Centar za prihvat beskućnika

Voditeljica:  Olivera Balatinac

Kontakt telefon u uredu Caritasa Osijek 
031/ 253-914
faks: 031/253-920
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka u vremenu od 8,00 do 16,00

e-mail: caritas@djos.hr 

Kontakt telefon u Centru:
031/375-612
Radno vrijeme:
od početka studenog do početka travnja od 0-24,00
od početka travnja do početka studenog od 18,00-8,00

Centar za prihvat beskućnika osnovan je u suradnji sa gradom Osijekom 1999. godine, na adresi J.J. Strossmayera 69 u Osijeku, jer je bilo indikacija da u gradu postoje beskućnici koji trebaju prenoćište.

Caritasov Centar za prihvat beskućnika ima kapacitet 24 ležaja i osim noćenja svojim korisnicima osigurava sva tri dnevna obroka; doručak, ručak i večeru, koji se dostavljaju iz Pučke kuhinje. Zimsko radno vrijeme ( od studenog do kraja ožujka ) je cjelodnevno, a potom od 18,00 do 8,00 sati slijedećeg dana. Ulazna vrata zaključavaju se u 22,00 sata, ali i nakon tog vremena primaju se svi oni koji su u potrebi, a to su najčešće osobe koje u kasne sate dovede policija, kako bi ih noću sklonila sa ulice.Budući da u prenoćištu borave ljudi koji su prepušteni besciljnim lutanjima po gradu, posebna pažnja posvećuje se higijeni korisnika i prostorija u kojima borave. U tom smislu objekti se svakodnevno čiste i dezinficiraju, a odjeća i posteljina korisnika se svakodnevno pere.Većina korisnika prihvatilišta su sa područja Osječko-baranjske županije, njih 80 %, prijavljeni su Centru za socijalnu skrb u kojemu ostvaruju stalnu novčanu pomoć ( jednokratne pomoći i pomoć za uzdržavanje). Sve usluge u Centru su besplatne i sva novčana pomoć ostaje korisnicima.

RESOCIJALIZACIJA BESKUĆNIKA

U Centru za prihvat beskućnika, koji djeluje u okviru Caritasa Đakovačko – osječke nadbiskupije, odnosno Caritasa Osijek,  od 2006. godine kontinuirano provodimo projekt pod nazivom Resocijalizacija beskućnika.

Projekt je usmjeren na korisnike Centra za prihvat beskućnika, kojih trenutno ima dvadesetak, a koji su uslijed raznih životnih okolnosti ostali bez krova nad glavom.

Sam projekt obuhvaća razne aktivnosti: od radionica usmjerenih na upoznavanje s pravima iz radnog i socijalnog prava, radionica koje ih upoznaju sa zdravstvenim rizicima bolesti ovisnosti kao i načinima liječenja, do radionica koje vode osnaživanju i jačanju njihovih osobnih resursa, a vode ih psihologinja, socijalna radnica i pedagog. Za vrijeme trajanja projekta provode se i kreativne radionice u kojima beskućnici izrađuju ukrasne predmete i čestitke, koje se po završetku projekta prodaju, a sav prihod ide za potrebe beskućnika. Iskustvo u provođenju prethodnih godina, pokazalo je da im navedene vještine i informacije, olakšavaju da ponovno započnu samostalan život.

DSCN0769 DSCN0770