Arhive kategorije: Najave

Najave događaja

Radionica “I mi smo tu” za Rome u Centru za mlade – Beli Manastir

U Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru u subotu 18. svibnja 2024. godine s početkom u 17,00 sati održat ćemo radionice za djecu, mlade Rome i njihove roditelje. Radionice će voditi odgajatelji Mira Vego i Ljiljana Ventengl i socijalni pedagog Karolina Burek Bilokapić. S djecom i mladima  razgovarati ćemo na teme: „Po čemu sam ja – ja“; „Što sam dobro napravio u proteklom razdoblju te kako se vidim u budućnosti (škola, obitelj, prijatelji, zajednica…). Prema podatcima iz 2020. godine, oko 42.4% stanovništva Republike Hrvatske živi u ruralnim područjima, što je iznad europskog prosjeka od 25%. Mladi u ruralnim sredinama češće su slabijih imovinskih prilika budući da čak 29,7% živi u kućanstvima čiji je prihod manji od 663,61 eura. Potaknut ćemo djecu i mlade o važnosti brige za sebe kroz pohađanje škole kako bi stekli zanimanje i imali bolje pred dispozicije za svoje mjesto u zajednici. Na ovoj radionici dotaknut ćemo se tema Nacionalnog programa za mlade za razdoblje 2023. do 2025. god. i to „Mladi u ruralnim područjima. U kreativnom dijelu tema će nam biti „Moje emocije i ja“. Kroz i igru i vježbu djeca će prepoznavati emocije. Izrezat ćemo kartice na kojima će slikovito biti prikazane vrste emocija. Izvlačit će po jednu karticu, prepoznati koja je emocija prikazana na toj kartici ( tuga, ljutnja, sreća, strah, ponos…) i stavljat će je na odgovarajuće mjesto na panou emocija. U završnom dijelu svako će dijete izvući karticu na kojoj će biti prikazana jedna od emocija te ju pokušati odglumiti, a druga djeca će pogađati o kojoj se emociji radi. Za kraj će djeca  nacrtati kako su se osjećali taj dan, slikom će izraziti svoju emociju.

Ivanka Domazet

 

Radionica “I mi smo tu” za Rome u Centru za mlade – Beli Manastir

U Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru u subotu 11. svibnja 2024. godine s početkom u 17,00 sati održati ćemo  radionice odgajatelja i socijalnog pedagoga za djecu, mlade Rome i njihove roditelje. Tema radionice odgajatelja biti će vezana za Majčin dan  i Međunarodni dan obitelji. Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju, ove godine je na 12.05. Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci, stoga ćemo mi u kreativnom dijelu radionica izrađivati cvijeće i čestitke koje će oni darivati svojim majkama, bakama. Međunarodni dan obitelji  obilježava se 15. svibnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti obitelji i njezine uloge u društvu. Približiti ćemo našim sudionicima na radionici da su „Obitelji“ temelj svakoga društva, a pružajući osjećaj pripadnosti i identiteta sudjeluju u oblikovanju vrijednosti i uvjerenja pojedinaca. Povodom Međunarodnog dana obitelji, usredotočeni ćemo biti na demografske promjene kao jednog od najvažnijih trendova današnjice koji utječe na život i dobrobit obitelji diljem svijeta. Tema radionice socijalnog pedagoga biti će: „Obiteljska pravila za povezanost i razumijevanje“.  Interaktivna je radionicu posvećena važnosti obiteljskih pravila. Kroz dinamične aktivnosti i razgovor, istražit ćemo kako pravila mogu unaprijediti međusobne veze unutar obitelji i stvoriti toplu atmosferu u domu. Sudionici će imati priliku razvijati osjećaj odgovornosti prema obitelji te promišljati o svojim ulogama unutar nje.

