Svi postovi od admin

Dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske zaklade “Dr. Nikola Dogan”

OSIJEK (TU) – Devetu godinu za redom Zaklada „Dr. Nikola Dogan“ Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije izdvojila je novčana sredstva za pomoć učenicima i studentima. Ove godine stipendiju je dobilo njih 67, a pristiglo je 179 zamolbi, rekao je dr. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije na dodijeli odluka o primanju stipendije, koja je u skromnijem obliku održana u petak, 13. studenoga 2020. u pastoralnim prostorima pri Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku. Zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, poštujući sve epidemiološke mjere, na dodijeli su ove godine sudjelovali samo predstavnici osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata te njihovi roditelji, kao i djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a ostali dobitnici stipendije odluku će dobiti poštom.

Prenoseći pozdrave đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića te Zakladne uprave koju uz ravnatelja Caritasa čine preč. Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera te dr. Ivan Zirdum, profesor u miru KBF-a u Đakovu, dr. Tukara pozdravio je sve prisutne te susret započeo molitvom. Podsjetio je prisutne na ulomak Matejeva evanđelja u kojemu Isus učenike uči moliti, ali i daje primjer prijatelja koji drugome kuca o ponoć i moli za pomoć. I ovo ozračje dodijele odluka o primanju novčane pomoći je prijateljsko, napomenuo je dr. Tukara, jer kao prijatelji prijateljima želimo pomoći.

Osvrnuo se potom na 179 primljenih zamolbi te rekao kako je novčana pomoć mogla biti dodijeljena svima jer sve zamolbe pokazuju velike i konkretne potrebe. No, s obzirom na sredstva u Zakladi – prikupljena preko UZUK-a i ostalih crkvenih ustanova, ostavštine pokojnih svećenika, dara živućih svećenika te privatnih osoba, posebno ovogodišnjih krizmanika i njihovih župnika – omogućeno je nešto manje od 500.000 kn za 22 osnovnoškolca, 24 srednjoškolca te 21 studenta. Tijekom deset mjeseci trajanja školske odnosno akademske godine, svakoga 28. u mjesecu, osnovnoškolci će primiti po 500 kn, srednjoškolci 700 kn, a studenti 1000 kn.

Predstavnik osnovnoškolaca i ovogodišnji dobitnik stipendije Adrijan Purgar, učenik 7. razreda, rekao je kako će mu primljeni novac pomoći za kupovinu odjeće i svega ostaloga potrebnoga za školu. Kristijan Varga iz Obrtničke škole primljena sredstva utrošit će u pokrivanje troškova školovanja i prakse te nabave pribora koji mu je potreban za rad, a svake se godine mora obnavljati. Student Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Enio Đordan izrazio je zadovoljstvo što će ovim novčanim sredstvima rasteretiti roditelje, pa pri nabavi potrebnoga za fakultet, a što zahtjeva dosta novca, više neće ovisiti samo o njihovim primanjima.

„Mi želimo ublažiti vašu životnu situaciju. Caritas nije onaj koji rješava životnu priču, on pomaže“, rekao je ravnatelj Tukara i prisutnim učenicima i studentima, a i svim dobitnicima stipendije poručio: „Učite! Opravdajte ovu pomoć. Caritas prima i daje kao prijatelj prijatelju, tako se umnaža radost i blagoslov.“ M. Kuveždanin

 

Svečana dodjela odluka Nadbiskupijske zaklade “Dr. Nikola Dogan”

Svečana dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“ za šk./ak. 2020./2021. godinu bit će održana u petak, 13. studenoga 2020. godine u Pastoralnom centru Nadbiskupskog Vikarijata Osijek, J. J. Strossmayera 58, Osijek s početkom u 9 sati.

Nadbiskupijska zaklada „Dr. Nikola Dogan“ za pomoć učenicima i studentima na području Đakovačko-osječke nadbiskupije od 2012. godine kontinuirano dijeli pomoć korisnicima, što će napraviti i ove godine. Zbog cjelokupne situacije oko virusa COVID-19, uručivanje Odluka će biti u obliku konferencije za medije.  Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i upravitelj Zaklade dr. sc. Drago Tukara, će uručiti Odluku samo nekim korisnicima, a ostalima će biti dostavljene poštom.

