Dodjela odluka Zaklade “Dr. Nikola Dogan”

 

ĐAKOVO (TU) – Dodjela odluka za stipendiranje korisnicima Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“ – osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima, održana je 21. studenoga u Dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu.

Okupljene je pozdravio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. „Na žalost, živimo u teškom vremenu i vidimo još uvijek rastuće ili nezaustavljeno siromaštvo, prisutno na području naše drage Slavonije.

 Objektivni pokazatelji i ozbiljna znanstvena istraživanja pokazuju da je Slavonija od regije kamo su ljudi dolazili postala regija iz koje se najviše odlazi, jedan od najsiromašnijih dijelova Domovine. Želim vam izraziti solidarnost i izreći blizinu Crkve. Mi, kao Crkva, nastojimo činiti koliko god možemo, ali ne možemo zadovoljiti sve potrebe, ne možemo zamijeniti državne institucije, koje također imaju objektivnih poteškoća s kojima se susreću. Svjesni smo da su ove stipendije tek kap u moru vaših potreba“, rekao je nadbiskup Đuro korisnicima stipendija.

„Budimo svjesni da čovjek u životu može imati sve, ali materijalno što posjeduje ne može ispuniti njegovo srce niti ga učiniti zadovoljnim. Ali, mi smo ljudi, utjelovljeni duh i produhovljeno tijelo, i potrebna su nam materijalna dobra kako bismo si mogli osigurati osnovne životne uvjete. Molim da vas Gospodin ne opterećuje iznad vaših mogućnosti već, dok vam daje križeve, da vam da i snage da se s njima možete nositi“, dodao je nadbiskup te zahvalio Caritasu, svima koji su odradili zahtjevan posao prikupljanja i obrade zahtjeva, Nadbiskupijskoj ustanovi za uzdržavanje klera (UZUK) i ostalima koji su priskrbili sredstva za ove stipendije.Potom se okupljenima obratio ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i upravitelj Zaklade, dr. sc. Drago Tukara, podsjetivši kako je Zaklada osnovana 2008. godine, a ovo je 6. puta da se dodjeljuje pomoć učenicima i studentima s područja nadbiskupije. Istaknuo je kako je o 1. kolovoza do 10. listopada ove godine na adresu Zaklade pristiglo 140 zamolbi te kako se uvidom u iste moglo uočiti da su potrebe velike i konkretne. Prema kriterijima Pravilnika, prikupljena sredstva u iznosu od 271 tisuća kuna, odobrena su za 55 podnositelja.

„Novac koji je prikupila Zaklada prije svega je pomoć i želimo je shvatiti kao olakšanje vaših poteškoća, nikako kao konačno rješenje istih“, rekao je dr. Tukara, pojašnjavajući kako je sredstva omogućila Nadbiskupija preko UZUK-a, potom je tu ostavština preminulih svećenika, ali prilog sve većeg broja živućih svećenika koji odvajaju sredstva za zakladu. Tu su i drugi dobročinitelji, među kojima je upravitelj Zaklade izdvojio ovogodišnje krizmanike, koji su umjesto darova odlučili pomoći drugima – učenici učenicima. Na kraju svoga obraćanja zahvalio je članovima Zaklade, zboru studenata „Ruah“, koji su glazbenim točkama pratili dodjelu odluka, Upravi i osoblju KBF-a u Đakovu te djelatnicima Caritasa. Anica Banović