Ivanka Domazet

“Uzorno jaje” – predstava korisnika Centra za prihvat beskućnika u Centru za dijete

Završne pripreme za predstavu korisnici će sa svojim voditeljicama odradit na radionici 18. ožujka 2024. u 17.00 sati u Caritasovom centru za prihvat beskućnika (J. J. Strossmayera 69).

Nastavkom suradnje između Caritasovog centra za prihvat beskućnika i Caritasovog centra za dijete 19. ožujka 2024. godine s početkom u 14.30 sati u Caritasovom centru za dijete (M. Gupca 47a) korisnici Caritasovog centra za prihvat beskućnika zajedno s voditeljicama Mirom Vego i Ljiljanom Vetengl uz glazbenu pratnju Tajane Balatinac izvest će lutkarsku predstavu pod nazivom Uzorno jaje. Nakon predstave majke i djeca izbjeglice iz Ukrajine održat će kratki dramsko – glazbeni program, potom slijedi zajedničko druženje.

Predstava je  produkt niza dramsko – glazbenih i radno – terapijskih radionica u prvoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

I mi smo tu – radionica u Centru za mlade – Beli Manastir

U Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru u subotu 09. ožujka 2024. godine s početkom u 17,00 sati održat ćemo drugu radionicu projekta „I mi smo tu“, X. ciklus, radionice za djecu, mlade Rome i njihove roditelje. Jedna od tema radionica bit će: „ Moje pozitivne osobine“ koju će držati socijalni pedagog Karolina Burek Bilokapić. Cilj radionice je stvaranje pozitivnih uvjerenja o sebi. Sudionici će kroz interaktivne aktivnosti otkrivati svoje pozitivne strane te na taj način ojačati pozitivnu sliku o sebi. Druga tema radionice bit će „Kuća dobrih djela“ koju će održati odgajatelji Mira Vego i Ljiljana Ventengl. Kroz likovne, stvaralačke aktivnosti te razgovorom potaknut će korisnike na razmišljanje o svojim postupcima, željama, nakanama, životu u ljubavi i suosjećanju prema drugima. Aktivnosti na radionicama bit će: pričanje priče Drvo ima srce kojom žele djeci približiti pojam davanja, odricanja i nesebičnosti. Kreativna aktivnost za sve bit će izrada kuće i osobne korizmene poruke.

Ivanka Domazet

03.-10. ožujka “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH”

Draga braćo i sestre!

Korizmeno vrijeme u kojem se nalazimo daje nam priliku za životno i vjerničko usmjerenje po načelu ispravne molitve, sadržajne pokore i konkretnih djela milosrđa, kako nam to Gospodin Isus naznačuje u Evanđelju (Mt 6, 1-18). Uvijek na polovici svoga korizmenoga puta prema svetkovini Uskrsa zastajemo i pogled usmjerujemo prema svojoj braći i sestrama u Bosni i Hercegovini, s kojima smo povezani pripadnošću istom narodu, zajedništvom, solidarnošću i, nadasve, zajedničkim hodom.

Korizma je slika puta na kojem se nalazi vjerni Božji narod, koji je u pokretu prema konačnom cilju: vječnoj Domovini. Na tom hodu Bog nikoga ne ostavlja sama. Knjiga Izlaska u dvadesetomu poglavlju, koje čitamo na današnju 3. korizmenu nedjelju, podsjetnik je da je Bog onaj koji nas izvodi iz zemlje tuđinske i kuće ropstva u slobodu i u obećanu zemlju. Bog po Mojsiju na Sinaju podsjeća narod što je sve za njega učinio. Gospodinove riječi jasno odzvanjaju i duboko se urezuju i u kamen i u srce. Bog je narod  oslobodio o njega sama i postavio mu granicu, kako prema drugima tako i prema samome sebi, granicu koju nije dopušteno prijeći.

