Radionice u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Stručni suradnici, marljivo održavaju svoje radionice, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek (J. J. Strossmayera 69) i u ovom periodu godišnjih odmora, misle na naše korisnike te su se potrudili da i u mjesecu kolovozu bude aktivno.

U ponedjeljak,  02. kolovoza 2021. s početkom u 18 sati, prva je sa svojom radionicom bila fizioterapeutkinja Petra Vego. Tema njezine zdravstvene radionice bila je „ Vježbe lakšeg intenziteta cijelog lokomotornog sustava s fokusom na disanje”, a korisnici su imali priliku razgibati se i naučiti vježbe prilagođene njihovom zdravstvenom stanju. Razveselilo ih je što su vježbali uz glazbu, a posebno što je svatko od njih mogao odabrati pjesmu uz koju se vježba pa su tako za kraj improvizirali i ”makarenu”.

Već dan poslije, u utorak 03. kolovoza 2021. u 17 sati, informatičar Mario Balatinac, održao je svoje radionice. Naši korisnici su se nastavili educirati i ovim putem dobili priliku poboljšati svoju informatičku pismenost. Nakon što su na prošlim radionicama svladali datoteke sada su naučili ponešto o internet pretraživačima i tražilicama.

U srijedu, 04. kolovoza 2021. u 16 sati, radionicu je održala medicinska sestra Katica Andraši. Kao i svaki mjesec, na zdravstvenoj radionici-brige o zdravlju, korisnicima su izmjerene vrijednosti šećera u krvi i krvnoga tlaka. S korisnicima se vidjelo vode li brigu o svome zdravlju, piju li redovito terapije i obavljaju kontrole. Potom je uslijedilo predavanje na temu „Onihomikoza-infekcija gljivicama” te su korisnici aktivno sudjelovali u razgovoru i podijelili svoja iskustva. Na kraju su iskazali zanimanje za nadolazeće radionice i predložili sljedeće teme: alergije, ovisnosti, kako se nositi s bolovima, prirodni lijekovi i dr.

S radionicama nastavljamo i dalje, a sljedeći će ih posjetiti psihijatar i psihoterapeut Božidar Popović. Sve radionice dio su provedbe druge godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti” koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sadržaj ove publikacije, programa, izloška, video i audio materijala u isključivoj je odgovornosti Caritasa i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak