Arhive kategorije: Najave

Najave događaja

Poslanica za Nedjelju Caritasa 12. prosinca 2021.

RADOST DARIVANJA – PUT OBRAĆENJA

Nedjelja Caritasa izrasta iz Radosne nedjelje (Gaudete). Prepoznatljiva je po jedinstvenom suputniku i sugovorniku – Ivanu Krstitelju, koji poziva na obraćenje i sugerira da put obraćenja prolazi dionicom solidarnosti, pravednosti i nenasilja. Poruku za Nedjelju Caritasa razabiremo u poruci Isusovog preteče.

Glas pustinjaka Ivana odzvanja jordanskom dolinom: „Obratite se!“ Ivanov glas je zreo, sazrijevao je u šutnji, miru pustinje, hranio ga je sadržajem i smislom koji samo pustinja u svojoj ogoljelosti i bogatstvu u dodiru s Bogom dariva. Oštar je i šiba dok govori s distance, ali srdačan i blag kad mu se sugovornik približi.

Bistrim okom, kojega je pustinja izoštrila, Glasonoša radosti gleda u smjeru ljudskoga kretanja, ali vidi i put po kojem Spasitelj dolazi. Razabire, ako nastave započetim putem, neće ga susresti. Moraju se obratiti, okrenuti i zaputiti drugim putem, kako bi ga susreli i s Njim pošli na hodočašće života.

Živopisno ukazuje da se doline slabosti i brda samodostatnosti trebaju izravnati kako bi vidjeli dalje od sebe, vidjeli one pored sebe – jer oni su nezaobilazan dio puta, jedino u društvu s njima mogu poći u susret. Za svakoga ima putokaz na dionici solidarnosti, pravednosti i nenasilja.

Mnoštvo [solidarnost] senzibilizira za socijalnu osjetljivost, da ne čuvaju rezervnu haljinu, nego da njome pokriju suputnika koji je gol, jer je po njegovoj mjeri sašivena.

Carinike [pravednost], državne službenike, upozorava na virus korupcije, da postupaju po zakonu i hode ravnim putem jer pohlepa uništava suputnike.

Vojnike [nenasilje] motivira da budu graditelji mira, a ne izvor pobune, nesigurnosti i straha; da prepoznaju u drugima suputnike a ne suparnike.

I mi, na putu za Betlehem, željni smo jasnih putokazâ. Puno govorimo, međusobno se uvjeravamo, sve smo glasniji, zavaravamo se da jačina glasa daje snagu argumentima; puno je praznine. Priželjkujemo vijaču Onoga koji će pročistiti naše gumno, spaliti pljevu naših praznina i sačuvati žito za hranu zajedništva.

U borbi ‘jakih’ sjeme zajedništva čuvaju potisnuti na periferiju društva. Njihova ispružena ruka nije tek ruka prosjaka, ona je dar, poziv na zajednički hod, prilika da se oslobodimo od sebe i sebičnosti, okrenemo drugima i obratimo. Marginalizirani znaju put, a i sami su nezaobilazna dionica puta, prema Betlehemu. U mjeri u kojoj im ruku prihvatimo rάvnimo put za Kristov dolazak i idemo mu u susret. Oni su uzorana njiva na koju možemo posijati ljubav i niknut će radost.

Elizabeta Ugarska, svetica siromaha poučava: Ondje gdje siješ ljubav, niče radost.

Nedjelja Caritasa ore njivu naše duše za sjetvu ljubavi da radost Božića nikne i procvjeta u srcima darovanoga i darovatelja.

U Varaždinu 23. studenoga 2021.


Bože Radoš

varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa

 

Adventski projekt: “Veliko srce za male ljude”

Trajni projekt Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije „Veliko srce za male ljude“, provodi se u vrijeme Došašća na području Osječkog istočnog, Osječkog zapadnog, Čepinskog, Slavonskobrodskog, Garčinskog, Sibinjskog, Velikokopaničkog, Vinkovačkog, Vukovarskog i Otočkog dekanata. Želja nam je kroz projekt prikupiti živežne namirnice, higijenska te novčana sredstva kojima bismo osigurali topli obrok i bolji život korisnicima Caritasovih Pučkih kuhinja Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, kao i korisnicima Caritasovog Centra za prihvat beskućnika u Osijeku.

