Svi postovi od admin

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“, u Centru za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69, u srijedu, 9.10.2019. godine, održana je posljednja informatička radionica na temu: „ Europass i kako ga ispuniti“. Voditelj radionice bio je informatičar Mario Balatinac, koji je s korisnicima prošao dijelove Europassa i još jednom su svi zajedno ponovili kako ga pravilno ispuniti. Korisnici su vježbali do sada već poznatu vještinu ispunjavajući svatko sam za sebe ponuđeni obrazac.  Osim ponavljanja gradiva, samostalno su upisivali podatke, te su na taj način bili potaknuti razmišljati o svom iskustvu, znanju i vještinama koje posjeduju, odnosno prisjetili su se koliko doista znaju i mogu. Prema navodima korisnika, nakon radionice osjećali su veliko zadovoljstvo jer su učinili nešto korisno za sebe.

Ova radionica organizirana je u sklopu programa kojeg sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Izvješće s Caritasovih regionalnih seminara

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije je i ove godine od 30. rujna do 07. listopada  2019. organizirao jesenske edukativne seminare za župne i dekanatske karitativne suradnike, animatore i djelatnike, u šest regija. Seminari su održani u Valpovu za Valpovačku regiju(Valpovački i Donjomiholjački dekanat), Brodskom Vinogorju za Slavonskobrodsku regiju (Slavonsko brodski, Sibinjski i Garčinski dekanat), Rokovcima za Vinkovačku regiju(Vinkovački, Otočki i Vukovarski dekanat), Đakovu za Đakovačku regiju (Đakovački i Velikokopanički dekanat)  i Osijeku za Osječku regiju (Osječki istočni, Osječki zapadni, Čepinski i Baranjski dekanat) u vremenskom terminu od 16,3o do 19,oo sati.

Na seminarima je prisustvovalo ukupno 107 karitativnih župnih suradnika i animatora.

 PREGLED ODRŽAVANJA SEMINARA PO REGIJAMA

 

 

REGIJA

 

 PREDAVAČ

 

DATUM

 

BROJ

SUDIONIKA

 

BROJ ŽUPA

 

Valpovo

( Valpovački i Donjomiholjački dekanat )

 

 

vlč. Zvonko Mrak

 

 

03.10.2019.

 

 

9

 

 

3

 

Slavonski Brod

(Slavonskobrodski, Sibinjski i Garčinski dekanat)

 

 

preč. Josip Matanović

 

 

02.10.2019.

 

 

13

 

 

4

 

Vinkovci

( Vinkovački, Otočki i Vukovarski dekanat )

 

 

vlč.mr.sc. Darko Rac

 

 

01.10.2019.

 

 

19

 

 

6

 

Županja

(Županjski i Drenovački dekanat)

 

 

vlč. Robert Jugović

 

 

30.09.2019.

 

 

24

 

 

6

 

Đakovo

(Đakovački i Velikokopanički dekanat)

 

 

dipl.theol. Ivan Bassi

 

 

07.10.2019.

 

 

10

 

 

4

Osijek

(Osječki istočni, zapadni, Čepinski i Baranjski dekanat)

 

 

doc. dr. Drago Tukara

 

 

04.10.2019.

 

 

32

 

 

11

 

UKUPNO

     

107

 

34

Tema seminara bila je: „Dajte im vi (s)jesti“ usp.Mk 6,37,a osnovni tekst predavanja bio je iz apostolske pobudnice pape Franje „EVANGELII GAUDIUM“ (Radost evanđelja).

Seminar je bio koncipiran na slijedeći način :

 1. Predavanja na gore navedenu temu
 2. Praktična primjena apostolske pobudnice:
 • predstavljanje projekta ŽC Ivankovo „Kućni hospicij“, posudba bolničkih kreveta i ostalih medicinskih pomagala, a odvija se jednostavnim postupkom. Potrebiti se trebaju javiti na broj Župnog Caritasa Ivankovo , dovoljna je potvrda od župnika da je potrebno bolesničko pomagalo. Čim je dio opreme slobodan oni ga dovoze i odvoze  potrebitim bolesnicima te isto tako ako je potrebno, pomažu i smjestiti bolesnika.
 • razmatranje i diskusija na tu temu:

Gotovo svi sudionici na seminarima po regijama, predstavnici svojih župnih Caritasa naše Nadbiskupije, upoznati su s ovim projektom i surađuju s ŽC Ivankovo, vezano za posudbu kreveta i medicinskih pomagala. Neki su svjedočili i osobnim primjerom posudbe i dobrim iskustvom i radom volontera istog župnog Caritasa. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije želi ovaj projekt dodatno oplemeniti i to na taj način da  župni karitativni suradnici i volonteri na čijem se području nalaze bolesnici koji leže na ovim bolničkim krevetima, odvoje svoje  vrijeme za posjete ovim bolesnicima. Svi su jednoglasno spremni poduprijeti oplemenjivanje ovog projekta, a župnici su spremni kada izdaju potvrdu za posudbu obavijestiti svoje karitativne suradnike i animatore kome su je izdali kako bi oni mogli dalje djelovati.

