Konzum i domaći dobavljači pomažu pučkim kuhinjama

Ususret predstojećim božićnim blagdanima Konzum je u suradnji s 21 renomiranom hrvatskom kompanijom pokrenuo veliku humanitarnu akciju pod sloganom Podijelite svoju radost, a prihod je namijenjen za 28 pučkih kuhinja u mreži Caritasa i Crvenog križa diljem Hrvatske.

Humanitarna akcija počinje 23. studenog i završava 17. prosinca, a u tom će se razdoblju izdvajati 20 lipa po proizvodu od prodaje oko 150 odabranih i na policama posebno označenih proizvoda kompanija partnera. U akciju su uključeni sljedeći domaći dobavljači: Adria Snack Company, Atlantic Grupa, Dukat, Fairtrade, Franck, Jamnica, Kandit, Koestlin, Kraš, Ledo, Meggle Hrvatska, Mlinar, Perutnina Ptuj-Pipo, PIK Vrbovec, Podravka, Saponia, Sardina, Vindija, Zagrebačka pivovara, Zagrebačke pekarne Klara i Zvijezda.

„Osim temeljnog cilja da prikuplja i siromašnima pruža različite oblike pomoći, Caritas uvijek ima i drugi cilj: dati duhovni doprinos zajednici snažeći ljubav za bližnje potrebi, odricanje od pretjerane usredotočenosti na sebe, brigu i pažnju za one koji imaju manje prilika. Caritas, kao najveći izvaninstitucionalni pružatelj pomoći najsiromašnijim građanima, putem pučkih kuhinja želi doprinijeti da korisnici osjete duh solidarnosti, zajedništva i suodgovornosti. Uime mreže Caritasa zahvaljujemo Konzumu što prepoznaje i podržava naše služenje siromašnima čiji se glas ne čuje“, poručio je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Humanitarna akcija koju pokrećemo u suradnji s hrvatskim dobavljačima i svojim kupcima nastavak je kontinuirane Konzumove suradnje s Hrvatskim Caritasom, Crvenim križem i lokalnim udrugama diljem Hrvatske u okviru koje im tijekom cijele godine pomažemo u radu. Drago nam je da i ovom akcijom možemo podržati djelovanje pučkih kuhinja koje brinu o tome da pojedinci i čitave obitelji, čiju su egzistenciju nesretne okolnosti i životne situacije dovele u pitanje, tijekom ovih božićnih blagdana, ali i čitave godine, imaju priliku pojesti topli obrok“, istaknuo je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

U Republici Hrvatskoj postoji 19 pučkih kuhinja u sustavu Katoličke Crkve. Najveći broj odnosi se na Caritasove (pučke) kuhinje koje su organizirane u: Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji (Osijek, Vukovar, Vinkovci, Slavonski Brod), Zadarskoj nadbiskupiji (Zadar i Benkovac), Splitsko-makarskoj nadbiskupiji (Split), Varaždinskoj biskupiji (Varaždin), Šibenskoj biskupiji (Šibenik), Požeškoj biskupiji (Požega) i Sisačkoj biskupiji (Sisak). Također, pučke kuhinje organizirane su u župama i redovničkim samostanima poput: Samostana sestara Milosrdnica u Rijeci, Franjevačkog samostana u Zagrebu (Kaptol), Samostana sestara misionarki ljubavi u Zagrebu (Jukićeva), Samostana sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu (Sv. Duh), Samostana sv. Vinka Pulskog u Zagrebu, Župi sv. Josipa u Zagrebu, Župi sv. Antuna u Kninu i Župi sv. Antuna u Bjelovaru. U svima njima svakodnevno se podijeli barem 3.185 obroka, a korisnici su socijalno ugrožene osobe svih dobnih skupina – samci, obitelji i beskućnici, nezaposleni, ovršeni, staračka kućanstva. Od novčanog iznosa prikupljenog u ovoj humanitarnoj akciji osigurat će se dodatni obroci i omogućiti primanje novih korisnika.

Tijekom trajanja ove akcije djelatnici Konzuma uključit će se u volontiranje u Caritasovim kuhinjama te na taj način podržati ovu akciju osobnim uključivanjem i susretom s korisnicima.