Radionica “I mi smo tu”

Uoči Majčinog dana održana je 13.05.2023.god., od 14:30 do 18:30 sati radionica s romskom nacionalnom manjinom u Caritasovom centru za mlade u Belom Manastiru. Na radionici je prisustvovalo 26 korisnika.
Radionicu su vodili caritasovi stručni suradnici Karolina Burek Bilokapić,socijalni pedagog te Mira Vego i Ljiljana Ventengl, odgajatelji. Tema radionice bila je Majčin dan. Stručni suradnici razgovarali su djecom i mladima tko im je najvažnija osoba u životu. Uz mnoštvo odgovora ipak je to za većinu djece i mladih bila majka. Njihove majke su sjedile pored njih, a na njihovim licima je bio vidljiv osmijeh zadovoljstva kako njihova djeca razmišljaju o njima. Ono što je proizašlo iz njihovih odgovora bilo je da je majka važna osoba u njihovim životima da je ona je njihova sigurna mirna luka te da majčin poljubac ozdravljuje svaku bol. Djecu i mlade smo potaknuli da naprave skroman poklon – CVIJET ZA MAMU –  koji će joj darovati za njen dan, ali isto tako  pokušali smo ih osvijesti kako i na koji način oni mogu pokazati svoju ljubav prema majci. Praktične aktivnosti bile su: izrada cvijeta za mamu. Od kolaž papira izrezali su latice koje su lijepili na papir i kasnije učvrstili na drveni štapić kako bi izradili cvjetove.

Kasnije su izrezali papir u obliku srca te u njega nacrtali sebe i svoju majku. Od nacrtanih radova napravili smo plakat na zidu. Naravno, uz slušanje dječjih pjesama o mami  kao i svaki puta uz malu zakusku i osvježenje djeca, mladi i njihovi roditelji imaju priliku za razgovor s stručnim suradnicima o njihovim svakodnevnim problemima s kojima se susreću te traže savjete na koji način i kako da ih prevladaju.

Ivanka Domazet