Okrugli stol: “Beskućnici da/ili ne”

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika-Osijek je u tijeku treća godina provedbe programa „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“ povodom koje je, u utorak, 30. travnja 2019. godine, u prostorima Nadbiskupskog ordinarijata – Vikarijata Osijek, J.J. Strossmayera 58. održan okrugli stol na temu „Beskućnici da / ili ne“.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Centara za socijalnu skrb: Osijek, Slavonski Brod i Vukovar, predstavnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i demografiju Grada Osijeka, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Osijek, koji su ujedno i partneri u programu, stručne suradnice na programu, korisnici Centra za prihvat beskućnika, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Caritasa Osijek dr. sc. Drago Tukara, te djelatnici Caritasa.

Okrugli stol započeo je molitvom i pozdravom  ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Caritasa Osijek dr. sc. Drage Tukara, nakon čega su  sudionici okruglog stola imali priliku čuti nekoliko izlaganja. Mr. sc. Igor Jakobfija, asistenta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu koji je govorio o  socijalnom nauku Katoličke Crkve obzirom na beskućnike. Zatim su djelatnici Caritasa izložili osvrt na 20 godina postojanja Caritasovog Centra za prihvat beskućnika – Osijek, te na kraju osvrt na trogodišnji program „Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju“. U posljednjem izlaganju, prije same rasprave svoj osvrt na dosadašnju suradnju dao je predstavnik Grada Osijeka, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i demografiju, Romano Kristić.

Tijekom rasprave sudionici su imali priliku razgovarati o problemima koji su sveprisutni, promjenama koje su potrebne u daljnjem radu s korisnicima Centra za prihvat beskućnika, te potrebi za nastavkom provedbe programa.

Cilj okruglog stola bio je povezati partnere, iz različitih područja i nositelja programa da kroz razmjenu iskustva, kritički osvrt, predlaganjem ideja doprinesu donošenju zajedničkog zaključka o dosadašnjoj provedbi programa, a sve u svrhu definiranja interesa za budućnost.

 

Marija Sambol