Arhive kategorije: Najave

Najave događaja

Radno – terapijska radionica u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

Započeli smo s aktivnostima novog resocijalizacijskog programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra”. Započinjemo i s našim radionicama koje su sastavni dio programa, tako će voditeljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl dana 26. rujna 2023. godine u 17.00 sati održati svoju prvu radno terapijsku – radionicu u prostorijama Caritasovog centra za prihvat beskućnika – Osijek, J. J. Strossmayera 69.

Tema ove radionice bit će „Jesen” tj. priprema jesenskih dekoracija koje poslužiti za scenografiju lutkarske predstave planirane za listopad.

Sve radionice u I. godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra“ financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  organizirane su s ciljem motiviranja naših korisnika na aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu i organiziranost života.

Marina Tadić

Savjetovanje na temu: “Dječja igra i empatičko reflektiranje” u Centru za dijete-Osijek

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije nastavlja ciklus skupnog savjetovanja prema planu aktivnosti projekta „Osnaživanje obitelji pružanjem materijalne i savjetodavne pomoći“ kojeg sufinanciraju Zaklada Adris i Hrvatski Caritas.

Skupno savjetovanje će se održati:

u petak, 22. rujna 2023. godine, u prostorijama Caritasovog centra za dijete u Osijeku, na adresi Matije Gupca 47A, s početkom u 10,00 sati.  Tema ovog savjetovanja bit će: „Dječja igra i empatičko reflektiranje“. Predavač na skupnom savjetovanju biti će Karolina burek Bilokapić, socijalni pedagog. Kroz predavanje roditelji će istražiti različite načine kako se igra može koristiti kada odrasla osoba pristupa djetetu u aktivnosti igre. Različiti pristupi u igri imaju svoje prednosti, a kroz predavanje posebno ćemo se upoznati s ne direktivnim pristupom i tehnikom empatičkog reflektiranja s ciljem jačanja međusobnih odnosa u obitelji.

Nakon skupnog savjetovanja, socijalni pedagog pruža individualna savjetovanja roditeljima koji najčešće imaju pitanja za njega.

Caritasov Centar poziva sve trudnice i roditelje s malom djecom s područja grada Osijeka da se odazovu na savjetovanje te tako upotpune svoje znanje vezano za pravilni i odgovorni odgoj svoje djece. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

 

 

 

Hrvatski Caritas prikuplja pomoć za stradale u Maroku

Središnji Maroko u večernjim satima 08. rujna 2023. pogodio je snažan potres magnitude 6,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Ovo je najveći potres ikada zabilježen u zemlji od 1900. godine koji je zahvatio nekoliko regija, posebice provincije al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant. Razoran potres odnio je više od 2800 života te je mnogo ozlijeđenih i velik broj u kritičnom stanju. Pričinjena je i velika materijalna šteta a mnogi su izgubili svoje domove i svu svoju imovinu. Evidentna je bespomoćnost i krhkost dok potres izaziva strah i neizvjesnost kod brojnih stanovnika pogođenog područja.

U nedjelju, 10. rujna, sastao se tim biskupijskog Caritasa Rabat u Maroku koji radi na pogođenom području i izrazio sućut obiteljima pogođenim ovom nesrećom. Započeo je koordinirati hitne mjere za pomoć stradalima u potresu u suradnji s međunarodnom mrežom Caritasa pripremajući pakete s osnovnim životnim namirnicama. Ravnatelj Biskupijskog Caritasa Rabat posjetio je stradala područja 10. rujna 2023. godine uvjerivši se u razmjere štete prouzročene potresom. Caritas u Maroku moli za solidarnost. Ovom pozivu za pomoć odazvao se i Hrvatski Caritas, koji započinje akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć Maroku. Iznimno je važno pokazati solidarnost i blizinu s onima koji trpe, jer smo i sami osjetili razornu moć potresa i primili smo veliku pomoć od Caritasove mreže u Europi i svijetu.

Sva prikupljena sredstva Hrvatski će Caritas usmjeriti za potrebe Caritasa u Maroku. Svaka donacija bit će dobrodošla u pomoći i otklanjanju posljedica potresa za ionako vrlo ugrožene stanovnike. Pomoć će se najprije koristiti za osiguranje hrane, vode, higijenskih potrepština, privremena skloništa i psihosocijalnu pomoć, a kasnije za obnovu domova i normalizaciju života najugroženijih obitelji. Pomoć koju prikupimo bit će izraz solidarnosti, suosjećanja i podrške unesrećenima u Maroku.

Svoj dar možete uputiti pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura/6,25 kn po pozivu; PDV uključen) ili uplatom na račun IBAN: HR3923400091511245753 – svrha uplate POTRES MAROKO.

Skenirajte bar kod bankovnom aplikacijom kako biste izvršili uplatu na račun za pomoć stradalom stanovništvu Maroka:

KLIKNI ZA SKIDANJE PLAKATA ZA PRIKUPLJANJE
POMOĆI MAROKU: Caritas- MAROKO plakat A3

Skupno savjetovanje u Centru za dijete-Osijek

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije nastavlja ciklus skupnog savjetovanja prema planu aktivnosti projekta „Osnaživanje obitelji pružanjem materijalne i savjetodavne pomoći“ kojeg sufinanciraju Zaklada Adris i Hrvatski Caritas.

Skupno savjetovanje će se održati:

u utorak, 22. kolovoza 2023. godine, u prostorijama Caritasovog Centra za dijete u Osijeku, na adresi Matije Gupca 47A, s početkom u 14,00 sati.  Tema ovog savjetovanja biti će:„Stilovi roditeljstva“. Predavač na skupnom savjetovanju bit će Mira Vego, odgajatelj-savjetnik. Nakon skupnog savjetovanja, odgajatelj pruža  individualna savjetovanja  roditeljima koji najčešće imaju pitanja za njega.

Caritasov Centar poziva sve trudnice i roditelje s malom djecom s područja grada Osijeka da se odazovu na savjetovanje te tako upotpune svoje znanje vezano za pravilni i odgovorni odgoj svoje djece. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

 

 

Okružnica đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića: pomoć stradalima u olujnom nevremenu

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je okružnicu 21. srpnja 2023., svim svećenicima, ustanovama posvećenoga života i svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji 19. srpnja nisu bili pogođeni olujnim nevremenom, da se uključe u pružanje pomoći  stradalima u olujnom nevremenu navedenog datuma. Okružnicu donosimo u cijelosti:

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice i dragi vjernici!

Protekla dva dana u sredstvima društvenoga priopćavanja slušamo i gledamo izvješća o teškim posljedicama olujnog nevremena koje je 19. srpnja 2023. u ranim večernjim satima, među ostalim  dijelovima Republike Hrvatske, pohodilo i područje Vukovarsko-Srijemske te Brodsko -posavske županije u našoj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Našu bol zbog velikih šteta na brojnim obiteljskim domovima, zgradama gospodarske namjene, na našim crkvenim zgradama (crkvama i kapelama, župnim kućama i pastoralno-katehetskim prostorima) te zbog uništenih usjeva na poljoprivrednim zemljištima, uvelike povećava i činjenica da je na svom radnom mjestu, u saniranju posljedica oluje, na području naše Nadbiskupije smrtno stradao i jedan vatrogasac.

Na temelju dojava naših svećenika i župnih suradnika te na temelju neposrednog uvida nas dvojice biskupa i suradnika kroz protekla dva dana, ovime donosim odluku kojom u svim župama i mjestima naše Nadbiskupije koje nisu bile pogođene olujnim nevremenom u srijedu, 19. srpnja 2023. godine propisujem sabirnu kolektu u nedjelju 6. kolovoza 2023. na svim nedjeljnim euharistijskim slavljima. Prikupljeni prilozi bit će podijeljeni kao pomoć za saniranje materijalne štete na crkvenim objektima i na obiteljskim domovima siromašnih župa i obitelji koje su pretrpjele veliku štetu, nisu primile dostatnu pomoć s drugih strana te nisu u stanju vlastitim sredstvima pokriti troškove nužne sanacije svojih domova i crkava.

Ovime molimo sve svećenike da animiraju i potaknu vjernike i sve ljude dobre volje u župama i filijalnim mjestima koji navedenoga 19. srpnja nisu bile pogođeni olujnim nevremenom da se uključe u pružanje pomoći na sljedeći način:

 • da se u nedjelju 23. i 30. srpnja 2023. na svim misama u molitvi vjernika moli za pogođene obitelji i župne zajednice te samostane pogođene nedavnim olujnim nevremenom, kao i za darove mirnoga dažda i sunčanih dana;
 • da se u nedjelju 23. i 30. srpnja 2023. najavi u župnim obavijestima kolekta solidarnosti, odnosno prikupljanje novčanih sredstava, u nedjelju 6. kolovoza 2023. na svim misama u onim župama i filijalnim mjestima te od onih vjernika koji nisu pogođeni posljedicama navedenoga olujnog nevremena u korist župa i obitelji koje su pretrpjele veliku štetu, nisu primile dostatnu pomoć s drugih strana te nisu u stanju vlastitim sredstvima pokriti troškove nužne sanacije svojih stradalih domova i crkava;
 • da se u nedjelju 6. kolovoza 2023. na kraju svih sv. misa organizira prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga vjernika;
 • da se oni koji mogu, i prije te poslije 6. kolovoza uključe u kolektu solidarnosti uplatom sredstava na bankovni račun Đakovačko-osječke nadbiskupije kod Privredne banke, broj: HR1923400091110158582, naznačujući obavezno poziv na broj HR00 29316-2023.
 • sve župnike i rektore javnih crkava molimo da sredstva prikupljena u kolekti solidarnosti uplate na navedeni račun Đakovačko-osječke nadbiskupije ili da ih predaju Ekonomatu nadbiskupije najkasnije do 14. kolovoza 2023., naznačujući obavezno uplatitelja i poziv na broj HR00 29316-2023;
 • sve pozivamo i potičemo na dobrosusjedsku i prijateljsku volontersku pomoć i suradnju te na eventualno darivanje građevinskog materijala pri saniranju štete na manjim objektima, koji ne zahtijevaju angažiranje građevinskih firmi i stručnih osoba;
 • župnike molimo da svojim siromašnim župljanima, koji su pogođeni većom materijalnom štetom, u suradnji s članovima Odbora ŽPV za karitativno djelovanje i dobrotvornost pokažu solidarnost i blizinu svoje župne zajednice, a da osobito teško stradale, siromašne obitelji i pojedince, koji su ostali bez potrebne pomoći s drugih strana, diskretno prijave Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije te da surađuju s Caritasom u realizaciji adekvatne i neposredne nadbiskupijske pomoći.

O eventualnom prikupljanju i slanju građevinskog materijala te o možebitnim organiziranim radnim akcijama izvijestit ćemo Vas naknadno.

Sve molimo da se u skladu sa svojim mogućnostima uključite u navedenu kolektu solidarnosti te da i svakodnevno u svoje zajedničke i osobne molitve uključite pogođene osobe i obitelji.

Pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

Đuro Hranić, nadbiskup i  vlč. mr. Dario Hrga, kancelar

Okružnica – pomoć strdalima u olujnom nevremenu 19-07 2023.

Nadbiskupijski seminar Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije  ove godine, dana 17. lipnja 2023. godine, subota,  od 9:00 do 12:00 sati u Nadbiskupskom Vikarijatu u Osijeku, J.J.Strossmayera 58, organizira seminar za župnike, djelatnike, animatore i suradnike župnih karitativnih skupina tj. za sve one koji su angažirani na karitativnom području svoje župe. Poziv smo uputili svim župnim uredima Đakovačko-osječke nadbiskupije i animatorima i suradnicima župnih karitativnih skupina te članovima odbora za Caritas pri ŽPV.

Predviđeni dnevni red:

9:00    Molitva i pozdravna riječ
9:15    Predavanje na temu: „Caritas u istini“ / predavač vlč. Leon Noudeviwa
Sagbohan, župnik župe Kuševac
10:00  Pauza
10:15  Rad u skupinama
11:00  Izvješća rada u skupinama i plenarna diskusija
12:00  Osvježenje i mala zakuska

Zamolili smo župnike da animiraju i potaknu svoje animatore i članove odbora
za Caritas pri ŽPV u svojim župama da sudjeluju na seminaru.

Ivanka Domazet

Skupno savjetovanje u Centru za dijete – Osijek

Caritasovom Centru za dijete – Osijek za realizaciju projekta „Osnaživanje obitelji pružanjem materijalne i savjetodavne pomoći dodijeljena je financijska podrška od Zaklade Adris i Hrvatskog Caritasa za 2023. god. U sklopu ovog projekta u Centru nastavljamo svoj ciklus skupnog psihosocijalnog i odgojnog savjetovanja za sve trudnice i roditelje s malom djecom s područja grada Osijeka.

U tu svrhu održat će se skupno savjetovanje u utorak, 16. svibnja 2023. godine, u prostorijama Caritasovog Centra za dijete u Osijeku, na adresi Matije Gupca 47A, s početkom u 13,30 sati.

Tema ovog savjetovanja bit će: „Poticanje emocionalnog razvoja djeteta“. Predavač na skupnom savjetovanju bit će Karolina Burek Bilokapić, socijalni pedagog.

Nakon skupnog savjetovanja, pruža se i mogućnost individualnog savjetovanja odgajatelja za roditelje s malom djecom ukoliko prisutni na savjetovanju za to budu imali potrebe.

