Desetu godinu zaredom dodijeljene odluke korisnicima Nadbiskupijske zaklade “Dr. Nikola Dogan”

OSIJEK (TU) – Zaklada „Dr. Nikola Dogan“ Đakovačko-osječke nadbiskupije desetu godinu zaredom prikupila je novčana sredstva za pomoć učenicima i studentima, a svečana dodjela odluka o primanju sredstava predstavnicima korisnika Zaklade održana je u četvrtak, 11. studenoga 2021. godine u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Sukladno epidemiološkoj situaciji, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. sc. Drago Tukara Odluke je uručio samo nekolicini – predstavnicima osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, a ostali korisnici svoje odluke o primanju sredstava Zaklade dobit će poštom.
Obraćajući se prisutnim korisnicima i njihovim roditeljima te prisutnim djelatnicima Caritasa, ravnatelj Tukara prenio je pozdrave đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića te podsjetio kako se 11. studenoga slavi blagdan sv. Martina biskupa – uzora u darivanju konkretne djelatne ljubavi za osobe u potrebi, uzora karitativnom djelovanju Crkve. Obavijestio je potom kako je od 1. kolovoza do 10. listopada ove godine na adresu Caritasa pristiglo 160 zamolbi: 49 učenika osnovne škole, 53 učenika srednje škole i 58 studenata.„Uvidom u pristigle zamolbe moglo se uočiti da su potrebe velike i konkretne: troškovi školovanja, prijevoza, stanovanja, zatim školski pribor, obrok u školi, osjeća i obuća… Zbog nedovoljnih sredstava nismo mogli svima pomoći, držali smo se postojećeg kriterija: socijalno osjetljivije obitelji, višečlane obitelji, prihodi po članu obitelji, a da se ne prima neka druga stipendija. Od pristiglih zamolbi pomoć je dodijeljena za 74 podnositelja – 22 osnovnoškolca, 28 srednjoškolaca i 24 studenta što je ukupno 546.000 kuna“, rekao je doc. dr. Tukara i poručio: „Želimo vam koliko toliko ublažiti svagdanji život.“

Đakovačko-osječka nadbiskupija preko Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih ustanova omogućila je najveći iznos novčane pomoći, zatim je tu ostavština pokojnih svećenika, dar živućih svećenika te privatnih osoba, a posebno je istaknut dar ovogodišnjih krizmanika i njihovih župnika. Korisnici će sredstva primati tijekom deset mjeseci odnosno koliko traje školska i akademska godina, a uplata će biti svakoga 12. u mjesecu.

Josip Ćorluka iz Vrpolja student je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Živi s majkom te ima brata i sestru koji već imaju svoje obitelji te je zahvalan što njih neće morati pitati za novčanu pomoć jer bi trebao kupiti novo prijenosno računalo – a ova novčana potpora u tome će mu puno pomoći.

Antonija Skender studentica je dvopredmetnog studija Filozofskog fakulteta u Osijeku. Iz Đakova je i vrlo je zahvalna Nadbiskupiji na dodijeljenim sredstvima. Ima još dvije mlađe sestre – jedna je osnovnoškolka, a druga je upravo završila srednju školu. Za Zakladu joj je rekla prijateljica te je prošle godine prvi puta imala pravo primiti novčanu potporu što joj je, s obzirom na nezaposlenost roditelja, puno značilo. Prilikom predaje dokumenata susrela se sa srdačnošću i razumijevanjem, a novčana sredstva jako joj dobro dođu jer teško može uskladiti posao i studij.Zahvalnost su izrazili i roditelji prisutnih korisnika, a ravnatelj Tukara zahvalio je i članovima Komisije Zaklade – dr. sc. Ivanu Zirdumu, profesoru u miru te preč. Mati Gašaparoviću – ravnatelju Ustanove za uzdržavanje klera i ekonomu Bogoslovnog sjemeništa, kao i djelatnicima Caritasa koji su sudjelovali u obradi pristigle dokumentacije.

M. Kuveždanin