Arhive kategorije: Vijesti

Vijesti

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

ZAGREB (TU) – Crkva u Republici Hrvatskoj akcijom „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, koja je povjerena Hrvatskom Caritasu, od 2007. god. na solidarnost potiče opću i vjerničku javnost u Republici Hrvatskoj uz molitvenu i materijalnu potporu najpotrebnijima u Bosni i Hercegovini. Ove godine Tjedan solidarnosti, 1. – 7. ožujka 2021., odvijat će se pod geslom „POST BOGU MIO – Ne kriti se od onoga tko je tvoje krvi“. Tim povodom predsjednik Hrvatskoga Caritasa, varaždinski biskup Bože Radoš uputio je poruku koju prenosimo u cijelosti.

POST BOGU MIO – Ne kriti se od onoga tko je tvoje krvi

Post Bogu mio:
Podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi. Tad će sinut’ poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti (Iz 58, 7 – 8a).

Draga braćo i sestre! Postom započinjemo korizmeni hod, vrijeme u kojem Crkva, svaki kršćanin, obnavlja svoje krsno opredjeljenje za Isusa Krista kako bi svoj život i pripadnost Njemu učvrstio molitvom, postom i bratskom ljubavlju. Korizma je vrijeme u kojem smo pozvani na obraćenje – vraćanje u okrilje Božje ljubavi i dijeljenje te ljubavi s braćom i sestrama. Ovogodišnji Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koji petnaestu godinu zaredom provodi Hrvatski Caritas, poziv je svim vjernicima u Hrvatskoj da primljene darove Božje ljubavi podijele s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini.

Pokorničko djelo korizmene pobožnosti čin je naše poniznosti pred Bogom. Odricanje od hrane i suzbijanje loših navika nalaze svoj smisao u otvaranju Bogu i čovjeku. Kršćanski post poduprt je molitvom, produbljuje odnos s Bogom i pretače se u iskreno suosjećanje i solidarnu ljubav, kako bi drugi doživjeli ljepotu života s Njime. Post donosi ozdravljenje čitava čovjeka – i njegove tjelesne zbilje i njegove duše i duha. Plod posta je ozdravljanje pojedinca i društva.

Društvo se postom liječi, poručuje prorok Izaija. „Podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onoga koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi“ (Iz 58, 7). Poziva na dijeljenje istoga kruha. Dijeleći kruh s gladnim, postajemo dio njegovog svijeta. Beskućnik je potreban primjerena smještaja, no vrjednije je primiti ga kao brata – lijepom riječju, gestom ohrabrenja i dušom koja prihvaća i ljubi. Odijevajući gola, vraćamo mu dostojanstvo, dajemo sigurnost, pokazujemo ljudsko lice, poručujemo da je vrijedan i uključujemo ga u svoj život i život zajednice.

Plod posta je autentična ljubav prema onome koji je „iste krvi“. Ista krv čini obitelj, nosi zajedničku povijest i baštinu, dijeli radosti i trpljenja. S našom kršćanskom braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini povezuje nas krv – Krv Krista, nevina i ne okaljana Jaganjca (usp. 1 Pt 1, 19) koji je, prolivši Krv, otkupio čovječanstvo i pokrenuo krvotok nove Božje obitelji – Crkve. Pijući na Vrelu besmrtnosti, hraneći se na Gozbi ljubavi, učvršćujemo svoju povezanost s Kristom, a po Njemu s braćom i sestrama. Ista nas je Krv oprala i međusobno veže jedne s drugima. Krv, koja se razlila s križa, ozdravlja nas i pokreće krvotok solidarnosti prema darovanoj braći i sestrama, štoviše, prema svakom čovjeku.

Braćo i sestre u Kristu! Tjednom solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini želimo se podsjetiti na duhovnu povezanost s braćom i sestrama u zajedništvu Kristove Krvi (usp. 1 Kor 10, 16). Tijekom povijesti mnogo se svježe krvi prelilo preko granica naših domovina Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mnoge su obitelji izgradile svoje ognjište u Hrvatskoj; brojni su svećenici, redovnici i redovnice iznikli u Bosni i Hercegovini poslani služiti u Hrvatskoj. I sada s druge strane granice teče svježa krv izražavajući kršćansko zajedništvo i svjedočeći vjeru, djelotvornu ljubavlju (usp. Gal 5, 6). S divljenjem i zahvalnošću promatramo kako Sarajevo, Mostar i Banja Luka sa svojim biskupijama povijaju rane obiteljima u Petrinji, Sisku, Glini i drugim mjestima pogođenima potresom.

