Uručene odluke korisnicima pomoći Nadbiskupijske zaklade “Dr. Nikola Dogan”

ĐAKOVO (TU) – U prostorima Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu 21. studenoga održana je jedanaesta svečana dodjela korisnicima Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“ – osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima. Odluke je primilo 80 korisnika.

Nakon molitvenog uvoda okupljenima se riječima pozdrava i dobrodošlice obratio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, koji je govorio o slavlju euharistije kao onome što svima treba biti izazov, pokretač da imamo osjećaja jedni za druge te da u našoj svakodnevici nastavljamo živjeti vrednote zajedništva i doista jedni drugima budemo braća i sestre.

Rekavši kako se karitativno djelovanje Crkve rađa iz euharistijskoga zajedništva, izrazio je osobitu blizinu i osjećaje bratske solidarnosti sa svima koji su se okupili na ovoj dodjeli odluka te zahvalio svima koji su pomogli Zakladu, svjestan da je ova pomoć tek ‘kap u moru’ potreba. Na kraju svoga obraćanja svima je poželio blagoslov i uspjeh u daljnjem školovanju i studiranju.

U Caritas je pristiglo 217 molbi: 74 osnovnoškolaca, 93 srednjoškolca, 49 studenata i 1 doktoranda. Komisija je, nažalost, morala odbiti mnoge te su odgovorili na molbe 80 podnositelja, od kojih je 22 osnovnoškolaca, 47 srednjoškolaca i 11 studenata, što je ukupno 549 tisuća kuna.

Upravitelj Zaklade vlč. Drago Tukara okupljenima je dao upute i informacije o realiziranju ove pomoći te ih potaknuo da se jave svojim župnicima te budu u stalnom kontaktu s njime. Zahvalio je nadbiskupu Hraniću, kao i članovima Komisije Zaklade: dr. sc. Ivanu Zirdumu, profesoru u miru te vlč. Mati Gašaparoviću – ravnatelju Ustanove za uzdržavanje klera, kao i djelatnicima Caritasa koji su obradili pristigle dokumentacije.

Dodjelu odluka glazbenim točkama pratili su studenti KBF-a Iva Ferbežar, Mario Perinec, Valentino Kujundžić i Aron Čeke.

Nadbiskupijska Zaklada „Dr. Nikola Dogan“ djeluje na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prvi je svoja sredstva za učenike i studente u potrebi oporukom ostavio prof. dr. sc. Nikola Dogan, generalni vikar tada Đakovačke i Srijemske biskupije, kanonik i prvi dekan KBF-a u Đakovu, po kojemu je Zaklada i dobila ime. Uz svećenike, Zakladu pomažu svi ljudi dobra srca. A. Banović