Početak novog ciklusa radionica za Rome

U rujnu 2010. godine započeli smo I. ciklus psihosocijalnog programa za djecu i mlade Rome od 03. do 22.  godina starosti i njihove roditelje, na području Baranje u Belom Manastiru, u Caritasovom Centru za mlade.

Prema statističkim podacima koje smo prikupili tijekom pet ciklusa provedbe projekta, gotovo polovica korisnika, sudionika u projektu ne pohađa školu, trećina nije svladala čitanje i pisanje. Nastojali smo ih putem raznih aktivnosti  poticati na kreativno stvaralaštvo mladih, rad na njihovom osobnom razvoju te djecu i mlade koji nisu usavršili čitanje i pisanje,  potaknuti  da svladaju te vještine.

Putem osobnog savjetovanja koje je bilo ponuđeno roditeljima djece i mladih Roma, koji su sudjelovali u radionicama, razgovarali smo o važnosti uključivanja njihove djece u obrazovni sustav koji će im omogućiti lakšu integraciju putem zaposlenja, ali i sudjelovanja u ostalim aktivnostima koje postoje na lokalnoj ili državnoj razini.

Oko 470 mladih Roma i 120 roditelja sudjelovali su na mjesečnim radionicama, individualnim i skupnim savjetovanjima kroz svih pet ciklusa.

U izradi plana za  aktivnosti VI. ciklusa projekta sudjelovao je stručni tim prema svojim iskustvima i znanjima, a čine ga:

  1. Mira Vego, odgajatelj, mentor
  2. Karolina Burek-Bilokapić, prof. soc. pedagog
  3. Ivona Ivanović Srnović,mr. pravnik i dipl. soc. radnik
  4. Jelena Balić, pedagog i prof. engleskog
  5. Tanja Jukić, viša med. sestra
  6. Ljiljana Vengl, odgajatelj

Dobra i pozitivna iskustva tijekom provođenja projekta, sada već V. ciklusa te informacije koje smo dobili tijekom evaluacije svih ciklusa, potaknula su nas na nastavak i proširenje  aktivnosti s romskom nacionalnom manjinom i na ostale dijelove naše Nadbiskupije, župe  koje na svom području imaju obitelji romske nacionalnosti te smo u petom ciklusu započeli i održavanje radionica na području grada Slavonskog Broda u župi Sv. Josip Radnika.

I na tom području romske obitelji su pokazale veliku zainteresiranost i motiviranost za ovakav oblik druženja, u kojima mogu sudjelovati sve dobne skupine, s različitim vještinama i sposobnostima, a istodobno mogu timski i zajednički sudjelovati u raznim  aktivnostima i radionicama.

Cilj nam je i nadalje  poticati  integraciju romske nacionalne manjine u društvo, razvijati svijest o važnosti brige za tjelesno i mentalno zdravlje, afirmirati kulturno stvaralaštvo djece i mladih, te stvarati pozitivnu predodžbu o Romima u lokalnoj zajednici.

Svi stručni suradnici su prema svojoj struci, znanju, iskustvu i mogućnostima ujedno i dio oformljenog mobilnog tima s ciljem animiranja i uključenja i drugih romskih zajednica.

Uz redoviti program u Centru za mlade u Belom Manastiru, planirane aktivnosti su:

1)      Nastavak rada s Romima u Slavonskom Brodu

2)      posjet župama s područja Baranje koje  imaju stanovnike romske nacionalnosti te održavanje radionica s Romima. Prvi posjet dogovoren u župi Baranjsko Petrovo Selo s župnikom Robertom Kirhoferom, točan datum ćemo već na vrijeme definirati

3)      U dogovoru s župnicima iz ostalih dijelova Đakovačko-osječke nadbiskupije, župa Vrpolje i Vrbica, stvaranje uvjeta za rad mobilnog tima, odlazak stručnih suradnika na poziv župnika koji budu zainteresirani u župe i održavanje radionica

4)      izrada letka, plakata i brošure:

–         Rezime i evaluacija do sada učinjenog ( petogodišnje iskustvo provođenja radionica i aktivnosti u radu s Romima u Centru za mlade u Belom Manastiru i ostale aktivnosti)

–         mogućnost korištenja fotografija sa radionica održanih u Centru za mlade, jer imamo suglasnosti roditelja

Uvodna radionica zakazana je za 29. listopad, subota, s početkom u 18,oo sati, u Centru za mlade u Belom Manastiru, a aktivnosti koje ćemo provoditi su slijedeće:

Mlađa i starija grupa:

  1. Izrada zajedničkog plakata

Mlađa grupa:

  1. Čitanje priče
  2. Dječje igre

Starija grupa:

  1. Uvodna očekivanja – načini rješavanja problema
  2. Njegovanje različitosti

Roditelji:

  1. Kako vidim svoje dijete? 

Ivanka Domazet, koordinator projekta