Za 1000 radosti najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj

Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ se mogu uključiti:
  • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa: Za 1000 radosti,
    IBAN HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17
  • on-line uplatama
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu,
    PDV uključen)

Programom „Za 1000 radosti“ Hrvatski Caritas već petnaest godina tijekom cijele godine – a u predbožićno vrijeme napose – u zajedništvu s biskupijskim caritasima te mrežom župnih caritasa, diljem Hrvatske nastoji pokrenuti ljude na pomoć obiteljima nezaposlenih, više članim obiteljima, braniteljskim obiteljima, obiteljima koje su u dugovima, obiteljima u kojima je netko od članova teško bolestan -onima koje dugotrajna teška ekonomska situacija najbolnije pogađa. U tom razdoblju konkretna pomoć stigla je do desetaka tisuća obitelji u nevolji, a uz nju ohrabrenje i nada – i radost uz poruku: „Niste sami!“

Zajedno u služenju siromašnima – 25 godina Hrvatskoga Caritasa

Akcija „Za 1000 radosti“ – osim prikupljanja sredstava za pomoć najsiromašnijim obiteljima – teži (re) afirmirati kršćanske i humane vrijednosti u društvu i svake godine istaknuti u prvi plan neku od bitnih poruka Božića. Želi u službi dobra okupiti i povezati sve sastavnice hrvatskoga društva, te se stoga obraća svim građanima, ustanovama, tijelima javne vlasti, udrugama i poslovnim subjektima – a na poseban način djeci i mladima. Na tom tragu djelovali smo od svog osnutka dosad, a povezivanje i zajedništvo u služenju siromašnima želimo osobito naglasiti ulazeći u 2018. – kada Hrvatski Caritas obilježava 25 godina djelovanja.

„Siromašni nisu problem“ – daruj i obraduj!

Ovogodišnju akciju „Za 1000 radosti“ pod nazivom „Daruj i obraduj!“ predstavljamo na valu snažnoga poticaja pape Franje: 1. svjetskog dana siromašnih i prigodne poruke  naslovljene: „Ne ljubimo riječima, već djelima!“ – koju završava riječima: „Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja.Vjerujemo da je to poziv da darivanjem zahvatimo i oplemenimo svoje odnose s bližnjima –   ponajprije s onima koji su u potrebi, nevolji, oskudici i tjeskobi. Pomažim oim na najrazličitije načine: darujući ljudima pomoć, hranu, novac, podršku, objed, solidarnost, ali i ohrabrenje, prijateljstvo, izlet, iznenađenje, igru, veselje…

Što se može učiniti?

U sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj distribuirano je već gotovo 550.000 listova s naljepnicama koje poticajnim ilustracijama ohrabruju na darivanje. Svaki učenik i svaka učenica mogu uzeti po jedan list a sve koji žele i mogu potičemo da pomognu prilogom od 5 kuna. Kojima je to nemoguće, darovat će makar i manji prilog ili siromašnim obiteljima pomoći pozivom na donacijski telefon HC-a. (broj naznačen na listu s naljepnicama 060 9010 – cijena poziva 6,25 kn, PDV uključen).

Pozivamo i sve tvrtke, poduzetnike, umirovljenike, državne službenike, aktiviste, obrtnike, studente, djecu i mlade: svatko za ljude oko sebe može učiniti nešto, darovati vrijeme, pažnju, ljubav, suradnju, iskrenost, susret.

A i najmanji novčani dar na račun Hrvatskog Caritasa (Za 1000 radosti, IBAN HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17) putem Caritasove mreže solidarno će pomoći siromašnim obiteljima diljem Hrvatske.

Budi dio dobre priče!

Ako poželite prihvatiti svoju ulogu u današnjem, životnom nastavku božićne priče, iskusit ćete kako dar i radost, darivanje i radovanje, uvijek dolaze zajedno. Dar koji je netko od srca darovao drugomu neizostavno pobudi u primatelja radost. Njegova radost, povratno, darovatelja ispunja novom radošću, iskustvom da je darujući više primio negoli dao. Akcija „Za 1000 radosti!“ Hrvatskog Caritasa nastoji pomoći da neprocjenjivo iskustvo darivanja prožme sve pore hrvatskoga društva. Darujući od srca obradovat ćemo mnoge pomažući zajedno.