 1. Drugi oblici karitativnog djelovanja:
 • kratak izvještaj o provedenom projektu „75 za 1“ za pomoć učenicima i studentima, prikupljeno 167.202,90 kn od 54 župe Đakovačko-osječke nadbiskupije. Iznos će se pridodati sredstvima Zaklade „Dr. Nikola Dogan“ za pomoć učenicima i studentima,
 • obavijest o karitativnim projektima koji se provode ili će se uskoro provoditi:
 • „Veliko srce za male ljude“, Advent, prikupljanje financijskih i materijalnih sredstva za potrebe Caritasovih Pučkih kuhinja u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Centra za prihvat beskućnika u Osijeku,
 • Besplatni liječnički pregledi, suradnja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije s Poliklinikom „Slavonija“ iz Osijeka koja nudi besplatne liječničke preglede, kardiološke i radiološke, svim vjernicima, odnosno žiteljima Đakovačko-osječke nadbiskupije koji imaju potrebu za bržim pregledima ove vrste, a mogu se obratiti svojim župnicima, koji će ih uputiti u daljnji postupak.
 • „Sto kubika toplih iskrica“, Caritas Slavonskobrodskih dekanata osamnaestu godinu za redom u mjesecu  listopadu pokreće akciju „Sto kubika toplih iskrica“, u kojoj se prikupljaju novčana sredstva za kupovinu ogrijeva (drva) siromašnim obiteljima s područja Slavonskobrodskogdekanata.
 • „Dječja košarica“, u Adventu,projekt Caritasovog Centra za majku i dijete u Osijeku, a cilj projekta je prikupiti osnovne životne potrepštine za djecu do treće godine života te osigurati jednokratne pakete pomoći za trudnice.
 • Razno: provedena anketa o broju odrađenih volonterskih sati na godišnjoj bazi karitativnih suradnika i animatora u župama za potrebe izvještaja prema HC-u.

 

Izvještaj napisala:
Ivanka Domazet

30.9. – 07.10. – Caritasovi regionalni seminari

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizira seminare za župne i dekanatske karitativne djelatnike, suradnike i animatore po regijama. Regionalni seminari održavat će se u razdoblju od 30.09. do 07.10. 2019. u trajanju od 16,3o do 19,oo sati u šest regija i to: valpovačka (Valpovački i Donjomiholjački dekanat), slavonskobrodska (Slavonsko brodski, Sibinjski i Garčinski dekanat), vinkovačka (Vinkovački, Otočki i Vukovarski dekanat), županjska (Županjski i Drenovački dekanat), đakovačka (Đakovački i Velikokopanički dekanat) i osječka (Osječki istočni, Osječki zapadni, Čepinski i Baranjski dekanat).

Tema seminara je „Dajte im vi (s)jesti“ usp. Mk 6, 37

Predviđeni dnevni red seminara je slijedeći:

 1. Predavanje na gore navedenu temu ( predviđeno vrijeme za predavanje je 20-tak min.)
 2. Praktična primjena apostolske pobudnice
 3. Drugi oblici karitativnog djelovanja
 • projekt „75 za 1“ za pomoć učenicima i studentima
 • projekt „Veliko srce za male ljude“
 • projekt „Besplatni liječnički pregledi“
 1. Razno

–   anketa o broju volonterskih sati karitativnih suradnika i animatora u župama i ostalo

MJESTA I DATUMI ODRŽAVANJA SEMINARA:                                                                                 

Županjska regija – 30. 09. 2019.
Županja                                                                                               
Veliki kraj 47


Vinkovačka regija – 
01. 10. 2019.
Rokovci
Vinkovačka 1


Slavonskobrodska regija – 
02. 10. 2019.
Brodsko Vinogorje
Trg Velike Gospe 3


Valpovačka regija – 
03. 10. 2019.
Valpovo
Trg Kralja Tomislava 12


Osječka regija – 
04.10. 2019.
Nadbiskupski ordinarijat – Vikarijat Osijek
pastoralna dvorana
J.J. Strossmayera 58


