Izlet u Aljmaš korisnika Centra za prihvat beskućnika – Osijek i djelatnika Caritasa

Pri završetku trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika – budimo im podrška na putu do samostalnosti” korisnici Caritasovog centra za prihvat beskućnika – Osijek   i djelatnici Caritasa Đakovačko- osječke nadbiskupije su 22. veljače 2023. godine bili na izletu u Aljmašu.

Tom prilikom smo obišli zajednicu Cenacolo smještenu u Aljmašu. U zajednici su nas dočekali gostoljubivi štićenici zajednice Canacolo i vlč. Ivan Jurićem,  duhovnik i voditelj. Korisnici su nam nakon nekoliko riječi o svom trnovitom životnom putu ukratko prezentirali način rada u zajednici te s ponosom pokazivali plodove svog rada.


Po obilasku  Cenacola krenuli smo put aljmaškog svetišta Gospe od Utočišta gdje nas je primio župnik u mirovini preč. Ante Markić. Nakon obilaska mjesta i obala rijeke Dunava preč. Markić nam je progovorio nekoliko riječi o zanimljivoj povijesti svetišta od 1704. godine kada je nastalo svetište pa sve do današnjih dana. Izlet korisnika Caritasovog centra za prihvat beskućnika i djelatnika Caritasa nastavio se uz objed i okrjepu.

Temeljna moralna vrijednost Crkvenog nauka je vjerovanje da svaka osoba ima svoje dostojanstvo i svoju neotuđivu vrijednost, stoga i na ovaj način potičemo socijalnu koheziju, da i oni koji su doživjeli iskustvo siromaštva i socijalne isključenosti mogu živjeti u skladu s ljudskim dostojanstvom i aktivno sudjelovati u životu društva.

Marina Tadić