Za uplatu financijskih sredstava jedinstveni je račun:

Privredna banka Zagreb              IBAN: HR6123400091110046082

 Uplatitelj se pozivom na broj i opisom plaćanja odlučuje kome će donirati sredstva:

 

1. Model: HR00
    S pozivom na broj: 31000-1-02
    Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Caritasovu Pučku
kuhinju Osijek

 

2. Model: HR00
     S pozivom na broj: 35000-1-02
     Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Caritasovu Pučku
kuhinju Slavonski Brod

 

 3. Model: HR00
      S pozivom na broj: 32100-1-02
      Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Caritasovu Pučku
kuhinju Vinkovci

 

4. Model: HR00
     S pozivom na broj: 32000-1-02
     Opis plaćanja: donacija „Veliko srce za male ljude“ za Caritasovu Pučku
      kuhinju Vukovar

 

Apeliramo da zbog trenutne epidemiološke situacije donirane namirnice budu trajne i tvornički zapakirane, te da svoj dolazak najavite:

  1. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Osijek, gđi. Maji Cindrić, na telefon 031/503-040 ili mobitel: 098/573-554, od ponedjeljka do petka, od 6,00 do 14,00 sati, na adresi Matije Gupca 10 u Osijeku
  2. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Slavonski Brod, gđi. Mariji Čikulin, na telefon 035/442-111 ili mobitel 099/270-7447, od ponedjeljka do petka, od 7,00 do 15,00 sati, na adresi Petra Preradovića 1, Slavonski Brod
  3. Voditeljici Caritasove Pučke kuhinje Vinkovci, gđi. Renati Keškić, na telefon 032/369-880 ili mobitel 099/270-7449, od ponedjeljka do petka, od 7,00 do 15,00 sati, na adresi Zvonarska 60, Vinkovci

Svim župama i donatorima koji su do sada podržali projekt zahvaljujemo, a pozivamo i ostale da ga podrže uz Poruku Pape Franje za 5. Svjetski dan siromaha (14. studenoga 2021.):

„SIROMAHÂ SVAGDA IMATE UZA SE „ (Mk 14,7)

Olivera Balatinac

 

Zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Voditeljica zdravstvene radionice medicinska sestra Katica Andraši u četvrtak, 04. studenoga 2021. godine u 16:00 sati održat  će redovitu zdravstvenu radionicu. Na radionici ćemo, uz redovito mjerenje krvnog tlaka i šećera, porazgovarati s korisnicima o njihovim trenutnim zdravstvenim poteškoćama ukoliko ih ima.

Radionica se održava u sklopu provedbe II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina  Tadić

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J.J.Strossmayera 69, 03. studenog 2021.g s početkom u 17 sati socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić održat će psihosocijalnu radionicu s temom “Moji izbori i odluke”. Na radionici će istražiti alate za važne trenutke u životu u kojima često ne znamo kako postupiti ili nismo sigurni jesmo li dobro postupili.

Ova radionica je jedna u nizu radionica u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

 

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69, dana 18. listopada 2021. godine s početkom u 7.30 sati Božidar Popović dr. med., održat će psihosocijalnu radionicu. I ova radionica dr. Popovića će biti prilika našim korisnicima za rješavanje eventualnih problema i poteškoća života u zajednici. Ova radionica je jedna u nizu radionica u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

                                                                                                                              Marina Tadić

 

Radno-terapijska radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69, dana 15. listopada 2021. godine s početkom u 17 sati voditeljice radno – terapijskih radionica, odgajateljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl održat će svoju radionicu. Na radionici nastavljamo, zajedno s korisnicima, uljepšavati unutrašnjost Prihvatilišta šivajući zastore za blagovaonicu.

Radionice u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  organizirane su s ciljem motiviranja naših korisnika na aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu i organiziranost života.

Marina Tadić

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69, dana 13. listopada 2021. godine s početkom u 17 sati socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić  nastavlja rad s našim korisnicima na psihosocijalnoj radionici. Tema ovog susreta je „Suradnja i grupno rješavanje problema”. Ova radionica je jedna u nizu radionica u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić

 

Radno-terapijska radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69, dana 08. listopada 2021. godine s početkom u 17 sati voditeljice radno – terapijskih radionica Mira Vego i Ljiljana Vetengl održat će svoju radionicu s korisnicima Centra. Radionice u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a  organizirane su s ciljem motiviranja naših korisnika na aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu i organiziranost života.

                                                                                                                             Marina Tadić

Zdravstvena radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Voditeljica zdravstvene radionice medicinska sestra Katica Andraši u četvrtak, 07. listopada 2021. godine u 16:00 sati održat će redovitu zdravstvenu radionicu. Na radionici će voditeljica, uz redovito mjerenje krvnog tlaka i šećera, korisnicima dati korisne zdravstvene savijete. Radionica će se održati u vrtu Caritasova Centra za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69.

Radionica se održava u sklopu provedbe II. godine programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina  Tadić

Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika – Osijek na adresi J. J. Strossmayera 69, dana 06. listopada 2021.g s početkom u 15 sati socijalna pedagoginja Karolina Burek Bilokapić održat će psihosocijalnu radionicu na temu „Zauzimanje za sebe” gdje će korisnici uvježbavati različite komunikacijske vještine. Ova radionica je jedna u nizu radionica u drugoj godini programa „Resocijalizacija beskućnika – Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marina Tadić