Dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske zaklade “Dr. Nikola Dogan”

OSIJEK (TU) – Devetu godinu za redom Zaklada „Dr. Nikola Dogan“ Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije izdvojila je novčana sredstva za pomoć učenicima i studentima. Ove godine stipendiju je dobilo njih 67, a pristiglo je 179 zamolbi, rekao je dr. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije na dodijeli odluka o primanju stipendije, koja je u skromnijem obliku održana u petak, 13. studenoga 2020. u pastoralnim prostorima pri Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku. Zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, poštujući sve epidemiološke mjere, na dodijeli su ove godine sudjelovali samo predstavnici osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata te njihovi roditelji, kao i djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a ostali dobitnici stipendije odluku će dobiti poštom.

Prenoseći pozdrave đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića te Zakladne uprave koju uz ravnatelja Caritasa čine preč. Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera te dr. Ivan Zirdum, profesor u miru KBF-a u Đakovu, dr. Tukara pozdravio je sve prisutne te susret započeo molitvom. Podsjetio je prisutne na ulomak Matejeva evanđelja u kojemu Isus učenike uči moliti, ali i daje primjer prijatelja koji drugome kuca o ponoć i moli za pomoć. I ovo ozračje dodijele odluka o primanju novčane pomoći je prijateljsko, napomenuo je dr. Tukara, jer kao prijatelji prijateljima želimo pomoći.

Osvrnuo se potom na 179 primljenih zamolbi te rekao kako je novčana pomoć mogla biti dodijeljena svima jer sve zamolbe pokazuju velike i konkretne potrebe. No, s obzirom na sredstva u Zakladi – prikupljena preko UZUK-a i ostalih crkvenih ustanova, ostavštine pokojnih svećenika, dara živućih svećenika te privatnih osoba, posebno ovogodišnjih krizmanika i njihovih župnika – omogućeno je nešto manje od 500.000 kn za 22 osnovnoškolca, 24 srednjoškolca te 21 studenta. Tijekom deset mjeseci trajanja školske odnosno akademske godine, svakoga 28. u mjesecu, osnovnoškolci će primiti po 500 kn, srednjoškolci 700 kn, a studenti 1000 kn.

Predstavnik osnovnoškolaca i ovogodišnji dobitnik stipendije Adrijan Purgar, učenik 7. razreda, rekao je kako će mu primljeni novac pomoći za kupovinu odjeće i svega ostaloga potrebnoga za školu. Kristijan Varga iz Obrtničke škole primljena sredstva utrošit će u pokrivanje troškova školovanja i prakse te nabave pribora koji mu je potreban za rad, a svake se godine mora obnavljati. Student Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Enio Đordan izrazio je zadovoljstvo što će ovim novčanim sredstvima rasteretiti roditelje, pa pri nabavi potrebnoga za fakultet, a što zahtjeva dosta novca, više neće ovisiti samo o njihovim primanjima.

„Mi želimo ublažiti vašu životnu situaciju. Caritas nije onaj koji rješava životnu priču, on pomaže“, rekao je ravnatelj Tukara i prisutnim učenicima i studentima, a i svim dobitnicima stipendije poručio: „Učite! Opravdajte ovu pomoć. Caritas prima i daje kao prijatelj prijatelju, tako se umnaža radost i blagoslov.“ M. Kuveždanin