Svi postovi od admin

Obilježavanje 25. obljetnice djelovanja središnjeg Caritasa pod imenom Hrvatski Caritas

OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasa Požeške biskupije i Hrvatskog Caritasa u četvrtak, 8. studenoga održat će se obilježavanje 25. obljetnice djelovanja središnjeg Caritasa pod imenom Hrvatski Caritas. Program će započeti u 18 sati u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek.

Nakon uvodne molitve i pozdrava doc. dr. Drage Tukare, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i docenta na KBF-u u Đakovu te mr. Ivana Popića, ravnatelja Caritasa Požeške biskupije uslijedit će tematska rasprava. Prigodna izlaganja održat će: mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže („Siromašni u središtu djelovanja Caritasa – svjetske, europske i hrvatske perspektive“); izv. prof. dr. mons. Vladimir Dugalić, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju, dekan KBF-a u Đakovu i biskupski vikar za pastoral grada Osijeka („Caritas – izričaj euharistijske naravi Crkve“); prof. dr. Antun Šundalić, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku („Uzroci siromaštva i najranjivije skupine u Slavoniji“); doc. dr. Stanislav Šota, docent na KBF-u u Đakovu („Kako se otvara, a zašto se zatvara horizont nade pripadnika najranjivijih skupina“) te mr. Igor Jakobfi, asistent na KBF-u u Đakovu („Mogućnost suradnje župnih Caritasa i katoličkih humanitarnih udruga”).

Skupno savjetovanje u Caritasovom Centru za majku i dijete-Osijek

Caritasov Centar za majku i dijete u Osijeku, poslovna jedinica Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, provodi svoj redoviti ciklus skupnog psihosocijalnog, zdravstvenog i odgojnog savjetovanja za sve trudnice i roditelje s malom djecom u 2018. godini.

U tu svrhu održat će se savjetovanje:

u ponedjeljak, 22. listopada 2018. godine, u prostorijama Caritasovog Centra za dijete Osijek, Vukovarska 156 s početkom u 14,00 sati, a tema ovog savjetovanja je: „Vrste odgovornosti, kod roditelja i djece“. Predavač na skupnom savjetovanju bit će Mira Vego, odgajatelj.

Caritasov Centar poziva sve trudnice i roditelje s malom djecom, te ostale svoje korisnike da se odazovu i tako upotpune svoje znanje.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

Besplatni liječnički pregledi-suradnja s Poliklinikom Slavonija iz Osijeka

Poliklinika Slavonija iz Osijeka u dogovoru s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije nudi besplatne liječničke preglede na Odjelu kardiologije i radiologije. Svi vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije koji imaju potrebu za bržim pregledima ove vrste mogu se obratiti svojim župnicima, koji će ih uputiti u daljnji postupak.

Popis pregleda na Odjelu radiologije i Odjelu kardiologije:

Radionica razvojne gimnastike za bebe

Caritasov Centar za dijete u Osijeku i u 2018. god. provodi održavanje radionica razvojne gimnastike za bebe tzv. Baby fitness  i  to:

u četvrtak, 18. listopada 2018.god., održat ćemo u prostorijama Caritasovog Centra za dijete u Osijeku, poslovnoj jedinici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Vukovarska 156 s početkom u 16,00 sati, vježbe razvojne gimnastike,“ Baby fitness“ koje su predviđene za djecu do 9 mjeseci starosti. Radionicu održava Andrijana Komljenović, viši fizioterapeut.

Caritasov Centar poziva sve roditelje s malom djecom, te ostale svoje korisnike da se odazovu i tako upotpune svoje znanje.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

 

Informatička radionica za korisnike Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek, J. J. Strossmayera 69 u sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u srijedu 17. listopada 2018. godine u 17 sati, održat će se informatička radionica koju će voditi Mario Balatinac. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

                                                                                                            Martina Aničić

Psihosocijalna radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, 16. listopada 2018. godine u 17,00 h u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, J. J. Strossmayera 69, Osijek održat će se psihosocijalna radionica koju će voditi Ana Jurić, psiholog. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

                                                                                                                    Martina Aničić

Caritasovi regionalni seminari za djelatnike, volontere i članove Odbora za karitativnu djelatnost pri Župnim pastoralnim vijećima

