Seminar “Caritas – udomiteljska obitelj”

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je u subotu,  15. lipnja 2024. u Nadbiskupskom Vikarijatu u Osijeku nadbiskupijski seminar za djelatnike, animatore, suradnike župnih karitativnih skupina i članove odbora za Caritas pri župnim pastoralnim vijećima s temom „Caritas – udomiteljska obitelj“. Seminar je održan u okviru Projekta „Unaprjeđenje karitativne usluge kroz posudbu bolesničkih kreveta i pomagala na području Đakovačko-osječke nadbiskupije – faza 3 i jačanje kapaciteta posudionice bolesničkih kreveta na području Srijemske biskupije“. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Na seminaru je sudjelovalo 72 osobe iz 25 župâ Nadbiskupije. Ove su godine na seminaru gosti-predavači bile: Sanja Stanković, dipl. psiholog iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad i član županijskog tima  za udomiteljske obitelji Osječko-baranjske županije i Nikolina Popadić, mag.act.soc., djelatnica Obiteljskog centra, područna služba Osječko-baranjska. U svojim predavanjima stavile su naglasak na promociju udomiteljstva za osobe starije životne dobi i djecu te upoznavanje s radom Obiteljskog centra.Nakon predavanja sudionici su raspoređeni u skupine u kojima se raspravljalo o pitanjima prisutnosti udomiteljskih obitelji na području župa te o mogućnostima umrežavanja caritasovih volontera u senzibilizaciji javnosti po tom pitanju. Razmijenila su se i iskustva o stanju na području župa kojima sudionici pripadaju o strancima kojima je izdana dozvola za boravak ili rad od strane MUP-a RH  i izbjeglicama iz Ukrajine.

U završnom dijelu seminara, nakon izlaganja o radu u skupinama, ravnatelj Caritasa dr. sc. Drago Tukara zahvalio je sudionicima na aktivnom sudjelovanju i onome što rade u svojim župama, te pozvao na suradnju s nadbiskupijskim Caritasom. Isto tako zahvalio je i Caritasovim moliteljima, koji su molili na različite nakane u Caritasu.

Jedan od zaključaka tematskog predavanja, kao i rada po skupinama bio je da Caritasa nema bez molitve te je ravnatelj ponovo pozvao sve sudionike da mole i tako postanu Caritasovi molitelji kroz predstojeće mjesece do slijedećeg nadbiskupijskog seminara. Ivanka Domazet