Održan seminar za djelatnike i animatore župnih karitativnih skupina

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim centrom organizirao je cjelodnevni seminar za karitativne djelatnike, animatore i suradnike u dekanatima i župama Đakovačko-osječke nadbiskupije. Seminar je održan 10. lipnja 2017. godine s početkom u 9.00 sati, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Tema seminara bila je: ” Caritas – temeljno poslanje Crkve “

Na seminar se odazvalo 96 osoba.

Prema planu održavanja seminara sudionike je pozdravio Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, ujedno i predavač na seminaru na gore napisanu temu. Nakon molitve uslijedilo je predavanje koje je bilo podijeljeno u tri djela. Prvi dio je bio opći, o pojmu Caritasa, o njegovoj povezanosti sa prvom zajednicom u Novom zavjetu te važnosti Caritasa za Crkvu u enciklici Deus Caritas Est. Namjera mu je bila ukazati na neke postavke koje mogu biti temelj daljnjeg promišljanja Caritasa i Crkve. U drugom dijelu predstavio nam je u kratkim crtama rad njemačkog Caritasa, odnosno njemački model organizacije Caritasa, a u trećem dijelu predavanja govorio je o Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, posebno o tome u smjeru kojeg modela mi idemo.

Poslije predavanja slijedio je rad u radionicama. Sudionici seminara bili su raspoređeni u 5 grupa u kojima su svi promišljali i donosili zaključke na slijedeća pitanja:

  1. Navještaj Božje riječi, slavljenje sakramenta i Caritas u praksi
  2. Identitet Caritasa danas.
  3. Suradnja Caritasa s drugim institucijama i udrugama.
  4. Uključenost mladih u karitativni rad.

Nakon radionica, svaka grupa iznijela je svoje zajedničke zaključke iz radionica, te je uslijedila plenarna diskusija, molitveno – meditacijski završetak i odlazak na zajednički objed i druženje.

Izvještaj sastavila:

Ivanka Domazet