Svi postovi od admin

Dramsko-glazbene radionice u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, na adresi J. J. Strossmayera 69, dana 05. ožujka 2021.godine s početkom u 17:00 sati, održat će se dramsko-glazbene radionice. Ljiljana Vetengl, Mira Vego i Tajana Balatinac na kreativan način motivirat će naše korisnike. Radionice se održavaju u sklopu provedbe prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika–Budimo im podrška na putu do samostalnosti“. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalne politike.

Iva Sedmak

Izvješća svih radionica tijekom veljače u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, J. J. Strossmayera 69, je i u veljači je bilo radno i kreativno na obostrano zadovoljstvo korisnika i stručnih suradnika.

Tako je 10. veljače 2021. godine, održana psihosocijalna radionica, socijalne pedagoginje Karoline Burek Bilokapić, na temu „ Ja poruke”. Kroz interaktivnu radionicu, naši su korisnici učili kako se zauzeti za sebe, a u isto vrijeme poštivati potrebe drugih. Na raznim životnim primjerima imali su priliku vježbati ja poruke, tehniku koja značajno doprinosi da nas se „čuje” i razumije te smanjuje mogućnost sukoba.

Na radno-terapijskoj radionici održanoj 12. veljače 2021. godine, korisnici su učili porubiti hlače, sašiti dugme, pokrpati majicu i slične male osnove domaćinstva. Radionicu su vodile odgojiteljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl.


Dvije informatičke radionice održane su dana 16. veljače 2021. godine. Teme radionica bile su: „MS Power Point -osnove” i „MS Power Point-izrada prezentacije i napredno oblikovanje”, za koje su naši korisnici pokazali interes i svladali zadano gradivo. Radionice je vodio informatičar Mario Balatinac.

Sljedeća radionica bila je zdravstvena radionica-brige o zdravlju, medicinske sestre Katice Andraši na temu „Neurološki problemi”. Radionica održana 18. veljače 2021. godine omogućila je korisnicima upoznavanje s najvažnijim činjenicama vezanima uz ovu problematiku i usvajanje osnovnih znanja primjenjivih na njih same. Potaknuti su na diskusiju o vlastitom zdravlju i o samoj temi te što i na koji način mogu sami učiniti za svoje zdravlje.

„Nošenje s COVID krizom” bila je tema psihosocijalne radionice održane 22. veljače 2021. godine. Na radionici koju je vodio psihijatar i psihoterapeut Božidar Popović razgovaralo se o realitetu u kojem se korisnici nalaze, o načinima i mogućnostima osamostaljenja te razvoju otpornosti kako pojedinca tako grupe.

Psihosocijalna radionica, Karoline Burek Bilokapić, na temu „ Empatija i poštovanje” održana je dana 24. veljače 2021. godine. Korisnici su istraživali doživljaj svijeta iz ugla drugih te tako razvijali razumijevanje za tuđe potrebe.

Posljednje dvije radionice u mjesecu veljači bile su radno-terapijske radionice. Odgojiteljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl održale su 26.veljače 2021. godine, dvije radionice i naše korisnike još jednom podučile korisnim svakodnevnim vještinama koje će im biti od koristi i kada se osamostale.

Sve radionice održane su kao dio prve godine trogodišnjeg programa „ Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) će u  četvrtak, 04. ožujka 2021. godine, u 16:00 sati, biti održana radionica brige o zdravlju. Radionicu će održati medicinska sestra Katica Andraši. Radionica brige o zdravlju održava se u sklopu provođenja programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

ZAGREB (TU) – Crkva u Republici Hrvatskoj akcijom „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, koja je povjerena Hrvatskom Caritasu, od 2007. god. na solidarnost potiče opću i vjerničku javnost u Republici Hrvatskoj uz molitvenu i materijalnu potporu najpotrebnijima u Bosni i Hercegovini. Ove godine Tjedan solidarnosti, 1. – 7. ožujka 2021., odvijat će se pod geslom „POST BOGU MIO – Ne kriti se od onoga tko je tvoje krvi“. Tim povodom predsjednik Hrvatskoga Caritasa, varaždinski biskup Bože Radoš uputio je poruku koju prenosimo u cijelosti.

POST BOGU MIO – Ne kriti se od onoga tko je tvoje krvi

Post Bogu mio:
Podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi. Tad će sinut’ poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti (Iz 58, 7 – 8a).

Draga braćo i sestre! Postom započinjemo korizmeni hod, vrijeme u kojem Crkva, svaki kršćanin, obnavlja svoje krsno opredjeljenje za Isusa Krista kako bi svoj život i pripadnost Njemu učvrstio molitvom, postom i bratskom ljubavlju. Korizma je vrijeme u kojem smo pozvani na obraćenje – vraćanje u okrilje Božje ljubavi i dijeljenje te ljubavi s braćom i sestrama. Ovogodišnji Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koji petnaestu godinu zaredom provodi Hrvatski Caritas, poziv je svim vjernicima u Hrvatskoj da primljene darove Božje ljubavi podijele s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini.

