Caritasov seminar za animatore i suradnike župnih karitativnih skupina

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizirao je seminar na nadbiskupijskoj razini za sve animatore i suradnike župnih karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 08. lipnja 2019. god. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu od 9,00 do 13,00 sati.

Seminar je započeo zajedničkom molitvom za obitelj Ivana Pavla II. i pozdravnom riječju dr.sc. Drage Tukare, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predavač na seminaru bio je vlč. Ivica Martić, a naslov teme: „Ustani i hodaj!…“  (Dj.ap. 10:38)

Tema seminara bila je sjećanje na treći posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njegov lik pape hodočasnika i putnika. U svom predavanju vlč. Martić usporedio je Caritas, koji je uvijek pokretan i dinamičan s hodočašćima i skrbi za zajedničko dobro. Svoje izlaganje o značenjima i važnosti hodočašća potkrijepio je primjerima iz Svetog pisma i nekim crkvenim dokumentima. Za kraj nam je ukazao na važnost karitativnih animatora i suradnika u župnim zajednicama hodočastiti prema svetim mjestima i prema ljudima u potrebi.

Nakon predavanja slijedio je radionički dio. Sudionici su podijeljeni u 5 grupa i to: Radionica Krk, Dubrovnik, Osijek, Rijeka i Zadar. U znak na sjećanja posjeta pape Ivana Pavla II. u svakoj radionici na početku je pročitan odlomak iz njegove propovijedi  prilikom posjeta istim mjesta te njegove poruke. Tako smo se ukratko prisjetili na Papine poruke i osvrnuli koliko ih mi živimo u našim župnim zajednicama i obiteljima, koliko smo odgovorni i vjerni svom svakodnevnom pastoralnim životu, obiteljskim dužnostima, društvenim, političkim i građanskim stvarnostima.

Na kraju seminara dr.sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije zahvalio je svim sudionicima na njihovom odazivu, pozvao sve sudionike na razmišljanje o jednom zajedničkom hodočašću te naglasio da svi mi aktivni u karitativnom radu trebamo čuvati „identitet“ Caritasa u našim župama i našem karitativnom radu.

Seminar je završen zajedničkom molitvom i druženjem uz zakusku.

Ivanka Domazet