Radionice u Centru za prihvat beskućnika-Osijek

U  sklopu prve godine trogodišnjeg programa „Resocijalizacija beskućnika-Budimo im podrška na putu do samostalnosti“ održane su psihosocijalna i radno terapijske radionice.

24. kolovoza 2020. godine održana je psihosocijalna radionica u prostorijama Caritasovog prihvatilišta za beskućnike (J. J. Strossmayera 69, Osijek).

Radionica koju je vodio Božidar Popović, dr. med., psihijatar i psihoterapeut, bila je „putovanje“ korisnika kroz raznolikost tema. Pričalo se o iskustvima, o suživotu te kako i koliko jedni druge vide i doživljavaju. Simbolično su jedni druge i njihove karakteristike povezivali s onima kod životinja, a svoje životne situacije s filmskim žanrovima. U njihovom životnom maratonu oni su suputnici, putnici u istom vlaku, čije su sudbine isprepletene dok ne dođe trenutak rastanka, stanica na kojoj će izići i nastaviti dalje. Do tada zajedničkim snagama treba raditi na što udobnijem i ugodnijem putovanju. Razgovor suputnika na ovom putu nastavit će se i u mjesecu rujnu kada će se održati sljedeća radionica.

Na istoj adresi, 27. kolovoza 2020. godine odgojiteljice Mira Vego i Ljiljana Vetengl održale su dvije radno terapijske radionice. Kao i posljednji put svojim vještinama potaknule su korisnike da se i sami okušaju. Tako su korisnici koji pohađaju radionicu imali priliku naučili samostalno ušiti gumb ili napraviti male popravke na svojoj odjeći, krojiti jastučnice i sl. Ova radionica bila je posljednja u ovom ljetnom periodu ali se s radom nastavlja dalje i u rujnu.

Program je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iva Sedmak