Arhive kategorije: Najave

Najave događaja

Psihosocijalna radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika

U sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ sufinanciranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 11. prosinca 2017. godine u 16,00 h u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, J. J. Strossmayera 69, održat će se psihosocijalna radionica koju će voditi Ana Jurić, psiholog.

Ivona Ivanović Srnović

Kreativna radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika

U sklopu II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika-kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ u petak 8. prosinca 2017. u 17,00 h u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek, J. J. Strossmayera 69, održat će se kreativna radionica koju će voditi odgojiteljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl. Na radionici će korisnici izrađivati ukrase s motivima Božića. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Sv. Nikola u Centru za dijete-Osijek

Centar za dijete Osijek, poslovna je jedinica Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te smo i u 2017. godini nastavili s aktivnostima u ostvarivanju misije postojanja,  stvaranju boljih i humanijih uvjeta da svako začeto dijete bude rođeno, željeno i voljeno. To smo nastojali i nastojimo činiti kroz ublažavanje materijalne oskudice, ali i pružanje psihosocijalne pomoći kroz savjetovanje i razgovore kako bi kroz informaciju i potporu bili pomoć socijalno osjetljivim obiteljima.

Tradicionalno obilježavanje blagdana Sv. Nikole u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku i podjela prigodnih  darova za djecu, čije su obitelji u socijalnoj potrebi, bit će 06. prosinca 2017. god., srijeda,  s početkom u 17,oo sati, u Centru za dijete u Osijeku, Vukovarska 156.

Tog dana ćemo ugostiti obitelji korisnika materijalne pomoći Caritasovog Centra za dijete u Osijeku, a kostimirani Sv. Nikola zabavljati će i darivati oko stotinjak mališana. Pri organizaciji glazbeno- dramske radionice povodom Sv. Nikole  u Centru svoj doprinos daju i  korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijeku koji za tu prigodu priređuju dramsku predstavu za djecu na temu „Crvene papučice“.

Ovom aktivnosti cilj nam je  pomoći i razveseliti obitelji s područja grada Osijeka u vrijeme oko Božića i unijeti svjetla u  obitelji s malom djecom koji su u materijalnoj oskudici, a takvih je kao što smo i sami svjedoci, sve više.

Ivanka Domazet

Dramsko-glazbena radionica za korisnike Centra za prihvat beskućnika

Započela je druga godina programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ koji se provodi u Centru za prihvat beskućnika Caritasa Osijek, J. J. Strossmayera 69 te se nastavljaju održavati aktivnosti programa. U utorak 5. prosinca 2017. godine u 17h održat će se  dramsko – glazbena radionica koju će voditi odgojiteljica Mira Vego i stručne suradnice. Korisnici Centra za prihvat beskućnika vježbaju predstavu i glazbeni program koji će izvesti u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku 6. prosinca u 17 h povodom obilježavanja blagdana Svetog Nikole.

Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović

Projekt: “Dječja košarica-Božić 2017.”

I ove godine Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u vrijeme Adventa nastavlja s dosadašnjim projektom „Dječja košarica – Božić 2017.“

Zamolili smo sve župnike osječkih dekanata, vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola, donatore, ali i sve ljude dobre volje da se uključe u ovaj projekt. Naša zajednička nakana je ovim putem prikupiti dječje potrepštine, odjeću, obuću, hranu te novčana sredstva za obitelji s malom djecom iz Osijeka i okolice.

Svrha i cilj Caritasovog Centra za dijete je:

Caritasov Centar za dijete Osijek od vremena kada je osnovan (1994. god.) na inicijativu svećenika osječkih dekanata, pa sve do danas, pomaže i prati brojne obitelji savjetovališnim radom, ali i neophodnom materijalnom pomoći. Jedan od zadanih ciljeva mu je ublažiti tešku materijalnu situaciju brojnih obitelji s malom djecom i trudnica. Podjelom materijalne pomoći potpomažemo podizanje kvalitete života socijalno isključenih obitelji s malom djecom i trudnicama osiguranjem osnovnim životnih potrepština za djecu do treće godine života i jednokratnim paketom pomoći za trudnice.

Kontakt osoba  u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije je Ivanka Domazet na broj telefona 031/253-915 ili  broj mobitela 091/5321429.