Svježa krv, dok ulazi u krvotok, liječi; kako one koji je primaju, tako i one koji je daruju. Kršćanska ljubav prepoznaje se u otkidanju od sebe i darivanju drugome. Kristov učenik, otkupljen predragocjenom cijenom, u drugome vidi potrebnijega i ne usteže se podijeliti s drugim kruh, krov, odjeću – srce.

Draga braćo i sestre! Pripadnici smo jednoga hrvatskog naroda, no još nas snažnije povezuje pripadnost Crkvi – Božjem narodu. Kristova Krv nije uzalud prolivena – odricanje u korist drugoga uvijek je plodno. Pozivam vas da u svojemu korizmenom hodu molitvom, postom i konkretnim djelima ljubavi obnovimo vezu s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini; tada će poput zore sinuti naša svjetlost i zdravlje Crkve i društva će cvasti (usp. Iz 58, 8a).

✠ Bože Radoš
varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa

U prilogu:

Tjedan solidarnosti 2021. – Molitva vjernika
PLAKAT

Početak projekta: “Dječja košarica” – Uskrs 2021. god.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u vrijeme Korizme nastavlja s već tradicionalnim projektom „Dječja košarica” – Uskrs 2021., sa svrhom prikupljanja potrepština za djecu: dječju  hranu, pelene, vlažne namirnice, šampone i sl.

Sve što se prikupi podijelit će se obiteljima slabijeg imovnog stanja s područja grada Osijeka i okolice, korisnicima Caritasovog Centra za majku i dijete-Osijek.

Apeliramo da zbog trenutne epidemiološke situacije svoj dolazak u Caritasov Centar za majku i dijete, Matije Gupca 47a u Osijeku, ponedjeljkom i četvrtkom od 8,00 do 15,00 sati, najavite gosp. Stevi Ručeviću na telefon 031/501-035 ili mobitel 095/911 9116.

Ukoliko se odlučite donirati novčana sredstva, možete to učiniti uplatom na račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije:

IBAN: HR6123400091110046082
opis plaćanja: Donacija za Dječju košaricu

ili

osobnom uplatom u blagajnu Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, J. J. Strossmayera 58 u Osijeku, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8,00 do 16,00 sati.

 Olivera Balatinac

Početak projekta: “Blaženije je davati nego primati” – 2021. god.

Trajni projekt „Blaženije je davati nego primati“, provodi se u vrijeme korizme na području Osječkog istočnog, Osječkog zapadnog, Čepinskog, Slavonskobrodskog, Garčinskog, Sibinjskog, Velikokopaničkog, Vinkovačkog, Vukovarskog i Otočkog dekanata. Želja nam je kroz projekt prikupiti živežne namirnice, higijenska te novčana sredstva kojima bismo osigurali topli obrok i bolji život korisnicima Caritasovih Pučkih kuhinja Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, kao i korisnicima Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijeku.

Za uplatu financijskih sredstava jedinstveni je račun:

Privredna banka Zagreb                      IBAN:HR6123400091110046082

 Uplatitelj se pozivom na broj i opisom plaćanja odlučuje kome će donirati sredstva:

 

 1. Model: HR00

S pozivom na broj: 31000-1-01

Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasovu Pučku kuhinju Osijek

 

 1. Model: HR00

S pozivom na broj: 31000-2-01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasov Centar za prihvat beskućnika u Osijeku

 

 1. Model: HR00

S pozivom na broj: 35000-1-01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasovu Pučku kuhinju Slavonski Brod

 

 1. Model: HR00

S pozivom na broj: 32100-1-01
Opis plaćanja: donacija „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasovu Pučku kuhinju Vinkovci

 

 1. Model: HR00

S pozivom na broj: 32000-1-01
Opis plaćanja: donacija za „Blaženije je davati nego primati“ za Caritasovu Pučku kuhinju Vukovar


Apeliramo da zbog trenutne epidemiološke situacije donirane namirnice budu trajne i tvornički zapakirane, te da svoj dolazak najavite:

