Arhive kategorije: Vijesti

Vijesti

Udruga Pomozi.ba uručila ček za pomoć Caritasovim pučkim kuhinjama u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima

U prostoru Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, u četvrtak, 04. travnja 2024. godine ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Drago Tukara susreo se s predstavnicima bosanskohercegovačke organizacije  Pomozi.ba iz Sarajeva s gđom. Šefkom Mulamustafić i gosp. Igorom Ambrožićem koji su u ime udruge Pomozi.ba uručili ček na iznos od 10.000,00 $ namijenjen Caritasovim pučkim kuhinjama u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

Novčana donacija namijenjena je prvenstveno nabavci namirnica za pripremanje obroka koji se služe korisnicima pučkih kuhinja kao i za nabavku profesionalnih zamrzivača koji će olakšati skladištenje hrane.

Gospođa Šefka Mulamustafić upoznala je ravnatelja Tukaru s radom udruge Pomozi.ba koja svojim djelovanjem pomaže ugroženim ljudima na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Udruga Pomozi.ba uručila je Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije donaciju u ime fondacije Jusufa Nurkića koja pomaže zdravstvenim i socijalnim ustanovama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori donirajući sredstva za nabavku medicinskih uređaja, građevinskog materijala, kupovinu hrane za mnogobrojne korisnike socijalno slabog statusa.

Udruga Pomozi.ba dosada je već uspješno surađivala s Hrvatskim Caritasom, a donacija Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije samo je nastavak te suradnje.

Nikolina Ivanda

Radno-terapijska i informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

U slijedećem tjednu, 11. i 12. ožujka  planiramo održati dvije radionice u Caritasovom centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69.

U sklopu priprema za uskršnju predstavu pod nazivom Uzorno jaje, voditeljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl održat će, 11. ožujka.2024. godine u 17.00 sati, radno – terapijsku radionicu.

U utorak 12. ožujka 2024. godine u 17.00 sati informatičku radionicu održat će voditelj Mario Balatinac.

Radionice se održavaju u sklopu provedbe I. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Korisnici i stručni suradnici u ovom programu trude se ostvariti ciljeve radionica i korak po korak približiti se krajnjem cilju resocijalizacije kroz potporu, podučavanje  i osnaživanje korisnika Centra.

Marina  Tadić

Susret Caritasa Srijemske biskupije i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

SR. MITROVICA (TU) – Delegacija Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, koju je predvodio ravnatelj dr. sc. Drago Tukara, zamjenik ravnatelja Mišo Lukačević i Nikolina Ivanda, posjetila je Srijemsku Mitrovicu u utorak, 27. veljače 2024. godine. Susreli su se s biskupom Fabijanom Svalinom i predstavnicima Caritasa Srijemske biskupije, ravnateljem mons. Jozom Dusparom, i koordinatorom Petrom Dujićem.  Glavna tema susreta bila je buduća suradnja na projektima od zajedničkog interesa.

Tijekom susreta delegacije su razmijenile ideje i planove za moguće projekte koji bi unaprijedili humanitarni rad u zajednicama. Fokus razgovora bio je na prekograničnoj suradnji i  identifikaciji područja u kojima bi suradnja mogla imati najveći pozitivan utjecaj.

Nakon plodne diskusije i razmatranja budućih koraka, sudionici susreta obišli su ranokršćansku baziliku sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, kao i druge znamenitosti iz rimskog perioda.

Ovaj susret predstavlja važan korak ka jačanju međusobne saradnje između Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Caritasa Srijemske biskupije, te otvara put realizaciji humanitarnih inicijativa koje će direktno doprinijeti poboljšanju života korisnika Caritasovih usluga.

 

 

03.-10. ožujka “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH”

Draga braćo i sestre!

