Psihosocijalna radionica u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Dvosatna radionica II. godine provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“  održana je u ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. godine, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69). Održao ju je dr. med. Božidar Popović, psihijatar i psihoterapeut, na temu „Međuljudski odnosi“.

Na radionicama su korisnici na poticaj psihoterapeuta razgovarali o međuljudskim odnosima unutar zajednice kao i o međusobnim konfliktima i kako ih rješavati. Svaki od prisutnih korisnika izrazio je što mu unutar zajednice najviše smeta. Na izgovorene poteškoće u komunikaciji unutar zajednice psihoterapeut je odgovorio s nekoliko savjeta, kako se postaviti i kako odgovoriti na konflikt kako bi u zajednici zavladalo veće zajedništvo i sklad. U drugom dijelu radionice bilo je govora o pogledu u budućnost, o tzv. „životnom kompasu“ gdje ih taj kompas usmjerava i vodi. Pojedini korisnici su ostavili dojam kako imaju jasno usmjerenje za budućnost, dok su drugi korisnici iskreno priznali kako njihov kompas ne pokazuje nikakav smjer i izražavaju brigu o svojoj budućnosti. Korisnici su aktivno i otvoreno sudjelovali na radionici znatiželjno očekujući slijedeću.

Za mjesec dana ponovno će imati priliku sudjelovati na psihosocijalnim radionicama kojima brinemo i o mentalnom zdravlju naših korisnika.

Program „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Olivera Balatinac