Kompetentni roditelji – kompetentna djeca

V. ciklus pod nazivom “Roditeljska večer”

U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu izdvojili smo jedno područje, koje bi ovim projektom željeli poboljšati. Naime, iskustvo iz  svakodnevnih susreta s roditeljima koji imaju različita pitanja i poteškoće u svakodnevici obiteljskog života, a koji iz toga razloga i  dolaze potražiti pomoć u naše savjetovalište, potaklo nas je da razmišljamo o praktičnosti takvoga rada koji bi bio grupni, odnosno postojanje mjesta i vremena gdje bi roditelji mogli dolaziti, međusobno se družiti, razmjenjivati iskustva i dobiti stručnu pomoć ili uvid u neko područje koje ih zanima.

Protekle četiri godine,   provodili smo radionice za roditelje u sklopu projekta Kompetentni roditelj-kompetentno dijete.  Evaluacijom projekta došli smo do zaključka da je ovakav kontinuirani rad za roditelje potreban, ali na način koji bi roditeljima bio privlačan, bez formi predavanja i poučavanja. Sami roditelji su izrazili pozitivno mišljenje o postojanju ovakvoga mjesta i načina rada, te predložili da on uđe u trajnu ponudu Savjetovališta. Upoznavajući se jedni s drugima, dijeleći iskustva i poteškoće, razmjenjujući pitanja sa stručnjakom, došli su do uvida da i drugi roditelji imaju sličnih problema, da nisu izolirani ili drugačiji.

Dugoročni cilj projekta je osnaživanje roditelja. Obitelj je krhka dinamična struktura osjetljiva na vanjske utjecaje i unutarnje promjene koje proizlaze iz promjena u njezinoj strukturi, u članovima i promjenama njezinih članova. Stoga nam se čini važnim u nedostatku mreže raznih programa i institucija za potporu roditeljstvu, dati svoj doprinos kroz grupno i iskustveno učenje i dijalog. Naš program je preventivni i usmjeren je na odgojna pitanja s kojima se susreću većina roditelja.

Osim zanimljivih tema radionica,  roditelji mogu i od desetak stručnih suradnika različitih profila izabrati  i dobiti stručnu i kvalitetnu pomoć.  Dovoljno je samo osobno doći ili nas nazvati.

Pozivamo sve roditelje koji su u mogućnosti da se pridruže ovogodišnjem zanimljivom i ugodnom druženju.