Okrugli stol u Centru za dijete-Osijek

U Centru za dijete u Osijeku, Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije od 24. srpnja 2015. godine provodimo projekt „Osiguranje materijalne pomoći i osnaživanje obitelji“ sufinanciran od Ministarstva socijalne politike i mladih, Zaklade Adris i Đakovačko-osječke nadbiskupije te u partnerstvu s Gradom Osijekom i Centrom za socijalnu skrb Osijek.

Opći cilj ovog projekta je :  smanjiti stopu  rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina, povećanje kvalitete života socijalno ugroženih obitelji u Osijeku i  uspostava koordiniranog sustava podrške osiguranjem osnovnih  potrepština za dijecu i trudnice. Osim materijalne pomoći u Centru korisnicima pružamo usluge psihosocijalnog, odgojnog i zdravstvenog  skupnog i individualnog savjetovanja, organiziranje radionica za djecu i „baby fitness“, razvojne gimnastike za bebe.

Specifičan cilj projekta je uspostavljanje koordiniranog sustava potpore socijalno osjetljivim skupinama te osiguranje regionalne ujednačenosti projekata usmjerenih smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj.

Svrha provođenja aktivnosti je da se materijalnom potporom obitelji kroz mjesečnu podjelu paketa osnovnih životnih potrepština za djecu do treće godine života i podjelom jednokratnog paketa pomoći za trudnice, poveća njihova kvaliteta života, učvrstimo roditelje u odluci da svako začeto dijete bude željeno, rođeno i voljeno, te ih osloboditi od straha za budućnost.

U sklopu gore navedenog projekta dana 15. lipnja 2016. god., s početkom u 13,oo sati u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku, Vukovarska 156,  organiziramo Okrugli stol na temu:

„ Podrška trudnicama, roditeljima i djeci rane dobi djelovanjem i aktivnostima u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku te resursi i perspektiva za podršku istima“

Predviđeni dnevni red:

  1. Uvodna i pozdravna riječ

o   dr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

  1. Pružanje savjetodavne pomoći,

o   prezentacija stručnih suradnika, Karoline Burek Bilokapić i Mire Vego

  1. Projekt „Podjela materijalne pomoći i osnaživanje obitelji“, 

o   prezentacija aktivnosti i rezultata projekta, Ivanka Domazet

  1. „Kako je danas biti roditelj djeteta najmlađe dobi”,

o   korisnici usluga Centra za dijete u Osijeku, obitelji Rancinger, Marić, Šefer, Kutuzović i Nedok, svjedočenje, doživljaj roditeljstva u razdoblju ranog razvoja djeteta, njihova iskustva, koliko usluga roditelji koriste i jesu li zadovoljni njihovom raznovrsnošću u Centru za dijete u Osijeku te njihova očekivanja u području socijalne politike na lokalnoj i državnoj razini?

  1. Dostupnost usluga za podršku roditeljima od strane jedinica lokalne,  područne i državne samouprave i perspektiva

o   predstavnici državnih institucija:

gđa. Suzana  Horvat Kutle, savjetnica ministrice Ministarstva soc. politike i mladih, Kabinet ministrice

gđa. Jelka Klobučar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek

 gdin. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za  socijalnu skrb i zdravstvo

  Grada Osijeka

  1. Rasprava i zaključci

Vjerujući kako dobri i pouzdani podaci čine temelj učinkovitih politika i mjera, nastojati ćemo promišljanja, razgovore i zaključke ovog Okruglog stola učiniti upotrebljivim za sve koji promišljaju i odlučuju o pitanjima društvenog, regionalnog ili lokalnog razvoja, jer podržavajući roditelje i rani razvoj djece, gradimo ljudski kapital i stvaramo čvrste osnove za napredak i rast cjelokupnog društva.