Svi postovi od admin

Caritasov seminar za animatore i suradnike župnih karitativnih skupina

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizirao je seminar na nadbiskupijskoj razini za sve animatore i suradnike župnih karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 08. lipnja 2019. god. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu od 9,00 do 13,00 sati.

Seminar je započeo zajedničkom molitvom za obitelj Ivana Pavla II. i pozdravnom riječju dr.sc. Drage Tukare, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predavač na seminaru bio je vlč. Ivica Martić, a naslov teme: „Ustani i hodaj!…“  (Dj.ap. 10:38)

Tema seminara bila je sjećanje na treći posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njegov lik pape hodočasnika i putnika. U svom predavanju vlč. Martić usporedio je Caritas, koji je uvijek pokretan i dinamičan s hodočašćima i skrbi za zajedničko dobro. Svoje izlaganje o značenjima i važnosti hodočašća potkrijepio je primjerima iz Svetog pisma i nekim crkvenim dokumentima. Za kraj nam je ukazao na važnost karitativnih animatora i suradnika u župnim zajednicama hodočastiti prema svetim mjestima i prema ljudima u potrebi.

Nakon predavanja slijedio je radionički dio. Sudionici su podijeljeni u 5 grupa i to: Radionica Krk, Dubrovnik, Osijek, Rijeka i Zadar. U znak na sjećanja posjeta pape Ivana Pavla II. u svakoj radionici na početku je pročitan odlomak iz njegove propovijedi  prilikom posjeta istim mjesta te njegove poruke. Tako smo se ukratko prisjetili na Papine poruke i osvrnuli koliko ih mi živimo u našim župnim zajednicama i obiteljima, koliko smo odgovorni i vjerni svom svakodnevnom pastoralnim životu, obiteljskim dužnostima, društvenim, političkim i građanskim stvarnostima.

Na kraju seminara dr.sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije zahvalio je svim sudionicima na njihovom odazivu, pozvao sve sudionike na razmišljanje o jednom zajedničkom hodočašću te naglasio da svi mi aktivni u karitativnom radu trebamo čuvati „identitet“ Caritasa u našim župama i našem karitativnom radu.

Seminar je završen zajedničkom molitvom i druženjem uz zakusku.

Ivanka Domazet

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U petak, 7.6.2019.,  u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69 Osijek, održana je osma psihosocijalna radionica na temu „Sukobi – usmjerenost na rješenje“. Radionica je održana pod vodstvom socijalne pedagoginje Karoline Burek Bilokapić koja je ovog puta potaknula naše korisnike da razgovaraju o sukobima, te na koji način isti riješiti. Različitim vježbama, promišljanjem o sebi, svjedočenjem o vlastitim iskustvima kada je riječ o sukobu, korisnici su došli do zaključka kako je sukob ponekad potreban kako bi poboljšao odnose. Ono što je potrebno imati na umu jest usmjerenost na rješenje koje će biti konstruktivno tj. riješeno na obostrano zadovoljstvo.

Radionica je održana u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koju sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Marija Sambol

Seminar za animatore i suradnike župnih karitativnih skupina

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizira već tradicionalni seminar  za animatore i suradnike župnih karitativnih skupine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Termin održavanja seminara je 08. lipnja 2019. godine  s početkom u 9,oo sati na KBF-u u Đakovu ( P. Preradovića 17 ).

Tema seminara je sjećanje na treći posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj  na njegovom 100 apostolskom putovanju te lik Ivana Pavla II, kao pape putnika i hodočasnika.

Naziv teme je: „Ustani i hodaj!…“ (Dj.ap. 10:38)

Predavač na seminaru bit će vlč. Ivica Martić, župnik župe Uzvišenje svetog Križa u Osijeku.

 

Ivanka Domazet

 

 

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je treća godina provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu programa će se u petak, 7.6.2019., u 17 sati, u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J.J. Strossmayer 69 Osijek, održati osma psihosocijalna radionica na temu „Sukobi – usmjerenost na rješenje“. Voditeljica radionice je socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić.

