Grad Osijek darovao božićnice korisnicima Centra za prihvat beskućnika-Osijek

OSIJEK (TU) – Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. dr. Drago Tukara primio je 11. prosinca 2019. u Nadbiskupskom ordinarijatu-Vikarijatu Osijek predstavnike Grada Osijeka koji već tradicionalno, uoči svetkovine Božića, daruju božićnicama korisnike Caritasovog Centra za prihvat beskućnika. Uime Grada Osijek nazočili su Drago Šerić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka; Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka te Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika Kristića – koja je ravnatelju Tukari uručila božićnice u iznosu od 200 kuna na poklon karticama Zagrebačke banke. Uime Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije nazočio je zamjenik ravnatelja Caritasa mr. Mišo Lukačević, voditeljica Centra za prihvat beskućnika Olivera Balatinac, voditeljica Pučkih kuhinja Maja Cindrić i tajnica Nikolina Ivanda.   „Želim započeti ovaj susret izrazima radosti što se nalazimo ovdje uvijek s plemenitom nakanom, a ona je iskazivanje poštovanja, djelotvorne ljubavi za one koji su dio našega života, dio naše stvarnosti, dio našega grada, a to su naši beskućnici. Mi ih se sjećamo i o njima skrbimo redovito tijekom cijele godine, a tu su i djelatnici koji su s njima u neposrednom kontaktu“, rekao dr. Drago Tukara pozdravljajući okupljene predstavnike grada Osijeka i nazvavši ih prijateljima, rekavši: „Osjećamo vas kao prijatelje koji znaju našu potrebu. Prijatelj prijatelja razumije te mi je drago da i ove godine razumijemo jedni druge, a povezali su nas beskućnici. Želite nam pokazati svoje prijateljstvo, svoju pomoć za naše beskućnike, mi vas rado primamo i pozdravljamo.“ Ravnatelj je potom iskazao i zahvalnost Gradu Osijeku uime beskućnika, Caritasa Osijek i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića te iskazao želju za dobrom suradnjom i u narednoj 2020 godini.

Potpredsjednik Šerić prisutnima je prenio pozdrave gradonačelnika grada Osijeka Ivana Vrkića te se osvrnuo na javno priznanje – Zlatnu plaketu „Grb Grada Osijeka“ – nedavno uručenu Caritasu Osijek. Pročitao je dio teksta iz prijedloga za dodjelu ovoga priznanja u kojemu piše: „Lijepo je imati objekte i sadržaje, ali je najbitnije osoblje. Zaposlenici koji s korisnicima čine jednu zajednicu, zajednicu ljubavi. Kako kaže dr. Drago Tukara: Lako je voljeti i pomagati dobrim ljudima, ali pomagati svima bez osuda i predrasuda to je Caritas.“ Istaknuo je kako je na sjednici Odbora prijedlog prošao jednoglasno, kao i na sjednici Gradskog vijeća „što znači da svi oni koji zastupaju građane grada Osijeka imaju jednako mišljenje kada se radi o ustanovi Caritasa“, rekao je Šerić i još jednom čestitao Caritasu Osijek na svemu što je dao ovom gradu, ljudima, beskućnicima…  Zatim je izrazio svoje zadovoljstvo što trenutno u Centru za prihvat beskućnika ima 12 štićenika koje Grad Osijek i ove godine daruje božićnicama u iznosu od 200 kuna, a prijašnjih godina broj korisnika bio je znatno veći.

Pročelnik Kristić naglasio je kako darivanjem božićnica Grad Osijek korisnike Centra za prihvat beskućnika čini ravnopravnima ostalim sugrađanima. Od 1991. godine sufinanciranjem Centra za prihvat beskućnika Grad potrebitim sugrađanima omogućuje da nađu krov nad glavom, imaju sigurno sklonište i dobiju topli obrok, spavanje, odjeću, uslugu resocijalizacije koja možda i jest uzrok smanjenoga broja korisnika jer dio njih uspio je naći svoje mjesto na tržištu rada te samostalno zarađivati za život. Pročelnik se također pridružio čestitkama na zasluženom priznanju kao i čestitkama za predstojeće blagdane te je naglasio: „Caritas nije nagradu dobio samo zato što je dao – u prošlom vremenu – nego kontinuirano daje te je dobar i odličan partner, ne samo u pitanju beskućnika nego i u mnogo širim socijalnim temama. Zadatak nam je svima – da bolje i više radimo.“ M. Kuveždanin