Arhive kategorije: Vijesti

Vijesti

Hrvatski Caritas stanovnicima poplavljenih područja stavlja na raspolaganje 50 uređaja za isušivanje

Od utorka, 23. svibnja Hrvatski Caritas u koordinaciji s nadbiskupijskim i župnim caritasima na poplavljenim područjima stanovnicima kojima je potrebna pomoć stavlja na raspolaganje 50 uređaja za isušivanje (odvlaživanje) kako bi se ubrzao proces ponovnog stavljanja u funkciju poplavljenih stambenih i ostalih životno važnih prostora nakon što se iz njih izbaci poplavna voda.

Građani kojima bi uređaji za isušivanje mogli biti od pomoći mogu se sa svojim potrebama i podacima o prostorima koji su bili poplavljeni javiti caritasu na čijem se području nalaze i dogovoriti o preuzimanju uređaja.

Svi koji žele dati doprinos čim bržem povratku naših poplavljenih sugrađana u njihove  domove svoje novčane darove mogu uplatiti žiro-račun Hrvatskog Caritasa: HR05 23400091100080340 (svrha uplate: Pomoć za poplavljene).

Poslanica biskupa Radoša za Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH

Draga braćo i sestre!

Već više godina u prvom dijelu korizmenog vremena Crkva i narod u Republici Hrvatskoj, preko Caritasa, promiču solidarnost s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. U Tjednu solidarnosti i zajedništva osluškujemo potrebe naše braće i sestara „preko granice“, posebice pri tome misleći na one ranjive članove Crkve i društva – stare, bolesne, pogođene elementarnim nepogodama, siromašne, osamljene, one koji nemaju vlastite obitelji koja o njima brine, one koji „nemaju nikoga“ – sve za koje Crkva u Bosni i Hercegovini skrbi preko Caritasa.

Središte tjedna solidarnosti je euharistijsko slavlje koje dotiče otajstvo „Božje solidarnosti“ s nama ljudima. Svjetiljka nam je Riječ Božja Treće korizmene nedjelje, koja daje da, iako na različitim mjestima, ipak svi budemo okupljeni na istome zdencu „na zdencu vode žive“. Susret Isusa i Samarijanke jedna je od najljepših stranica Svetoga Pisma, doživljavamo je kao dar i stoga predlažemo za vodilju Tjedna solidarnosti. Prikladna je jer su protagonisti susreta upravo oni potrebiti: gladni (učenici), žedni i umorni od ljetne žege (Isus) te slomljeni (Samarijanka). Svi su u konačnici žedni ljubavi. Evanđelist Ivan vješto bilježi kako Isus gradi susret na dvije razine, kuću na dva kata, diskretno podiže sugovornike na „gornji kat“, na „kat ljudske duše“.

Isus, sama Ljubav, utjelovljeni Caritas redovito prolazi kroz rubna, nepoželjna područja. Ide preko granice; granice ljudske ograničenosti i predrasuda – morao je proći kroz Samariju. Sa zemljopisne točke gledišta to nije obvezan prolaz, mogao je proći i lakšim putem, dolinom Jordana, kao što su to obično radili oni Židovi koji nisu željeli biti onečišćeni prelaskom preko poganskog teritorija Samarije. Za Isusa je to obvezan prolaz, jer ga usmjerava ljubav Očeva koja čezne doprijeti do isključenih, neželjenih, omraženih, osporavanih do onih najudaljenijih; došao je na svijet radi njih i radi njihova spasenja: Samarijanke i Samarije! Obzirno uči da je „Samarija“ obavezan prolaz za Kristove učenike. Ljubav Kristova (caritas Christi) jedina je navigacija koju slijede, a ona vodi s onu stranu granice i ima referentnu točku na Jakovljevu zdencu.

Na Jakovljevu zdencu

Bogata je simbolika zdenca u Bibliji. U semitskoj civilizaciji zdenac simbolizira život. U geografiji sušne zemlje, zdenac je bio ključna točka za putovanja kroz pustinju.

Zdenac je i povlašteno mjesto za ljubavne susrete; na njemu Izak, Jakov i Mojsije susreću buduće žene u koje se zaljubljuju i vole ih cijeli život (usp. Post 24 i 29; Izl 2, 15 – 22). Pjesma nad pjesmama uspoređuje ženu sa zdencem: „Zdenac si u mom vrtu, izvor žive vode koja teče s Libana“ (Pj 4, 15) U situaciji suše koja donosi smrt, zdenac je izvor vode koja daruje život, čini ga plodnim.

Biblija poznaje sliku „zdenca Božje riječi“ koja jedina gasi čovjekovu žeđ (Iz 55, 1).

Sve ovo na jedinstvenom skladu diše na Jakovljevom zdencu, čiji smo i mi gotovo neprimjetno postali dionici, dio Isusovoga društva na zdencu. Ne možemo doduše ući u Isusove misli, ali smijemo zamisliti da Učitelj na Jakovljevu zdencu prebire susret praoca Jakova i Rahele; susret u kojem je prvi pogled zapalio plamen ljubavi koji se više nije gasio, susret koji je rodilo najljepšu ljubavnu priču u Bibliji. I dok On plovi u svetu povijest svoga naroda, plovi jedna žena prema zdencu, prema njemu. Neobično je vrijeme u koje dolazi na vodu, podne, jer su redovito djevojke ili žene to činile ujutro i(li) navečer. Ne spominje se njeno ime, možda se zove Rahela, ne bi bilo neobično da je dobila ime po časnoj ženi čiji spomen i Židovi i Samarijanci čuvaju s posebnim pijetetom i ljubavlju.

Isusov pogled, i razgovor koji slijedi, govore da je božanski Učitelj gleda sličnim pogledom ljubavi kojom je Jakov gledao Rahelu. Pogled ljubavi koja je neprolazna, a ovdje započinje traženjem: Daj mi piti! Onaj tko više ljubi uvijek čini prvi korak. Isus prvi progovara ženi, preuzima inicijativu kao uostalom uvijek u svojoj ljubavi prema nama. Pita, ali u njegovom se pitanju krije ponuda, besplatan dar. Isus se pokazuje slab; kuca na vrata, moli da može dati, darovati – ljubiti. Malo je neobično da Isus traži nešto za sebe, on uvijek daje, pruža drugima, no ovdje očito traži put da može darovati, da nas uvede u tajnu darivanja. Uvijek nenametljivo šapće, kao i danas: Daj mi piti. Žedan sam tvoje ljubavi, kroz darivanje želim probuditi tvoju žeđ i napiti te živom vodom!

Svaki put kad traži: „Daj mi…“, već je spremio dar (uzdarje) u nerazmjeru s onim što traži. Tako je vjerujem i danas, dok nas traži ‘daj mi’ za ljude i Crkvu u Bosni i Hercegovini, već je spremio uzdarje.

Nemaš čime zahvatiti, a zdenac je dubok!

Samarijanka govori o svom srcu, o svojoj intimi; osjeća ponor u duši i ne zna kako se u njega spustiti, kako ga spoznati i živjeti. Ona pati, boji se, osjeća se izgubljenom. Čini joj se nemogućim da postoji netko sposoban dosegnuti dubinu njezine čežnje. Onaj „koji mora proći kroz Samariju“ spreman je s njom poći kroz dubine njezine duše, zaviriti u „ispucane kladence“ koji ne drže vodu (Jer 2, 13). Pet je muževa imala, moguće je da pet muževa simbolizira pet božanstava Samarijanaca (2 Kr 17, 29 – 41), nisu živi izvori, ne drže vodu, ostavili su je na cjedilu, suhu, ispucane duše, razočaranu, a i sada je na rubu provalije, na vidiku je isti scenarij koji se ponavlja – primit će otpusno pismo! Voda s novoga Zdenca lagano probija do njene suhoće, ulijeva povjerenje, hrabri je da skine masku i pokaže pravo lice te s njega opere sve naslage znoja i prljavštine. U Njegovoj prisutnosti je zaštićena, ne mora se opravdavati, smije mu povjeriti svoju slabost, priznati da je sama, bez ljubavi, da je nikada nitko nije volio i da je ljubav tražila na krivim mjestima, da nema zapravo nikoga! Negdje iz daljine dopire jeka čovjeka koji je ležao uz kupalište Bethzathu: „Gospodine, nikoga nemam!“ (Iv 5, 7).

Samarijanka je slika nas i naše braće i sestara koje stavljamo u fokus Tjedna solidarnosti, posebno je slika onih koji otkrivaju dušu i ispovijedaju: „Gospodine, nikoga nemam!“ Ne mislimo prvenstveno na one koji su ostali bez ljudske blizine, više su nam u srcu oni koji su se udaljili od Živog izvora vjere. Solidarnost je kršćanska krepost koja ostvaruje uzajamnost u duhovnim dobrima više nego u materijalnima, najprije Božje kraljevstvo i pravednost Njegova, a sve ostalo će se nadodati. Mi ljudi, ne možemo ih napojiti, ne možemo zahvatiti njihovu najdublju žeđ, ali smo pozvani na solidarnu kršćansku ljubav i molitvom prokrčiti staze koje ih vode do Zdenca. Njegova je voda – ljubav besplatna; ne može se platiti, niti zaslužiti; ona uvijek obilato teče iz njegova srca za nas otvorenog, rastrganog i ranjenog, poput izdašnog izvora koji ne prestaje davati vodu i krv, odnosno puninu života (Iv 19, 34 – 37).

Dok u Samarijanki koja dolazi na zdenac zamišljamo zaručnicu Rahelu, u njenom ostavljanju vrča i trčanju u grad prepoznajemo Magdalenu koja noseći poruku Života radosno trči s Isusovog praznoga groba, koji je pravi zdenac jer je iz njega provrio život.

Samarijanka ostavlja zdenac prirodne „mrtve vode“ a u sebi nosi sa Zdenca „živu vodu“. Priključena je na vodovod ljubavi, koji ne može presušiti, vodu od koje se više ne žedni.

Draga braćo i sestre!

Mnoge su osobe Samarijanke našega vremena koje Gospodin po nama poziva na izvore žive vode. Mi smo ona vedra (posude) kojima nebeski Otac zahvaća na zdencu života da bi im dao piti s izvora spasenja i okrijepio ih da ne žeđaju više. Ne traži li nas da i ovom prigodom te žedne prepoznamo u braći i sestrama naše Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini? Žedne pravednosti u ljubavi, mira i spokoja, pomirenja i oproštenja, izliječenih rana na duši i tijelu, žedne ljepše sadašnjosti i budućnosti na njihovim još nedavno razrušenim i spaljenim vjekovnim domovinskim ognjištima. Ne traži li nas da i ovoga puta našom korizmom molitve, pokore i djela ljubavi ponovno provriju izvori na toj opustošenoj i na mnogim mjestima iseljenoj zemlji naših predaka, da se u nju vrati život, da se ponovo, i sve više, čuje dječji plač u njihovim kolijevkama, iskren smijeh i vedra pjesma na njihovim njivama i radnim mjestima, zamiriše majčin svježi kruh na stolu u njihovim kućama, Bogu se još više vine žarka molitva u njihovim obnovljenim crkvama. Neka naše srce ne bude tvrdo, usta nijema, uši gluhe, a ruke prazne, na potrebe naše braće i sestara koji, nažalost, ne mogu sami. Na Gospodnjem zdencu, na kojem se neprestano zahvaća, voda je uvijek čista i svježa, životvorna, nikada ne presušuje i uvijek svima dostaje. Mi ćemo pripremiti i darovati svoj skromni dar, a Božje neizmjerno uzdarje već nam je darovano i pripravljeno za nas. Svima vam s ljubavlju najiskrenije zahvaljujem!

✠ Bože Radoš
varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa

Okružnica đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića za pomoć stradalima u Turskoj i Siriji

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić uputio je 9. veljače 2023. svim svećenicima, ustanovama posvećenoga života i svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije okružnicu kojom potiče na pomoć stradalima u potresu u Turskoj i Siriji. Okružnicu donosimo u cijelosti:

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice i dragi vjernici!

Snažan potres pogodio je prije dva dana područje Turske i Sirije. Svakodnevno gledamo katastrofalne posljedice potresa i slušamo izvješća o brojevima ljudskih žrtava te porušenih zgrada.

Hrvatski Caritas je napravio tzv. jingle i plakat kojima poziva na uključivanje u pomoć. Jingle je poslan na radijske postaje da ga, ako je moguće, emitiraju „pro bono“, a sav materijal se nalazi i na našoj nadbiskupijskoj web stranici.

Ovime molimo sve svećenike da animiraju i potaknu vjernike u župama te sve ljude dobre volje da se uključe u pružanje pomoći na sljedeći način:

 • da se u nedjelju 12. i 19. veljače 2023. na svim misama u molitvi vjernika moli za poginule i pogođene stradanjima u potresu na području Turske i Sirije;
 • da se u župnim obavijestima u nedjelju 12. veljače najavi prikupljanje novčanih sredstava za pomoć žrtvama potresa u Turskoj i Siriji na kraju svih svetih misa u nedjelju, 19. veljače 2023.;
 • da se u nedjelju 19. veljače na kraju svih sv. misa organizira prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga vjernika. Prikupljena novčana sredstva svaki župnik treba uplatiti na blagajni Ekonomata Đakovačko-osječke nadbiskupije najkasnije do 25. veljače 2023.;
 • da se, ukoliko mogu, i poslije 25. veljače uključe u akciju Hrvatskoga Caritasa uplatom sredstava na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb. Račun glasi: HR0723400091511220139. Napominjemo da svaki paralelan sustav prikupljanja javnim pozivom na „neodobrene“ račune prijeti osobnom prekršajnom odgovornošću te odgovornošću pravne osobe;
 • da se priključe Akciji Hrvatskoga Caritasa pozivom na donacijski telefon 0609010 (cijena poziva je 0,83 € po pozivu, PDV uključen);
 • Hrvatski Caritas će prikupljena sredstva, u koordinaciji s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis, poslati Caritasu u Turskoj i Siriji.

O eventualnom prikupljanju i slanju prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i drugih artikala izvijestit ćemo Vas naknadno, u suradnji s Hrvatskim Caritasom.

Sve molimo da se u skladu sa svojim mogućnostima uključite u navedenu akciju te da svakodnevno u svoje zajedničke i osobne molitve uključite sve poginule i pogođene osobe.

Dodatak:

Hrvatski biskupi su odlučili odvojiti 100.000,00 € za stradale u potresu. Hrvatski Caritas je do sad uz vašu pomoć prikupio 15.000,00 € na namjenskom računu i 19.5000  poziva dodatno na donacijski telefon. U petak, 10. veljače kreću 2 šlepera hrane prema Caritasu u Adani, Turska. Financije idu preko Libanona prema Siriji i polovica iznosa prema Turskom Caritasu u Anatoliji.

Humanitarna aktivnost Studentskog zbora Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

OSIJEK (TU) – Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. Drago Tukara primio je u četvrtak, 9. veljače 2023. doc. dr. sc. Tatjanu Ileš, prodekanicu za razvoj održivosti u umjetnosti i kulturi Akademije za umjetnost u Osijeku i Josipa Pratnemera, studenta i predsjednika Studentskog zbora. Studenti i djelatnici Akademije za umjetnost u Osijeku pokrenuli su u razdoblju od 13. prosinca do 31. siječnja  prikupljanje financijskih sredstva za korisnike Caritasova Centra za prihvat beskućnika u Osijeku. Akcija, o kojoj su doc. dr. sc. T. Ileš i J. Pratnemer prethodno razgovarali s doc. dr. Tukarom, provedena je u prostorima knjižnice Akademije, a održana je u sklopu Caritasovog projekta „Veliko srce za male ljude“ koji se provodi tijekom došašća.

Pri ovom posjetu ravnatelj Tukara primio je sredstava koja su prikupljena u ovoj aktivnosti Akademije, a radi se o iznosu od 266,80 € (2.010,18 kn) te je uime Caritasa i korisnika Centra, kojih je trenutno 13, izrazio zahvalnost na uručenoj donaciji. Tijekom razgovora izražena je bila i želja za obostranom suradnjom u vidu održavanja umjetničkih radionica s korisnicima Centra za prihvat beskućnika. Olivera Balatinac

Pomoć Hrvatskog Caritasa Turskoj i Siriji

ZAGREB (TU) – Hrvatski Caritas će zajedno s mrežnom nad/biskupijskih Caritasa u Republici Hrvatskoj provoditi akciju prikupljanja financijskih sredstava koja će biti upućena stradalima u potresima u Turskoj i Siriji. U akciju se može uključiti pozivom na donacijskih telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura po pozivu, PDV uključen) ili uplatom na IBAN: HR0723400091511220139.