Korizmeno vrijeme u kojem se nalazimo daje nam priliku za životno i vjerničko usmjerenje po načelu ispravne molitve, sadržajne pokore i konkretnih djela milosrđa, kako nam to Gospodin Isus naznačuje u Evanđelju (Mt 6, 1-18). Uvijek na polovici svoga korizmenoga puta prema svetkovini Uskrsa zastajemo i pogled usmjerujemo prema svojoj braći i sestrama u Bosni i Hercegovini, s kojima smo povezani pripadnošću istom narodu, zajedništvom, solidarnošću i, nadasve, zajedničkim hodom.

Korizma je slika puta na kojem se nalazi vjerni Božji narod, koji je u pokretu prema konačnom cilju: vječnoj Domovini. Na tom hodu Bog nikoga ne ostavlja sama. Knjiga Izlaska u dvadesetomu poglavlju, koje čitamo na današnju 3. korizmenu nedjelju, podsjetnik je da je Bog onaj koji nas izvodi iz zemlje tuđinske i kuće ropstva u slobodu i u obećanu zemlju. Bog po Mojsiju na Sinaju podsjeća narod što je sve za njega učinio. Gospodinove riječi jasno odzvanjaju i duboko se urezuju i u kamen i u srce. Bog je narod  oslobodio o njega sama i postavio mu granicu, kako prema drugima tako i prema samome sebi, granicu koju nije dopušteno prijeći.

Papa Franjo nas potiče da imamo na umu kako “sve zapovijedi imaju zadaću ukazati na granicu života, granicu iza koje čovjek uništava sama sebe i svoje bližnje, narušavajući svoj odnos s Bogom. Ako tu granicu prijeđeš, uništavaš sama sebe, uništavaš i odnos s Bogom i odnos s drugima. Zapovijedi upravo na to upozoravaju.“

Iako se Božji govor čini strogim, ipak je to govor brižna Oca nebeskoga kojem je stalo do njegova naroda kad kaže: „Ja sam ljubomoran Bog i pazim na svoje!“. Očeva zadaća je odgajati svoju djecu i svoje potomstvo. Vrlo je zahtjevno – ponekad i nepotrebno – davati djeci objašnjenja za nužne zabrane kojima roditelj prema njima u svoj svojoj ljubavi, širini i preglednosti životnog horizonta želi osigurati sazrijevanje, odrastanje i buduću samostalnost. Do očekivanog trenutka korištenja razumom i odrasle dobi potrebno je suočiti se s mnogo hrabrih, odlučnih, jasnih riječi punih ljubavi: NE, NE i NE!

Na simboličan način Božje „NE“ prvi je izraz njegove ljubavi prema nama, koji vodi u buduću slobodu. Bog, jer nas ljubi, ne želi da pođemo u svome hodu pogrešnim putem u opetovano ropstvo grijeha i padova. Sigurno su se Židovi pitali zašto im se Bog obraća u negativnoj jezičnoj formi i nije li se možda mogao izraziti pozitivnim izričajem. No, Bog ima plan sa svojim narodom i postupa poput pedagoga, koji svojim načinom postupno uvodi učenike u potpuno razumijevanje povijesti spasenja.

Koristeći se poznatim primjerom i stvarajući usporedbu s onime što u foto-tehnici znači negativ/pozitiv – a to smo mogli praktično doživjeti do prije nekih 30-ak godina – pri korištenju negativa filmova i potom u izradi fotografija. Negativ je bio plastična (nekoć celuloidna) vrpca, uska spektra boja i nejasna, no pri postupku razvijanja fotografija i puštanja osvjetljenja kroz negativ fotografski bi papir primio svjetlo, što bi naposljetku rezultiralo koloriranim pozitiv fotografijama. Posluživši se tehnikom negativ/pozitiv Bog izriče svoj NE da bi kroz utjelovljenje Sina Božjega Isusa Krista, koji kao svjetlo obasjava naše nejasne i ponekad čudne životne negative, očitovao misao Božju i ovaj svijet učinio ljepšim. Osim ljepote, Isusov dolazak kao svjetla na ovaj svijet donosi objavu i potpuno razumijevanje Oca nama, koji smo u tami. Zapovijedi odnosno deset jasnih riječi koje je Bog na Sinaju dao Mojsiju, a potom i svima nama, u sebi sadrže vertikalu odnosa na koju se naslanja horizontala naše prizemnosti. Jedino tako horizontala može opstati u svoj svojoj različitosti: ako je naslonjena na ono što je Božje, duhovno, neprolazno i ono što nas nadilazi.

Pažljivim osluškivanjem poruke ploča naslućujemo nutarnju povezanost zapovijedi prve i druge ploče, vertikale i horizontale tih deset Božjih riječi. Ilustrira to savršeno papa Franjo u svojim meditacijama o Deset zapovijedi, upućujući da krvotok koji teče kroz zapovijedi Druge ploče, ima izvor, srce, u prvoj zapovijedi: časti Gospodina. Tako, u pozitivnom i širokom tumačenju, sedma zapovijed: „Ne ukradi“ poziva na rast u osjetljivosti  u raspodjeli dobara.

Jedna od važnih zapovijedi, „Ne ukradi“, koja se spominje u Knjizi Izlaska, želi reći da sve što je na zemlji pripada isključivo Bogu, koji je vlasnik svega. Dobra koja postoje na svijetu nisu naša, nego su Božja. Ako su dobra Božja, mi smo tek privremeni posjednici, kojima je posjed dan tek za vrijeme života. Posjed nam je dan kako bismo ga velikodušno i bez zadrške dijelili s onima koji ga nemaju ili ga imaju manje ili pak trajno oskudijevaju. Čovjek je samo privremeni upravitelj Božjih dobara i upravljajući njima mora biti solidaran s ljudima s kojima živi i koji su upućeni na njega. Svjesni smo da dane zapovijedi čuvaju i nas i drugoga, naše i njegovo dostojanstvo, kako bi svaka osoba ostala u integritetu svoga bića dok dijelimo dobra koja su nam posuđena.

„Ne ukradi“ znači: ljubi svojim dobrima, iskoristi sredstva s kojima raspolažeš da ljubiš kako možeš. Tada tvoj život postaje dobar i posjedovanje postaje doista dar. Zato što život nije posjedovanje, nego ljubav. Papa Franjo dapače naglašava: „Ono što zaista posjedujemo jest ono što znamo darovati.”

Izabrani narod se nalazi na putu, kao što i svaki čovjek putuje svome cilju. Na putu susrećemo druge ljude i oni nam postaju životni suputnici s kojima ulazimo u komunikaciju. Kako je životni put izazovan, ali često i naporan, potrebna nam je svima autentična podrška do konačnog cilja. Knjiga Izlaska govori da je narod 40 godina putovao, lutao pustinjom ne bi li napokon došao u zemlju obećanja, koju je Bog za njega pripravio. Pustinja odgaja čovjeka u poniznosti i za poniznost. U pustinji vjetrovi brišu staze i tragove bez kojih je teško pronalaziti i držati željeni smjer kretanja. Stoga Bog stavlja Izraelcima kao putokaz Mojsija i 10 zapovijedi, a nama i Crkvi u cjelini u današnjim vremenitim olujama kao putokaz daje potrebite i siromašne. Ići prema potrebitima i siromašnima i doživljavati ih kao autentične znakove znači imati sigurniji hod i učiniti se ovisnim o živim i opipljivim putokazima u okvirima Božjega promisla kako bi se sretno stiglo na željeni cilj. Tako je korizma vrijeme odgajanja i vjerničkog sazrijevanja u kojem prepoznajemo svoju braću i sestre kao žive putokaze, koji nam pomažu da kroz dobra djela iz ljubavi prema Bogu i riječima njegova zakona pristignemo do svoje obećane zemlje: vječnosti.

✠ Bože Radoš, v.r.
varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa

Plakat – Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH 2024.pdf

Poslanica – Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bih 2024.pdf

Letak – Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH.pdf

Molitva vjernika – Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH 2024.pdf

Hrvatski Caritas poziva građane da budu „Na strani dobra” uoči početka novog razdoblja humanitarnog programa „Za 1000 radosti”

Hrvatski Caritas u ozračju obilježavanja 30. obljetnice osnutka počinje novo razdoblje nacionalnog humanitarnog programa „Za 1000 radosti – Na strani dobra”. Aktivnosti programa predstavljene su na konferenciji za medije 1. prosinca u prostorijama Osnovne škole Pavleka Miškina na zagrebačkom Svetom Duhu.

„Kada govorimo o povećanju siromaštva, treba reći da statistike govori da čak 1/5 stanovništva u Hrvatskoj živi u siromaštvu ili na granici siromaštva. Ovim programom nekako pokušavamo prekinuti taj začarani krug time što činimo dobro”, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog Caritasa, fra Tomislava Glavnika.

Humanitarni program „Za 1000 radosti” predstavlja se početkom adventskog vremena, no sredstva se prikupljaju tijekom cijele godine te se distribuiraju putem mreže 17 nad/biskupijskih Caritasa.

Značajna je u tom pogledu suradnja s osnovnim i srednjim školama, istaknuo je fra Tomislav, dodajući kako će ovih dana u škole biti distribuirane 450,000 narukvice. Učenici mogu za njih dati dobrovoljan prilog, a ovogodišnji promotivni proizvod akumulira svjetlo tijekom dana, a noću svijetli u mraku. Kako je rekao ravnatelj Glavnik: „Hrvatski Caritas želi biti glasnik toga svjetla u cijeloj Hrvatskoj i uz pomoć široke društvene zajednice biti na strani siromašnih, socijalno ugroženih i zato koristim priliku danas pozvati sve segmente našega društva da se uključe u kanal pomaganja pojedincima i skupinama, posebno obiteljima, u Republici Hrvatskoj”.

Dio sredstava na raspolaganje za potrebne obitelji iz školske zajednice

Osvrnuvši se na suradnju Hrvatskog Caritasa i škola, Mira Križanović, viša stručna savjetnica u Upravi za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, je poručila: „Nikad ne treba smetnuti s uma što je to škola. Škola je u prvom redu odgojna, a nakon toga obrazovna ustanova. Sami znamo, oduvijek, i u današnjemu društvu, što znači samo znanje bez ljudskosti, bez empatije, bez suosjećanja prema drugima i bez razumijevanja kako je drugome. Odgojna dimenzija obrazovanja uvijek mora biti jednako važna kao i ova ‘šturo’ obrazovna”.

Podsjetivši kako svako dijete dobiva promotivni proizvod koji se te godine nudi, a doprinosi prema svojim mogućnostima, kazala je: „Dajemo priliku uz pomoć Caritasa da onaj koji možda ima malo pokaže velikodušnost, da pokaže razumijevanje. Jednog dana će možda imati više. Jednog dana će situacija biti obrnuta da oni kojima on trenutačno pomaže, pomažu njemu”.

Ravnateljica OŠ „Pavlek Miškina“ Vesna Vrbanović Jančić svjedočila je kako već sada primjećuje da će biti potrebno tražiti dodatne isporuke narukvica u škole s obzirom na zainteresiranost učenika.

„Ono što je osobito značajno za ovaj program koji se već znači dvadesetak godina provodi u Hrvatskoj je to što se dio prikupljenih sredstava ostavlja na raspolaganje školama”, kazala je, ističući kako se ta sredstva namjenjuju potrebitim obiteljima iz mjesne školske zajednice.

Prikupljeno 188 tisuća eura u sklopu programa 2022. – 2023.

Ravnatelj Glavnik je na konferenciji naglasio kako je u prethodnom programskom razdoblju – koji se održao pod geslom „Govori dobrim” – prikupljeno 188 tisuća eura financijske i materijalne pomoći koja je bila potom distribuirana putem Caritasove mreže.

