Korisnici Centra za prihvat beskućnika-Osijek bili na izletu u Vukovaru

Korisnici Centra za prihvat beskućnika Caritasa Osijek pod vodstvom ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Drage Tukara u ponedjeljak 24. rujna 2018. godine bili su na izletu u Vukovaru.

Izlet je obuhvaćao posjet franjevačkom samostanu župe Sv. Filipa i Jakova, Vukovarskoj bolnici – Mjesto sjećanja, Memorijalnom centru Domovinskog rata, te zatim posjet i Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, nakon čega smo posjetili i Muzej vučedolske kulture, a po završetku izleta smo imali zajednički ručak u Vukovaru.

Ovaj izlet aktivnost je druge godine programa koji se provodi u Caritasovom Centru za prihvat beskućnika pod nazivom „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“.

Izlet je bio vrlo edukativan, ali i opušten, upravo ono što smo željeli pružiti našim korisnicima, kako bi ih malo odmaknuli od njihove svakodnevnice. Prisjetili smo se onoga što je Vukovar značio za vrijeme Domovinskog rata i osjetili veliku zahvalnost i poniznost nad žrtvom koju su njegovi branitelji i civili podnijeli. Također nismo zaboravili niti na drugo veliko obilježje vukovarskog kraja, a to je Vučedolska kultura. Prema izjavama korisnika izlet im se jako svidio, te smo im njime pomogli da se osjećaju prihvaćeno i  kao dio zajednice. Projekt je sufinanciran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Martina Aničić