Uvodna radionica projekta “I mi smo tu” za djecu, mlade Rome i njihove roditelje

U subotu. 15. travnja 2023. god. održana je 1. radionica projekta u vremenskom periodu od 14:30 do 16:30 sati u Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru. Na radionici je sudjelovalo 26 korisnika.

Na prvom susretu,  svi smo se predstavili, iako se već svi znamo, ali smo jednostavno radi trogodišnje pauze provođenja radionica, imali dosta toga za čuti od njih. Izuzetno nam je drago što neki od naših korisnika i dalje pohađaju školu, većinom su to strukovna zanimanja, automehaničar, frizer, slastičar… Obitelji su se proširile i dobile nove članove koji su isto tako sudjelovali na radionici. Struktura korisnika na radionici bila je od treće godine starosti do 49. godine.

Kako je većina korisnika pravoslavne vjeroispovijesti, tako smo i temu radionice upriliči, mlađa skupina izrađivala je šarena jaja na papiru kojima će ukrasiti svoja gnijezda kada dođu kući, a sa starijom grupom i roditeljima smo razgovarali što za njih znači blagdan Uskrsa i kako ga obilježavaju u svojim domovima. Isto tako upoznavali smo ih s planom održavanja radionica, programom, temama, vremenom trajanja pojedinog susreta, ciljevima i svrhom provođenja ovih aktivnosti s njima. Od njih smo čuli samo riječi zahvale i oduševljenja te koliko su im radionice pomogle u njihovom razvoju i životu te izjave roditelja o  korisnosti ovakvog načina rada s njihovom romskom zajednicom.

 

 

 

 

 

 

 

Izvješće sastavila: Ivanka Domazet