Duhovna obnova za djelatnike i suradnike Nadbiskupijskog Caritasa

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je 10. ožujka 2018. godine korizmenu duhovnu obnovu za sve karitativne djelatnike, animatore i suradnike župnih i dekanatskih karitativnih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja je održana u Pastoralnom centru Vikarijata Osijek. Obnovi se odazvalo 137 sudionika iz 45 župa. Prisutne je na početku susreta pozdravio Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, istaknuvši kako je u svakom radu, a posebno u karitativnom, potrebno koji put zastati. u miru i tišini susresti Boga, jer bez toga i bez Božjega blagoslova uzaludan je sav trud. „Svi vi koji djelujete karitativno u Caritasovim ustanovama i svojim župama, predstavljate onu Crkvu koju zagovara papa Franjo, a to je Crkva koja ide u susret, Crkva koja izlazi iz svojih prostora i ide na rubove društva, na mjesta gdje ljudi pate“, rekao je među ostalim Mišo Lukačević.

Obnova je održana na temu „S Bogom i svakodnevnica miriše u nebo!“, a vodio ju je vlč. Ante Šiško, župnik u Vođincima.

U svome predavanju naglasio je kako je važno u karitativnome radu pronaći oslonac. Osim usmjerenosti na pomoć drugima važno je ne zanemariti sebe. Svaki volonter i djelatnik Caritasa treba se postaviti pitanja: U komu ili čemu je moj svakodnevni oslonac? Jesam li često umoran ili bezvoljan? Primjećujem li da moja vjera raste ili ne raste kroz moj karitativni rad? Kako se nosim s negativnim mišljenjima u svome karitativnome radu?

Također je istaknuo da su često djelatnici i volonteri oni koji vode ljude k Bogu ili ih odbijaju; kroz njih osoba koja je u potrebi upoznaje i „dotiče“ Crkvu. Zbog toga je važno  za svakog djelatnika i volontera u Caritasu u svakodnevnome životu imati vjeru i pouzdanje u Boga, čitati i razmatrati Božju Riječ, vidjeti i osjećati Crkvu kao svoju majku te redovito moliti, ispovijedati se i slaviti euharistiju. Na taj način održavamo ‘higijenu duše’, poručio je vlč. Šiško.

Sudionici obnove imali su potom mogućnost za ispovijed, a središnji dio susreta bilo je zajedničko misno slavlje. Na završetku susreta pomoćnik ravnatelja Caritasa, Mišo Lukačević, zahvalio je predvoditelju obnove vlč. Šišku za nastojanja te sudionicima susreta najavio ovogodišnje obilježavanje 75. obljetnice postojanja i rada Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Duhovna obnova završila je zajedničkom molitvom, objedom i druženjem. Ivanka Domazet