Nakon što se u ponedjeljak 6. veljače 2023. u 4.17 sati ujutro u okrugu Pazarcık u Kahramanmaraşu u jugoistočnoj Turskoj dogodio snažan potres magnitude 7.9 prouzročivši velika razaranja i ljudske žrtve, u Turskoj su najrazornije pogođeni Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman i Malatya. Zračne luke i glavne ceste u jugoistočnom području Anadolije su zatvorene, a većina bolnica neupotrebljiva. Škole i javni prostori zatvoreni su u cijeloj zemlji. U okviru Turskog plana za odgovor na katastrofe proglašena je 4. razina i sve grupe za katastrofe su se okupile u njihovim pokrajinama u AFAD centru Predsjedništva. U 13.34 sati, Orhan Tatar, generalni direktor AFAD-a za smanjenje rizika od potresa, objavio je da je došlo i do drugog potresa magnitude 7,6 u okrugu Elbistan, pokrajina Kahramanmaraş.

Regija Biskupije Anadolija snažno je pogođena potresom. Katedrala u Iskenderunu potpuno je srušena, a Caritasovi uredi i prostori teško su oštećeni. Sirska i pravoslavna Crkva u Iskenderunu također su se srušile, a život je izgubio zaštitar pravoslavne crkve. Caritas Anadolia, u koordinaciji s vlastima, okuplja prognanike na sigurnim i otvorenim prostorima i pokušava podijeliti nužne tople obroke i odjeću. Biskupije Izmira i Istanbula podržavaju i prikupljaju materijale za slanje pomoći regiji Anadolija. Turski Caritas, preko biskupijskih ureda Anadolije, priprema žurnu početnu procjenu potreba na temelju informacija lokalnih vlasti, partnerskih nevladinih organizacija i kontakata na terenu. Turski Caritas je u kontaktu s timom za žurne situacije Caritasa Europa i Caritasa Internationalis, koji će obavijestiti Konfederaciju o daljnjem razvoju događaja.

Potres je izazvao velika razaranja i u sjeverozapadnoj Siriji. Sirijski Caritas priprema brzu i proaktivnu procjenu situacije uz koordinaciju žurnog odgovora u lokalnim uredima. U Alepu su potrebni artikli za pomoć i skloništa za građane čije su kuće srušene, jer je oko 125 kuća osigurano u gradu Hanano, a svi pogođeni građani moraju biti osigurani u nekoliko drugih područja. Što se tiče osoblja Caritasa, neke od njihovih kuća su pogođene. U 27 škola i dvorana nalazi se 5000 prognanika; 45 zgrada se srušilo, a 35 raspuklo. Radi se na osiguranju nužnoga smještaja za stanovnike potresom pogođenog područja.

Hrvatski Caritas koordinirat će s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis svoje aktivnosti usmjeravanja prikupljane novčane pomoći putem mreže Caritasa u Turskoj i Siriji.

“Živimo Caritas uz Nedjelju Caritasa”

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić uputio je pastoralnu uputu svim župama i rektorima javnih redovničkih crkava, vjernicima i ljudima dobre volje u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji povodom ovogodišnje Nedjelje Caritasa. Iz spomenute Upute ističemo:

„Nedjelja Caritasa je akcija koju Hrvatski Caritas tradicionalno organizira na 3. nedjelju Došašća u suradnji s nad/biskupijskim Caritasima. Na taj dan se Crkva i ljudi dobre volje na poseban način nastoje prisjetiti onih koji su u potrebi. Ovime pozivam sve župne urede da se uključe u akciju prikupljanja darova za Caritas. Ovogodišnje geslo je: „Pratit će ih radost i veselje“ (usp. Iz 35,10).“

Kolektu provode sve župne zajednice naše Nadbiskupije prikupljanjem novčanih priloga, a mogu se uključiti i druge ustanove. Preporučujemo župnicima i drugim pastoralnim suradnicima da prema mogućnostima u župnim zajednicama organiziraju prikupljanje i drugih vrsta pomoći za ljude u potrebi. Na zornicama i drugim liturgijskim slavljima župne zajednice neka se posebnim prigodnim propovijedima podsjeti i uputi vjernike na darivanje za potrebne, a na sv. misama u nedjelju, 11. prosinca 2022. neka se pročita Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa. Molimo Vas da župne katehete posvete barem jedan susret temi Caritasa. Svi vjernici i ljudi dobre volje naše Nadbiskupije bit će na prigodan način, putem sredstava javnog priopćavanja, upoznati s Nedjeljom Caritasa.“

Vjernici župa Đakovačko-osječke nadbiskupije već dugi niz godina pokazuju solidarnost i osjetljivost za one koji su u potrebi u svim aktivnostima koje provode župni, nadbiskupijski ili nacionalni Caritasi.

Providonosno je da je jedna od prvih akcija Hrvatskog Caritasa, još u vrijeme Domovinskoga rata, bila Nedjelja Caritasa. Upravo je nedjeljno zajedništvo i okupljanje oko euharistijskog stola župnih zajednica svjedočilo snagu Božje ljubavi prema onima u potrebi, po rukama vjernika koji su molili i radili. Kao što je obitelj temelj svakoga društva, tako je i župni Caritas temelj svakog nad/biskupijskog ili nacionalnog Caritasa. Početak svakog Caritasa, na bilo kojoj razini, nalazi se u Euharistiji. Euharistija, na najbolji način, ocrtava Crkvu u izlasku, Crkvu poslanu u svijet, Crkvu koja ide na periferije društva, te susreće Krista patnika u onima kojima je najpotrebnije. Po tome, Caritas jest Euharistija, a Euharistija jest Caritas. Zato je važno da svake nedjelje, a posebno na Nedjelju Caritasa, okupljeni oko euharistijskog stola, molimo i jačamo pojedince i zajednice u našim mjesnim Crkvama da ih Gospodin nadahne i ohrabri u njihovim karitativnim nastojanjima. Brojni su putovi Božje ljubavi prema našoj braći i sestrama u potrebi. Ovdje donosimo sažeti prikaz na koji način se Božja ljubav očitovala u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije kroz dugi niz godina, koliko formalno postoji (skoro 80 godina!) ima širok spektar djelovanja, odnosno načina na koji nastoji ublažiti siromaštvo ljudi u potrebi. Od tih gotovo 80 godina, 30 godina djeluje Caritasova pučka Kuhinja u Osijeku, 29 godina djeluje Caritasov Centar za dijete u Osijeku, 24 godine djeluje Centar za prihvat beskućnika Osijeku, 9 godina Pučka kuhinja u Slavonskom Brodu, te 7 godina Pučka kuhinja u Vinkovcima s dva mjesta podjele u Vukovaru.

