Izvršavanje rada za opće dobro na slobodi osuđenika

31. kolovoza 2006. godine Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ministarstvo pravosuđa su sklopili Ugovor o postojanju zajedničkog interesa za izvršavanje rada za opće dobro na slobodi.

Ministarstvo i Caritas sukladno utvrđuju postojanje zajedničkog interesa za izvršavanje kaznenopravne sankcije rada za opće dobro na slobodi kojem je svrha da osuđenike ne isključi iz društva već da uz pomoć i nadzor društvene zajednice, dragovoljno, osobnim postupcima, radom i odnosom prema posljedicama izazvanim počinjenim kaznenim djelom razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja i odgovornosti za štetne posljedice.

Ministarstvo i Caritas suglasno utvrđuju da obavljanje rada za opće dobro u okviru djelatnosti Caritasa, koja je humanitarna, i time postignuta korist za društvenu zajednicu, odgovara općoj svrsi izvršavanja kaznenopravnih sankcija i posebnoj svrsi izvršavanja rada za opće dobro.

Središnji ured Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, je izradio Protokol izvršavanja rada za opće dobro na slobodi za pravne osobe koji opisuje radnje i aktivnosti koje povjerenik odnosno pravna osoba poduzima u svezi izvršavanja navedene sankcije.

U svrhu što kvalitetnije suradnje, Ministarstvo pravosuđa je u 2011. godini otvorilo Probacijski ured u Osijeku, s kojim usko surađujemo i dogovaramo sve detalje vezane uz ovu mjeru.