Voditeljica Socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Ana Juratovac je među ostalim navela primjere kako su sredstva bila namijenjena osobi s oštećenjem sluha, obitelji u skromnim uvjetima kojoj je bilo potrebno opremanje stambenog prostora, kao i pomoć osobama nakon izvanrednih okolnosti poput požara.

„Imamo oko 1500 nositelja koji su korisnici pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama, a to je uz njihove članove obitelji oko 3200 osoba na području Zagrebačke nadbiskupije kojima pomažemo u tom smislu”, kazala je Juratovac, dodajući kako su primijetili porast onih koji traže pomoć.

Brojne mogućnosti za uključivanje i podršku

Osim suradnje sa školskim ustanovama, ravnatelj Glavnik je pozvao tvrtke i razna društva da se uključe u program, ističući kako Caritas želi biti pouzdan i siguran kanal da materijalna i financijska pomoć dođe do krajnjeg korisnika.

Građani se isto tako mogu uključiti u akciju pozivom na donacijski telefon 060 9010 (uz cijenu od 0,83 eura po pozivu; PDV uključen) ili uplatom na račun programa „Za 1000 radosti“ (IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 07-23). Također je dostupan kontakt za dogovor o drugim vidovima darivanja i suradnje (015635046/8; caritas.croatia@caritas.hr ili 1000radosti@caritas.hr)

Isto tako će se i ove godine uoči Božića, 16. prosinca, na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održati središnji promotivno-humanitarni događaj uz prigodan program, goste-podupiratelje, brojne volontere i humanitarnu prodaju božićnih drvaca u tegli, dar „Hrvatskih šuma“.

Foto: IKA//Ana Juratovac

Foto: IKA//Mira Križanović

Foto: IKA//Vesna Vrbanović Jančić

Svečana dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske Zaklade “Dr. Nikola Dogan

ĐAKOVO (TU) – U dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu u ponedjeljak, 20. studenoga 2023., održana je svečana dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“. Ove je godine Zaklada dodijelila ukupno 78 odluka – osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima.

U službi riječi nakon naviještenog evanđelja o slijepcu od rođenja prigodni nagovor uputio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Rekao je kako slijepac viče za Isusom s velikom vjerom da usliši njegovu molbu i njegove potrebe. Smatra da su se i korisnici našli u takvoj situaciji kada su vjerovali da se jedino na Boga mogu osloniti. Zaklada već dvanaestu godinu za redom nastoji odgovoriti potrebama učenika, srednjoškolaca i studenata. Potaknuo je prisutne na marljivost i zalaganje u stjecanju znanja te težnju za izvrsnošću: „jer naša domovina Hrvatska naša draga Slavonija, ova Nadbiskupija treba vas pametne mudre, školovane, stručne, kompetentne i sposobne jednoga dana preuzimati odgovorne službe u našem društvu.“

Rekavši kako karitativno djelovanje prati Crkvu od samih njezinih početaka i kroz čitav njezin život, a rađa se iz euharistijskoga zajedništva, izrazio je osobitu blizinu i osjećaje bratske solidarnosti sa svima koji su se okupili na ovoj dodjeli odluka te zahvalio svima koji su pomogli Zakladu, svjestan da je ova pomoć tek ‘kap u moru’ potreba. Na kraju svoga obraćanja svima je poželio blagoslov i uspjeh u daljnjem školovanju i studiranju.

U Caritas su pristigle 202 molbe od kojih je 63 osnovnoškolaca, 90 srednjoškolaca i  46 studenata i 3 studenata na poslije diplomskom studiju: Povjerenstvo je, nažalost, moralo odbiti mnoge te su odgovorili na molbe 78 podnositelja, a ukupan iznosu pomoći za 10 mjeseci školske godine bit će 72.300 eura.