Caritas upravlja od 2008. godine i Nadbiskupijskom Zakladom Dr. Nikola Dogan, te pomaže učenike osnovnih i srednjih škola, studente i doktorande kroz mjesečne novčane pomoći.

U suradnji s Caritasom biskupije Krk, Caritas provodi program ljetovanja za obitelji slabijeg imovinskog statusa i brojnijom djecom. Trenutno najviše redovitih korisnika imaju u Pučkim kuhinjama. Ukupno imaju oko 450 korisnika.

Osim redovitih korisnika koji primaju organiziranu pomoć preko Caritasovih ustanova, Caritas pruža i pojedinačne pomoći na području cijele Nadbiskupije. Pružena pomoć se uglavnom odnosi na: popravak kuća, sanaciju stambenog prostora, kupovinu lijekova, autobusnih karata, medicinskih pomagala, paketa namirnica, higijenskih potrepština, odjeće, pomoć u školovanju itd.

Uz redovite aktivnosti, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s drugim nad/biskupijskim Caritasima i Hrvatskim Caritasom se uključuje u tzv. hitne projekte: humanitarna pomoć u vrijeme Domovinskog rata, poslijeratna obnova, pomoć stanovništvu stradalom u poplavama, pomoć migrantima, pomoć stradalima u potresima, pomoć izbjeglom stanovništvu iz Ukrajine i dr.

 

Sastanak o suradnji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Vukovarsko-srijemske županije

U Caritasovoj pučkoj kuhinji u Vinkovcima, održan je sastanak predstavnika Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije na čelu s privremenom pročelnicom Magdalenom Parat i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije na čelu s ravnateljem dr.sc. Dragom Tukara. Uz pročelnicu i ravnatelja sudjelovali su i viši stručni suradnici za poljoprivredu i ruralni razvoj u Upravnom odjelu za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đukić i Mijo Šajtoš te voditeljica Caritasove pučke kuhinje u Vinkovcima Renata Keškić kao i pomoćnik ravnatelja Caritasa Mišo Lukačević.

Na sastanku  se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji ovih dviju ustanova. Prije svega, u pogledu zbrinjavanja koka nesilica iz slobodnog uzgoja prema obiteljima u potrebi na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Caritas i Županija animirale su župnike i njihove suradnike za pronalaženje obitelji kojima bi dobro došla ovakva pomoć. Svi dionici procesa ove pomoći, a posebno korisnici, izrazili su svoje zadovoljstvo i zahvalnost.

Do sada je donacijama koka nesilica obuhvaćeno 269 obitelji iz 7 župa s područja Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Obiteljima su donirane ukupno 4.344 koke nesilice, a vrijeme provedbe aktivnosti je trajalo od studenoga 2020. do lipnja 2022. godine.

Također je spomenuta suradnja Caritasa i Vukovarsko-srijemske županije, koja preko Agro-klastera u proteklom razdoblju pomogla rad Caritasove pučke kuhinje u Vinkovcima kroz donacije namirnica za pripremu obroka za korisnike u Vinkovcima i Vukovaru.

Sudionici sastanka izrazili su spremnost na daljnju suradnju i u slijedećoj godini.

Proslava blagdana sv. Nikole s ukrajinskim obiteljima

OSIJEK (TU) – U sklopu projekta „Žurna pomoć izbjeglicama iz Ukrajine u RH“ koji se provodi u suradnji Hrvatskog Caritasa i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a financira ga Catholic Relief Services (CRS) u Caritasovu centru za dijete u Osijeku organizirana je u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine tradicionalna proslava blagdana sv. Nikole – ali ovoga puta u zajedništvu s ukrajinskim obiteljima.

Scenski prikaz uz prigodne pjesme

U Centru za dijete okupile su se obitelji iz Osijeka koje Centar redovito pomaže, a uz njih i oko 50 ukrajinskih obitelji s djecom koja su smještena na području Osijeka. Uslijedio je prigodan program koji su izvela djeca – i Osječani i Ukrajinci. Uz pomoć i prijevod sestre bazilijanke Anastasije Pitka prisutnoj djeci u scenskom prikazu predstavili su se arkanđeli – Mihael, Gabrijel i Rafael te su ih pitali znaju li tko uskoro dolazi u Centar i što će im donijeti. Djeca su radosno odgovarala, a arkanđeli su sv. Nikoli zapjevali ukrajinsku pjesmu. Priključilo im se i dvoje ukrajinske djece u tradicionalnoj narodnoj nošnji, koja su otpjevali koljadu. Prisutnima se zatim, uz prijevod s. Anastazije obratio ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, preč. dr. Drago Tukara.

„Hvala Hrvatska!“

„Raduje me, drage majke, roditelji i djeco, što mogu večeras biti s zajedno s vama čekajući sv. Nikolu. Vi ste došli u Hrvatsku, u Osijek. Ukrajina je velika zemlja, Hrvatska je tako mala zemlja, a ovo je kutak – Centar za dijete – koji sam večeras nazvao Kutak za vaš teški trenutak. No, nećemo večeras o tuzi i žalosti, već o radosti i dobroti“, rekao je ravnatelj Caritasa i zahvalio svim dobročiniteljima koji pomažu Caritasu kako bi se moglo pomoći potrebitima. Zatim je zahvalu uputio i djelatnicama Caritasa – napose Ivanki Domazet i suradnicama Miri Vego, Ljiljani Vetengl, Katarini Burek i volonterki Eni Kovaček, koje se svakog četvrtka druže s ukrajinskim obiteljima na prigodnim radionicama. Zahvala je upućena i sestrama bazilijankama te svima koji su na bilo koji način pridonijeli programu proslave blagdana sv. Nikole – znaka ljubavi i dobrote. „Hvala vam što ste došli, draga djeco budite radosni! Živi i zdravi bili!“, poručio je ravnatelj Tukara, na što su prisutne ukrajinske obitelji uzvratile povicima: „Hvala Hrvatska!“ Zahvalu za svu brigu i nastojanja, s. Anastazija uputila je ravnatelju Tukari, darujući mu ikonu Presvete Trojice te napominjući da je u Ukrajini ikona najvrijedniji dar koji se može darovati, a prigodan dar dobila je i djelatnica I. Domazet.

Uslijedio je nastup Pjevačke skupine „Šokice“ iz udruge Šokačka grana, a potom je, uz pratnju ministranata koji su nosili darove, „došao sv. Nikola“ radosno pozdravljajući djecu i opisujući kako je „prevalio dalek put“ da bi stigao do njih i darivao ih. Svi mališani primili su darove iz ruku sv. Nikole te su ga zahvalno i s osmjehom promatrali.

Sv. Nikola dolazi i u inozemstvo

Ukrajinka Bohdana Sorovishchak iz mjesta Zalasija, Ternopoljska oblast u Osijek je došla u ožujku s dvije kćeri – Sofijom i Anom. Smještena je u samostan sestara bazilijanki, što joj je jako drago i puno joj znači. S obzirom da je među svojim ukrajinskim sestrama skoro ni ne osjeća da je u tuđini. Zadovoljna je i zahvalna na svoj pomoći. Rekla je da se djeca jako raduju sv. Nikoli jer su mislila kako on dolazi samo u Ukrajini i da sada kada su u inozmestvu neće doći.

Mirela Vakoš ima četvero djece i odnedavno je korisnik Caritasova Centra za dijete. Zahvalna je na pomoći, kao i na organizaciji proslave blagdana sv. Nikole te je rekla da dolazak sv. Nikole djeci jako puno znači. Raduju se predstavi i darovima zajedno s roditeljima, posebno jer se sv. Nikolu više ne može tako često vidjeti kao što je to prije bilo moguće.

M. Kuveždanin

Projekt: “Veliko srce za male ljude”

Trajni projekt „Veliko srce za male ljude“, provodi se u vrijeme Došašća na području Osječkog istočnog, Osječkog zapadnog, Čepinskog, Slavonskobrodskog, Garčinskog, Sibinjskog, Velikokopaničkog, Vinkovačkog, Vukovarskog i Otočkog dekanata. Želja nam je kroz projekt prikupiti živežne namirnice, higijenska te novčana sredstva kojima bismo osigurali topli obrok i bolji život korisnicima Caritasovih Pučkih kuhinja Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, kao i korisnicima Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijeku.

Za uplatu financijskih sredstava jedinstveni je račun:

Privredna banka Zagreb              IBAN: HR6123400091110046082

 Uplatitelj se pozivom na broj i opisom plaćanja odlučuje kome će donirati sredstva:

 1. Model: HR00
  S pozivom na broj: 31000-1-02
  Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Caritasovu pučku kuhinju-Osijek

 2. Model: HR00
  S pozivom na broj: 35000-1-02
  Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Caritasovu pučku kuhinju-Slavonski Brod

 3. Model: HR00
  S pozivom na broj: 32100-1-02
  Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Caritasovu pučku kuhinju-Vinkovci

 4. Model: HR00
  S pozivom na broj: 32000-1-02
  Opis plaćanja: donacija za „Veliko srce za male ljude“ za Caritasovu pučku kuhinju- Vukovar

Apeliramo da donirane namirnice budu trajne i tvornički zapakirane, te da svoj dolazak najavite:

 1. Kuharici Caritasove pučke kuhinje-Osijek, gđi. Kseniji Miličević, na telefon 031/503-040 ili mobitel: 098/605-330, od ponedjeljka do petka, od 6,00 do 14,00 sati, na adresi Matije Gupca 10 u Osijeku
 2. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Slavonski Brod, gđi. Svjetlani Živković, na telefon 035/442-111 ili mobitel 099/270-7447, od ponedjeljka do petka, od 7,00 do 15,00 sati, na adresi Petra Preradovića 1, Slavonski Brod
 3. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Vinkovci, gđi. Renati Keškić, na telefon 032/369-880 ili mobitel 099/270-7449, od ponedjeljka do petka, od 7,00 do 15,00 sati, na adresi Zvonarska 60, Vinkovci

Svim župama i donatorima koji su do sada podržali projekt zahvaljujemo, a pozivamo i ostale da ga podrže uz Poruku Pape Franje za 6. Svjetski dan siromaha (13. studenoga 2022.) :

                          „ISUS KRIST RADI VAS POSTA SIROMAŠAN“ (usp. 2 Kor 8,9)

Tradicionalni nacionalni humanitarni program Hrvatskog Caritasa “Za 1000 radosti” – “Govori dobrim”

Tradicionalni nacionalni program Hrvatskog Caritasa ˝Za 1000 radosti˝ u svoje središte postavlja  dobro. Zapravo, željeli bismo zajedno učiti kako  ˝govoriti dobrim!˝,  odgovorno se služeći dobrim gestama, dobrim inicijativama, nakanama, dobrim djelima šireći pritom pozitivne vibracije i potičući druge na socijalnu osjetljivost, suodgovornost i djelatnu ljubav.

