Izvješća svih radionica tijekom veljače u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek, J. J. Strossmayera 69, je i u veljači je bilo radno i kreativno na obostrano zadovoljstvo korisnika i stručnih suradnika.

Tako je 10. veljače 2021. godine, održana psihosocijalna radionica, socijalne pedagoginje Karoline Burek Bilokapić, na temu „ Ja poruke”. Kroz interaktivnu radionicu, naši su korisnici učili kako se zauzeti za sebe, a u isto vrijeme poštivati potrebe drugih. Na raznim životnim primjerima imali su priliku vježbati ja poruke, tehniku koja značajno doprinosi da nas se „čuje” i razumije te smanjuje mogućnost sukoba.

Na radno-terapijskoj radionici održanoj 12. veljače 2021. godine, korisnici su učili porubiti hlače, sašiti dugme, pokrpati majicu i slične male osnove domaćinstva. Radionicu su vodile odgojiteljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl.


Dvije informatičke radionice održane su dana 16. veljače 2021. godine. Teme radionica bile su: „MS Power Point -osnove” i „MS Power Point-izrada prezentacije i napredno oblikovanje”, za koje su naši korisnici pokazali interes i svladali zadano gradivo. Radionice je vodio informatičar Mario Balatinac.

Sljedeća radionica bila je zdravstvena radionica-brige o zdravlju, medicinske sestre Katice Andraši na temu „Neurološki problemi”. Radionica održana 18. veljače 2021. godine omogućila je korisnicima upoznavanje s najvažnijim činjenicama vezanima uz ovu problematiku i usvajanje osnovnih znanja primjenjivih na njih same. Potaknuti su na diskusiju o vlastitom zdravlju i o samoj temi te što i na koji način mogu sami učiniti za svoje zdravlje.

„Nošenje s COVID krizom” bila je tema psihosocijalne radionice održane 22. veljače 2021. godine. Na radionici koju je vodio psihijatar i psihoterapeut Božidar Popović razgovaralo se o realitetu u kojem se korisnici nalaze, o načinima i mogućnostima osamostaljenja te razvoju otpornosti kako pojedinca tako grupe.

Psihosocijalna radionica, Karoline Burek Bilokapić, na temu „ Empatija i poštovanje” održana je dana 24. veljače 2021. godine. Korisnici su istraživali doživljaj svijeta iz ugla drugih te tako razvijali razumijevanje za tuđe potrebe.

Posljednje dvije radionice u mjesecu veljači bile su radno-terapijske radionice. Odgojiteljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl održale su 26.veljače 2021. godine, dvije radionice i naše korisnike još jednom podučile korisnim svakodnevnim vještinama koje će im biti od koristi i kada se osamostale.

Sve radionice održane su kao dio prve godine trogodišnjeg programa „ Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti”. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak