Izvješća održanih radionica programa: “Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”

Ni protekla situacija s pandemijom nije smela stručne suradnike da održe novi krug radionica na veliko zadovoljstvo kako korisnika tako i djelatnika. Korisnici su ih dočekali s nestrpljenjem i s velikim interesom aktivno sudjelovali u njima te još uvijek ne prestaju međusobno pričati o doživljajima s raznovrsnih radionica. Vidjeti korisnike zadovoljne, motivirane i ohrabrene nakon radionica vjetar je u leđa i daljnji izazov djelatnicima i suradnicima da nastavimo dalje u ostvarenju cilja samog programa resocijalizacije.

U ponedjeljak 1. lipnja 2020.godine predstavio im se psihijatar Božidar Popović te održao radionicu gdje su korisnici potaknuti da se otvore i slobodno govore o sebi. Iako s malom zadrškom u početku, kako je razgovor tekao svi su se otvarali i govorili o svojim mislima. Vidno motivirani zajedno s psihijatrom dogovorili su da će razmisliti o tome što će biti tema sljedećeg susreta.

2. lipnja 2020. godine održane su tri objedinjene radionice; radno-terapijska koju su održale Mira Vego i Ljiljana Vetengl, dramsko-glazbena koju je vodila Tajana Balatinac i zdravstvena pod vodstvom Petre Vego. Uz ugodno druženje, bilo je lijepo vidjeti osmjehe na licima ljudi kojima život i nije uvijek dao priliku za isto, korisnici su uz glazbenu pratnju pjevali, glumili i radili tjelovježbu. A problem im nije bio pričati o svom trudu i radu na izradi vrtnog namještaja.

    n

U četvrtak 4. lipnja 2020. godine održane su dvije radionice brige o zdravlju koju je vodila medicinska sestra Katica Andraši na temu prevencije kroničnih bolesti. S velikim zanimanjem korisnici su upijali svaku riječ, pažljivo slušajući što gospođa ima za reći, nakon čega je bilo pregršt pitanja s obzirom na to da većina ima zdravstvenih problema. Posebno im je bilo interesantno mjerenje šećera u krvi kao i krvnoga tlaka te im daljnje vođenje evidencije predstavlja svojevrstan izazov i nešto novo u dnevnoj rutini.

Potaknuti uspješnim programima prijašnjih godina, u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika, nastavljamo s radionicama u sklopu prve godine novog programa „Resocijalizacija beskućnika- Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Iva Sedmak