Želimo sve nas  potaknuti da se, usprkos brojnim negativnostima, medijskom crnilu, rastu cijena, nesigurnosti, kriminalu i ratnim prijetnjama – na koje kao pojedinci teško ili ograničeno možemo utjecati – usredotočimo na ono što je u našoj moći: dobrim ispuniti prostor oko sebe, odnose s ljudima, vrijeme kojim raspolažemo. Ono što nam nitko ne može oduzeti. Stoga je slogan koji ćemo programu promicati: „Govori dobrim!“

Želite li darovati novčani prilog za pomoć siromašnim obiteljima KLIKNITE OVDJE!

Započet prije dvadeset godina kao predbožićana akcija, „Za 1000 radosti“ prerastao je u cjelogodišnji program kojim nastojimo u društvu razviti socijalnu osjetljivost, solidarnost i uzajamnost te ujedno prikupiti konkretnu pomoć za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj koje teško preživljavaju boreći se s bolesti, nezaposlenosti i siromaštvom. Istodobno želimo progustiti mreže dobra u društvu kako bismo zajedno mogli činiti više i – zašto ne – mijenjati svijet nabolje – na tragu Onoga koji je prošao zemljom čineći dobro.

Od samog početka Hrvatski si je Caritas postavio cilj: želimo biti poticatelji, usmjeravatelji, svojevrsni skretničari dobra/dobara, konkretne pomoći koja će od onih koji imaju i mogu strujati prema onima koji nemaju i ne mogu. Tisućama obitelji tijekom godina pomoć koju su hrvatski građani, tvrtke, ustanove, udruge, djeca, mladi, umirovljenici, obrtnici, studenti i svi drugi darivali postala je poruka vjere u budućnost i dokaz nezaslužene ljubavi, otkriće zajedništva. U mnogo smo se slučajeva uvjerili kako čuda postaju zbilja kad čovjek u svojoj nevolji bude prepoznat a njegova žurna potreba zadovoljena.

Želite li darovati novčani prilog za pomoć siromašnim obiteljima KLIKNITE OVDJE!

Kako i kome šaljemo poruku?

Djeca i mladi u osnovnim i srednjim školama

Program se obraća svim sastavnicama hrvatskog društva i doseže veliku većinu naših stanovnika, ponajprije putem promotivnih materijala i 460.000 prigodnih kartica koje će uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja doći u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, pa odatle i u više stotina tisuća obitelji. Ove smo godine za škole pripremili za svakog učenika i učenicu DOBRe kartICE – dobrice, oblikom posve nalik bankovnim karticama, kojima u našim obiteljima svoje novčane resurse koristimo za potrebe i dobrobit najbližih: članova obitelji, rođaka, prijatelja. Dobrice su tu da nas podsjete i potaknu da, raspolažući svojim dobrima za svoje potrebe, ne zaboravimo na one koji se danas oko nas bore protiv najopasnijeg protivnika – siromaštva. Četiri srednjoškolska vizuala upozoravaju na pokazatelje siromaštva u našem društvu, a 6 vizuala na karticama za osnovne škole nude konkretne primjere govora dobrim u svakodnevnim situacijama. I jednima i drugima pozivamo i potičemo djecu i mlade – ali i njihove roditelje i obitelji – da darivanjem zahvate i oplemene svaki odnos s bližnjima, darujući pomoć, novac, podršku, objed, solidarnost, ali i ohrabrenje, prijateljstvo, igru, pažnju. Neka sve nas kartice potaknu da i mi postanemo dobrice.

Želite li darovati novčani prilog za pomoć siromašnim obiteljima KLIKNITE OVDJE!

Pojedinci i korporativni darovatelji

Na uključenje u ovaj program tijekom studenoga i prosinca ciljano personaliziranim dopisima pozivamo i desetak tisuća poslovnih subjekata, ali i sve druge –  i to cijele godine – kao i sve  dobrohotne, socijalno osjetljive pojedince, udruge, tvrtke, jedinice lokalne uprave i samouprave, medijske kuće, zaposlene i nezaposlene, djecu i mlade i umirovljenike. Prikupljamo novčane darove, proizvode i usluge. Svaki će dar nekoga obradovati.

Donacijski telefon

Najjednostavnije  sredstvo koje omogućuje uključenje i potporu korisnicima programa „Za 1000 radosti“  – „Govori dobrim!“ je donacijski telefon. Već samo jednim pozivom (uz cijenu od 6,25 kn, 0,83 eura; PDV uključen) u desetak sekundi iz udobnosti doma, tramvajske gužve, tijekom lagane šetnje ili potaknuti slučajnim pogledom, razgovorom ili samo podsjećanjem na zaboravljen susret –  učinit ćemo bar nešto. A ako se nasamo po jedan poziv odluči nekoliko tisuća ljudi ili više, koliko li se tu mogućnosti za dobre promjene dramatičnih životnih situacija naših sugrađana otvara…!

Želite li darovati novčani prilog za pomoć siromašnim obiteljima KLIKNITE OVDJE!

Mediji, promocija,

Svi materijali dostupni su i u gotovo 1500 župa a u Hrvatskoj te u svih 17 nad/biskupijskih caritasa, u zajedništvu s kojima se program provodi. 30.000 kartica dodatno će doći uz „Večernji list“ do njegovih čitatelja, a 15.000 nastolnika/šatora putem „24sata“ do njihovih pretplatnika. Putnike u javnom gradskom prijevozu te korisnike taksija nastojat ćemo uz pomoć nad/biskupijskih caritasa u hrvatskim gradovima dosegnuti porukama na prigodnim privjesnicama. Uz to, emitirat će se pro bono radijski jingleovi i video-spotovi na radijskim i televizijskim postajama koje za to budu otvorene, objavljivati oglasi u tiskanim medijima i banneri na portalima.

