Korizmena duhovna obnova Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je 23. ožujka 2019. godine Duhovnu obnovu na nadbiskupijskoj razini za sve karitativne djelatnike, animatore i suradnike župnih i dekanatskih Caritasa te članove Odbora za karitativnu djelatnost unutar župnog pastoralnog vijeća koja je održana u Pastoralnoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata-Vikarijata Osijek,  s početkom u 9,oo sati.

Odazvale su se 133 osobe iz 38 župa.

Duhovnu obnovu započeli smo čitanjem ulomka iz Svetog pisma i molitvom, nakon koje je sve nazočne pozdravio i poželio dobrodošlicu dr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Voditelj Duhovne obnove bio je dr.sc. Antun Japundžić, prof. na KBF u Đakovu i nadbiskupijski voditelj Ureda za promicanje ekumenizma te predsjednik Ekumenske koordinacije Osječke regije. Tema njegovog predavanja bila je: „Djelotvorna ljubav u zajednici“ u kojoj se dotaknuo zajedništva u prvoj Crkvi, današnjeg djelovanja unutar kršćanske zajednice te izazova karitativnog djelovanja u ekumenskom kontekstu.

Donosimo nekoliko misli iz predavanja:

„Pođemo li od biblijskih izvještaja onda možemo uočiti da nam biblijski izvještaji ostavljaju dojam sloge, zajedništva i brige za sve članove unutar čitave  zajednice…“Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama…“Dj 2,42-47). Naime, možemo uočiti da pročitani odlomak iz Djela apostolskih ističe ponajprije zajedništvo i jednodušnost. Služiti nekome ne znači postavljati se iznad njega. Služiti drugome znači zauzeti se za drugoga iz ljubavi, biti zauzet za svoga bližnjega koji je u potrebi i pomagati iz ljubavi ne očekujući ništa za uzvrat. U današnjem individualizmu koji sve više uzima maha u našem društvu teško je prepoznati onoga tko je zaista u potrebi jer se bavimo sami sobom i svojim potrebama, a još je teže ukazati pomoć unesrećenome i potrebitome. U ovom govoru od djelotvornoj karitativnoj ljubavi, proširio bih kontekst našega karitativnog djelovanja i na one koji nisu u krilu Katoličke crkve. Štoviše, naša djelotvorna ljubav trebala bi biti vidljiva i prema nekršćanima. Otvaranjem svojih vrata ekumenskom dijalogu i Katolička crkva se uključila u suvremeni ekumenski pokret. Štoviše, ti pothvati odnose se na zajedničko djelovanje kršćana koji su pozvani da djeluju ponajprije na temelju evanđelja i evanđeoskih vrijednosti. I na koncu, zaključno govoreći: na temelju Božje Riječi, na temelju iskustva prve kršćanske zajednice kao i na tragu crkvenih dokumenata, pozvani smo našu vjeru pokazivati na vidljiv način kroz naša dobra djela svjedočeći Božju ljubav u našim zajednicama i društvu, i na crkvenom i na izvancrkvenom području.“

Nakon predavanja uslijedilo je pokorničko bogoslužje, pružena mogućnost svim sudionicima za ispovijed te smo svi zajedno slavili Svetu misu.

Duhovna obnova završila je zajedničkom molitvom, objedom i druženjem.

Ivanka Domazet