Papa Franjo nas potiče da imamo na umu kako “sve zapovijedi imaju zadaću ukazati na granicu života, granicu iza koje čovjek uništava sama sebe i svoje bližnje, narušavajući svoj odnos s Bogom. Ako tu granicu prijeđeš, uništavaš sama sebe, uništavaš i odnos s Bogom i odnos s drugima. Zapovijedi upravo na to upozoravaju.“

Iako se Božji govor čini strogim, ipak je to govor brižna Oca nebeskoga kojem je stalo do njegova naroda kad kaže: „Ja sam ljubomoran Bog i pazim na svoje!“. Očeva zadaća je odgajati svoju djecu i svoje potomstvo. Vrlo je zahtjevno – ponekad i nepotrebno – davati djeci objašnjenja za nužne zabrane kojima roditelj prema njima u svoj svojoj ljubavi, širini i preglednosti životnog horizonta želi osigurati sazrijevanje, odrastanje i buduću samostalnost. Do očekivanog trenutka korištenja razumom i odrasle dobi potrebno je suočiti se s mnogo hrabrih, odlučnih, jasnih riječi punih ljubavi: NE, NE i NE!

Na simboličan način Božje „NE“ prvi je izraz njegove ljubavi prema nama, koji vodi u buduću slobodu. Bog, jer nas ljubi, ne želi da pođemo u svome hodu pogrešnim putem u opetovano ropstvo grijeha i padova. Sigurno su se Židovi pitali zašto im se Bog obraća u negativnoj jezičnoj formi i nije li se možda mogao izraziti pozitivnim izričajem. No, Bog ima plan sa svojim narodom i postupa poput pedagoga, koji svojim načinom postupno uvodi učenike u potpuno razumijevanje povijesti spasenja.

Koristeći se poznatim primjerom i stvarajući usporedbu s onime što u foto-tehnici znači negativ/pozitiv – a to smo mogli praktično doživjeti do prije nekih 30-ak godina – pri korištenju negativa filmova i potom u izradi fotografija. Negativ je bio plastična (nekoć celuloidna) vrpca, uska spektra boja i nejasna, no pri postupku razvijanja fotografija i puštanja osvjetljenja kroz negativ fotografski bi papir primio svjetlo, što bi naposljetku rezultiralo koloriranim pozitiv fotografijama. Posluživši se tehnikom negativ/pozitiv Bog izriče svoj NE da bi kroz utjelovljenje Sina Božjega Isusa Krista, koji kao svjetlo obasjava naše nejasne i ponekad čudne životne negative, očitovao misao Božju i ovaj svijet učinio ljepšim. Osim ljepote, Isusov dolazak kao svjetla na ovaj svijet donosi objavu i potpuno razumijevanje Oca nama, koji smo u tami. Zapovijedi odnosno deset jasnih riječi koje je Bog na Sinaju dao Mojsiju, a potom i svima nama, u sebi sadrže vertikalu odnosa na koju se naslanja horizontala naše prizemnosti. Jedino tako horizontala može opstati u svoj svojoj različitosti: ako je naslonjena na ono što je Božje, duhovno, neprolazno i ono što nas nadilazi.

Pažljivim osluškivanjem poruke ploča naslućujemo nutarnju povezanost zapovijedi prve i druge ploče, vertikale i horizontale tih deset Božjih riječi. Ilustrira to savršeno papa Franjo u svojim meditacijama o Deset zapovijedi, upućujući da krvotok koji teče kroz zapovijedi Druge ploče, ima izvor, srce, u prvoj zapovijedi: časti Gospodina. Tako, u pozitivnom i širokom tumačenju, sedma zapovijed: „Ne ukradi“ poziva na rast u osjetljivosti  u raspodjeli dobara.