Sve prikupljeno možete proslijediti u Centar za dijete u Osijeku, Vukovarska 156 od ponedjeljka do petka od 9,oo do 15,oo sati s najavom i u prethodnom dogovoru s gore navedenom kontakt osobom.

Podaci za uplatu novčanih priloga su slijedeći:

CARITAS ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE
CENTAR ZA DIJETE
Vukovarska 156, Osijek
IBAN: HR6123400091110046082
s pozivom na broj: 0612

Uplatu novčanih sredstava isto tako možete uplatiti i na blagajni Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije koja se nalazi u zgradi Vikarijata Osijek, J. J. Strossmayera 58, Osijek, od ponedjeljka do petka od 8,oo do 16,oo sati.

I najskromniji prilog uvelike je pomogao obiteljima s malom djecom.

Prikupljeno će obiteljima biti podijeljeno za Božić 2017. godine.

 

Ivanka Domazet

Nadbiskupijski projekt “Veliko srce za male ljude”-2017.

Trajni projekt „Veliko srce za male ljude“, provodi se na području Osječkog istočnog, Osječkog zapadnog i Čepinskog dekanata od 2003. godine.

Đakovačko-osječka nadbiskupija i Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uvidjeli su potrebu te su i započele sa radom Pučke kuhinje u Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Vukovaru, koje ove godine po treći put sudjeluju u projektu. Svjesni smo da postoji još veći broj osoba koje su u potrebi, te nam je želja kroz projekt prikupiti živežne namirnice, higijenska te novčana sredstva, kojima bismo osigurali topli obrok i bolji život korisnicima Pučkih kuhinja. Kao poticaj ovom projektu neka svima posluže riječi Pape Franje, koje je uputio za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017. godine: „Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo i živimo bit evanđelja. Ne ljubimo riječima, već djelima!“

Zahvaljujemo svima koji su nas svih ovih godina podupirali u našem radu te potičemo ostale da se uključe u naš projekt, a sve na dobrobit naših krajnjih korisnika.

 1. NAČIN PRIKUPLJANJA SREDSTAVA

A) PRIKUPLJANJE NAMIRNICA I HIGIJENSKIH POTREPŠTINA

Župni Caritasi:

 • Lobiranje na vlastitom području
 • Vlastiti prijevoz do Pučke kuhinje

Donatori:

 • Sredstva iz vlastitih resursa
 • Namirnice trebaju biti u proizvođačkom pakiranju
 • Ako je donator pravna osoba uz svaku donaciju treba biti otpremnica
 • Dovoz do Pučke kuhinje, Matije Gupca 10 u Osijeku, radnim danom od 6,00 do 13,00; subota od 6,00 do 11,00, tel. 031/503-040
 • Dovoz do Pučke kuhinje, P. Preradovića 1 u Slavonskom Brodu, radnim danom od 8,00 do 13,00 sati, subota od 8,00 – 11,00 tel. 035/442-111
 • Dovoz do Pučke kuhinje, Zvonarska 60 u Vinkovcima, radnim danom od 7,00 do 14,00, subota od 7,00 do 12,00 sati, tel. 032/369-880B) PRIKUPLJANJE NOVČANIH SREDSTAVA ZA PUČKU KUHINJU I CENTAR ZA PRIHVAT       BESKUĆNIKACARITAS OSIJEKa) Župni Caritasi i donatori
  b) Uplata na žiro račun Caritasa Osijek

Privredna banka Zagreb             IBAN:HR5323400091100158725

Addiko banka                                          IBAN:HR9025000091102039593

Model: HR00

S pozivom na broj: 31000-1-02

Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Pučku kuhinju Osijek


Model: HR00

S pozivom na broj: 31000-2-02

Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Centar za prihvat beskućnika

c) Osobna uplata u blagajnu Caritasa Osijek, Strossmayerova 58 u Osijeku, radnim                        danom od 8,00 do 16,00 sati

C) PRIKUPLJANJE NOVČANIH SREDSTAVA ZA PUČKU KUHINJU SLAVONSKI BROD

a) Župni Caritasi i donatori
b) Uplata na žiro račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

Privredna banka Zagreb             IBAN:HR6123400091110046082

 Model: HR00

S pozivom na broj: 35000-1-02

Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Pučku kuhinju Slavonski Brod

c) Osobna uplata u blagajnu Caritasa Slavonski Brod, P. Preradovića 1 u
Slavonskom Brodu, radnim danom od 8,00 do 13,00 sati, subotom od 8,00 do                              11,00 sati

D) PRIKUPLJANJE NOVČANIH SREDSTAVA ZA PUČKU KUHINJU VINKOVCI I VUKOVAR

a) Župni Caritasi i donatori
b) Uplata na žiro račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

Privredna banka Zagreb                   IBAN:HR6123400091110046082

Model: HR00

S pozivom na broj: 32100-1-02

Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Pučku kuhinju Vinkovci

Model: HR00

S pozivom na broj: 32000-1-02

Opis plaćanja: donacija za „Veliko srce za male ljude“ za Pučku kuhinju Vukova

c) Osobna uplata u blagajnu Caritasa Vinkovci, Zvonarska 60 u Vinkovcima, radnim danom od 7,00 do 14,00 sati, subotom od 7,00 do 12,00 sati

 • Koordinatori projekta za Osječki istočni, Osječki zapadni i Čepinski dekanat; Balatinac Olivera i Cindrić Maja
 • Koordinatori projekta za Slavonskobrodski, Garčinski, Sibinjski i Velikokopanički dekanat; vlč. Kormanjoš Markan i Čikulin Marija
 • Koordinator projekta za Vinkovački i Vukovarski dekanat : Keškić Renatadr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa

 

 

 

Dodjela Odluka korisnicima zaklade “Dr. Nikola Dogan”

ĐAKOVO (TU) – Svečana dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske Zaklade „Dr. Nikola Dogan“ – osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima, održat će se u utorak, 21. studenoga 2017. godine u Svečanoj dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu s početkom u 17 sati.

Nakon molitvenog uvoda uslijedit će uvodni pozdrav upravitelja Zaklade, vlč. Drage Tukare, prigodan govor nadbiskupa đakovačko-osječkog, mons. dr. Đure Hranića. Program će obogatiti Zbor studenata KBF-a Đakovo „Ruah“ iz Đakova pod vodstvom Agate Puhalo.

Nadbiskupijska Zaklada „Dr. Nikola Dogan“ djeluje na području Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. Prvi je svoja sredstva za učenike i studente u potrebi oporukom ostavio prof. dr. sc. Nikola Dogan, generalni vikar tada Đakovačke i Srijemske biskupije, kanonik i prvi dekan KBF-a u Đakovu, po kojemu je Zaklada i dobila ime. Uz svećenike, Zakladu pomažu svi ljudi dobra srca, kao i oni koji su se uključili u projekt „Jedan novčić – zalog za našu budućnost“.

Medijski djelatnici izjave govornika moći će dobiti u 16.45 sati.

VIII. ciklus”I mi smo tu”-radionice za djecu i mlade Rome

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u svom djelovanju veliku pažnju posvećuje obiteljima i pojedincima koji su izloženi riziku socijalnog isključivanja, među kojima su zastupljeni i pripadnici romske nacionalne manjine. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine  na području Osječko-baranjske županije živi 1.847 Roma, na području Brodsko-posavske 1.178 Roma i Vukovarsko-srijemske 987 Roma. S obzirom da se radi o broju osoba koje su se same izjasnile o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, činjenično stanje je da je taj broj  puno veći te je procijenjeno da na području sve tri županije živi oko 6.000 Roma, što prijavljenih, što neprijavljenih.

I ove godine započinjemo VIII. ciklus gore navedenog projekta i to 18. studenoga 2017. godine u Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru s početkom u 18,oo sati.

Projektne aktivnosti do sada smo provodili u Osječko-baranjskoj županiji, na području Grada Belog Manastira i Općine Petlovac u naselju Torjanci te Brodsko-posavskoj županiji na području Grada Slavonskog Broda.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i dalje planira  proširivati aktivnosti projekta na ostale dijelove naše Nadbiskupije, u župama gdje živi romska nacionalna manjina, a to je  područje grada Belišća i Vukovara. Trenutno smo u dogovoru s vlč. Dejanom Čaplarom, župnikom župe BDM Kraljica mučenika u Vukovaru i fra Brankom Janjićem, župnikom župe Sv. Josip Radnik u Belišću gdje mobilni stručni tim planira proširenje aktivnosti projekta.

Na inicijativu pape Franje 1. Svjetski dan siromašnih bit će obilježen  19. studenog ove godine, a kako je papina želja bila da „…kršćanske zajednice u tjednu koji prethodi Svjetskom danu siromašnih, ulože napore kako bi omogućili trenutke susreta i prijateljstva, solidarnosti i konkretne pomoći…“  i naša želja je organizacijom ovog zajedničkog susreta i započinjanjem aktivnosti VIII. ciklusa ovog projekta doprinijeti obilježavanje ovog važnog datuma.

Kroz svih sedam, do sada, provedenih ciklusa ukupan broj korisnika romske nacionalne manjine uključenih u aktivnosti  projekta putem mjesečnih radionica iznosi 560 djece i mladih Roma i 142 roditelja.

Putem održavanja mjesečnih radionica koje su imale za cilj usvajanje psiho-socijalnih vještina, njihove osobne izgradnje, s mladim Romima i njihovim roditeljima razgovarali smo o životnim vrijednostima, načinima rješavanja problema, ali i o njihovom doživljaju  integriranosti u lokalnu zajednicu. Analizom provedene ankete gotovo polovica sudionika radionica vrlo rano prestaje pohađati školu, bez obzira što je to Zakonom RH obavezno, gotovo 70% korisnika nije svladalo čitanje ni pisanje. Ovakav obrazovni status predstavlja im prepreku u njihovu usavršavanju ili dokvalifikaciji te u slučaju i zasnivanja radnog odnosa osigurana su im tek skromna primanja. Veliki broj njih radi u sektoru sive ekonomije ili na kratkotrajnim sezonskim poslovima. Njihova slabija uključenost u obrazovni sustav i lošiji obrazovni ishodi se preslikavaju i u njihov lošiji položaj na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti korisnika vrlo je visoka u svim dobnim skupinama, a u pogledu nezaposlenosti Romkinje su višestruko marginalizirane. Njihov nepovoljan položaj na tržištu rada, loša ekonomska situacija utječe i na sliku zdravlja i pristup zdravstvenim uslugama u odnosu na ostalo stanovništvo. Loš ekonomski položaj najdirektnije je s područjem zdravlja povezan kroz nemogućnost kupovine lijekova, nemogućnost ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, ali i isto tako neimanja  navika posjete zdravstvenim ustanovama. Uz područje obrazovanja i zapošljavanja usko je vezano upravo i njihovo stanovanje, raspolaganje stambenim prostorom i kvaliteta uvjeta stanovanja. Oni žive u romskim naseljima koji su uglavnom izdvojeni od lokalne sredine i to u neadekvatnim i prenapučenim stambenim prostorima bez infrastrukture ( npr. nemaju sanitarni čvor, pitku vodu u kući, kanalizaciju, dovod električne energije vrlo nesiguran…). Uočili smo, a i važno je napomenuti da obitelji s djecom žive u prostorno manje adekvatnom objektu, no ipak bolje opremljenom od obitelji bez djece. Vrlo zanimljivo je napomenuti, kako u pogledu zadovoljstva susjedstvom, a unatoč znatno lošijim objektivnim pokazateljima kvalitete stanovanja, oni iskazuju relativno visok stupanj zadovoljstva. Po pitanju vjere i religije rašireno je mišljenje kako su Romi površni i povremeni vjernici, međutim prema našem iskustvu u radu s njima oni redovito sudjeluju u pučkim pobožnostima. Religija i vjera važan su dio života Roma, bez obzira bilo oni katoličke ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje su im  uz duhovno obogaćivanje i put, pomoć kod željenih strukturalnih promjena načina života te integriranja u socijalnu zajednicu. Primjer dobre prakse su romske zajednice koje žive u romskim naseljima na području Torjanaca i Belog Manastira u Baranji te u Slavonkom Brodu gdje smo provodili projektne aktivnosti.

