 

07.10.2019.

 

 

10

 

 

4

Osijek

(Osječki istočni, zapadni, Čepinski i Baranjski dekanat)

 

 

doc. dr. Drago Tukara

 

 

04.10.2019.

 

 

32

 

 

11

 

UKUPNO

     

107

 

34

Tema seminara bila je: „Dajte im vi (s)jesti“ usp.Mk 6,37,a osnovni tekst predavanja bio je iz apostolske pobudnice pape Franje „EVANGELII GAUDIUM“ (Radost evanđelja).

Seminar je bio koncipiran na slijedeći način :

 1. Predavanja na gore navedenu temu
 2. Praktična primjena apostolske pobudnice:
 • predstavljanje projekta ŽC Ivankovo „Kućni hospicij“, posudba bolničkih kreveta i ostalih medicinskih pomagala, a odvija se jednostavnim postupkom. Potrebiti se trebaju javiti na broj Župnog Caritasa Ivankovo , dovoljna je potvrda od župnika da je potrebno bolesničko pomagalo. Čim je dio opreme slobodan oni ga dovoze i odvoze  potrebitim bolesnicima te isto tako ako je potrebno, pomažu i smjestiti bolesnika.
 • razmatranje i diskusija na tu temu:

Gotovo svi sudionici na seminarima po regijama, predstavnici svojih župnih Caritasa naše Nadbiskupije, upoznati su s ovim projektom i surađuju s ŽC Ivankovo, vezano za posudbu kreveta i medicinskih pomagala. Neki su svjedočili i osobnim primjerom posudbe i dobrim iskustvom i radom volontera istog župnog Caritasa. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije želi ovaj projekt dodatno oplemeniti i to na taj način da  župni karitativni suradnici i volonteri na čijem se području nalaze bolesnici koji leže na ovim bolničkim krevetima, odvoje svoje  vrijeme za posjete ovim bolesnicima. Svi su jednoglasno spremni poduprijeti oplemenjivanje ovog projekta, a župnici su spremni kada izdaju potvrdu za posudbu obavijestiti svoje karitativne suradnike i animatore kome su je izdali kako bi oni mogli dalje djelovati.

 1. Drugi oblici karitativnog djelovanja:
 • kratak izvještaj o provedenom projektu „75 za 1“ za pomoć učenicima i studentima, prikupljeno 167.202,90 kn od 54 župe Đakovačko-osječke nadbiskupije. Iznos će se pridodati sredstvima Zaklade „Dr. Nikola Dogan“ za pomoć učenicima i studentima,
 • obavijest o karitativnim projektima koji se provode ili će se uskoro provoditi:
 • „Veliko srce za male ljude“, Advent, prikupljanje financijskih i materijalnih sredstva za potrebe Caritasovih Pučkih kuhinja u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Centra za prihvat beskućnika u Osijeku,
 • Besplatni liječnički pregledi, suradnja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije s Poliklinikom „Slavonija“ iz Osijeka koja nudi besplatne liječničke preglede, kardiološke i radiološke, svim vjernicima, odnosno žiteljima Đakovačko-osječke nadbiskupije koji imaju potrebu za bržim pregledima ove vrste, a mogu se obratiti svojim župnicima, koji će ih uputiti u daljnji postupak.
 • „Sto kubika toplih iskrica“, Caritas Slavonskobrodskih dekanata osamnaestu godinu za redom u mjesecu  listopadu pokreće akciju „Sto kubika toplih iskrica“, u kojoj se prikupljaju novčana sredstva za kupovinu ogrijeva (drva) siromašnim obiteljima s područja Slavonskobrodskogdekanata.
 • „Dječja košarica“, u Adventu,projekt Caritasovog Centra za majku i dijete u Osijeku, a cilj projekta je prikupiti osnovne životne potrepštine za djecu do treće godine života te osigurati jednokratne pakete pomoći za trudnice.
 • Razno: provedena anketa o broju odrađenih volonterskih sati na godišnjoj bazi karitativnih suradnika i animatora u župama za potrebe izvještaja prema HC-u.

 

Izvještaj napisala:
Ivanka Domazet