Jedna od važnih zapovijedi, „Ne ukradi“, koja se spominje u Knjizi Izlaska, želi reći da sve što je na zemlji pripada isključivo Bogu, koji je vlasnik svega. Dobra koja postoje na svijetu nisu naša, nego su Božja. Ako su dobra Božja, mi smo tek privremeni posjednici, kojima je posjed dan tek za vrijeme života. Posjed nam je dan kako bismo ga velikodušno i bez zadrške dijelili s onima koji ga nemaju ili ga imaju manje ili pak trajno oskudijevaju. Čovjek je samo privremeni upravitelj Božjih dobara i upravljajući njima mora biti solidaran s ljudima s kojima živi i koji su upućeni na njega. Svjesni smo da dane zapovijedi čuvaju i nas i drugoga, naše i njegovo dostojanstvo, kako bi svaka osoba ostala u integritetu svoga bića dok dijelimo dobra koja su nam posuđena.

„Ne ukradi“ znači: ljubi svojim dobrima, iskoristi sredstva s kojima raspolažeš da ljubiš kako možeš. Tada tvoj život postaje dobar i posjedovanje postaje doista dar. Zato što život nije posjedovanje, nego ljubav. Papa Franjo dapače naglašava: „Ono što zaista posjedujemo jest ono što znamo darovati.”

Izabrani narod se nalazi na putu, kao što i svaki čovjek putuje svome cilju. Na putu susrećemo druge ljude i oni nam postaju životni suputnici s kojima ulazimo u komunikaciju. Kako je životni put izazovan, ali često i naporan, potrebna nam je svima autentična podrška do konačnog cilja. Knjiga Izlaska govori da je narod 40 godina putovao, lutao pustinjom ne bi li napokon došao u zemlju obećanja, koju je Bog za njega pripravio. Pustinja odgaja čovjeka u poniznosti i za poniznost. U pustinji vjetrovi brišu staze i tragove bez kojih je teško pronalaziti i držati željeni smjer kretanja. Stoga Bog stavlja Izraelcima kao putokaz Mojsija i 10 zapovijedi, a nama i Crkvi u cjelini u današnjim vremenitim olujama kao putokaz daje potrebite i siromašne. Ići prema potrebitima i siromašnima i doživljavati ih kao autentične znakove znači imati sigurniji hod i učiniti se ovisnim o živim i opipljivim putokazima u okvirima Božjega promisla kako bi se sretno stiglo na željeni cilj. Tako je korizma vrijeme odgajanja i vjerničkog sazrijevanja u kojem prepoznajemo svoju braću i sestre kao žive putokaze, koji nam pomažu da kroz dobra djela iz ljubavi prema Bogu i riječima njegova zakona pristignemo do svoje obećane zemlje: vječnosti.

✠ Bože Radoš, v.r.
varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa

Plakat – Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH 2024.pdf

Poslanica – Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bih 2024.pdf

Letak – Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH.pdf

Molitva vjernika – Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH 2024.pdf

Caritasova Korizmena duhovna obnova

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira Korizmenu duhovnu obnovu za djelatnike, animatore i suradnike župnih karitativnih skupina i članova Odbora ŽPV-a za karitativnu djelatnost 02. ožujka 2024. godine, subota u Nadbiskupskom Vikarijatu u Osijeku, J. J. Strossmayera 58, s početkom u 9,00 sati.

Tema duhovne obnove je: „Život u vjeri“. Voditelj duhovne obnove je vlč. Vedran Bilić, župni upravitelj župe Sv. Jakova apostola u Ilači.

Dnevni red:

9.00 Pozdravna riječ i molitva

– korizmeno razmatranje

– prilika za sv. Ispovijed

– sv. Misa

12.15 završetak susreta uz okrjepu

Ivanka Domazet

 

 

 

Skupno savjetovanje u Centru za dijete – Osijek

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku nastavljamo svoj ciklus skupnog psihosocijalnog i odgojnog savjetovanja za sve trudnice i roditelje s malom djecom s područja grada Osijeka.

U tu svrhu održati će se skupno savjetovanje:

u srijedu, 28. veljača 2024. godine, u prostorijama Caritasovog centra za dijete u Osijeku, na adresi Matije Gupca 47A, s početkom u 13,30 sati.

Tema ovog savjetovanja biti će: „Vještine roditeljstva“. Predavač na skupnom savjetovanju bit će Karolina Burek-Bilokapić, socijalni pedagog.

Cilj interaktivnog predavanja je razmjena iskustava roditelja. Promišljanje o roditeljskim vještinama, djelotvornim i ne djelotvornim roditeljskim ponašanjima te  preuzimanje aktivne uloge u izgradnji roditeljskih vještina.

Nakon skupnog savjetovanja, pruža se i mogućnost individualnog savjetovanja socijalnog pedagoga za roditelje s malom djecom ukoliko prisutni na savjetovanju za to budu imali potrebe.

Caritasov Centar poziva sve trudnice i roditelje s malom djecom s područja grada Osijeka da se odazovu na savjetovanje te tako upotpune svoje znanje vezano za pravilni i odgovorni odgoj svoje djece.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Ivanka Domazet

Informatička radionica u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

Informatičku radionicu u Caritasovom centru za prihvat beskućnika-Osijek (J.J.Strossmayera 69), održati će voditelj Mario Balatinac. Radionica će se održati u  28. veljače 2024. godine s početkom u 17:00 sati.  Korisnici Centra za prihvat beskućnika imat će priliku naučiti nove pojmove i osvježiti svoje prijašnje znanje.

Radionica se održava u sklopu provedbe I. godine programa „Resocijalizacija beskućnika- Vratimo im vjeru u bolje sutra“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sve radionice u okviru programa organizirane su s ciljem motiviranja naših korisnika na aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu i organiziranost života.

 

Marina  Tadić

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika – Osijek

U Caritasovom centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J.J.Strossmayera 69, dana 27. veljače 2024.g s početkom u 17.00 sati socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić održati će psihosocijalnu radionicu, gdje će korisnici Centra uvježbavati različite komunikacijske vještine.

Ova radionica je jedna u nizu u prvoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Vratimo im vjeru u bolje sutra“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sve radionice Programa organizirane su s ciljem motiviranja naših korisnika na aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu i organiziranost života.

 

Marina Tadić

 

Početak X. ciklusa projekta “I mi smo tu” radionice za mlade Rome i njihove roditelje

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije nastavlja s provođenjem radionica za djecu, mlade Rome i njihove roditelje u Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru. Ovaj X. ciklus projekta sufinanciran je od strane Hrvatskog Caritasa. Radionice će voditi stručni tim koga čine: odgajatelji Mira Vego i Ljiljana Ventengl te Karolina Burek Bilokapić, socijalni pedagog. Temeljni cilj ovog projekta je osiguranje jednakih mogućnosti, nediskriminacija, desegregacija, suzbijanje društvene marginaliziranosti, poticanje društvene integracije Roma uz poštivanje prava manjina i prava na jednakost.

Radionice ćemo održavati jedan do dva puta mjesečno, subotom, od 17,00 do 19,00 sati u Caritasovom Centru za mlade – Beli Manastir. Prve radionice održat ćemo u subotu, 24.02.2024. god. s početkom u 17,00 sati. Tema radionica odgajatelja bit će: „Korizmene poruke“. Korizma je vrijeme da uklonimo sve što je suvišno u našem životu i našem srcu. Aktivno sudjelovanje romske djece u korizmenom vremenu. U svom srcu napravimo mjesta za druge, za svijet, za Krista. Kreativne aktivnosti bit će izrada plakata- izrada križa od ljubičastog papira te pisanje njihovih osobnih poruka. Tema radionica socijalnog pedagoga bit će: „Promjena kreće od mene“. Socijalno pedagoška radionica namijenjena je adolescentima romske populacije sa svrhom osnaživanja socio – emocionalnih kompetencija. Razgovarati s njima i potaknuti ih da promišljaju o svojim djelima i njihovim posljedicama pozitivnim i negativnim, da prepoznaju ponašanja koja imaju pozitivne posljedice prema drugima i  na promišljaju o dobrim djelima prema bližnjima.

Ivanka Domazet, koordinator projekta