Evaluacija nam je pokazala kako mladi Romi i njihovi roditelji ocjenjuju njihovu integriranost u lokalnu zajednicu:

Zaključak

Skupina socijalnih problema ponajviše opterećuje život romskog stanovništva. Borba za golu egzistenciju i ovisnost o raznim socijalnim davanjima činjenično je stanje romske zajednice. Nezaposlenost uvjetovana različitim faktorima poput niske razine obrazovanja ili diskriminacije uvelike otežava život Roma. U velikom broju slučajeva nedovoljni prihodi tjeraju romske pojedince na mjere posezanja u tuđe vlasništvo što utječe na razvoj sukoba i međusobnog odnosa nepovjerenja s većinskim stanovništvom. Uz takva negativna iskustva, postojanje niza predrasuda i stereotipa o Romima, uglavnom negativnih, kao i razni oblici diskriminacije maksimalno opterećuju odnose između Roma i okolnog većinskog stanovništva. Život romske zajednice uvelike opterećuje i niz socijalnih problema unutar same romske zajednice. Razjedinjenost romskih zajednica i nepostojanje institucionalne suradnje romskih udruga velik su uteg romskom društvu. Međusobna nesolidarnost i izrazito socijalno raslojavanje unutar lokalnih romskih zajednica uzrok su mnogim problemima koji nerijetko završavaju otvorenim sukobima.

 

                                                                                  Ivanka Domazet, koordinator projekta

17. i 18. studenoga-Obilježavanje 1. Svjetskog dana siromaha

Danas se o siromaštvu govori i piše više nego li ranije, a jedan od razloga je zasigurno i ekonomska kriza koja je zahvatila skoro cijeli svijet i odrazila se na ekonomski razvoj većine svjetskih država. Jedna od osoba koja je u Crkvi dala jedno novo zanimanje i polet za siromašne je zasigurno sadašnji papa  Franjo koji je svojim mnogobrojnim izjavama, ali i konkretnim gestama, ponovno oživio temu siromaštva u Crkvi.

Jedna od konkretnih njegovih gesta je i proglašenje dana 19. studenog 2017. god. za

 1. Svjetski dan siromaha s geslom „ Ne ljubimo riječju, već djelima“.

U dokumentu naslovljenom „Ljubimo, ali ne riječima, nego djelima“, Sveti je Otac podsjetio na riječi „ljubljenog učenika“ Ivana koji u svojoj poslanici piše: „Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom“ (1 Iv 3,18).

Upozorio nas je da taj dan ne ostane samo na porukama i propovijedima, nego nam je predložio kombinaciju konkretne pomoći i zajedničkog slavljenja euharistije.

Potaknuti riječima i apelom Svetog Oca Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u tu svrhu priredio je pakete za svoje korisnike Pučkih kuhinja u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Vukovaru (436 paketa), Centru za dijete u Osijeku (35 paketa), Centru za prihvat beskućnika u Osijeku (20 paketa ) i Centru za mlade u Belom Manastiru ( 30 paketa) koje ćemo im tom prigodom podijeliti. Sadržaji paketa bit će prilagođeni potrebi gore navedenih korisnika, ali će ih svaki biti obilježen sličicom koja na sebi ima sliku i poruku Svetog Oca povodom 1. Svjetskog dana siromaha.

Tako ćemo pakete dijeliti:

17. studenog u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku i Caritasovoj Pučkoj kuhinji u   Vukovaru

18. studenog u Caritasovoj Pučkoj kuhinji u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima, a istog dana održati ćemo i radionicu u Centru za mlade u Belom Manastiru za pripadnike romske nacionalne manjine s početkom u 18,oo sati.

„Neka ovaj novi Svjetski dan bude snažan apel našim vjerničkim savjestima kako bismo rasli u uvjerenju da nam dijeljenje sa siromašnima omogućuje razumijevanje najdublje istine Evanđelja“ – stoji na kraju Papine poruke.

Isto tako svi ljudi, neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti, pozvani su na otvorenost i dijeljenje sa siromasima putem konkretnih djela solidarnosti i bratstva.

 

                                                                                                           Ivanka Domazet

Obilježavanje dana kruha u Centru za dijete-Osijek

U petak 20. listopada 2017. godine u prostorijama Caritasovog Centra za dijete Osijek, Vukovarska 156, s početkom u 17,00 sati, korisnici Caritasovog Centra za prihvat beskućnika izvest će prigodni program za korisnike Centra za dijete povodom obilježavanja Dana kruha.

Korisnici Centra za prihvat beskućnika program su pripremili u sklopu dramsko-glazbenih radionica projekta „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ pod vodstvom stručnog tima projekta.

Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ivona Ivanović Srnović