Pomoć ukrajinskim izbjeglicama suradnjom Hrvatskog Caritasa i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije s američkim Caritasom (CRS)

OSIJEK / SLAVONSKI BROD (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije potpisivanjem memoranduma o razumijevanju s Hrvatskim Caritasom 1. lipnja 2022. uključio se u pilot projekt Hrvatskog Caritasa i američkog Caritasa (CRS-a) vezano za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine smještenih na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Projekt traje do kraja rujna ove godine uz mogućnost produženja.

Prema riječima pomoćnika ravnatelja Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, mr. sc. Miše Lukačevića projekt vrijedan 660 tisuća američkih dolara uključuje čitav niz inicijativa na području nadbiskupije. Slični projekti se ujedno provode u brojnim drugim biskupijama i nadbiskupijama u Hrvatskoj. Iz ovog projekta Hrvatski Caritas je osigurao određena novčana sredstva za 86 osoba. Dio novčanih sredstava nalazi se na „cash“ karticama jednog trgovačkog lanca u iznosu od 500 kuna i bon karticama jedne drogerije sa 200 kuna, koje su uručene preko Caritasovih djelatnika, Ivanke Domazet i Miše Lukačevića u ponedjeljak, 1. kolovoza na dva mjesta: u samostanu sestara Bazilijanki koje se brinu o 5 obitelji sa 12-tero djece u Wilsonowoj ulici br. 13 i u Slavonskom Brodu u Pansionu Antonio, Frane Bulića 22, u smještajnom objektu na području Župe Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju, gdje se pak nalazi 30-ak obitelji iz Ukrajine.

Cilj je omogućiti izbjeglicama samostalnu nabavu namirnica koje su im potrebne. Sa 25 osoba Nadbiskupijski Caritas proveo je projekt „ljetovanje u Zatonu“ u srpnju, a drugih 36 će ići na ljetovanje u kolovozu ove godine, čije troškove je također snosio Caritas. Ljetovale su većinom obitelji sa djecom. Preostalih 25 osoba je starije životne dobi, smještene u spomenutom Pansionu.

Također u sklopu ovoga projekta, od kolovoza ove godine je zaposlena jedna gospođa iz Ukrajine u Caritasovoj pučkoj kuhinji, uz njene pozitivne povratne informacije.

U planu je organiziranje psiho-socijalnih i edukativnih radionica u Caritasovu Centru za majku i dijete, Osijek.

Nadbiskup Đuro Hranić je od početka rat u Ukrajini izrazio solidarnost proglašavanjem 2. ožujka, na Čistu srijedu – Pepelnicu, ujedno i Nadbiskupijski dan posta, molitve i solidarnosti s ukrajinskim narodom. Caritas Nadbiskupije poslao je i konkretnu pomoć u suradnji sa Hrvatskim Caritasom, za potrebe Caritasa Nadbiskupije Ivano-Frankivsk i u okolicu Kijeva u Ukrajini, sve zahvaljujući vjernicima koji su pomoć prikupljali po svojim župama, a potom i volonterima župnih i Nadbiskupijskog Caritasa, koji su prikupljeno sortirali i paletirali. Ukupno su poslane četiri pošiljke kamionima, vrijednosti otprilike pola milijuna kuna. Pomoć pri sortiranju i pakiranju humanitarne pomoći pružili su bogoslovi i studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, objasnio je Lukačević te nadodao: „To je sve naša kršćanska i ljudska dužnost, jer ono što tišti i mori Ukrajince, nalazi odjeka i u našim srcima, kao Kristovim učenicima koji smo pozvani pomagati braći, ljudima u potrebi.”

U provedbi aktivnosti u sklopu ovog projekta u Slavonskom Brodu pomogli su i grkokatolička župa Uzvišenja Svetog Križa i župnik o. Aleksandar Hmilj, te predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji Nikola Zastrižni, a u ime svih obitelji iz Ukrajine koje su primili poklon bonove nadbiskupijskog Caritasa zahvalio je o. Andrii Luchyn, inače svećenik iz Ukrajine, koji trenutačno živi i djeluje na području grkokatoličke župe u Kaniži.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije nastavit će s prikupljanjem novčane i materijalne pomoći za izbjeglice iz Ukrajine prema uputama Hrvatskog Caritasa i Okružnice nadbiskupa, mons. Hranića.

Ivanka Domazet / Ivica Vlašić / Marko Grgić