Ljetovanje u Martinšćici na otoku Cresu

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije od 2006. godine surađuje s Caritasom biskupije Krk u provođenju projekta „Ljetovanje u Martinšćici na otoku Cresu“. Radi se o projektu koji se odnosi na siromašne obitelji s više djece s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije koje si ne mogu priuštiti odlazak na ljetovanje. Stoga im je ovom suradnjom omogućeno besplatno ljetovanje u kući koju je Caritas biskupije Krk uredio u tu svrhu. Obnovljena, u neposrednoj blizini mora, župna kuća u Martinščici preuređena je u dva dvosobna apartmana sa svom potrebnom opremom s odvojenim ulazima. Veličina jednog apartmana je 80 m² Svaki apartman ima 7 ležaja, te se 6 pomoćnih nalazi u potkrovlju koje mogu koristiti obitelji iz oba apartmana.

Ravnatelji dekanatskih Caritasa, na osnovu preporuke župnika, Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije dostavljaju podatke o potencijalnoj obitelji za ljetovanje, te se prema slobodnim mjestima rezerviraju dani za boravak obitelji u apartmanu. Svaka obitelj u apartmanu može boraviti najduže 15 dana.

Obitelji koje ljetuju u Martinšćici trebaju ponijeti posteljinu, te prije izlaska iz apartmana ostaviti ga urednim.

Kriteriji za besplatnog korištenje smještaja su:

  1. Obitelj treba biti socijalno ugrožena s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije;
  2. Obitelj treba biti višečlana;
  3. Župnik treba pismeno preporučiti obitelj za besplatno korištenje apartmana, te putem pismene suglasnosti dekanatskog Caritasa, navedeno dostaviti Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije;
  4. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije predloženoj obitelji dostavlja pismenu potvrdu da može biti sudionik ovog projekta.


Do sada je u projektu sudjelovalo oko 50 obitelji.

Martinšćica je malo primorsko mjesto. Broji cc. 120 stanovnika. Od grada Cresa je udaljena 27kn tj. 30 min. vožnje automobilom. Na Cres se dolazi preko otoka Krka, a dalje trajektom od Valbinske na Krku u Mereg – pristanišno trajektno mjesto na Cresu.