Svi postovi od admin

Grad Osijek darivao uskrsnice štićenicima Centra za prihvat beskućnika-Osijek

OSIJEK (TU) – Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. dr. Drago Tukara primio je 16. travnja 2019. u Vikarijatu Osijek predstavnike Grada Osijeka, koji petu godinu zaredom daruju uskrsnicama štićenike Caritasova Centra za prihvat beskućnika. Uz uskrsnice, Grad je ove godine po prvi puta osigurao je i donaciju ribe za Pučku kuhinju u Osijeku. Tako će svi korisnici Pučke kuhinje na Veliki petak moći uživati tradicionalan ručak – fiš i pečenu ribu.

Uz ravnatelja Tukaru i djelatnike Caritasa – Oliveru Balatinac, Mišu Lukačevića, Nikolinu Ivanda i Mariju Sambol, nazočili su: Drago Šerić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka te Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika Kristića.

Uz srdačnu dobrodošlicu, ravnatelj Tukara izrazio je zadovoljstvo što ljudska potreba uvijek zbližava, pa je tako zbližila Grad Osijek i Caritas kako bi zajedno pomogli najpotrebitijima. Potpredsjednik Šerić potvrdio je kako je gradonačelnik Ivica Vrkić i ove godine prihvatio, osim standardnih uskrsnica za umirovljenike i socijalno ugrožene, da se uskrsnice daruju i štićenicima Centra za prihvat beskućnika. Radi se o iznosu od 200 kn koje će na kartici Zagrebačke banke dobiti 16 štićenika, koliko ih se trenutno nalazi u Centru.

Pročelnik Kristić pohvalio je projekt „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koji se, uz sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, već treću godinu provodi u Centru za prihvat beskućnika. Tijekom te tri godine vrata Centra otvorena su 24 sata, a dobre rezultate projekta pokazuje manji broj štićenika jer je resocijalizacija povod za njihov brži izlazak i aktivaciju na tržištu rada te ostvarivanje vlastitih prihoda.

Štićenicima Centra uskrsnice je uručio M. Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. M. Kuveždanin

 

 

 

 

 

Aktivnosti u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Od srijede 10. travnja do petka 12. travnja 2019., naši su korisnici izlagali, unikatne, ručno rađene ukrase s uskršnjim motivima, na osječkom uskrsnom sajmu „Šarana jaja bojama grada“. Tako su posjetitelji na štandu mogli pronaći predmete koji su rezultat kreativnih radionica održanih prošlog mjeseca u prostorijama Centra za prihvat beskućnika.

U utorak 9. travnja u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika korisnici su sudjelovali  na psihosocijalnoj radionici s voditeljicom socijalnom pedagoginjom Karolinom Burek Bilokapić. Sudionici radionice imali su  priliku razgovarati u grupi o zadanoj temi: „Davanje povratnih informacija – zauzimanje za sebe“.

U ponedjeljak 8. travnja 2019. godine, održana je generalna proba na dramsko – glazbenoj radionici kojom su se korisnici pripremali za izvedbu predstave, „Zeko traži stan“ u Caritasovom Centru za majku i dijete. Radionicu su vodile odgojiteljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te glazbenica Tajana Balatinac.


Cilj provedenih radionica je osnažiti i pojačati osjećaj samopouzdanja, smanjiti nesigurnost i vlastito nezadovoljstvo korisnika. Također, predstavljanjem svojih radova na sajmu korisnici su dobili mogućnost srušiti brojne predrasude na koje svakodnevno nailaze.

Sve aktivnosti provedene su u sklopu treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika- kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koje sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

 

Predstava “Zeko traži stan” u izvedbi korisnika Centra za prihvat beskućnika-Osijek

Korisnici Centra za prihvat beskućnika u Osijeku, u četvrtak 11. travnja 2019. godine, povodom Uskrsa izveli su lutkarsku predstavu „Zeko traži stan“ za najmlađe korisnike Caritasovog Centra za majku i dijete.

Predstava je rezultat dramsko – glazbenih radionica koje su održane za korisnike Centra za prihvat beskućnika. Nekoliko korisnika, na temelju vlastite motiviranosti i želje, odvažilo se zaigrati neku od uloga iz predstave. Bio je ovo još jedan način socijalizacije naših korisnika. Mogućnost da se kroz igranje uloga izraze, dodaju jedan dio svoje osobnosti. Način jasnog izgovaranja teksta pred drugima stvara osjećaj samopouzdanja, te ih na samom kraju osnažuje, osim toga ovo je bila mogućnost da razvesele djecu i samim time učine neko dobro djelo.

Dramsko – glazbene radionice i predstava održane su pod budnim okom i uz podršku voditeljica  odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te glazbenica Tajana Balatinac, a u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinancirane od  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Predstava u Centru za majku i dijete-Osijek u izvedbi korisnika Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U četvrtak, 11. travnja 2019. godine u 17.00 sati u prostorijama Caritasovom Centru za majku i dijete, na adresi Matije Gubca 47, Osijek, korisnici Centra za prihvat beskućnika za najmlađe izvest će predstavu „Zeko traži stan“.

