Edukacija karitativnih djelatnika i volontera

ĐAKOVO (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove je godine organizirao seminare za karitativne djelatnike, suradnike i animatore župa Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su se održavali od 26. rujna do 4. listopada u 6 regija. Tako su seminari održani u Valpovu, Vinkovcima, Brodskom Vinogorju, Tenji, Županji i Đakovu.

Seminari su započinjali uvodnim pozdravom pomoćnika ravnatelja Nadbiskupijskoga Caritasa Miše Lukačevića i molitvom. Potom su izlaganje na temu „Socijalni nauk u slici Caritasa“ održavali povjerenici dekanatskih Caritasa. Svi povjerenici uglavnom su govorili o načelima socijalnog nauka Crkve i to o dostojanstvu ljudske osobe, ljudskim pravima, općem dobru, načelu supsidijarnosti, solidarnosti i brizi za siromašne, zaključujući kako se socijalni nauk i Caritas isprepliću te jedno i drugo teže boljitku i očuvanju ljudske osobe bez obzira na njezino podrijetlo, vjeru, rasu, stav i spol.

Drugi dio seminara je bio praktični rad, tijekom kojega su okupljeni promišljali kako riješiti jednu zamolbu za pomoć koja je pristigla u Nadbiskupijski Caritas. Svi su sudionici uspješno odgovorili na zadatak, jer se pokazalo da su spremni pomoći u okviru svojih mogućnosti te, ukoliko bude potrebno, surađivati i s ostalim institucijama u lokalnoj zajednici kako bi što učinkovitije pomogli osobama u potrebi. Na seminarima je ukupno sudjelovalo 110 osoba. Ivanka Domazet