Seminar na KBF-u Đakovo na temu:”Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici”

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim centrom organizirao je seminar za karitativne djelatnike, animatore i suradnike dekanatskih i župnih karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 09. lipnja 2018. godine s početkom u 9.00 sati, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Tema seminara bila je: ” Socijalna uključenost/isključenost osoba starije životne dobi u zajednici”.

Predavač na seminaru bila je doc.dr.sc. Štefica Mikšić, mag.med.techn, profesor na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, Katedra za sestrinstvo i palijativnu skrb.

Na seminaru je prisustvovalo 65 osoba.

Budući da smo na taj dan slavili i blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, seminar je započeo biblijskim tekstom toga dana i molitvom Blaženoj Djevici Mariji. Nakon molitve sve prisutne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Predavanje se sastojalo iz dva dijela U prvom djelu smo naučili kako prepoznati znakove demencije, koji su upozoravajući znakovi demencije, razloge poricanja demencije te na koji način pomoći osobama oboljelim od demencije i komunicirati s njima. Isto tako što je i kako pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti. U drugom djelu pogledali smo kratak film o Centru Amadea, Udruzi za psiho-socijalne potrebe  iz Đakova koji imaju Dnevni boravak za starije osobe kao primjeru dobre prakse.

Poslije predavanja slijedio je rad u radionicama. Sudionici seminara bili su raspoređeni u 4 grupe u kojima su prvo svi dobili Upitnik o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama kojeg je svaki sudionik ispunio, a nakon toga svaka je grupa zajedno promišljala i donosila zaključke na slijedeća pitanja:

  1. Što je Alzheimerova bolest i znate li možda koje su promjene u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na tu bolest?
  2. Kako komunicirati s osobama, našim korisnicima, oboljelima od demencije?
  3. Postoje li u karitativnom radu Vaše župe aktivnosti koje pružaju usluge osobama starije životne dobi, ako da, koje su?
  4. Smatrate li da postoji potreba u karitativne aktivnosti Vaše župe uvrstiti i rad s osobama treće životne dobi, ako da, prijedlozi, koje aktivnosti?

Nakon radionica, svaka grupa iznijela je svoje zajedničke zaključke iz radionica, te je uslijedila plenarna diskusija iz koje potaknuti glasnim razmišljanjem jednog od sudionika seminara svi zajedno zapjevali smo pjesmu Ima jedna duga cesta. Seminar smo završili molitveno – meditativnim trenutkom i molitvom pape sv. Ivana Pavla II te zajedničkim objedom i druženjem.

 

 

izvještaj sastavila:

Ivanka Domazet