 1. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Osijek, gđi. Maji Cindrić, na telefon 031/503-040 ili mobitel: 098/573-554, od ponedjeljka do petka, od 6,00 do 14,00 sati, na adresi Matije Gupca 10 u Osijeku
 2. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Slavonski Brod, gđi. Mariji Čikulin, na telefon 035/442-111 ili mobitel 099/270 7447, od ponedjeljka do petka, od 7,00 do 15,00 sati, na adresi Petra Preradovića 1, Slavonski Brod
 3. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Vinkovci, gđi. Renati Keškić, na telefon 032/369-880 ili mobitel 099/270 7449, od ponedjeljka do petka, od 7,00 do 15,00 sati, na adresi Zvonarska 60, Vinkovci

Svim župama i donatorima koji su do sada podržali projekt zahvaljujemo, a pozivamo i ostale da ga podrže uz Poruku Svetog Oca za Korizmu 2021. godine: „Ljubav, koju se živi po uzoru na Krista, u pažnji i suosjećanju prema svakoj osobi, najviši je izraz naše vjere i naše nade.“

Olivera Balatinac

 

 

 

 

 

 

 

 

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, na adresi J.J. Strossmayera 69 u Osijeku, u srijedu 27. siječnja 2021. godine, održana je psihosocijalna radionica na temu „Jačanje samopouzdanja“, kojom smo potaknuli naše korisnike da pozitivno razmišljaju o sebi. Kroz interaktivne aktivnosti, korisnici su usmjerili pažnju na svoje pozitivne osobine i jake strane. Jačanjem samopouzdanja korisnik će lakše ostvariti svoje potencijale i nositi se s izazovima u okruženju.

Radionicu  je vodila socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić, u sklopu programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“, kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Olivera Balatinac

 

 

 

Djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije posjetili Sisačku biskupiju

Djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije predvođeni ravnateljem preč. Dragom Tukarom posjetili su, u ponedjeljak 1. veljače, Sisačku biskupiju.

Na početku gosti su se susreli s ravnateljicom Caritasa Sisačke biskupije Kristinom Radić te su posjetili Caritasov distribucijski Centar u Sisku gdje ih je s radom upoznala koordinatorica s. Smilja Čirko. Nakon toga uputili su se u sjedište Biskupije i tamo se susreli sa sisačkim biskupom Vladom Košićem.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije od prvog dana nakon potresa aktivno se uključio u pomoć stradalima na području Sisačke biskupije te kako je istaknuo ravnatelj Tukara povod je ovog posjeta iskazivanje iskrene blizine i solidarnosti s ljudima ovog kraja kao i kako bi vlastitim očima vidjeli ono što se svakodnevno prikazuje u medijima.  Tukara je i obavijestio biskupa Košića i ravnateljicu Radić o sredstvima koja su na župama Đakovačko-osječke nadbiskupije prikupljene u nedjelju 3. i 10. siječnja te su uplaćena na račun Caritasa i Sisačke biskupije.

Biskup Košić zahvalio je nadbiskupu Hraniću te ravnatelju Caritasa, svećenicima i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije što pomažu stradaloj sisačkoj Crkvi, a iznio je i gostima teško stanje u kojem se Biskupija našla nakon razornog potresa prije mjesec dana.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uputio novčana sredstva za pomoć potresom pogođenoj Sisačkoj biskupiji

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uputio je 29. siječnja 2021. Caritasu Sisačke biskupije prikupljena novčana sredstva za pomoć potresom pogođenim područjima.  Neposredno nakon potresa u Sisačkoj biskupiji nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuro Hranić uputio je 30. prosinca 2020. godine Okružnicu svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije za prikupljanje novčane pomoći za Sisačku biskupiju koja je stradala u potresu. Akcija prikupljanja provedena je nedjelje 3. i 10. siječnja 2021. godine, a prikupljeno je 1.200.500,53 HRK. Osim župa, svoje dobrovoljne novčane priloge preko Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dale su pojedine pravne i fizičke osobe od 98.287,01 HRK, odnosno sveukupno je prikupljeno: 1.298.787,54 HRK.

Treba napomenuti da je Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uplatio 500.000,00 HRK za Sisačku biskupiju kao pomoć za stradale u potresu, pa trenutna novčana pomoć biskupiji Sisak iznosi 1.798.787,54 HRK.

Prema evidenciji koju smo do sada dobili od župa naše Đakovačko-osječke nadbiskupije 1 župa je svoju prikupljenu novčanu pomoć u visini od 26.300,00 HRK poslala direktno na račun Sisačke biskupije ili Caritasa Sisačke biskupije.

U dogovoru s Caritasom biskupije Sisak, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije do sada nije prikupljao materijalna dobra u vidu odjeće, obuće, hrane i drugoga. No, određeni broj župa samoinicijativno je prikupljao materijalnu pomoć i dostavio najpotrebitijima. Prema prikupljenim informacijama župe Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirale su u proteklom razdoblju prikupljanje humanitarne pomoći u naravi, koja je poslana Caritasu ili pojedinim župama Sisačke biskupije.

Blaženije je davati, negoli primati. Zahvaljujemo Bogu što nas je učinio blaženima u darivanju, a ne u primanju”, poručuju iz Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Tiskovni ured

Radionice u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Covid-19 obilježio je 2020. godinu kao glavna tema gotovo svih razgovora. Pandemija je izmijenila živote svih tako i naših korisnika. Zbog virusa i sigurnosnih razloga, u studenom i prosincu 2020. godine održane su samo dvije radionice. Druge su radionice odgođene dok se situacija bar malo ne stabilizira. Održane su zdravstvena radionica – brige o zdravlju i psihosocijalna radionica.

Medicinska sestra Katica Andraši održala je 5. studenog zdravstvenu radionicu – brige o zdravlju te kao i do sada izmjerene su vrijednosti šećera u krvi i krvni tlak, a korisnici su mogli postaviti pitanja i obaviti konzultacije vezane uz svoje trenutno zdravstveno stanje. Tema radionice bila je „ Promjene na koži“, a nastavilo se uz savijete o prevenciji širenja zaraze i osnovama higijene. Sljedeća održana radionica bila je 7. prosinca a održao ju je psihijatar i psihoterapeut dr. med. Božidar Popović. Tema radionice bila je „Nošenje s Covid krizom”. Pričalo se o reakcijama na krizno zbrinjavanje, povjerenju i izlasku iz prihvatilišta, o suživotu.

Cijelu godinu djelatnici i stručni suradnici brinuli su se o emocionalnom, mentalnom, fizičkom i duhovnom blagostanju naših korisnika. Osim toga našli su se kako u mislima tako i u srcima ljudi, a posebno u blagdanskom periodu.

Novu 2021. godinu započeli smo psihosocijalnom radionicom, koja je korisnicima došla kao velika podrška, svjesni situacije prilagodili su se novim životnim uvjetima. Radionica  psihijatra i psihoterapeuta Božidara Popovića održana je 4. siječnja, a fokus radionice je bio na samim korisnicima i njihovom mišljenju. Kao i svi imaju svoje svakodnevne probleme i misli, no njihove misli i želje usmjerene su izlasku ne samo iz dodatno zakomplicirane situacije Covidom već izlasku iz prihvatilišta i osamostaljenju jednog dana.

Radionice su bile održane u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek, u sklopu prve godine trogodišnjeg programa „ Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Korisnici, djelatnici i stručni suradnici suglasni su; da jedva čekaju nastaviti suradnju i u novoj godini u nadajmo se boljim uvjetima za sve.

Iva Sedmak

Pomoć stradaloj Sisačkoj biskupiji – okružnica nadbiskupa Hranića

ĐAKOVO (TU) – Svim svećenicima, ustanovama posvećenoga života i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je 30. prosinca 2020. okružnicu u kojoj poziva i potiče na pomoć u potresu stradaloj Sisačkoj biskupiji. Tekst okružnice prenosimo u cijelosti:

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice i dragi vjernici!

Svi smo potreseni vijestima o jučerašnjem snažnom potresu koji je pogodio područje Sisačke biskupije te vijestima o poginulima i ranjenima, kao i snimcima razornih posljedica potresa na obiteljskim domovima, javnim zgradama i sakralnim objektima.

Zahvaljujem svima koji ste odmah po pristiglim vijestima molitvama i djelima ljubavi izrazili solidarnost sa svim pogođenima, s vjernicima, svećenicima, Bogu posvećenim osobama te sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem. Hvala svima koji ste se javili Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovo te se zanimali i podržali inicijativu da kao Nadbiskupija sa svojim nadbiskupijskim Caritasom, organizirano pomognemo Sisačkoj biskupiji. U ime svih nas izrazio sam biskupu Košiću, njegovu prezbiteriju i vjernicima našu duhovnu blizinu, molitvenu podršku te spremnost na našu materijalnu pomoć. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije poslao je kao oblik neposredne pomoći Sisačkoj biskupiji za stradale u potresu iznos u visini od 500.000,00 HRK.

