Proslava blagdana sv. Nikole s ukrajinskim obiteljima

OSIJEK (TU) – U sklopu projekta „Žurna pomoć izbjeglicama iz Ukrajine u RH“ koji se provodi u suradnji Hrvatskog Caritasa i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a financira ga Catholic Relief Services (CRS) u Caritasovu centru za dijete u Osijeku organizirana je u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine tradicionalna proslava blagdana sv. Nikole – ali ovoga puta u zajedništvu s ukrajinskim obiteljima.

Scenski prikaz uz prigodne pjesme

U Centru za dijete okupile su se obitelji iz Osijeka koje Centar redovito pomaže, a uz njih i oko 50 ukrajinskih obitelji s djecom koja su smještena na području Osijeka. Uslijedio je prigodan program koji su izvela djeca – i Osječani i Ukrajinci. Uz pomoć i prijevod sestre bazilijanke Anastasije Pitka prisutnoj djeci u scenskom prikazu predstavili su se arkanđeli – Mihael, Gabrijel i Rafael te su ih pitali znaju li tko uskoro dolazi u Centar i što će im donijeti. Djeca su radosno odgovarala, a arkanđeli su sv. Nikoli zapjevali ukrajinsku pjesmu. Priključilo im se i dvoje ukrajinske djece u tradicionalnoj narodnoj nošnji, koja su otpjevali koljadu. Prisutnima se zatim, uz prijevod s. Anastazije obratio ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, preč. dr. Drago Tukara.

„Hvala Hrvatska!“

„Raduje me, drage majke, roditelji i djeco, što mogu večeras biti s zajedno s vama čekajući sv. Nikolu. Vi ste došli u Hrvatsku, u Osijek. Ukrajina je velika zemlja, Hrvatska je tako mala zemlja, a ovo je kutak – Centar za dijete – koji sam večeras nazvao Kutak za vaš teški trenutak. No, nećemo večeras o tuzi i žalosti, već o radosti i dobroti“, rekao je ravnatelj Caritasa i zahvalio svim dobročiniteljima koji pomažu Caritasu kako bi se moglo pomoći potrebitima. Zatim je zahvalu uputio i djelatnicama Caritasa – napose Ivanki Domazet i suradnicama Miri Vego, Ljiljani Vetengl, Katarini Burek i volonterki Eni Kovaček, koje se svakog četvrtka druže s ukrajinskim obiteljima na prigodnim radionicama. Zahvala je upućena i sestrama bazilijankama te svima koji su na bilo koji način pridonijeli programu proslave blagdana sv. Nikole – znaka ljubavi i dobrote. „Hvala vam što ste došli, draga djeco budite radosni! Živi i zdravi bili!“, poručio je ravnatelj Tukara, na što su prisutne ukrajinske obitelji uzvratile povicima: „Hvala Hrvatska!“ Zahvalu za svu brigu i nastojanja, s. Anastazija uputila je ravnatelju Tukari, darujući mu ikonu Presvete Trojice te napominjući da je u Ukrajini ikona najvrijedniji dar koji se može darovati, a prigodan dar dobila je i djelatnica I. Domazet.

Uslijedio je nastup Pjevačke skupine „Šokice“ iz udruge Šokačka grana, a potom je, uz pratnju ministranata koji su nosili darove, „došao sv. Nikola“ radosno pozdravljajući djecu i opisujući kako je „prevalio dalek put“ da bi stigao do njih i darivao ih. Svi mališani primili su darove iz ruku sv. Nikole te su ga zahvalno i s osmjehom promatrali.

Sv. Nikola dolazi i u inozemstvo

Ukrajinka Bohdana Sorovishchak iz mjesta Zalasija, Ternopoljska oblast u Osijek je došla u ožujku s dvije kćeri – Sofijom i Anom. Smještena je u samostan sestara bazilijanki, što joj je jako drago i puno joj znači. S obzirom da je među svojim ukrajinskim sestrama skoro ni ne osjeća da je u tuđini. Zadovoljna je i zahvalna na svoj pomoći. Rekla je da se djeca jako raduju sv. Nikoli jer su mislila kako on dolazi samo u Ukrajini i da sada kada su u inozmestvu neće doći.

Mirela Vakoš ima četvero djece i odnedavno je korisnik Caritasova Centra za dijete. Zahvalna je na pomoći, kao i na organizaciji proslave blagdana sv. Nikole te je rekla da dolazak sv. Nikole djeci jako puno znači. Raduju se predstavi i darovima zajedno s roditeljima, posebno jer se sv. Nikolu više ne može tako često vidjeti kao što je to prije bilo moguće.

M. Kuveždanin