Caritasov Centar poziva sve trudnice i roditelje s malom djecom s područja grada Osijeka da se odazovu na savjetovanje te tako upotpune svoje znanje vezano za pravilni i odgovorni odgoj svoje djece.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

 

Skupno savjetovanje u Centru za dijete – Osijek

Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasovom Centru za dijete u Osijeku za realizaciju projekta „Osnaživanje obitelji pružanjem materijalne i savjetodavne pomoći dodijeljena je financijska podrška od Zaklade Adris i Hrvatskog Caritasa za 2023. god. U sklopu ovog projekta u Centru nastavljamo svoj ciklus skupnog psihosocijalnog i odgojnog savjetovanja za sve trudnice i roditelje s malom djecom s područja grada Osijeka.

U tu svrhu održati će se skupno savjetovanje:

u utorak, 25. travnja 2023. godine, u prostorijama Caritasovog Centra za dijete u Osijeku, na adresi Matije Gupca 47A, s početkom u 13,30 sati.

Tema ovog savjetovanja bit će: „Kako prepoznati pogreške u odgoju djeteta – izazovi roditeljstva“. Predavač na skupnom savjetovanju bit će Mira Vego, odgajatelj.

Nakon skupnog savjetovanja, pruža se i mogućnost individualnog savjetovanja odgajatelja za roditelje s malom djecom ukoliko prisutni na savjetovanju za to budu imali potrebe.

Caritasov Centar poziva sve trudnice i roditelje s malom djecom s područja grada Osijeka da se odazovu na savjetovanje te tako upotpune svoje znanje vezano za pravilni i odgovorni odgoj svoje djece.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

“I mi smo tu” – radionice za djecu, mlade Rome i njihove roditelje

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u svom djelovanju veliku pažnju posvećuje obiteljima i pojedincima koji su izloženi riziku socijalnog isključivanja, među kojima su zastupljeni i pripadnici romske nacionalne manjine.

Jedan od takvih projekata je i projekt „I mi smo tu“, radionice za djecu, mlade Rome i njihove roditelje koji Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, nakon duže pauze zbog pandemije corona virusa, nastavlja provoditi u Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru. Važnost ovog projekta su prepoznali i u Hrvatskom Caritasu koji su osigurali dio financijskih sredstava za provođenje ovog ciklusa projekta.

Temeljni cilj projekta “I mi smo tu” je osiguranje jednakih mogućnosti, nediskriminacija, desegregacija, suzbijanje društvene marginaliziranosti, poticanje društvene integracije Roma uz poštivanje prava manjina i prava na jednakost.

Specifični ciljevi su:

 1. poboljšanje  socijalizacije i razvijanje samopouzdanja djece i mladih Roma
 2. prevencija neprihvatljivog ponašanja romske djece i mladeži
 3. prevencija sukoba unutar obitelji i romske zajednice
 4. pružanje psiho-socijalne podrške roditeljima, te njihova edukacija o poželjnim roditeljskim vještinama i važnosti školovanja i uključivanja djece u društvenu zajednicu
 5. razvijanje vještina vezanih uz nenasilje – adekvatno zadovoljavanje potreba, razvijanje komunikacijskih, emocionalnih i socijalnih vještina

Ciljana skupina su: dvije grupe mladih Romske nacionalnosti; mlađa i starija skupina i roditelji romske djece koji sudjeluju u radionicama i aktivnostima projekta.

Prvu radionicu u ovoj godini organiziramo 15. travnja 2023. godine s početkom u 15,00 sati u Caritasovom centru za mlade u Belom Manastiru.

 Informiranje djece, mladih i roditelja o početku IX. ciklusa projekta učinili smo kroz izravno obavještavanje, posjet romskom naselju u Belom Manastiru.

Radionice će voditi dugogodišnji caritasov stručni tim koga čini: Mira Vego, odgajatelj-savjetnik, Ljiljana Venteng, odgajatelj i Karolina Burek Bilokapić, socijalni pedagog. Koordinator projekta je Ivanka Domazet, djelatnica Caritasa.

Dosadašnje radionice su pokazatelj uspješnog surađivanja ( radionice su bile iznimno kreativne i edukativne te posjećene) te su očekivanja za još bolju suradnju u nadolazećem ciklusu.

Ivanka Domazet

Lutkarska predstava korisnika Centra za prihvat beskućnika – Osijek

U Caritasovom centru za dijete – Osijek, na adresi Matije Gupca 47a, dana 30. ožujka 2023. u 15 sati  korisnici Caritasovog centra za prihvat beskućnika – Osijek zajedno s voditeljicama dramsko – glazbene radionice Mirom Vego, Ljiljanom Vetengl i Tajanom Balatinac povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa izvest će lutkarsku predstavu pod nazivom „Uskršnje jaje“. Nakon predstave i djeca izbjeglice iz Ukrajine će održati kratki program, potom slijedi zajedničko druženje.

Predstava je  produkt niza dramsko – glazbenih radionica u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić