U Gunji održana korizmena duhovna obnova Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

U župnoj crkvi sv. Jakova u Gunji, 14. ožujka 2015. godine s početkom u 10.00 sati  je održana korizmena duhovna obnova za karitativne djelatnike, animatore i suradnike župnih i dekanatskih karitativnih skupina koju svake godine organizira Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije.

SAM_3851

Uvodni, pozdravni govor nazočnima je uputio vlč. Ivica Rebić, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Izrazivši zahvalnost na velikom odazivu, izrazio je radost što su okupljeni u Gunji i na taj način iskazuju solidarnost s poplavljenom Županjskom posavinom.

SAM_3857

SAM_3864

S. M. Estera Radičević, iz Samostana Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu održala je predavanje od dva djela, na temu: „Apostolsko služenje redovničkih zajednica kao izraz djelotvorne ljubavi“.

SAM_3863

U predavanju je naglasila značenje „apostolskog služenja“, što je jednostavno rečeno poslaničko služenje bližnjemu. S. Estera nazočne je upoznala kako u praksi izgleda apostolsko služenje jedne redovničke zajednice. U prvim Konstitucijama naše zajednice to je ovako definirano: „Sestre neka nastoje usvojiti naročito onu ljubav, blagost i strpljivost koja sve podnosi, koja ne preže ni pred kakvim naporom ni trudom, koja sve žrtvuje i koju ništa ne može obeshrabriti“. U konstitucijama na koje se mi danas zavjetujemo o našem apostolatu u čl. 59. stoji: „Naš apostolat sastoji se prije svega u svjedočanstvu koje dajemo svojim posvećenim životom. Svaka sestra koja ozbiljno i ustrajnim predanjem nastoji živjeti svoj poziv, sudjeluje u poslanju Crkve, to jest u naviještanju Radosne vijesti“.

Nakon predavanja prisutni su imali priliku diskutirati, te je u tom vremenu vlč. Rebić upoznao s provedenim projektima Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije za pomoć poplavljenom stanovništvu, a u sklopu projekta „Ljubav uvijek nađe put“ stalnim projekt za pomoć stradalima od poplave za područje Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Svetu misu predvodio je preč. Marko Mikić, dekan drenovačkog dekanata i župnik u Posavskim Podgajcima i Rajevom Selu.

SAM_3873

Duhovna obnova završena je ručkom u pastoralnom centru.

Sudionicu su potaknuti na posjet svetištu Gospe u Šumanovcima, gdje se nekolicina sudionika  uputila.

SAM_3882

SAM_3895

SAM_3901