Pokorničko djelo korizmene pobožnosti čin je naše poniznosti pred Bogom. Odricanje od hrane i suzbijanje loših navika nalaze svoj smisao u otvaranju Bogu i čovjeku. Kršćanski post poduprt je molitvom, produbljuje odnos s Bogom i pretače se u iskreno suosjećanje i solidarnu ljubav, kako bi drugi doživjeli ljepotu života s Njime. Post donosi ozdravljenje čitava čovjeka – i njegove tjelesne zbilje i njegove duše i duha. Plod posta je ozdravljanje pojedinca i društva.

Društvo se postom liječi, poručuje prorok Izaija. „Podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onoga koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi“ (Iz 58, 7). Poziva na dijeljenje istoga kruha. Dijeleći kruh s gladnim, postajemo dio njegovog svijeta. Beskućnik je potreban primjerena smještaja, no vrjednije je primiti ga kao brata – lijepom riječju, gestom ohrabrenja i dušom koja prihvaća i ljubi. Odijevajući gola, vraćamo mu dostojanstvo, dajemo sigurnost, pokazujemo ljudsko lice, poručujemo da je vrijedan i uključujemo ga u svoj život i život zajednice.

Plod posta je autentična ljubav prema onome koji je „iste krvi“. Ista krv čini obitelj, nosi zajedničku povijest i baštinu, dijeli radosti i trpljenja. S našom kršćanskom braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini povezuje nas krv – Krv Krista, nevina i ne okaljana Jaganjca (usp. 1 Pt 1, 19) koji je, prolivši Krv, otkupio čovječanstvo i pokrenuo krvotok nove Božje obitelji – Crkve. Pijući na Vrelu besmrtnosti, hraneći se na Gozbi ljubavi, učvršćujemo svoju povezanost s Kristom, a po Njemu s braćom i sestrama. Ista nas je Krv oprala i međusobno veže jedne s drugima. Krv, koja se razlila s križa, ozdravlja nas i pokreće krvotok solidarnosti prema darovanoj braći i sestrama, štoviše, prema svakom čovjeku.

Braćo i sestre u Kristu! Tjednom solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini želimo se podsjetiti na duhovnu povezanost s braćom i sestrama u zajedništvu Kristove Krvi (usp. 1 Kor 10, 16). Tijekom povijesti mnogo se svježe krvi prelilo preko granica naših domovina Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mnoge su obitelji izgradile svoje ognjište u Hrvatskoj; brojni su svećenici, redovnici i redovnice iznikli u Bosni i Hercegovini poslani služiti u Hrvatskoj. I sada s druge strane granice teče svježa krv izražavajući kršćansko zajedništvo i svjedočeći vjeru, djelotvornu ljubavlju (usp. Gal 5, 6). S divljenjem i zahvalnošću promatramo kako Sarajevo, Mostar i Banja Luka sa svojim biskupijama povijaju rane obiteljima u Petrinji, Sisku, Glini i drugim mjestima pogođenima potresom.

Svježa krv, dok ulazi u krvotok, liječi; kako one koji je primaju, tako i one koji je daruju. Kršćanska ljubav prepoznaje se u otkidanju od sebe i darivanju drugome. Kristov učenik, otkupljen predragocjenom cijenom, u drugome vidi potrebnijega i ne usteže se podijeliti s drugim kruh, krov, odjeću – srce.

Draga braćo i sestre! Pripadnici smo jednoga hrvatskog naroda, no još nas snažnije povezuje pripadnost Crkvi – Božjem narodu. Kristova Krv nije uzalud prolivena – odricanje u korist drugoga uvijek je plodno. Pozivam vas da u svojemu korizmenom hodu molitvom, postom i konkretnim djelima ljubavi obnovimo vezu s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini; tada će poput zore sinuti naša svjetlost i zdravlje Crkve i društva će cvasti (usp. Iz 58, 8a).

✠ Bože Radoš
varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa

U prilogu:

Tjedan solidarnosti 2021. – Molitva vjernika
PLAKAT

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, J. J. Strossmayera 69, u srijedu, 03. ožujka 2021. godine, s početkom u 17:00 sati, održat će se informatičke radionice. Voditelj informatičke radionice je Mario Balatinac. Radionice su dio programa „ Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Početak projekta: “Dječja košarica” – Uskrs 2021. god.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u vrijeme Korizme nastavlja s već tradicionalnim projektom „Dječja košarica” – Uskrs 2021., sa svrhom prikupljanja potrepština za djecu: dječju  hranu, pelene, vlažne namirnice, šampone i sl.

Sve što se prikupi podijelit će se obiteljima slabijeg imovnog stanja s područja grada Osijeka i okolice, korisnicima Caritasovog Centra za majku i dijete-Osijek.

Apeliramo da zbog trenutne epidemiološke situacije svoj dolazak u Caritasov Centar za majku i dijete, Matije Gupca 47a u Osijeku, ponedjeljkom i četvrtkom od 8,00 do 15,00 sati, najavite gosp. Stevi Ručeviću na telefon 031/501-035 ili mobitel 095/911 9116.

Ukoliko se odlučite donirati novčana sredstva, možete to učiniti uplatom na račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije:

IBAN: HR6123400091110046082
opis plaćanja: Donacija za Dječju košaricu

ili

osobnom uplatom u blagajnu Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, J. J. Strossmayera 58 u Osijeku, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8,00 do 16,00 sati.

 Olivera Balatinac

Početak projekta: “Blaženije je davati nego primati” – 2021. god.

Trajni projekt „Blaženije je davati nego primati“, provodi se u vrijeme korizme na području Osječkog istočnog, Osječkog zapadnog, Čepinskog, Slavonskobrodskog, Garčinskog, Sibinjskog, Velikokopaničkog, Vinkovačkog, Vukovarskog i Otočkog dekanata. Želja nam je kroz projekt prikupiti živežne namirnice, higijenska te novčana sredstva kojima bismo osigurali topli obrok i bolji život korisnicima Caritasovih Pučkih kuhinja Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, kao i korisnicima Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijeku.

Za uplatu financijskih sredstava jedinstveni je račun:

Privredna banka Zagreb                      IBAN:HR6123400091110046082

 Uplatitelj se pozivom na broj i opisom plaćanja odlučuje kome će donirati sredstva:

 

  1. Model: HR00

S pozivom na broj: 31000-1-01

Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasovu Pučku kuhinju Osijek

 

  1. Model: HR00

S pozivom na broj: 31000-2-01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasov Centar za prihvat beskućnika u Osijeku

 

  1. Model: HR00

S pozivom na broj: 35000-1-01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasovu Pučku kuhinju Slavonski Brod

 

  1. Model: HR00

S pozivom na broj: 32100-1-01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasovu Pučku kuhinju Vinkovci

 

  1. Model: HR00

S pozivom na broj: 32000-1-01
Opis plaćanja: donacija za „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasovu Pučku kuhinju Vukovar


Apeliramo da zbog trenutne epidemiološke situacije donirane namirnice budu trajne i tvornički zapakirane, te da svoj dolazak najavite:

  1. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Osijek, gđi. Maji Cindrić, na telefon 031/503-040 ili mobitel: 098/573-554, od ponedjeljka do petka, od 6,00 do 14,00 sati, na adresi Matije Gupca 10 u Osijeku
  2. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Slavonski Brod, gđi. Mariji Čikulin, na telefon 035/442-111 ili mobitel 099/270 7447, od ponedjeljka do petka, od 7,00 do 15,00 sati, na adresi Petra Preradovića 1, Slavonski Brod
  3. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Vinkovci, gđi. Renati Keškić, na telefon 032/369-880 ili mobitel 099/270 7449, od ponedjeljka do petka, od 7,00 do 15,00 sati, na adresi Zvonarska 60, Vinkovci

Svim župama i donatorima koji su do sada podržali projekt zahvaljujemo, a pozivamo i ostale da ga podrže uz Poruku Svetog Oca za Korizmu 2021. godine: „Ljubav, koju se živi po uzoru na Krista, u pažnji i suosjećanju prema svakoj osobi, najviši je izraz naše vjere i naše nade.“

Olivera Balatinac

 

 

 

 

 

 

 

 

Radno-terapijska radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Za korisnike Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek, J.J Strossmayera 69, će u četvrtak, 26. veljače 2021. godine s početkom u 17 sati biti održana radno-terapijska radionica koju će voditi odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl.

Radionicu financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike  u sklopu Programa: Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti”.

Olivera Balatinac

Informatičke radionice u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek , J. J. Strossmayera 69, Osijek će u utorak, 16. veljače 2021. godine s početkom u 17 sati biti održane dvije informatičke radionice na temu: “MS PowerPoint – osnove” i “MS PowerPoint – izrada prezentacije i napredno oblikovanje”. Radionicu će voditi Mario Balatinac.

Informatičke radionice se održavaju u sklopu Programa: Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike”.

Olivera Balatinac

Radno-terapijska radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, J. J. Strossmayera 69, Osijek će u petak, 12. veljače 2021. godine biti održana radno-terapijska radionica koju će voditi Mira Vego, odgajatelj i mentor.

Radionica će biti održana u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Olivera Balatinac