Tog dana će se u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku, osim podjele redovitih mjesečnih paketa za njihovu djecu, izvesti glazbeno – dramsku predstavu povodom Uskrsa.

Pri organizaciji programa svoj doprinos, zajedno sa svojim voditeljicama, dat će i korisnici Centra za prihvat beskućnika – Osijek, koji su se u okviru treće godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinancirane od  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pripremali na glazbeno-dramskim radionicama za ovu izvedbu. Dramsko – glazbene vodile su odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te glazbenica Tajana Balatinac.

Ovim aktivnostima cilj nam je pomoći i razveseliti socijalno osjetljive obitelji s malom djecom područja grada Osijeka, ali i za korisnike Centra za prihvat beskućnika stvoriti uvjete za porast samopouzdanja i osjećaj pripadnosti.

Marija Sambol

10.-12. 4. – Korisnici Centra za prihvat beskućnika na Osječkom uskrsnom sajmu

Korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek sudjelovat će  tri dana, od srijede 10. travnja do petka 12. travnja 2019. godine na Osječkom uskrsnom sajmu “Šarana jaja bojama grada”, u razdoblju od 9 do 13 sati prva dva dana i treći dan od 13 do 16 sati. Zadnjih mjesec dana vrijedno su se pripremali na kreativnim radionicama koje se održavaju u sklopu treće godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Svoje ručno rađene ukrase izrađivali su uz pomoć voditeljica  odgajateljica Mire Vego, Ljiljane Vetengl, i zdravstvene djelatnice Petre Škrbić.

Marija Sambol

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je provedba programa „Resocijalizacija beskućnika- kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, u sklopu koje će se u utorak, 9. travnja 2019. godine u 17,00 sati održati šesta psihosocijalna radionica, na temu: „ Davanje povratnih informacija – zauzimanje za sebe“,  u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69. Voditeljica radionice je socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić.

Program je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Glazbeno-dramska radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je provedba treće godine programa: „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, u sklopu koje je, u četvrtak, 4. travnja 2019.,  u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, održana šesta po redu glazbeno – dramska radionica na kojoj se korisnici uz vodstvo odgajateljica Mire Vego i Ljiljane Vetengl i glazbenice Tajane Balatinac, pripremaju za izvedbu predstave „Zeko traži stan“. Cilj radionice je da kroz čitanje i učenje teksta, pjevanje pjesama, odnosno pripremu predstave korisnicima omogućimo da se izraze na sebi svojstven način, te tako potaknemo osjećaj pripadnosti u grupi, porast osjećaja samopouzdanja i smanjenje nesigurnosti pred nepoznatim.

Program je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Dramsko-glazbena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, J.J. Strossmayer 69, Osijek, 01. travnja 2019. godine održana je dramsko – glazbena radionica kojom su naši korisnici započeli pripremu za ovogodišnju predstavu u Caritasovom Centru za majku i dijete-Osijek. Prva radionica započela je s jednostavnim čitanjem teksta, upoznavanjem  likova, pjevanjem pjesmica, te osmišljavanjem scenografije.

Radionicu su vodile odgajateljice Mira Vego i Ljlijana Vetengl, te glazbenica Tajana Balatinac, koje su za ovu prigodu pripremile igrokaz „Zeko traži stan“.

Radionice se održavaju u sklopu provedbe projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške kod zapošljavanja“, koje sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

 

4. Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je treća godina provedbe projekta „Resocijalizacija beskućnika- kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, koju sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu provedbe istog, održana je, u srijedu 27.3.2019., četvrta informatička radionica u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika- Osijek, pod vodstvom informatičara Maria Balatinca. Tema radionice bila je „Uređivanje stranice teksta“. U programu Microsoft Word korisnici su više pažnje posvetili uređenju teksta, načinu umetanja slika, promijeni boje i oblika teksta i sl.

Marija Sambol

Izlet korisnika i djelatnika Centra za prihvat beskućnika

OSIJEK / SLAVONSKI BROD (TU) – U četvrtak 28. ožujka,  u sklopu 3. godine provedbe projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri  zapošljavanju“, kojeg sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, korisnici i djelatnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika Osijek išli su na jednodnevni izlet u Slavonski Brod.

Korisnici su imali priliku vidjeti Tvrđavu Brod, središnji trg Ivane Brlić Mažuranić, te Spomen dom Dragutina Tadijanovića. Nakon Spomen doma korisnici su nastavili prema muzeju Brodskog Posavlja, gdje je u tijeku izložba „Etno zbirka župnika Mate Kneževića“. Pri kraju obilaska posjetili su franjevački samostan i crkvu Presvetog Trojstva, a za sam kraj obilaska posjetili su Caritasovu Pučku kuhinju, gdje smo se okrijepili i vidjeli novouređeni prostor za korisnike Slavonskog Broda. Marija Sambol