Misa o svetkovini Svih svetih i završetak akcije “Sto kubika toplih iskrica”

SLAVONSKI  BROD (TU) – Tradicionalnim euharistijskim slavljem na Gradskom groblju sv. Lovre u Slavonskom Brodu svečano je u nedjelju 1. studenog proslavljena svetkovina Svih Svetih. Euharistijsko slavlje na slavonskobrodskom groblju o ovoj svetkovini počelo se slaviti još u vrijeme Domovinskog rata, kada mnogi nisu mogli na grobove svojim pokojnima, a i mnogi su pokopani na ovom groblju, napose vjernici z Bosanke Posavine. Ovom je misom, naime, službeno bila završena 19. u nizu akcija Caritasa Slavonskobrodskih dekanata „Sto kubika toplih iskrica“, u kojoj se prikupljao novac za kupovinu ogrjeva (drva) siromašnim obiteljima i samcima s područja četiriju dekanata: Slavonskobrodskog, Garčinskog, Veliko-Kopaničkog i Sibinjskog. Kao i prethodnih godina, tako je i ove sva milostinja prikupljena pod misama bila namijenjena ovoj akciji. Misno slavlje, uz još pet svećenika, među kojima je bio i dekan te domaći župnik Ivan Lenić, predslavio je vlč. Pavao Mikulčić, svećenik iz Đakova, a posluživao je đakon Marko Obradović.

Vlč. Mikulčić u homiliji je pojasnio kako je značenje svetkovine Svi svetih puno dublje od samo pohoda grobova svojih bližnjih. „Ova nas svetkovina, između brojnih poruka, uči nesebičnosti; uči da se radujemo zbog uspjeha brojnih ljudi koji su živjeli svetim životom, koji su ostvarili kršćanski poziv i život“, rekao je te ukazao na opasnost ljubomore koju skrivamo, a koja nas zarobljava.

Naglasivši kako nas svetkovina Svih svetih izaziva da i mi svetost živimo u konkretnom svakodnevnom životu, ustvrdio je kako ćemo to postići ako slijedimo Božje zapovijedi. Pozvao je vjernike da svoju nesebičnost, odricanje, konkretnu ljubav za bližnje u potrebi, pa i svetost iskažu i svojim prilozima namijenjenim Caritasovoj akciji „Sto kubika toplih iskrica“.

Iako je akcija ovim misnim slavljem službeno završena, svi koji žele pomoći priloge još mogu donositi u svoje župe ili uplatiti na račun: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije: IBAN: HR6123400091110046082 poziv na broj: 35000,  s naznakom: „akcija-za drva“

Slavlje je pjevanjem uveličao veliki zbor župe Gospe Brze Pomoći predvođen  s. Cecilijom Kolarić. Nakon zajedničke molitve za pokojne na tom groblju, svećenici su u procesiji došli do kapelice u kojoj su pokopani brodski svećenici te se pomolili za njih. Poslije te mise, kao i na uočnicu blagdana, svećenici su u određeno vrijeme bili na raspolaganju vjernicima za pojedinačne blagoslove grobova. A tako je bilo i u ponedjeljak, 2. listopada na Dušni dan.  B. Lukačević