Svi postovi od admin

Informatička radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u srijedu 20. lipnja  2018. u 17,00 h u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek, J. J. Strossmayera 69, održat će se informatička radionica koju će voditi Mario Balatinac. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika 18. lipnja 2018. godine održana je psihosocijalna radionica u sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ na temu „Stres – možemo li razviti otpornost na stres?“

Tijekom radionice korisnici su upoznati s terminom stresa; što predstavlja stres, razlike između pozitivnog i negativnog stresa, što može izazvati stres i sl. Kroz zadanu aktivnost korisnici su procjenjivali vlastite kapacitete za nošenje sa stresnim situacijama. Voditeljica radionice Ana Jurić, psihologinja korisnicima je prezentirala sadržaje vezane uz upravljanje stresom i moguće metode suočavanja sa stresom.

Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Kreativna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U četvrtak 14. lipnja 2018. godine u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, J. J. Strossmayera 69, održana je kreativna radionica modeliranja gline. Korisnici su zajedno sa stručnim suradnicima izrađivali oblike od gline na temu: Obilježavanje 75 godina Caritasa.

Kreativne radionice aktivnost su II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Radionica razvojne gimnastike za bebe u Centru za dijete-Osijek

Caritasov Centar za majku i dijete u Osijeku i u 2018. god. nastavlja održavanje radionica razvojne gimnastike za bebe tzv. Baby fitness  i  to:

 u četvrtak, 14. lipnja 2018.god., održati ćemo u prostorijama Caritasovog Centra za majku i dijete u Osijeku, poslovnoj jedinici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Vukovarska 156 s početkom u 16,00 sati, vježbe razvojne gimnastike,“ Baby fitness“ koje su predviđene za djecu do 9 mjeseci starosti. Radionicu održava Tihana Nemeth, viši fizioterapeut.

Caritasov Centar poziva sve roditelje s malom djecom, te ostale svoje korisnike da se odazovu i tako upotpune svoje znanje.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

Kreativna radionica za korisnike Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U četvrtak 14. lipnja 2018. godine  u 17,00 h u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek,  J. J. Strossmayera 69, održat će se kreativna radionica: rad s glinom pod vodstvom odgojiteljice Mire Vego i stručnih suradnica u sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Skupno savjetovanje u Centru za majku i dijete-Osijek

Caritasov Centar za majku i dijete u Osijeku, poslovna jedinica Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, nastavlja svoj redoviti ciklus skupnog, psihosocijalnog, zdravstvenog i odgojnog savjetovanja za sve trudnice i roditelje s malom djecom u 2018. godini.

U tu svrhu održat će se savjetovanje:

u srijedu, 13. lipnja 2018. godine, u prostorijama Caritasovog Centra za dijete  Osijek, Vukovarska 156 s početkom u 14,00 sati, a tema ovog savjetovanja je: „Roditeljstvo i privrženost“. Predavač na skupnom savjetovanju biti će Mira Vego, odgajatelj.

Caritasov Centar poziva sve trudnice i roditelje s malom djecom, te ostale svoje korisnike da se odazovu i tako upotpune svoje znanje.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

Seminar na KBF-u Đakovo na temu:”Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici”

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim centrom organizirao je seminar za karitativne djelatnike, animatore i suradnike dekanatskih i župnih karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 09. lipnja 2018. godine s početkom u 9.00 sati, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Tema seminara bila je: ” Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici”.

Predavač na seminaru bila je doc.dr.sc. Štefica Mikšić, mag.med.techn, profesor na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, Katedra za sestrinstvo i palijativnu skrb.

Na seminaru je prisustvovalo 65 osoba.

Budući da smo na taj dan slavili i blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, seminar je započeo biblijskim tekstom toga dana i molitvom Blaženoj Djevici Mariji. Nakon molitve sve prisutne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Predavanje se sastojalo iz dva dijela U prvom djelu smo naučili kako prepoznati znakove demencije, koji su upozoravajući znakovi demencije, razloge poricanja demencije te na koji način pomoći osobama oboljelim od demencije i komunicirati s njima. Isto tako što je i kako pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti. U drugom djelu pogledali smo kratak film o Centru Amadea, Udruzi za psiho-socijalne potrebe  iz Đakova koji imaju Dnevni boravak za starije osobe kao primjeru dobre prakse.

Poslije predavanja slijedio je rad u radionicama. Sudionici seminara bili su raspoređeni u 4 grupe u kojima su prvo svi dobili Upitnik o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama kojeg je svaki sudionik ispunio, a nakon toga svaka je grupa zajedno promišljala i donosila zaključke na slijedeća pitanja:

  1. Što je Alzheimerova bolest i znate li možda koje su promjene u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na tu bolest?
  2. Kako komunicirati s osobama, našim korisnicima, oboljelima od demencije?
  3. Postoje li u karitativnom radu Vaše župe aktivnosti koje pružaju usluge osobama starije životne dobi, ako da, koje su?
  4. Smatrate li da postoji potreba u karitativne aktivnosti Vaše župe uvrstiti i rad s osobama treće životne dobi, ako da, prijedlozi, koje aktivnosti?

Nakon radionica, svaka grupa iznijela je svoje zajedničke zaključke iz radionica, te je uslijedila plenarna diskusija iz koje potaknuti glasnim razmišljanjem jednog od sudionika seminara svi zajedno zapjevali smo pjesmu Ima jedna duga cesta. Seminar smo završili molitveno – meditativnim trenutkom i molitvom pape sv. Ivana Pavla II te zajedničkim objedom i druženjem.

 

 

izvještaj sastavila:

Ivanka Domazet

 

Seminar na temu: “Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici”

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim centrom organizira seminar na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu za djelatnike, animatore i suradnike dekanatskih i župnih karitativnih skupina. Termin održavanja seminara je 09. lipnja 2018. godine  s početkom u 9,oo sati na KBF-u u Đakovu ( P. Preradovića 17 ).

Tema seminara: „Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici“

Predavač na seminaru bit će doc.dr.sc. Štefica Mikšić, mag. med. techn., profesor na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, Katedra za sestrinstvo i palijativnu skrb.

Ivanka Domazet

 

Suradnja Hrvatskog Caritasa i Vipneta

ZAGREB (TU) – Ugovaranjem Vipnetove usluge HomeBox pozivom na broj 0800 5010, u razdoblju od 4. lipnja do 1. studenoga 2018. godine, novi korisnici Vipnet fiksne linije sudjeluju u  dobrotvornoj akciji prikupljanja sredstava za stipendiranje studenata iz socijalno ugroženih obitelji.

Vipnet se, u suradnji s Hrvatskim Caritasom, za svaku novu registriranu HomeBox uslugu registriranu isključivo putem broja 0800 50 10 odriče iznosa od 10 kuna s računa mjesečne pretplate korisnika tijekom sljedećih 12 mjeseci. Kako bi ova usluga bila što atraktivnija novim korisnicima, HomeBox paket uključuje: neograničene telefonske razgovore prema svim fiksnim brojevima; posebne pogodnosti za pozive prema svim mobilnim brojevima; ukinutu naknadu za plaćanje uspostave poziva; jednostavnu i brzu aktivaciju usluge (0800 5010). Osim toga, pretplatnici koji već koriste Vip usluge mobilne telefonije ostvaruju i dodatan popust. Posebnost ove ponude je najniža cijena fiksne telefonije u Hrvatskoj u mjesečnom iznosu od 65 kuna.

Hrvatski Caritas poziva sve zainteresirane da se pridruže u ostvarenju plemenitog cilju podržavanja obrazovanja i jednakih prilika za naše mlade koji vjeruju i ulažu u marljivost i učenje!

Hrvatski Caritas

Psihosocijalna radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika-Osijek

U sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 04. lipnja 2018. godine u 17,00 h u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, J. J. Strossmayera 69, održat će se psihosocijalna radionica koju će voditi Ana Jurić, psiholog.

Ivona Ivanović Srnović