                                          Marija Sambol

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Nakon kratke stanke u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika u Osijeku, J.J. Strossmayera 69 Osijek, ponovo je bilo kreativno. U petak, 31.5.2019., u sklopu provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“  sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je šesta po redu kreativna radionica. Sudionici su ovog puta izrađivali leptiriće i cvjetove od glinamola, a pomoću, štapića nakon izrade osnovnog oblika, mogli su otisnuti  uzorak, točkicu, odnosno nešto što će ostaviti njihov osobni pečat na krajnjem izrađenom predmetu. Svrha radionice bila je postignuta, a to je potaknuti korisnike na rad, te samim time potaknuti ih na kreativnost. Voditeljice radionice bile su odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te zdravstvena djelatnica Petra Škrbić.

                                                                              Marija Sambol

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Nakon kratke stanke, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek, na adresi J. J. Strossmayera 69 Osijek, nastavljamo s kreativnim radionicama za naše korisnike. Ovog puta tema kreativne radionice bit će izrada leptira. Voditeljice radionice odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl, te zdravstvena djelatnica Petra Škrbić osmislile su zanimljiv način izrade leptira koji će predstaviti korisnicima i omogućiti da i sami izrade nekoliko. Kreativna radionica održat će se u petak, 31.5.2019. godine u 17 sati.

Radionica se održava u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koju sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Skupno savjetovanje u Centru za majku i dijete-Osijek

Caritasov Centar za majku i dijete u Osijeku nastavlja svoj redoviti ciklus skupnog, psihosocijalnog, zdravstvenog i odgojnog savjetovanja za sve trudnice i roditelje s malom djecom u 2019. godini.

U tu svrhu održat će se savjetovanje:

u četvrtak, 23. svibnja 2019. godine, u prostorijama Caritasovog Centra za majku i dijete u Osijeku, na adresi Matije Gupca 47A, s početkom u 14,00 sati, a tema ovog savjetovanja je: „Očevi, gdje ste?“. Predavač na skupnom savjetovanju bit će Mira Vego, odgajatelj.

Caritasov Centar poziva sve trudnice i roditelje s malom djecom, te ostale svoje korisnike da se odazovu i tako upotpune svoje znanje.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

Vježbe razvojne gimnastike u Centru za majku i dijete-Osijek

U Caritasovom Centru za majku i dijete-Osijek, Matije Gupca 47a, Osijek će u četvrtak, 23. svibnja 2019.god., s početkom u 16,00 sati, biti održane vježbe razvojne gimnastike “Baby fitness”, koje su predviđene za djecu do 9 mjeseci starosti. Radionicu održava Tihana Nemeth, viši fizioterapeut.

Caritasov Centar poziva sve roditelje s malom djecom, te ostale svoje korisnike da se odazovu i tako upotpune svoje znanje.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

 U utorak, 21.5.2019. godine u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69 Osijek, za korisnike je održana informatička radionica na temu „Komunikacija putem e-pošte“. Ovo je bila izvanredna prilika za sve one koji se slabije ili gotovo nikako ne služe e-mailom, da nauče kako izraditi vlastiti račun, te kako komunicirati s drugim osobama putem e-maila, odnosno kako slati i primati poruke. Mnogi od korisnika su osobe radno sposobne u potrazi za radnim mjestom. Često je potrebno elektronskim putem poslati svoju prijavu i mnogima od njima to zna predstavljati prepreku u prijavi na željeni posao. Ova radionica upravo je izvanredna prilika da se korisnici nauče koristiti elektroničku poštu, te na taj način savladaju stvarnu prepreku do željenih poslova.  Voditelj radionice bio je informatičar Mario Balatinac.

Radionica je održana u sklopu provedbe treće godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koje sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Sambol

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U tijeku je treća godina provođenja programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koji je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu istoga, u utorak, 21. svibnja 2019. godine, u 17 sati u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika –  Osijek, J. J. Strossmayera 69 Osijek,  održat će se šesta  informatička radionica. Tema radionice je „komunikacija putem e-pošte“ , a voditelj radionice je informatičar Mario Balatinac.

Marija Sambol