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije je od 2. do 10. listopada o. g. uz suradnju s dekantskim povjerenicima za Caritas i župnicima Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao šest regionalnih seminara u našoj Nadbiskupiji . Seminari su održani u Valpovu za Valpovački i Donjomiholjački dekanat, u Slavonskom Brodu za Slavonskobrodski, Sibinjski i Garčinski dekanat, u Vinkovcima za Vinkovački, Vukovarski i Otočki dekanat, u Osijeku za dva Osječka, Čepinski i Baranjski dekanat, u Đakovu za Đakovački i Velikokopanički dekanat i u Županji za Županjski i Drenovački dekanat. Tema predavanja je bila „Zahtjevi nove evangelizacije u perspektivi djelovanja Odbora Župnog pastoralnog vijeća za karitativnu djelatnost“. Predavač je bio vlč. dr. sc. Stanislav Šota, koordinator Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Velečasni Šota je u svojim izlaganjima istaknuo važnost djelovanja Odbora Župnog pastoralnog vijeća za karitativnu djelatnost i župnoga caritasa u svakoj župnoj zajednici, te povezanost caritasa i evangelizacije u redovitom pastrolanom djelovanju. Na seminarima je ukupno sudjelovalo 173 volontera župnih caritasa i članova Odbora za karitativnu djelatnost unutar Župnih pastoralnih vijeća. Na ovim seminarima također je predstavljen i projekt Nadbiskupijskog Caritasa „75 za 1“, te je upućen poziv volonterima i članovima Odbora za karitativnu djelatnost pri Župnim pastoralnim vijećima na ovogodišnju proslavu 75 godina od formalnog osnutka Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Mišo Lukačević

 

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji i uputio 10.000,00 € žurne pomoći

Odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa  mons. Josipa Mrzljaka Caritasu Indonezije, za aktivnosti žurnog zbrinjavanja i medicinske pomoći, iz Fonda za hitne Intervencije poslano je 10.000,00 eura.

Jaki potres koji  je 28.9.2018. zadesio obale otoka Sulawesi u Indoneziji prouzročio je razoran  tsunami  u kojem je u  širem području grada Palu, regije Donggala i provincije Gorontalo do sada smrtno stradalo više od 1550 osoba, izmješteno je više od 48.000, a procjenjuje se da je direktno ugroženo više od 650.000 ljudi.

Prema podacima Caritasa Internationalis, velik broj ljudi u naseljima razorenim potresom i poharanim tsunamijem i dalje je odsječen, dostupan jedino pješke, što znatno otežava dostavu nužne pomoći i procjenu razmjera stradanja. U pružanje pomoći uključena je šira Caritasova mreža –  Caritas Indonezija uspostavio je koordinacijski centar za transport humanitarne pomoći u  Makassaru, a Caritas Njemačke jučer je na teren uputio medicinski tim od 40 ljudi. Na terenu je nazočan i Američki Caritas – CRS.

Hrvatski Caritas tradicionalno sredstvima iz Interventnog fonda odgovarajući na apel za pomoć objavljen preko mreže Caritasa Internationalis, ali i pozivajući vjernike i građane dobre volje poziva na solidarnost sa stradalima.

Stoga ovim putem pozivamo vjernike, župe, sve hrvatske građane i tvrtke koji mogu i žele  putem Caritasove mreže solidarno poduprijeti napore u skrbi za stradale u Indoneziji da svoje novčane priloge daruju:

  • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 510, svrha uplate: Indonezija
  • telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)
  • darom na župi

Hrvatski Caritas već ima iskustvo pomaganja stradalima od posljedica razornog tsunamija koji je 2004. godine pogodio desetak južnoazijskih zemalja uključujući Indoneziju, Tajland i Indiju, kojima je pomogao sa po 30.000 eura. Većinu sredstava prikupljenih u toj akciji namijenio je projektima žurne i razvojne pomoći u Šrilanki. Hrvatski i Njemački Caritas zajedno su financirali Projekt obnove i izgradnje 50 kuća u Pallanseni, ribarskom naselju u blizini grada Negombo, 40-ak km udaljeno od glavnog grada Colomba, na zapadnoj obali Šri Lanke. Za projekte obnove stradalog stanovništva i infrastrukture u Šri Lanki, HC je domicilnom Caritasu stavio na raspolaganje 2.200.000. kuna. Od tog je iznosa za lokalnu zajednicu gradica Tangalle, a za kupovinu 60 ribarskih brodica-katamarana, ribarskih mreža i opreme, plinskih kuhala, madraca, šatora, školske opreme i dječjih školskih uniformi, utrošeno 370.000 kuna.

U Zagrebu, 5.10.2018.

Kontakt: Robert Futač, Hrvatski Caritas, voditelj odjela za socijalne programe, robert.futac@caritas.hr, mob. 091 2635 013

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U četvrtak, 04. listopada 2018. godine u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek u 17 sati, u sklopu II. druge godine projekta “Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju” održana je kreativna radionica s glinom pod vodstvom Mire Vego, odgojiteljice i stručnih suradnica. Korisnici su izrađivali prikladne ukrase od gline za obilježavanje 75 godina rada Caritasa Osijek. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Martina Aničić

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu 03. listopada 2018 godine u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, J.J. Strossmayera 69, Osijek u 17 sati,  održana je informatička radionica pod vodstvom Maria Balatinac na temu “Alternative Google tražilici”. Korisnici su se upoznali sa  tražilicama koje se nude te time mogli odlučiti koja im se najviše sviđa i koju žele koristiti u daljnjim pretragama. Projekt je dio II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, te je  sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

                                                                                                                 Martina Aničić