Na temelju večerašnjeg izvješća predstavnika Hrvatskoga Caritasa i Caritasa Sisačke biskupije koji su obišli velik dio naselja pogođenih potresom i njihove koordinacije s mjerodavnim državnim službama te večerašnje sjednice Stalnoga vijeća, na kojoj su dogovorene mjere neposredne pomoći stanovništvu i župama Sisačke biskupije te su zadaće u izradi prijedloga sustavne i dugoročne pomoći Sisačkoj biskupiji u obnovi obiteljskih domova i crkvenih građevina, sve Vas molim sljedeće:

1. Pozivam Vas na pružanje neposredne pomoći Biskupiji Sisak i Caritasu Sisačke biskupije u egzistencijalnom zbrinjavanju obitelji koje su ostale bez krova nad glavom doniranjem dobrovoljnih novčanih priloga. Molim svećenike da animiraju svoje župljane te da se u svim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije u nedjelju 3. siječnja na svim misama moli za poginule i pogođene stradanjima u potresu na području Sisačke biskupije te da se na kraju svih misnih slavlja te i sljedeće nedjelje (nedjelje 3. i 10. siječnja) organizira prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga vjernika. Svećenike također molimo da potaknu vjernike na darivanje i izvan misnih slavlja sve do 11. siječnja. Prikupljena novčana sredstva svaki župnik treba najkasnije do 15. siječnja uplatiti na račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, J. J. Strossmayera 58, Osijek (IBAN: HR6123400091110046082; Poziv na broj: HR00 44000-1; Opis plaćanja: Pomoć stradalima u potresu u Sisačkoj biskupiji ili na blagajni Ekonomata Đakovačko-osječke nadbiskupije u Đakovu).

2. U ovom trenutku nije potrebno prikupljanje niti slanje prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i odjeće jer su donacijom iz državnih robnih rezervi te već prikupljenim i dopremljenim donacijama zadovoljene sadašnje potrebe. Caritas i župe Sisačke biskupije, ne mogu u ovom trenutku (zbog nedostatka prostora za skladištenje) primati nove donacije navedenih artikala. Ukoliko se ukaže potreba za takvim oblikom pomoći, naknadno ćemo Vas u suradnji s Hrvatskim Caritasom i Caritasom Sisačke biskupije zamoliti da u svojim župama, uz novčanu kolektu, organizirate prikupljanje i druge materijalne pomoći.
3. Pojedini vjernici mogu se samoinicijativno pridružiti prikupljanju novčanih darova i dobrotvornim inicijativama (Hrvatskog Caritasa i drugih dobrotvornih ustanova i organizacija) u prilog stradalom stanovništvu. Ukoliko pojedine župe samoinicijativno prikupljaju pomoć u naravi, ili su to već učinile, pobrinut će se i o dostavljanju prikupljene pomoći na područje pogođeno potresom.
4. Prikupljanjem novčanih sredstava omogućit ćemo kupovinu potrebnog građevinskog materijala u većim količinama za brzo saniranje objekata koji nisu za rušenje i čiju sanaciju je moguće učiniti u kraćem vremenu (npr. letava i crijepa na krovu, šteta nastalih urušavanjem dimnjaka i sl.), a odgađanje bi moglo dovesti do odluke pojedinih obitelji o odlasku na druga područja Hrvatske i/li u inozemstvo.
5. Pojedini vjernici i župe mogu preko Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije svoje raspoložive stambene kapacitete ponuditi za prihvat stanovništva pogođenog potresom.
6. Na razini Hrvatske biskupske konferencije bit će uskoro dogovoren sustav koordinirane pomoći preko Hrvatskog Caritasa kao i pomoći Tajništva HBK te pojedinih biskupija vjernicima i župama Sisačke biskupije na duže staze.

I u ovoj prigodi, dok svetkujemo božićne blagdane, u molitvi na sve vas zazivam „dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga” (Tit 3,4), da vas vodi i krijepi u nadolazećoj 2021. godini.

Pozdrav i blagoslov od Gospodina!