Upravitelj Zaklade vlč. Drago Tukara okupljenima je dao upute i informacije o realiziranju ove pomoći te ih potaknuo da se jave svojem župniku te budu u stalnom kontaktu s njime. Zahvalio je nadbiskupu Hraniću, kao i članovima Povjerenstva Zaklade: dr. sc. Ivanu Zirdumu, profesoru u miru te vlč. Mati Gašaparoviću – ravnatelju Ustanove za uzdržavanje klera, kao i djelatnicima Caritasa koji su obradili pristigle dokumentacije. Dodjelu odluka glazbenim točkama pratili su studenti KBF-a Iva Ferbežar, Emanuel Frankol, Valentino Kujundžić i Mateo Špiranec.

Nadbiskupijska Zaklada „Dr. Nikola Dogan“ koja djeluje na području Đakovačko-osječke nadbiskupije ustanovljena je 2008. Prvi je svoja sredstva za učenike i studente u potrebi oporukom ostavio prof. dr. sc. Nikola Dogan, generalni vikar tada Đakovačke i Srijemske biskupije, kanonik i prvi dekan KBF-a u Đakovu, po kojemu je Zaklada i dobila ime. Uz Nadbiskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika i svećenike, Zakladu pomažu i mnogi ljudi dobra srca. J. Hrehorović

Hrvatski Caritas prikuplja pomoć za stradale na Bliskom istoku

Caritas svoje poslanje obavlja svjestan kako oružani sukobi i ratovi uvijek najvećom snagom pogađaju najslabije i najsiromašnije, na čije se mišljenje ne obaziru oni koji su odgovorni za njihova stradanja. Područje na kojem se ovih dana odvija još jedna civilna  drama je Bliski istok. Caritas podržava njegove stanovnike. Dana 7. listopada došlo je do iznenadnog i zastrašujućeg izljeva nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu. U oružanim sukobima poginulo je nekoliko tisuća ljudi, a više tisuća ih je ozlijeđeno. I to nije konačan rezultat ovog sukoba. Njegove žrtve su ljudi koji su izgubili svoje najdraže, svoju domove i imovinu. Bombardiranje i granatiranje uzrokovali su infrastrukturna razaranja  velikih razmjera i masovno raseljavanje. Naredba o evakuaciji sjevernog dijela Pojasa Gaze i poziv da se 1,1 milijun ljudi preseli na jug u roku od 24 sata samo su produbili već postojeću humanitarnu katastrofu. Prema podacima UN-a, više od 400.000 ljudi već je raseljeno. Međutim, oni nemaju ni sredstava ni mogućnosti pronaći siguran krov nad glavom. Zbog zatvaranja granice stanovnici Pojasa Gaze ostali su bez struje, vode, goriva, hrane i lijekova. Patrijarsi crkava na Bliskom istoku pozivaju da se čim prije otvori humanitarni koridor te da se dobrotvornim organizacijama dopusti pružanje humanitarne pomoći, uključujući opskrbu stanovništva osnovnim potrepštinama i žurnu medicinsku pomoć.

Hrvatski Caritas, na tragu svog poslanja kao i trajnog zalaganja Caritasove obitelji za pravdu i mir,  pridružuje se pozivu svim stranama uključenima u sukob na pronalaženje rješenja kako bi se spasili nedužni životi te svima zajamčila sigurnost i život u miru. Apeliramo na žurnu i učinkovitu potporu svima koji su stradali u ovom ratu, posebice ožalošćenim obiteljima.

Svoj dar za stradale na Bliskom istoku možete uputiti pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura/6,25 kn po pozivu; PDV uključen) ili uplatom na račun: IBAN: HR3223400091511254027za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X, svrha uplate: Za stradale na Bliskom istoku.

Skenirajte bar kod bankovnom aplikacijom kako biste izvršili uplatu na račun za pomoć stradalima na Bliskom istoku.

Zdravstvene radionice u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

Održane su dvije zdravstvene radionice I. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra“ u prostoru Caritasovog centra za prihvat beskućnika – Osijek (J. J. Strossmayera 69).