Đakovačka regija – 
07. 10. 2019.
Đakovo
Strossmayerov trg 1

                                                                                                                                                       Ivanka Domazet

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Program „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinanciranog od  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održava se već treću godinu zaredom, te je u sklopu provedbe istog održana jedanaesta psihosocijalna radionica na temu „Postavi cilj – ostvari želju“. Radionica je održana u srijedu, 25.9.2019. godine, u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69, Osijek, pod vodstvom socijalne pedagoginje, Karoline Burek Bilokapić. Cilj radionice bio je potaknuti korisnike na razmišljanje o svojim željama, te kako postaviti ciljeve kojima bi ostvarili svoje želje.

Marija Sambol

Akcija “Sto kubika toplih iskrica” – 2019. godine

Caritas Slavonskobrodskih dekanata osamnaestu godinu za redom u mjesecu  listopadu pokreće akciju „Sto kubika toplih iskrica“, u kojoj se prikupljaju novčana sredstva za kupovinu ogrijeva (drva) siromašnim obiteljima s područja Slavonskobrodskog dekanata.

Ova akcija usredotočena  je na obitelji i samce lošijeg materijalnog statusa kako bi im se pripomoglo u rješavanju ogrjeva za predstojeću zimu.

Također želimo uključiti i osnovne i srednje škole grada Slavonskog Broda, gdje se djeca i mladi pozivaju na solidarnost i dobrotvornost  prema onima koji se nalaze u poteškoćama.

Osim toga, upućujemo i apel tvrtkama  na području grada Slavonskog Broda, svim župama Slavonskobrodskog, Sibinjskog, Velikokopaničkog i Garčinskog dekanata, te svim potencijalnim donatorima  da svoj doprinos mogu uplatiti na račun:

Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije: IBAN: HR6123400091110046082 poziv na broj: 35000,  s naznakom: „akcija-za drva“

Akcija završava na svetkovinu Svih Svetih svečanim euharistijskim slavljem na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Svjetlana Živković

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koji je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69,  Osijek, u srijedu, 25. rujna 2019., u 17 sati u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika održat će se grupna psihosocijalna radionica. Tema radionice bit će:  „Postavi cilj – ostvari želju“, a radionicu će voditi Karolina Burek Bilokapić, socijalna pedagoginja.

Marija Sambol

Radionica u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri Osijek

U srijedu, 18.9.2019. godine, korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayer 69, Osijek, sudjelovali su na edukativnoj radionici u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri Osijek, Trg Ante Starčevića 3, Osijek. Radionica je obuhvatila osnovne korake pri traženju posla, tako su naši korisnici ukratko mogli čuti o dostupnim web stranicama koje nude poslove, kako izgleda dobar životopis i kako ga napisati, kako napisati dobru molbu za otvoreni natječaj za posao, te kako se ponašati i što nas može očekivati na razgovoru za posao. Voditeljica radionice bila je Izabela Hruška.

Radionica je organizirana u sklopu provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je treća godina programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ kojeg sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu istoga, u utorak, 17. rujna 2019. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika –  Osijek, J. J. Strossmayera 69 Osijek, održana je jedanaesta  informatička radionica na temu: „Internet – pretraživanje i pregledavanje web stranica“. Voditelj radionice bio je informatičar Mario Balatinac, koji je ovog puta korisnicima govorio o internetu, te koje sve mogućnosti nudi njegovo pretraživanje.

Marija Sambol

Vježbe razvojne gimnastike za bebe u Centru za majku i dijete-Osijek

U četvrtak, 19. rujna 2019.god.,  u prostorijama Caritasovog Centra za majku i dijete u Osijeku, na adresi Matije Gupca 47A s početkom u 16,00 sati, bit će održane vježbe razvojne gimnastike,“Baby fitness“ koje su predviđene za djecu do 9 mjeseci starosti. Radionicu održava Tihana Nemeth, viši fizioterapeut.

Caritasov Centar poziva sve roditelje s malom djecom, te ostale svoje korisnike da se odazovu i tako upotpune svoje znanje.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

Radionica u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri Osijek

U sklopu provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, sudjelovat će na radionici koju organizira Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri Osijek.

Radionica će obuhvatiti sve korake pri traženju posla od pretraživanja ponuđenih poslova, pisanja molbi i životopisa, do razgovora za posao, a bit će održana u srijedu, 18. rujna 2019. godine u 10,00 sati, u prostorijama Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri Osijek, Trg Ante Starčevića 3, Osijek.

Marija Sambol