Okružnica đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića za pomoć stradalima u Turskoj i Siriji

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić uputio je 9. veljače 2023. svim svećenicima, ustanovama posvećenoga života i svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije okružnicu kojom potiče na pomoć stradalima u potresu u Turskoj i Siriji. Okružnicu donosimo u cijelosti:

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice i dragi vjernici!

Snažan potres pogodio je prije dva dana područje Turske i Sirije. Svakodnevno gledamo katastrofalne posljedice potresa i slušamo izvješća o brojevima ljudskih žrtava te porušenih zgrada.

Hrvatski Caritas je napravio tzv. jingle i plakat kojima poziva na uključivanje u pomoć. Jingle je poslan na radijske postaje da ga, ako je moguće, emitiraju „pro bono“, a sav materijal se nalazi i na našoj nadbiskupijskoj web stranici.

Ovime molimo sve svećenike da animiraju i potaknu vjernike u župama te sve ljude dobre volje da se uključe u pružanje pomoći na sljedeći način:

  • da se u nedjelju 12. i 19. veljače 2023. na svim misama u molitvi vjernika moli za poginule i pogođene stradanjima u potresu na području Turske i Sirije;
  • da se u župnim obavijestima u nedjelju 12. veljače najavi prikupljanje novčanih sredstava za pomoć žrtvama potresa u Turskoj i Siriji na kraju svih svetih misa u nedjelju, 19. veljače 2023.;
  • da se u nedjelju 19. veljače na kraju svih sv. misa organizira prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga vjernika. Prikupljena novčana sredstva svaki župnik treba uplatiti na blagajni Ekonomata Đakovačko-osječke nadbiskupije najkasnije do 25. veljače 2023.;
  • da se, ukoliko mogu, i poslije 25. veljače uključe u akciju Hrvatskoga Caritasa uplatom sredstava na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb. Račun glasi: HR0723400091511220139. Napominjemo da svaki paralelan sustav prikupljanja javnim pozivom na „neodobrene“ račune prijeti osobnom prekršajnom odgovornošću te odgovornošću pravne osobe;
  • da se priključe Akciji Hrvatskoga Caritasa pozivom na donacijski telefon 0609010 (cijena poziva je 0,83 € po pozivu, PDV uključen);
  • Hrvatski Caritas će prikupljena sredstva, u koordinaciji s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis, poslati Caritasu u Turskoj i Siriji.

O eventualnom prikupljanju i slanju prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i drugih artikala izvijestit ćemo Vas naknadno, u suradnji s Hrvatskim Caritasom.

Sve molimo da se u skladu sa svojim mogućnostima uključite u navedenu akciju te da svakodnevno u svoje zajedničke i osobne molitve uključite sve poginule i pogođene osobe.

Dodatak:

Hrvatski biskupi su odlučili odvojiti 100.000,00 € za stradale u potresu. Hrvatski Caritas je do sad uz vašu pomoć prikupio 15.000,00 € na namjenskom računu i 19.5000  poziva dodatno na donacijski telefon. U petak, 10. veljače kreću 2 šlepera hrane prema Caritasu u Adani, Turska. Financije idu preko Libanona prema Siriji i polovica iznosa prema Turskom Caritasu u Anatoliji.