Svi postovi od admin

Održana psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu, 16. lipnja 2021. godine, socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić započela je s drugim ciklusom radionica psihosocijalne podrške u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, u sklopu programa „ Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U uvodnoj radionici predstavile su se teme i aktivnosti ovog ciklusa te analiza očekivanja korisnika. Kraj radionice je bio usmjeren izgradnji sigurnog i podražavajućeg okruženja u grupi kako bi daljnja druženja bila ugodna i korisna.

Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, J. J. Strossmayera69, će u srijedu, 16. lipnja 2021. godine s početkom u 17:00 sati, socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić održati svoju prvu radionicu u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Održana Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek (J. J. Strossmayera 69)  je u ponedjeljak 14. lipnja 2021. godine, dr. med. Božidar Popović, psihijatar i psihoterapeut održao dvosatnu psihosocijalnu radionicu. Radionica je održana kao dio II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“

Radionica je započela pričom o godinama no razgovor je otišao u zanimljivom smjeru i korisnici su otvorili srca pričom o ljubavi. Prisjetili su se priča iz mladosti, ali dotaknuli i trenutnih situacija. Razgovaralo se o ljubomori, granicama u odnosu, što za koga znači ljubav. Za kraj se postavilo pitanje i moguća tema za sljedeći put, a to je prijateljstvo.

Program „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

 

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, na adresi J. J. Strossmayera 69, 14. lipnja 2021. godine s početkom u 7:45 sati, održat će se dvosatna psihosocijalna radionica. Psihosocijalnu radionicu će održati dr. med., Božidar Popović, psihijatar i psihoterapeut.

Nastavljamo brigu o psihosocijalnoj dobrobiti naših korisnika kroz radionice unutar provedbe II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Na radionicama će korisnici nastaviti pričati svoju priču i svakodnevne događaje te uz stručno vodstvo iskazati svoje misli i emocije. Razgovor će im pomoći o promišljanju o situaciji koja ih brine ali i uz kontinuiran rad dovesti do zaključaka i ideja kako si pomoći i riješiti istu tu situaciju ili suočiti se s mislima i emocijama koje ih more.

Iva Sedmak

Održana zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U srijedu, 2. lipnja 2021. godine, s početkom u 16 sati, u vrtu Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) održana je zdravstvena radionica-brige o zdravlju. Voditeljica radionice, medicinska sestra, Katica Andraši prezentirala je našim korisnicima temu „Higijena”. Fokus radionice je bio na održavanju osobne higijene; redovito prati ruke i lice, održavati higijenu usne šupljine i zubi, prostora i odjeće i sl. Kroz razgovor s korisnicima saznali smo više o njihovim higijenskim navikama te im ukazali na eventualne propuste, kako pravilno prati ruke i brinuti o osobnoj higijeni. Kažu da je „higijena pola zdravlja”, korisnicima smo naglasili koliko je bitno usvojiti higijenske navike, posebno za njih koji žive u maloj zajednici, čime ne samo što brinu o sebi i svome zdravlju već i o zdravlju drugih osoba. Kontinuiranim održavanjem higijene preveniramo širenje bolesti i pridonosimo očuvanje zdravlja.

Radionica je održana u sklopu provođenje druge godine programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”, koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražava nužno stajalište već spomenutog Ministarstva.

Iva Sedmak

Zdravstvena radionica – brige o zdravlju u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69, će u srijedu, 02. lipnja 2021. godine s početkom u 16:00 sati, biti održana zdravstvena radionica-brige o zdravlju. Dvosatnu radionicu će održati medicinska sestra Katica Andraši.

Ovo je prva radionica u mjesecu lipnju, a bit će posvećena higijeni i kako ju održavati. Radionica se održava u sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Radionice II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“  „otvorio“ je svojom psihosocijalnom radionicom dr. med. Božidar Popović, psihijatar i psihoterapeut. Ova dvosatna radionica na temu „Zajedništvo u grupi“ održana je u ponedjeljak, 17. svibnja 2021.godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69).

Na radionicama su korisnici pričali o napretku i osobnom razvoju, kao pojedinci i kao grupa, slušali su jedni druge i davali svoje opservacije. Korisnike se potiče da pokušaju osjetiti i prepoznati različite emocije te to verbalno iskažu. Za mjesec dana ponovno će imati priliku sudjelovati na psihosocijalnim radionicama kojima brinemo i o mentalnom zdravlju naših korisnika. Radionica je doprinijela jačanju naših korisnika koji s neizvjesnošću čekaju i ostale radionice. Pokazatelj uspješnosti svake radionice i dalje je dobra sinergija korisnika i voditelja te osjećaj ispunjenosti i olakšanja.

Program „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U ponedjeljak, 17. svibnja 2021. godine s početkom u 7:45 sati, održat će se dvosatna psihosocijalna radionica. Radionica će se održati u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69. Psihosocijalnu radionicu će održati dr.med., Božidar Popović, psihijatar i psihoterapeut.

To je prva u nizu radionica, u sklopu provedbe II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Nakon što smo tijekom prve godine provođenja Programa uvidjeli kako se korisnici nose s “novim normalnim” životom uzrokovanim Covid krizom, u daljnjem radu s njima, nastojat ćemo saznati što ih to trenutno brine, gdje su im misli i kako se osjećaju.

Iva Sedmak

Sadnja bilja u dvorištu Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U utorak, 13. travnja 2021. godine u vrtu Caritasovog centra za prihvat beskućnika-Osijek održala se posljednja radionica, prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Posljednju radno-terapijsku radionicu posvetili smo sadnji bilja i radu u vrtu. Korisnici su odabrane biljke zasadili u gredice, u čijoj su izradi i sami sudjelovali, pripremajući vrt za naredne radionice u sljedećoj godini programa. Uz svakodnevni trud i brigu oko sadnica, imat će priliku u mjesecima koji dolaze ispuniti svoje vrijeme, dobiti osjećaj da doprinose i u konačnici uživati u plodovima svoga rada. U ljepšim danima koje s nestrpljenjem iščekuju nastavit će brigu oko sadnica jestivog i začinskog bilja, kao i onog ukrasnog te će moći uživati kako u radionicama koje se budu održavale u vrtu tako i u druženju, a nadamo se i ugostiti i druge ako to situacija bude dopuštala.

Iva Sedmak

Održana predstava korisnika Centra za prihvat beskućnika-Osijek za korisnike Centra za majku i dijete-Osijek

U dvorištu Caritasovog Centra za majku i dijete-Osijek  (Matije Gupca 47a), 29. ožujka 2021. održao se dramsko-glazbeni nastup korisnika Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek.

Korisnici su prvo sat vremena uvježbavali tekst i pomogli voditeljici Ljiljani Vetengl urediti scenografiju, a potom su izveli igrokaz pod nazivom „Zeko traži stan”. Djeca su u pratnji svojih roditelja uživala u izvedbi naših korisnika, koji su marljivo na prethodnim radionicama uvježbavali tekst, upravo za ovaj događaj pred Uskrs. Djeca su vidjela priču o zeki koji na svom putu upoznaje različite životinje koje mu pomažu da ostvari svoj naum u pronalasku svog doma upravo kao i naši korisnici. Tako su zeko, zečica, jež, žabac i vjeverica povezali naše „male” i „velike” korisnike i jedne i druge podučili vrijednu lekciju o trudu, zajedništvu i malim stvarima koje donose ispunjenje.

Izvedbom igrokaza završene su i dramsko-glazbene radionice, koje su vodile Mira Vego, Tajana Balatinac te Ljiljana Vetengl. Radionice su održavane unutar provedbe prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak