Kompetentni roditelj-kompetentno dijete III. ciklus

III. ciklus, pod nazivom CAFFE KUTAK ZA RODITELJE

Projekt  Kompetentni roditelj-kompetentno dijete, čiji je cilj  podrška  roditeljstvu i razvoju roditeljskih vještina,  u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu u Osijeku, započeli smo provoditi  2009. godine, uz potporu Grada Osijeka i zaklade Adris iz Rovinja.  Tijekom cijele te godine, dva puta mjesečno bile su održavane radionice za roditelje, mlađe i starije djece. Radi dobrog odaziva roditelja, ali i pozitivnog očitovanja  suradnih ustanova o potrebi takvoga rada s roditeljima, uz potporu Grada Osijeka, projekt smo nastavili i tijekom 2010. godine, kroz II. ciklus pod nazivom Roditelji znaju.

U 2011. godini, radionice za roditelje osmislili  smo u obliku Caffe kutka za roditelje, gdje su se roditelji jedan puta mjesečno, uz topli ili hladni napitak sastajali  i družili, jedni s drugima, ali i  sa stručnjakom –  psihologom,  soc. pedagogom, odgajateljicom, liječnicom  i sl.  Potreba rada s roditeljima, iščitava se  iz raznolikih okolnosti u kojima brojne obitelji žive. Od egzistencijalnih pitanja kao što je nezaposlesnost, samohranost, teškoća u bračnim odnosima, ovisnosti, socijalne   izolacije , kronične  bolesti,  ali i zbog raznolike ponude svih onih čimbenika koji ulaze u odgojni proces, najčešće putem medija.

Kada se pojave poteškoće u obiteljima, kada djeca izbjegavaju dužnosti, ne motivirana su, neuspješna u školi, pribjegavaju raznim ovisnostima, bezosjećajna su prema obitelji i društvu, tada škola i stručnjaci spremno okrivljuju roditelje. Zato se neprestano suočavamo s roditeljskim preispitivanjima; gdje i kada sam pogriješio, što moram raditi da ne pogriješim, kako biti dobar roditelj, što je kvalitetno roditeljstvo.

Prosječna posjećenost po pojedinoj radionici iznosila je oko desetak roditelja, najčešće majki djece adolescentne dobi.

Roditelji najčešće dođu samoinicijativno, ali i upućeni iz raznih ustanova.

Planiramo proširenje ovakve ponude za roditelje i na druge gradove u našoj županiji, a u suradnji s nekim ustanovama koje skrbe za obitelj. No, jedno je sigurno, a to je da je ovaj projekt sada već trajna ponuda Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije obiteljima putem Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Osijeku.