Regionalni seminari Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije je od 13. do 20. listopada o. g. uz suradnju s dekanatskim povjerenicima za Caritas i župnicima Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao šest regionalnih seminara za djelatnike, volontere i članove Odbora za karitativnu djelatnost pri župnim pastoralnim vijećima Nadbiskupije. Seminari su održani u Valpovu za Valpovački i Donjomiholjački dekanat, u Slavonskom Brodu za Slavonskobrodski, Sibinjski i Garčinski dekanat, u Vinkovcima za Vinkovački, Vukovarski i Otočki dekanat, u Osijeku za dva osječka, Čepinski i Baranjski dekanat, u Đakovu za Đakovački i Velikokopanički dekanat te u Županji za Županjski i Drenovački dekanat.

Prvi dio seminara je bilo duhovno promišljanje uz tekst Papine poruke za ovogodišnji 5. svjetski dan siromaha pod geslom „Siromaha uvijek imate uza se“ (Mk 14, 7). Predavači su bili vlč. Krunoslav Karas, vlč. Robert Jugović i č. s. Karmela Dominković. U drugom dijelu sudionici su mogli poslušati izlaganje o pastoralnoj metodi „vidjeti-prosuditi-djelovati“ u karitativnome radu, koje je priredio Mišo Lukačević, zamjenik ravnatelja Nadbiskupijskoga Caritasa, te iznijeti svoja osobna i zajednička iskustva u svome karitativnome radu. Susret je završio euharistijskim slavljem u župi domaćina.

Ukupno je sudjelovalo 117 sudionika. Sudionici seminara su zaključili da je za svjedočenje Evanđelja u današnjem svijetu važno prepoznati znakove vremena, odnosno nove oblike siromaštva. Siromasi među nama predstavljaju izazov našem osobnom i zajedničkom svjedočenju kršćanske vjere, te kao takvi zaslužuju biti u središtu navještaja Božje riječi. Kako bismo pružili što kvalitetniju pomoć ljudima u potrebi, važno ih je prije svega primijetiti i uočiti, odrediti koju vrstu pomoći dati i na kraju pomoć pružiti. Tiskovni ured