Društvene mreže

Društvene mreže omogućile su svima da postanu: pisac, glumica, liječnik, savjetnica, umjetnik, terapeut. Svi imamo svoje prijatelje, pratitelje, simpatizere. Svatko ima stanovit utjecaj, svatko je na svoj način i do neke mjere influencer. Zašto svoje društvene mreže ne bismo bar u ovo predbožićno vrijeme stavili u službu dobra? Svatko može nekoga ohrabriti, potaknuti, odvažiti se i založiti se za one koji se za sebe i dostojanstven život svoje obitelji ne mogu sami izboriti.

Želite li darovati novčani prilog za pomoć siromašnim obiteljima KLIKNITE OVDJE!

Svjetsko nogometno prvenstvo

Volimo Hrvatsku i navijamo za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. U narednom vremenu živo ćemo pratiti igre naše reprezentacije. Gledati i strepiti, nadati se i – vjerujemo – veseliti. Važno nam je i voljeli bismo da nam reprezentacija igra dobro i plasira se što bolje. U programu „Za 1000 radosti“ stavljamo pred sve nas izazov: zašto ne bismo u adventskom razdoblju odlučili da ćemo za svaki gol ili bod koji reprezentacija osvoji jednom nazvati donacijski telefon, za svaku pobjedu ili prijelaz u dalji stupanj natjecanja uplatiti prigodan novčani dar kojim pomažemo onima kojima nije ni do sporta ni do zabave jer svakodnevno igraju presudne i teške životne utakmice protiv najopasnijeg protivnika – siromaštva? Hoćemo li ga prihvatiti? Neka se naša radost prelije na one koji osjećaju da za radost u životu imaju malo razloga!

U ugostiteljske objekte: kafiće, restorane, slastičarnice ovih ćemo tjedana nastojati u dogovoru s njihovim vlasnicima staviti poticajne nastolnike da nas podsjete da se usred radosti i ponosa zbog dobre igre i rezultata naših nogometaša prisjetimo i učinimo nešto dobro za naše bližnje koji trebaju našu pomoć. Umjesto – ili uz – čašćenje prijatelja zbog dobrog rezultata, neće nam biti teško počastiti i naše poznate ili nepoznate sugrađane u teškoći.

Želite li darovati novčani prilog za pomoć siromašnim obiteljima KLIKNITE OVDJE!

Kome pomažemo?

Sva prikupljena novčana i materijalna sredstva, kao i usluge, Hrvatski Caritas putem nad/biskupijskih caritasa, a temeljem uvida u potrebe obitelji mreže župnih caritasa,  usmjerava obiteljima koje se ne mogu same nositi sa svojim teškoćama, oskudicom, gubitkom ili nemogućnosti zaposlenja, bolesti, smrti u obitelji, dugovima, malim i nedostatnim prihodima, gladi, posljedicama nesreća, stambenim uvjetima nedostojnim čovjeka, gladi, siromaštvom i socijalnom isključenosti. To su naši korisnici, ljudi kojima pomažemo i kojima zajedno s darovateljima šaljemo konkretnu pomoć ali i poruku ohrabrenja i nade.

Partneri programa

Program „Za 1000 radosti“ Hrvatski Caritas provodi u zajedništvu s cijelom Caritasovom mrežom u Hrvatskoj, nad/biskupijskim i župnim caritasima, koji uz svoje nad/biskupijske projekte i akcije te trajne oblike pomoći aktivno u raznim aspektima promiču i zajednički program na dobrobit svojih korisnika, kojima je sva prikupljena pomoć namijenjena.

Na svoj su način partneri programa i svi oni koji se djelatno promiču, radosno daruju i samozatajno podupiru ciljeve programa „Za 1000 radosti“ kako fizičke tako i pravne osobe.

Želite li darovati novčani prilog za pomoć siromašnim obiteljima KLIKNITE OVDJE!

Trajanje i tijek provedbe

Program „Za 1000radosti“ cjelogodišnji je program koji ćemo u idućih 12 mjeseci – uz razdoblja  većeg ili manjeg intenziteta ili vidljivosti – provoditi uz slogan „Govori dobrim!“. I račun  programa IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 07-22 kod PBZ-a za novčane uplate i donacijski telefon 060 9010 kao i naš telefon za dogovor o drugim vidovima darivanja i suradnje 015635045/6, službena adresa caritas.croatia@caritas.hr  kao i adresa programa 1000radosti@caritas.hr  trajno su otvoreni za sve dobrohotne velikodušne darovatelje.

U četvrtak 17. studenoga u 10.30 u prostoru Etnografskog muzeja u Zagrebu – gdje je upravo u tijeku zanimljiva i poticajna izložba „Lica gladi“ – održavamo najavnu konferenciju za medije na kojoj ćemo predstaviti najvažnije elemente programa „Za 1000 radosti“ – „Govori dobrim!“

Kao i svake godine uoči Božića, ove godine 17. prosinca, na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića planiramo održati središnji promotivno-humanitarni događaj uz prigodan program, goste-podupiratelje, brojne volontere i humanitarnu prodaju božićnih drvaca u tegli, dar „Hrvatskih šuma“, te široku medijsku pokrivenost. To je prigoda za čineći nešto dobro za sebe i svoje najdraže – nabavljajući božićno drvce u tegli –  Zagrepčani i Zagrepčanke učine i nešto dobro za drage. Prihod od humanitarne prodaje darovanih drvaca uključuje se u sredstva za pomoć najsiromašnijim obiteljima.