Zdravstvene radionice koje se održavaju u Centru, osmišljene su s ciljem podizanja svijesti o vlastitom zdravlju. Dana 25. listopada 2023. godine u 10.00 sati voditeljica Katica Krček održala je korisnicima kratko predavanje o higijeni i koliko je redovito održavanje higijene važno za sprječavanje raznih bolesti.

U sklopu brige o zdravlju neizbježna je tjelovježba. Tako je fizioterapeutkinja, voditeljica Petra Vego, održala radionicu 26. listopada 2023. godine u 8.30 sati i s korisnicima izvodila vježbe istezanja i fleksibilnosti. Vježbe su, kao i uvijek, prilagođene dobi i zdravstvenom stanju naših korisnika.

Program „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

 

Djelatnici Caritasa na Plehanu (BiH)

Djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije posjetili Plehan
Foto Olgica Cerović

Djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Nadbiskupijskog Vikarijata u Osijeku, njih 25-tero na čelu s ravnateljem Caritasa preč. dr. Dragom Tukarom, posjetili su u subotu, 21. listopada franjevački samostan sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Po dolasku sudjelovali su oni zajedno sa povratnicima u prostorijama kapele u samostanu misno slavlje koje je u zajedništvu s plehanskim gvardijanom fra Antom Tomasom predvodio ravnatelj Tukara.

Aktualizirajući evanđelje toga dana ravnatelj Tukara se u prigodnoj homiliji zapitao jesmo li mi vjernici anđeli koji prenose dobru vijest, koji razgovaraju dobro, priznaju jedni drugima njihovo dobro. „Isusu od nas očekuje da to budemo, da vjerujemo u Duha Svetoga. On nas je doveo ovdje u ovu zajednicu koja unatoč svim problemima vjeruje da sve vodi Duh Sveti. Mi djelatnici Caritasa i Vikarijata pozvani smo ono što činimo, činiti s vjerom, a ne u okviru zakona, jer Caritas mora biti crkven – eklezijalan. Ovaj naš posjet vama dragi povratnici naš je znak zajedništva. Vi ste nam svjetla točka – naši svjetionici. Bogu zahvaljujemo za vašu nazočnost, za vašu vjeru, za vaše djelovanje ovdje u ovim opustošenim krajevima“, rekao je uz ostalo Tukara.

Svojim je djelatnicima posvjestio da misa mora biti izvor i središte njihova djelovanje, kako ne bi bili samo obični djelatnici.

Gvardijan Tomas zahvalio je hodočasnicima što su za svoje hodočašće odabrali baš Plehan te im je prije mise pokazao novu plehansku crkvu sv. Marka, kapelu sv. Ive, popratne zgrade kao i samostan koji je u tijeku gradnje. Iskazao je svoju želju da Plehan bude, kao što je to bio prije zadnjega rata, opet Vjersko-kulturno središte toga kraja te im zahvalio što su tome i oni svojim hodočašćem doprinijeli.

Nakon Plehana hodočasnici su svoj put nastavili prema Derventi gdje su posjetili manastir Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji. U samostanu ih je primio arhimandrit i starešina Manastira Simeon Obrenović. (kta/b.l.)

Zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

Zdravstvena radionica programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra” održana je u prostorijama Caritasovog centra za prihvat beskućnika – Osijek (J. J. Strossmayera 69) 11. listopada u 10.00 sati. Voditeljica zdravstvene radionice Katica Krček je nakon sistematskog pregleda, održala prisutnima kratko predavanje na temu „Rad na sebi”. Voditeljica je korisnicima govorila o optimizmu, vedrom gledanju na život i traženju sreće u malim stvarima. Iako se trenutno nalaze u teškoj situaciji potrebno je ostaviti ružno iza sebe i pozitivnim mislima gledati u budućnost.

Program „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Marina Tadić