Đuro Hranić, nadbiskup

Hrvatski Caritas pomaže stradalima od potresa u Petrinji, Sisku i okolnim mjestima

Razoran potres koji je danas pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta  odnio je ljudske živote i za sobom ostavio ruševine i strah. U godini koja nas i na samom kraju, i kao pojedince,  i kao društvo u cjelini, stavlja na kušnje, još jednom se nalazimo u situaciji kada je najvažnije pružiti podršku, posvjedočiti solidarnost i konkretno pomoći.

Hrvatski Caritas i u ovoj zahtjevnoj situaciji poziva na djelatnu ljubav i solidarnost sa stradalnicima u Petrinji, Sisku i okolici, zahvaljujući ujedno svima koji su već dosad velikodušno ponudili staviti sebe, svoje smještajne mogućnosti i materijalna dobra na raspolaganje postradalima.

Tijekom sutrašnjeg dana Hrvatski Caritas će iz Interventnog fonda poslati novčanu pomoć za žurno zbrinjavanje i potrebe stradalnika na račun Caritasa Sisačke biskupije. Na raspolaganje biskupijskom Caritasu već su stavljeni kreveti, šator, deke i  vreće za spavanje.

Novčana pomoć putem Hrvatskog Caritasa stradalima na potresom pogođenom području može se uplatiti na:

Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ  (Privredna banka Zagreb);

IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 12-20. Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X.

Donacijski telefon: 0609010 (6,25 kn po pozivu; PDV uključen)

 

 

 

Program “Za 1000 radosti” pod geslom: “Uvijek normalno – ljubav”

ZAGREB (TU) – Uvijek normalno – ljubav! Program „Za 1000 radosti“ 2020/21. Hrvatskog Caritasa obilježavaju potreba i izazov da se u novim životnim okolnostima uvelike uvjetovanima krizom uzrokovanom pandemijom COVID-19 otkrije, posvijesti i naglasi nepromijenjena važnost ljubavi (a onda i djelatne ljubavi – Caritasa) za živote i odnose među pojedincima i unutar zajednice.

Držanje fizičke distance, kao oblik odgovornog ponašanja radi osobne sigurnosti i preventivne zaštite zdravlja drugih, razborit je odgovor na izazove zaraze virusom čiji način širenja i negativne učinke na ljudsko zdravlje tek valja temeljito upoznati i istražiti, pa onda i nastojati spriječiti i primjereno liječiti.

Važno je, međutim, pritom ne podleći strahu i ne dopustiti da neizvjesnost i nepoznatost, pa ni razborita skrb za vlastitu sigurnost i zdravlje i sigurnost, ne zastru naš pogled na druge ljude i njihovu oslonjenost i ovisnost o našoj bliskosti, solidarnosti, ljubavi. Osobito se to odnosi na naše najranjivije sugrađane, naše bližnje, ljude kojima su potrebne naša zauzetost, poduzetnost i pomoć. To su siromašni, bolesni, usamljeni, stari, zanemareni, obespravljeni – ljudi oko kojih se i bez pandemije i previše lako stvori socijalna distanca, te postanu često nepovratno socijalno isključeni.

To su oni ljudi na koje u ovogodišnjoj poruci uz Svjetski dan siromaha papa Franjo  upozorava i potiče: „Pruži svoju ruku siromahu!“ (Sir 7,32)  „Velikodušnost kojom podupiremo slabe, tješimo ožalošćene, ublažavamo patnju i vraćamo dostojanstvo onima kojima je ono oduzeto, uvjet je za ljudski život u punini.“

U središtu poslanja Hrvatskoga Caritasa uvijek su siromašne obitelji koje se sa svojim teškoćama ne mogu nositi same. Radi li se o teškoj i dugotrajnoj bolesti, troškovima liječenja, nezaposlenosti, gubitku hranitelja, dugovima, nepodnošljivim stambenim uvjetima ili naprosto kroničnom siromaštvu i socijalnoj isključenosti – Hrvatski Caritas i mreža Caritasa uz pomoć dobrih ljudi tu je za njih. Oko obitelji samohranih roditelja, višečlanih obitelji, staračkih domaćinstava ili obitelji s prihodima ispod granice siromaštva i bez pandemije se i previše lako, osim fizičke, stvori i teško probojna socijalna distanca.

Ni usred pandemije ne trebamo se – pa i ne smijemo – odreći ljudskih vrijednosti, njegovanja odnosa, dragih ljudi… Rukovanje, druženje, poljupci, zagrljaji, pa i obični kontakti postali su sumnjivi, ograničeni, pa i zabranjen. Fizička i socijalna distanca udaljavaju nas od ljudi i postaju novo normalno.

