Održan seminar u šest regija za animatore i volontere župnih karitativnih skupina

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizirao je šest seminara za animatore i volontere župnih karitativnih skupina u dekanatima Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prvi dio seminara su predvodili djelatnici Nadbiskupijskog Caritasa, a drugi dio sastojao se od listopadskih pobožnosti i mise. U uvodnom dijelu izložen je rad Caritasa u proteklom vremenu uz prigodno razmišljanje o Knjizi proroka Jone. Seminarima je nazočilo 103 animatora i volontera iz 34 župe.

Prvi seminar 5. listopada održan je u Slavonskom Brodu, u Svetištu Gospe Brze Pomoći, a sudjelovali su animatori i volonteri iz Slavonskobrodskog, Sibinjskog i Garčinskog dekanata. Na seminaru je bilo 20 animatora iz 7 župa. Prvi dio programa održan je u Pastoralnom centru Vid Mihaljek, a započeo je uvodnom molitvom koju je predvodio vlč. Božidar Nađ, župni vikar. Uvodno izlaganje održao je mr. Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. iz Nadbiskupijskog Caritasa. Nakon prvog dijela seminara, u crkvi Gospe Brze Pomoći članovi župne zajednice i Caritasovi animatori sudjelovali su u molitvi krunice s prigodnom pobožnošću Majci Božjoj. Misno slavlje predvodio je preč. Ivan Lenić, dekan Slavonskobrodskog dekanata te župnik i upravitelj brodskog svetišta. U prigodnoj homiliji istaknuo je važnost blizine potrebitima prema uzoru Milosrdnog Samarijanca. Naglasio je da je ljubav kreativna i da nađe put kakve god mjere zaštite od širenja pandemije na snazi bile. Caritasove animatore pozvao je da posebnu brigu vode o starima, nemoćnima, bolesnima i onima koji su usamljeni.

U Župi sv. Jakova, ap. u Gunji 6. listopada seminar je održan za Drenovački i Županjski dekanat. Bilo je prisutno 30 volontera iz 6 župa. Susret je započeo u svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke u Šumanovcima. Uvodnu molitvu predvodio je vlč. Ivan Živić, župnik u Gunji i povjerenik za Caritas Drenovačkog dekanata. Nakon izlaganja mr. Lukačevića, domaći župnik predvodio je Litanije pred kipom Gospe Šumanovačke. Susret je nastavljen u župnoj Crkvi u Gunji, gdje je misu predvodio vlč. Živić u zajedništvu s vlč. Robertom Jugovićem, župnikom u Županji i povjerenikom za Caritas za Županjskog dekanata. Vlč. Živić u homiliji je spomenuo da je najbolji pojam kojim opisujemo našega Nebeskog Oca pojam ljubavi, prema enciklici pape Benedikta XVI. Deus Caritas est. Naglasio je da se sam Bog koji je ljubav po nama ljudima daje drugim ljudima. A Boga se može susresti upravo u potrebitima.

Na blagdan Kraljice Svete Krunice, 7. listopada održan je seminar za volontere iz Đakovačkog i Velikokopaničkog dekanata. Prisutno je bilo 9 volontera iz 6 župa. Susret s volonterima i animatorima započeo je u župnoj crkvi Svih svetih u Đakovu. Vlč. Tomislav Ćorluka, župnik i povjerenik za Caritas u Đakovačkom dekanatu pozdravio je sve sudionike istaknuvši važnost molitve krunice. Nakon uvodne molitve koju je predvodio vlč. Ćorluka i izlaganja mr. Lukačevića prisutni su zajedno sa župnom zajednicom Župe Svih sveti u Đakovu sudjelovali na listopadskim pobožnostima i misi u katedrali sv. Petra. Misu je predvodio vlč. Dominik Nedeljković, župni vikar u zajedništvu s mr. Dragom Markovićem, kancelarom i mr. Lukom Marijanovićem, kanonikom Stolnog kaptola. Vlč. Nedeljković u homiliji je napomenuo koliko je krunica važna u životu kršćanina. U krunici s Marijom pratimo Isusa na njegovu ovozemaljskom putu od rođenja do muke, smrti i uskrsnuća. Misno slavlje prikazano je za sve dobročinitelje, djelatnike i animatore Caritasa i karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu seminar je održan 8. listopada za Valpovački i Donjomiholjački dekanat. Uz uvodnu riječ i molitvu vlč. Zvonka Mraka, župnika i povjerenika za Caritas Valpovačkog dekanata, izlaganje o Caritasu je imao pomoćnik ravnatelja Caritasa. Caritasovi animatori i volonteri, njih 15 iz 5 župa, sudjelovalo je na misi koju je predvodio vlč. Mrak, uz koncelebraciju vlč. Luke Ćosića, župnog vikara. Vlč. Mrak je istaknuo važnost molitve u životu Caritasovih animatora. Nakon mise vlč. Ćosić predvodio je klanjanje koje je animirao župni zbor.

U župnoj crkvi sv. Roka u Rokovcima regionalni seminar za Caritasove volontere i animatore iz Vinkovačkog, Vukovarskog i Otočkog dekanata održan je 9. listopada. Prisutno je bilo 7 animatora iz 3 župe Vinkovačkog dekanata. Vlč. Đuro Blumenšajn u uvodnom nagovoru je istaknuo koliko je važna molitva u životu svakog kršćanina, a posebno Caritasovih djelatnika i volontera. Na primjeru biblijskih tekstova pokazao je da je Isus, uz djelovanje, i molio.  Susret je nastavljen listopadskim pobožnostima i misom koju je predvodio vlč. Blumenšajn.

U župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Osijeku 12. listopada održan je seminar za Caritasove animatore i volontere za Osječki istočni, Osječki zapadni, Čepinski i Baranjski dekanat. Prisutno je bilo 22 volontera iz 7 župa. U uvodnom izlaganju dr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije usporedio je aktivnosti volontera u Caritasu s aktivnostima u životu proroka Jone. Istaknuo je kako poput Jone, jedan čovjek može napraviti puno dobra u jednome gradu. Pobožnost Gospi koja razvezuje čvorove predvodio je župnik vlč. Ivica Martić. Susret je završen slavljem mise, koju je predvodio domaći župnik u zajedništvu s preč. Tukarom i vlč. Matijom Aušićem, župnim vikarom. Vlč. Martić u homiliji je istaknuo da pomažući drugima ne pomažemo samo ljudima u potrebi, nego i sebi, vršeći na taj način svoje kršćansko poslanje. Mišo Lukačević