Nikolina Ivanda

 

 

Nikolina Ivanda

Zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U četvrtak, 05. studenog 2020. godine, u 16:00 sati, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) održat će se zdravstvena radionica brige o zdravlju. Tema radionice je: „Promjene na koži”, a voditeljica radionice je medicinska sestra Katica Andraši. Zdravstvena radionica brige o zdravlju održava se u sklopu provođenja programa „Resocijalizacije beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Misa o svetkovini Svih svetih i završetak akcije “Sto kubika toplih iskrica”

SLAVONSKI  BROD (TU) – Tradicionalnim euharistijskim slavljem na Gradskom groblju sv. Lovre u Slavonskom Brodu svečano je u nedjelju 1. studenog proslavljena svetkovina Svih Svetih. Euharistijsko slavlje na slavonskobrodskom groblju o ovoj svetkovini počelo se slaviti još u vrijeme Domovinskog rata, kada mnogi nisu mogli na grobove svojim pokojnima, a i mnogi su pokopani na ovom groblju, napose vjernici z Bosanke Posavine. Ovom je misom, naime, službeno bila završena 19. u nizu akcija Caritasa Slavonskobrodskih dekanata „Sto kubika toplih iskrica“, u kojoj se prikupljao novac za kupovinu ogrjeva (drva) siromašnim obiteljima i samcima s područja četiriju dekanata: Slavonskobrodskog, Garčinskog, Veliko-Kopaničkog i Sibinjskog. Kao i prethodnih godina, tako je i ove sva milostinja prikupljena pod misama bila namijenjena ovoj akciji. Misno slavlje, uz još pet svećenika, među kojima je bio i dekan te domaći župnik Ivan Lenić, predslavio je vlč. Pavao Mikulčić, svećenik iz Đakova, a posluživao je đakon Marko Obradović.

Vlč. Mikulčić u homiliji je pojasnio kako je značenje svetkovine Svi svetih puno dublje od samo pohoda grobova svojih bližnjih. „Ova nas svetkovina, između brojnih poruka, uči nesebičnosti; uči da se radujemo zbog uspjeha brojnih ljudi koji su živjeli svetim životom, koji su ostvarili kršćanski poziv i život“, rekao je te ukazao na opasnost ljubomore koju skrivamo, a koja nas zarobljava.

Naglasivši kako nas svetkovina Svih svetih izaziva da i mi svetost živimo u konkretnom svakodnevnom životu, ustvrdio je kako ćemo to postići ako slijedimo Božje zapovijedi. Pozvao je vjernike da svoju nesebičnost, odricanje, konkretnu ljubav za bližnje u potrebi, pa i svetost iskažu i svojim prilozima namijenjenim Caritasovoj akciji „Sto kubika toplih iskrica“.

Iako je akcija ovim misnim slavljem službeno završena, svi koji žele pomoći priloge još mogu donositi u svoje župe ili uplatiti na račun: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije: IBAN: HR6123400091110046082 poziv na broj: 35000,  s naznakom: „akcija-za drva“

Slavlje je pjevanjem uveličao veliki zbor župe Gospe Brze Pomoći predvođen  s. Cecilijom Kolarić. Nakon zajedničke molitve za pokojne na tom groblju, svećenici su u procesiji došli do kapelice u kojoj su pokopani brodski svećenici te se pomolili za njih. Poslije te mise, kao i na uočnicu blagdana, svećenici su u određeno vrijeme bili na raspolaganju vjernicima za pojedinačne blagoslove grobova. A tako je bilo i u ponedjeljak, 2. listopada na Dušni dan.  B. Lukačević

Edukacija djelatnika Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

OSIJEK (TU) – Hrvatski Caritas (HC) pokrenuo je projekt E-Caritas za sve nad/biskupijske caritase u Hrvatskoj. Na tom tragu Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je 28. listopada 2020. u Vijećnici Nadbiskupskog Vikarijata u Osijeku cjelodnevnu edukaciju za svoje djelatnike. Robert Futač, suradnik HC-a predstavio je rad E-Caritasa, informatičkog sustava na razini Hrvatske biskupske konferencije koji svim nad/biskupijskim caritasima služi kao pomoć u svakodnevnom radu.

Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. Drago Tukara pozdravio je R. Futača te mu zahvalio na dolasku i spremnosti educirati voditeljice Caritasovih pučkih kuhinja i Caritasova Centra za beskućnike te ostale djelatnike ovoga Caritasa, kao i na spremnosti odgovoriti na sva njihova pitanja i nejasnoće.

„Ovaj sustav omogućava evidenciju korisnika, usluga, automatsko izvještavanje i naprednu analitiku djelovanja i rada nad/biskupijskih Caritasa te je samim time vrlo konkretan i dobar alat, koji pomaže nad/biskupijskim caritasima u svakodnevnom radu s korisnicima te pružanju usluga humanitarnog i socijalnog karaktera“, pojasnio je Futač. Tijekom edukacije bilo je puno pitanja, ravnatelj Tukara s djelatnicima Caritasa pokazao je interes, ali i potrebu za ovakvim sustavom jer on omogućuje digitalizaciju i lakoću poslovanja. Veliki broj dosadašnjih informacija koje se nalaze u formularima u pisanoj formi ili u posebnim računalnim tablicama, kada se jednom unesu u sustav, automatizmom će  se obrađivati te će biti lakše formirati izvještaje o korisnicima. Sve će biti na jednom mjestu i odmah dostupno, kad god zatreba. Sustavu se može pristupiti s tableta, mobitela ili nekog drugog računala te u svakom trenutku dobiti tražene podatke o korisnicima, uslugama, izvještajima, napomenuo je predavač i izrazio zadovoljstvo suradnjom s djelatnicima Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. M. Kuveždanin

Nastup korisnika Centra za prihvat beskućnika u Centru za majku i dijete-Osijek

U Caritasovom Centru za majku i dijete – Osijek (Matije Gupca 47a), 29. listopada 2020. godine u 16:00 sati, održat će se dramsko glazbeni nastup korisnika Caritasovog Centra za prihvat beskućnika. Ova suradnja, povodom proslave Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, omogućit će našim korisnicima da se kreativno izraze i razvesele druge nastupom kojeg su uvježbavali na dosadašnjim dramsko- glazbenim radionicama. Radionice financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a dio su trogodišnjeg programa „Resocijalizacije beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”.

Iva Sedmak

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek (J. J. Strossmayera 69),  27. listopada 2020. godine u 17:00 sati, informatičar Mario Balatinac održat će informatičku radionicu. Tema informatičke radionice je MS Excel – Osnovne funkcije. Radionicu financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a dio je trogodišnjeg programa „Resocijalizacije beskućnika- Budimo im podrška na putu do samostalnosti”.

Iva Sedmak

Psihosocijalna radionica psihijatra i psihoterapeuta u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U ponedjeljak, 26. listopada 2020. godine, u 8:00 sati, u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika- Osijek (J. J. Strossmayera 69) psihijatar i psihoterapeut Božidar Popović održat će svoju šestu psihosocijalnu radionicu. Kao i do sada radionica će biti održana u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalne politike.

Iva Sedmak

 

 

22. i 23. listopada Zdravstvene radionice u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, na adresi J. J. Strossmayera 69, u četvrtak, 22. i petak, 23. listopada 2020. godine s početkom u 10:30 sati, održat će se zdravstvene radionice.

Fizioterapeutkinja Petra Vego razgibat će naše korisnike unutar tri radionice. Prve dvije radionice održat će se u četvrtak, a treća u petak.

Zdravstvene radionice se provode u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“, kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalne politike.

Iva Sedmak

 

Psihosocijalna radionica socijalne pedagoginje u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, na adresi J. J. Strossmayera 69, u utorak, 20. listopada 2020. godine u 17:00 sati, socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić održat će individualnu psihosocijalnu radionicu. Radionica se provodi u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Iva  Sedmak