Ne treba žaliti za onim što privremeno ne možemo ili ne smijemo.

Nismo osuđeni čekati i ništa ne poduzimati.

Ne smijemo prihvatiti  pasivnost, neizvjesnost, strepnju, tjeskobu.

Nismo prisiljeni zatvarati svoja srca prema prijateljima, susjedima, ljudima koji nas trebaju.

Mnogošto, međutim, i smijemo, i možemo učiniti.

Smijemo biti iskreni, odvažni, vjerni, uporni, darežljivi, otvoreni, druželjubivi,

Smijemo biti tolerantni, nesebični, pravedni, uključivi, pomirljivi, poduzetni.

Smijemo puniti prostore među sobom dobrim sadržajima, porukama, dobrim djelima.

Ako virus bolesti prijeti oduzeti nam kontrolu nad našim životima, okrenuti nas sebi i svesti na otoke u oceanu, ako želi mijenjati naše odnose s drugim ljudima, udaljiti nas od sviju, navesti nas da u drugomu gledamo prvenstveno moguću prijetnju i ugrozu – mi ipak možemo konkretnim djelima ljubavi i dobra dosezati bliske i drage ljude ali i one koji trebaju našu pomoć i ovise o njoj.

Tijekom godina Hrvatski je Caritas u programu „Za 1000 radosti“ putem mreže nad/biskupijskih i župnih Caritasa konkretnom pomoći i porukama ohrabrenja i nade, uz potporu pojedinaca, tvrtki, ustanova i udruga, pomogao tisućama obitelji diljem Hrvatske – posve sličnih nekima od ovih:

 • dvije sestre, uzorne i odlične učenice, djeca rastavljenih roditelja s teškom proživljenom obiteljskom situacijom; nasilje u obitelji i alkoholizam…
 • materijalno stanje obitelji izuzetno loše, uvjeti nehigijenski žive u kući bez vode…
 • nedavno umro otac, jedini hranitelj u obitelji, majka je nezaposlena a troje djece osnovnoškolci
 • deseteročlana obitelj, osmero djece, majka na porodiljnom otac ostvario status roditelj odgajatelja.
 • majka preminula, otac skrbi o tri kćeri; mjesečna rata višegodišnjeg kredita za kuću nešto manja od primanja
 • peteročlana obitelj s troje djece, otac nezaposlen, bolestan, prima 800 kn; majka radi na pola radnog vremena; žive u stanu od 30m2…
 • majci dijagnosticirana autoimuna bolest, otac preminuo; srednjoškolka brine o dva maloljetna brata…
 • u saobraćajnoj nesreći smrtno stradao otac  u obitelji s troje djece; majka zaposlena na slabo plaćenom poslu
 • samohrana majka i maloljetni sin žive u kući bez grijanja, tople vode; oskudijevaju hranom, često u mraku…
 • obitelj živi vrlo skromno, roditelji nezaposleni, skupljaju otpad; djeca se školuju do 15. godine a nakon toga i oni skupljaju otpad…

Uime brojnih korisničkih obitelji za koje tijekom godine na različite načine skrbi mreža Caritasa u Hrvatskoj pozivamo Vas da i ove godine poduprete nastojanja Hrvatskog Caritasa kroz  program „Za 1000 radosti“. Od studenoga ove godine u svim sastavnicama hrvatskoga društva vodimo ga s porukom: “Uvijek normalno – ljubav!“. Ona je poziv je da prostore u međusobnim odnosima i komunikaciji s bližnjima zdušno oplemenjujemo porukama i gestama darežljive, požrtvovne, kreativne ljubavi, Caritasa, donoseći pritom istodobno konkretnu pomoć najsiromašnijima.

Program „Za 1000 radosti“ možete poduprijeti:

 • novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa
  IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-20 
 • donacijom proizvoda i/ili usluga 
 • objavljivanjem informacija o Programu “Za 1000 radosti” na mrežnoj stranici, društvenim mrežama i ostalim dogovorenim promotivnim aktivnostima 
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)

Novo normalno je ono što je uvijek normalno, i što ni u kakvim okolnostima ne smijemo zaboraviti ili zanemariti – ljubav!

Materijal za preuzeti:  Plakat-2020