Radionice u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

Covid-19 obilježio je 2020. godinu kao glavna tema gotovo svih razgovora. Pandemija je izmijenila živote svih tako i naših korisnika. Zbog virusa i sigurnosnih razloga, u studenom i prosincu 2020. godine održane su samo dvije radionice. Druge su radionice odgođene dok se situacija bar malo ne stabilizira. Održane su zdravstvena radionica – brige o zdravlju i psihosocijalna radionica.

Medicinska sestra Katica Andraši održala je 5. studenog zdravstvenu radionicu – brige o zdravlju te kao i do sada izmjerene su vrijednosti šećera u krvi i krvni tlak, a korisnici su mogli postaviti pitanja i obaviti konzultacije vezane uz svoje trenutno zdravstveno stanje. Tema radionice bila je „ Promjene na koži“, a nastavilo se uz savijete o prevenciji širenja zaraze i osnovama higijene. Sljedeća održana radionica bila je 7. prosinca a održao ju je psihijatar i psihoterapeut dr. med. Božidar Popović. Tema radionice bila je „Nošenje s Covid krizom”. Pričalo se o reakcijama na krizno zbrinjavanje, povjerenju i izlasku iz prihvatilišta, o suživotu.

Cijelu godinu djelatnici i stručni suradnici brinuli su se o emocionalnom, mentalnom, fizičkom i duhovnom blagostanju naših korisnika. Osim toga našli su se kako u mislima tako i u srcima ljudi, a posebno u blagdanskom periodu.

Novu 2021. godinu započeli smo psihosocijalnom radionicom, koja je korisnicima došla kao velika podrška, svjesni situacije prilagodili su se novim životnim uvjetima. Radionica  psihijatra i psihoterapeuta Božidara Popovića održana je 4. siječnja, a fokus radionice je bio na samim korisnicima i njihovom mišljenju. Kao i svi imaju svoje svakodnevne probleme i misli, no njihove misli i želje usmjerene su izlasku ne samo iz dodatno zakomplicirane situacije Covidom već izlasku iz prihvatilišta i osamostaljenju jednog dana.

Radionice su bile održane u prostorijama Caritasovog Centra za prihvat beskućnika-Osijek, u sklopu prve godine trogodišnjeg programa „ Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Korisnici, djelatnici i stručni suradnici suglasni su; da jedva čekaju nastaviti suradnju i u novoj godini u nadajmo se boljim uvjetima za sve.

Iva Sedmak